Corvino: "A Juve már tizenhét éves korában is akarta Dušant"

vlahovic.jpgA Fiorentina korábbi sportigazgatója, a szerb kiválóságot annak idején felfedező, s a Violák keretébe csábító Pantaleo Corvino a minap igencsak érdekes interjút adott az olasz sportsajtónak, melyben egy kisebb múltidézés keretein belül arról beszélt, hogy a Juventus már a csatár tizenhét esztendős korában is érdeklődött Dušan Vlahović iránt, akit akkor azonban még sikerült elhappolnia a legjelentősebb európai klubok orra elől, mely véleménye szerint jót is tett a balkáni labdarúgónak. 

"Amikor annak idején első ízben utaztattam Vlahović családját Milánóba, hogy tárgyalásokat folytassunk egy lehetséges igazolásról, édesanyja rögtön a következő szavakat intézte hozzám: »Tudnia kell, hogy éppen a következő Batistutát szerződteti a Fiorentinához!«, mire azt válaszoltam, hogy nekem már a következő Luca Toni is megteszi, ám végső soron csak a történelem döntheti el, hogy fiuk elér-e majd olyan sikereket Firenzében, mint nagy elődjei" – jelentette ki a La Gazzetta dello Sport munkatársának. 

"Leszögezném, hogy kezdetektől fogva láttam a hatalmas potenciált, mely Vlahovićban lakozott, ennek alapján pedig biztos voltam benne, hogy ez a srác megfelelő kezek között valóban klasszissá, s adott esetben a sportág egyik legmeghatározóbb labdarúgójává válhat. E jellemvonás természetesen nem csak rá, hanem számos más olyan futballistára is vonatkozik, akik az elmúlt átigazolási ablakokban ugyancsak nagy összegekért cserébe hagyták maguk mögött a Lilák szerelését. 

Természetesen bizonyos helyzetekben minden egyes klub kénytelen meghozni a maga gazdasági és sportszakmai döntéseit, ezt illetően tehát nem áll jogomban ítélkezni a Fiorentina, vagy akár a Juventus bizonyos határozatai fölött, melyekben nagy valószínűséggel az aktuális bajnoki helyezés és a költségvetési mérleg is szerepet játszott a szóban forgó transzfer kapcsán, mind az egyik, mind pedig a másik oldalról. Annyit azonban egyértelműen megállapíthatok, hogy nagy örömöt érzek az évekkel ezelőtt megtett lépéseink, s elvégzett munkánk iránt, hiszen ma már egyértelműen látszik, hogy akkor alkalmazott üzletpolitikánk kifizetődőnek bizonyult, később pedig igen nagy profitot termelt a klub számára. 

Mikor annak idején felvezettem a klubvezetés számára a Dušan megszerzésére kínálkozó lehetőséget, többen bolondnak gondoltak, s azt mondták, hogy e transzferrel csupán egy EU-n kívüli játékosokra vonatkozó helyet foglalnék el a keretben egy mindössze tizenhét esztendős sráccal, akiért ráadásul 1,5 milliót akarok kifizetni alakulatának, holott eleinte csak a Primavera-együttesben számolnánk vele.

Könnyen megeshetett volna, hogy lemaradunk Vlahovićról, aki ekkoriban nagyon közel állt a Borussia Dortmundhoz és az Arsenalhoz, ám a Juve és az Atalanta is szerette volna őt, ezért pedig elutaztam Belgrádba, s meggyőztem családját a hozzánk való csatlakozás kifizetődő mivoltáról. Innen már nem volt visszaút. Úgy vélem, hogy alapvető megérzésem mind Dušan, mind pedig Federico Chiesa esetében bevált, hiszen azzal kalkuláltam, hogy két ekkora tehetség előbb-utóbb egy igazán nagy klubhoz fog szerződni, a Bianconerit pedig nehéz lenne nem topcsapatként definiálni" – összegzett Corvino. 

Corvino ezzel kapcsolatos elégedettségét természetesen nem mindenki osztja a Fiorentinához közel álló egyének közül, ugyanis a klub ultracsoportjának számító Curva Fiesole, mely már a szerb Juventushoz való szerződéséről szóló első híreket követően is heves gyalázkodásba kezdett, a tegnapi napon az alábbi nyilatkozattal fejezte ki nemtetszését a transzferrel kapcsolatban:

"Rocco Commisso ma elvesztette hitelességét. Mégis hogyan lehet olyanokkal egyezkedni, akik futballrendszerünk abszolút gonoszságát képviselik? Vlahović egy újabb töketlen, becsület és tisztelet nélküli kisember, aki egy identitás és hovatartozás nélküli csapathoz igazolt."