Eggyel több

denis-zakaria_es_arrivabene.jpgA Juventus a kapus posztján kívül lényegében mindegyik csapatrészébe igazolt embert. így értelemszerűen a középpályára is. Ugyan eléggé bizonytalan volt jó ideig, hogy Bentancurt végül megveszi-e valaki, az pedig szintén nagy kérdés, hogy abban az esetben ki léphet a helyébe. Végül egy kézenfekvő megoldásra esett a választás, amikor is a Juve vezetése a nyáron lejáró szerződésű Denis Lemi Zakaria Lako Lado mellett határozott.

A kongói származású, ám Genfben született Zakaria a helyi egyik legnevezetesebb együttesben, a Servettében pallérozódott, míg az ország zászlóshajója, a Young Boys le nem csapott rá 2015-ben. Két év és 67 összecsapást követően hagyta el szülőhazáját, hogy a szomszédos Németországban próbáljon szerencsét, méghozzá a Borussia Mönchengladbach mezében, a svájciak 12 millió eurót kaptak érte.

20 esztendősen, első szezonjában már alapembernek számított a Die Fohlennél, ugyanis 29 alkalommal volt kezdő a Bundesligában, és jó védőmunkáról tett tanúbizonyságot, amit alátámaszt a 6.78-as Sofascore értékelés is.

Az ezt követő szezonban egyel több mérkőzésen szerepelt, azonban mindösszesen csak 21 alkalommal volt a kezdőcsapat tagja. Nem véletlen a kevesebb szereplés, ugyanis az osztályzata "csak" 6.71-re romlott, viszont támadásban nem javult, védekezésben ellenben rengeteget romlott. 

A harmadik évben sikerült már szintet lépnie, és ugyan nem sikerült visszaverekednie magát a kulcsember-státuszba, a 7.05-ös osztályzat viszont hatalmas lépés volt teljesítményben az eddigiekhez képest, és alapfeladatai is egyre jobban el tudta végezni. Ez az értékén is meglátszott, ugyanis ekkor a Transfermarkt 45 millió euróra taksálta.

A tavalyi szezonban ismét leromlott a teljesítménye, de olyan szintre, hogy csak csereként számított rá Marco Rose mester, mindössze 15 alkalommal kezdett, ezen meccseken pedig mindösszesen 6.73-as osztályzatra futotta tőle.

Idén Adi Hütter kezei alatt ismét kezdőként szerepelt amikor egészségesnek mondhatta magát, és egészen jól kezdte a szezont, ám eléggé leromlott így a szezon közepére, így könyvelheti el a 6.88-as értékelését. A Bundesliga mezőnyéből egyedül egyetlen statisztikai mutatóval tudott kiemelkedni, ez pedig a passzpontossága (90.11), amivel a harmadik legpontosabban passzoló középpályás. 

A nemzeti csapatok közül az U19-et és az U21-et követően a felnőtt csapathoz is megkapta a meghívót, jelenleg már 40 alkalommal húzhatta magára a piros-fehér szerelést.

Adatai:

  • Kor: 25 év
  • Nemzetiség: svájci, kongói
  • Magasság: 191 centiméter
  • Erősebbik láb: jobb
  • Ügynöke: Hasan Çetinkaya 
  • Értéke: 27 millió euró

kepernyofelvetel_205.pngJátékstílusa: Könnyen megállapítható, hogy melyik szerepkör áll neki a legjobban, ugyanis már ránézésre egy klasszikus szűrő jut róla eszünkbe. Magas, erős testalkatú futballista hosszú lábakkal, olyan csetlő-botló mozgáskultúrával. Annyiban különbözik talán egy régimódi szűrőtől, hogy egyáltalán nem számít lassúnak, máskülönben ugyanúgy fizikai erejével, agresszivitásával, szerelési és megelőzési képességeivel tud kiemelkedni a többi középpályás közül, továbbá jellemzi a nem különösebben magas technikai képzettség, és biztonsági passzok, magabiztos labdatartás. Támadásokhoz a szükséges minimumot hozzá tudja adni, szezononként négy kanadai pontra telik tőle általában, és nem sokszor alkalmaz hosszú átadásokat sem, ellenben mikor így tesz, meglepően pontos. Értelemszerűen nem is egy tüzér, de meccsenként egyszer azért suhint egy lövés a kapura, és szokása a támadásokhoz fellépni is alkalomadtán. A cselekre eléggé sűrűn adja a fejét, és eléggé jól is tudja lóvá tenni az ellenfelet.

Mentálisan nem tartom erős játékosnak, amit ez a szerepkör egyébként megkövetelne. Borzasztó hullámzó a teljesítménye, rengeteg sárgát gyűjt össze, és elő-elő fordul vele, hogy gólokban van benne, vagy éppen büntetőt hoz össze az ellenfélnek.

Sérülések: Még a 2019/2020-as szezonban volt egy térdsérülése, amikor a legjobb szezonját futotta, ekkor 246 napot kellett kihagynia. Azóta egyszer lépett fel probléma a térdeivel, az idei szezonban hagyott ki pár kisebb izomprobléma miatt, de egyébként nem jellemzők rá a sérülések.

Nem tartom jobb játékosnak, mint a jelenlegi posztriválisait, azaz a hasonló karakterisztikájú Rabiot-t és Locatellit, ahogy a távozó Bentancurt sem tartom tőle sokkalta rosszabb futballistának. Ezt a következő összehasonlítással próbálom megindokolni, amiben a zölddel jelölöm a kvartett legjobbját, sárgával a másodikat, narancssárgával a harmadikat, pirossal pedig a negyediket. A zöldért három pont jár, a sárgáért kettő, míg a narancssárgáért egy egység.

Név Zakaria Locatelli Rabiot  Bentancur
Értékelés 6.88 7.00 6.88 6.87
Kanadai pontok 5  1 1
Kulcspasszok 0.6 0.6 0.3 0.6
Passzpontosság 90% 86% 83% 88%
Hosszú passzok 1.6 (70%) 3.5 (63%) 0.7 (59%) 1.7 (55%)
Közbeavatkozások 1.2 0.8 0.6 1.4
Szerelések 1.4 1.3 1.4 1.7
Cselek 1.8 (69%) 0.5 (63%) 1.3 (80%) 0.4 (64%)
Párharcok a földön 3.9 (49%) 3.4 (49%) 3.6 (57%) 2.5 (46%)
Párharcok a levegőben 0.9 (52%) 1.0 (56%) 1.3 (62%) 1.1 (50%)
Összesítve 20 pont 19 pont 13 pont 12 pont

 

kepernyofelvetel_204.pngEbből az összehasonlításból ugyan Zakaria jön ki győztesen, épp megelőzve Locatellit, viszont a képletből nem kell kifelejteni, hogy a svájci ezt a Bundesligában hozta össze úgy, hogy az adott együttesnek már öt éve tagja, és esetében egy jó szezonról beszélünk, míg a többiek talán legrosszabb idényüket tudják le most. Természetesen a jelen számít elsősorban, ám Denis leigazolásának elsősorban az az előnye, hogy Locatelli más szerepkörben játszhat, nem pedig szűrőnek lenne leegyszerűsítve, azonban ezzel a középpálya nem válik minőségesebbé, nem tartalmaz továbbra sem egyetlen klasszist. Mi több, egyetlen Locatelliben látom, hogy egyszer elérheti ezt a szintet, ám esetében sem különösebben valószínű. Továbbá ismételten egy mentálisan gyenge játékossal bővül ez a csapatrész, továbbra is hiánycikk marad innen a vezér. Meg lesz a szűrő szerepköre talán oldva vele ideig-óráig, két fős középpályán is eléggé jól működhet a Zakaria-Locatelli kettős, ám ezzel még nem lett kreatívabb, támadásban erősebb a csapat, ha az olasz valami csoda folytán nem Barellához hasonló produkcióval kezd el mezzalaként játszani. 

Én még Witsel leigazolását is talán jobb megoldásnak tartottam volna, mert jelenleg nagyon fiatal középpályával rendelkezik a Juventus, és bőven elférne egy rutinosabb ember, de sokkal inkább egy Tchouaméni-szintű tehetségben gondolkodtam volna, ha már Allegri nem elégedett Manuellel ebben a szerepkörben. 

Összességében nem örülök nagyon az érkezésének, mert mint ahogy a cím is sugallja, egyel többen lettünk, de nem vagyok biztos benne, hogy jobbak leszünk vele, és minőségben előre tudunk lépni, csak abban az esetben, ha Locatelli más szerepkörben jobban tudna teljesíteni. Minden esetre ennyi pénzért megérte leigazolni, nem beszélünk rossz játékosról, csak egyszerűen ilyenből már van egy pár, és a jövőben gondot jelenthet ez csapatépítés szempontjából.