Doktor Vlahović rendel

vlahovic_harom_ujj_1.jpgNéhány játékos felejthetetlen, a hozzáállás, egy mosoly, egy ünneplés, egy jól megkomponált lövés miatt. Dušan Vlahović a 2000-es évekbeli nagyszerű csatárok emlékét hozza vissza számunkra. Azt az elképzelést követi megszállottan, hogy jó pozícióban legyél a megfelelő időben, nincs második esély, ez a valóság.

Nincs második esély, ez lehet az oka annak, hogy Dušan ilyen magatartású ember. Bonyolult körülmények között nőtt fel a kilencvenes évek Jugoszláv háborúját követő időkben. A család gyakran menekülésre kényszerült. Az, hogy bátyját elvesztette, rendkívüli traumát okozott számára, de nem meglepő módon, Dušan életének ezt a tragikus momentumát saját maga motiválására használta fel, hogy családja büszke lehessen rá. Vlahović életét és mindennapjait szerettei teszik teljessé. E kötelék pilléreit tágabb családjának tagjai képezik, akikkel mindig szívesen tölti idejét. Ott van számára az édesanyja, az édesapja, Miloš, a nővére, Anđela, a nagyszülei, valamint képviselői, elsőként megemlítve Darko Ristićet, aki minden gólját a szélesebb publikum elé tárja közösségi média különféle felületein.

Ilyen környezetben felnőve, hogyan félhetnél attól, hogy profi játékos légy? 

PARTIZAN: Egy gladiátor születése

2014-ben csatlakozott a Partizan Beograd csapatához, majd alig egy évvel később, mindössze tizenöt évesen aláírta első profi szerződését. Ezt a videót látva egyáltalán nem meglepő, hogy a szerb futball mindkét zászlóshajója kivetette rá a hálóját, ám a Crvena zvezdánál való próbajátékon kihagyott egy büntetőt, ami miatt a crveno-beli elállt a szerződtetésétől, így került a legnagyobb riválishoz. Minden gyorsan történt, ideje sem volt megemészteni és értékelni a dolgot tinédzserként. Már egy erős mentalitású felnőtt volt, átmenet nélkül. 

Képes volt összetett elvárásoknak megfelelően fejlődni fiatal kora ellenére. 2016-ban Ivan Tomić volt az, akinek irányítása alatt a Partizan első csapatában megkapta a 9-es mezt. Máris. Soha nem félt ezért felelősséget vállalni. 2016-ban megvolt a debütálása is az OFK Beograd ellen, ezáltal a Partizan történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa lett.

És mi történt a következő mérkőzésen? Az örök derbi, ugye? Egyáltalán nem félt. Ő vált a belgrádi derbi legfiatalabb játékosává. A meccs alatt soha nem láttál félelmet a szemében. Teljesen nyugodtnak tűnt, neki küldetése volt, amit teljesítenie kellett. Még csupán tizenhat éves volt, de nem hatotta meg az ellenfél szurkolóinak ellenségeskedése. 

A Juventust, a Fiorentinát és a Partizant is megjáró, egykor nagy tehetségnek tartott bolgár csatár, Valeri Bojinov a következőképp vélekedett Vlahovićról, kivel még Szerbiában futballozott együtt:

"Vlahović 15-16 évesen valóságos őrült volt: azt mondta nekem: <<Én lettem a legerősebb az összes közül, én vagyok az új Ibrahimović Belgrádból, Szerbiából. A legerősebb csapatokban fogok játszani.>> Tetszett az efféle arrogancia, már akkor biztosan tudtam, hogy erős játékos lesz belőle."

U15-ös válogatottként már huszonkét találata volt. Dušannak nem volt választása: Ezen a világon nincs ideje értékelni a sikereit. A gyermekkorában történtek miatt képes volt nagy áldozatokat hozni. A szerb csatár tisztában volt azzal, hogy a jó teljesítményre felfognak figyelni Európában, ahogy azt a Fiorentina tette. 2017-ben a Fior korábbi sportigazgatója, Pantaleo Covino látta Dušant játszani. A firenzeieknek sokszor jut eszébe, hogy Jovetić  milyen hihetetlen gólokat lőtt a Fiorentinában, ennek okán is erős a kapcsolat a két együttes között. Covinónak volt még egy aduász a kezében: a fiatal Vlahović bálványként tekintett Jovetićre, amikor ő a Partizanban játszott.  

FIORENTINA: Az aréna készen áll a showra

Nincs második esély. Ez a három szó kezdetek óta meghatározza Dušan életét. Érezte, hogy itt a nagy lehetőség, hogy sikereket érjen el, egy olyan klubbal, amelyben sok legendás csatárt csodálhatott korábban, úgymint Batistuta, Luca Toni. A Partizannak lehetetlen küldetés volt megtartani, így végül 1.95 millió euróért cserébe megvált tőle a crno-beli.

Nem volt egyszerű az új kaland, ugyanis hiába sikerült épp a felnőtté válása napján, 2018. január 28-án hivatalosan is a Violához igazolni, mivel EU-n kívüli állampolgársággal rendelkezett, nem tudta nevezni új együttese, ezért fél évig nem futballozhatott. Borzasztóan nehéz időszak volt ez számára, ugyanis amellett, hogy nem játszhatott, elvesztette mentorát, Davide Astorit is (az ő helyét később egyébként Franck Ribéry vette át). Mindezek ellenére nem tétlenkedett, és elkezdte elsajátítani az olasz nyelvet. Korábban beiratkozott a belgrádi orvosi egyetemre is, hogy legyen egy erős B-terve, amibe kapaszkodhat, ha futballal kapcsolatos álmai nem válnának valóra. Maga is egyfajta orvosnak számít a pályán, elvégre meghatározó szerepet játszik csapata támadásaiban, rendkívüli mozgékonyságával őrületbe kergeti az ellenfél védelmét, s nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy ebben a szezonban minden második kapura lövéséből betalált. Ezzel párhuzamosan elkezdett egyetemi tanfolyamokra járni, ahogy azt fogorvos édesanyja javasolta neki.

Amint tudták regisztrálni, a Primavera csapatban játszott inkább, hogy több játéklehetőséghez jusson. Stefano Pioli egyetértett ezzel a döntéssel, a felnőtt csapatban való debütálásakor már 20 lőtt góllal és 1 gólpasszal dicsekedhetett, ezeket pedig mindössze 22 alkalom alatt hozta össze, mindeközben azért 152 percet össze tudott gyűjteni a Serie A-ban is.  Amellett, hogy folyamatosan zörgette az ellenfél hálóit, a szépségre is adott, a Torino elleni kupadöntőben szerzett találata legendás lett.

Vlahović már kitűnt társai közül. A mentalitása  okán szorgalmas volt, az edzést követően kért még több gyakorlatot, rendületlenül tanulta az olasz nyelvet…Megszállottan fejlődni akart. Cyril Théréau, aki 2020-ig a csapattársa volt, azt mondta, hogy Stefano Pioli egyszer azt kiabálta Dušannak, hogy túledzi az izmait. Dušan az átélt dolgok miatt megfelelő önbizalommal rendelkezik, de ez nem arrogancia. Federico Chiesa a következőképp nyilatkozott Dušanról a La Stampának:

"Amikor megérkeztem Firenzébe, ő már akkor is egy nagy játékos volt. Ami leginkább megfogott benne, hogy milyen alázatos volt annak ellenére, hogy rendszeresen a címlapokon szerepelt. Jó kapcsolatot ápolunk, együtt sok mindenre képesek vagyunk"

A második firenzei szezonjában már a Serie A-ban is egyre inkább meg tudta csillogtatni a benne rejlő képességeket. Ugyan 30 alkalommal kapott lehetőséget, ám csak 13 alkalommal játszott kezdőként, így szerzett 6 gólt. Duplázni tudott a Sampdoria és a Cagliari ellen is, a Napoli elleni győztes meccsen is beköszönt, de igazán az Inter elleni 1-1 alkalmával hívta fel a figyelmet magára, amikor is hatalmas gólt lőtt az utolsó percekben.

Ahogy annak lenni kellett, Dušan szépen haladt felfelé a ranglétrán, és a 2020/2021-es szezonban már a Fiorentina kulcsembere lett, egy kivételével minden egyes meccsen szerepelt, ezeken pedig 21 gólt lőtt és kiosztott 3 gólpasszt. Hiába jött ki jól az összes edzőjével, Emiliano Bigicától kezdve Daniele Russón, Stefano Piolin, Guiseppe Iachinin és Vincenzo Montellán keresztül Vincenzo Italianóig, akit minden gólja után átölel és megcsókol, az igazi hálával Cesare Prandellinek tartozik. Amint felmerül a volt szövetségi kapitány neve, Vlahović nem tudja sosem elégszer kifejezni a háláját.

"Többször elmondtam már, hogy sokkal tartozom Prandellinek. Mikor átvette a csapat irányítását rossz formában voltam, bízott bennem és a bizalma kifizetődött."

"Tudom, hogy minden nap keményen kell dolgozni, hogy folyamatosan fejlődjünk. Győzelemmel hazatérni, látni a mosolyokat a csapattársak arcán felbecsülhetetlen."
"Ha valaki bízik benned, minden sokkal könnyebb. Őszintén, leírhatatlan, hogy Prandelli mi mindent tett értem." – mondta ezt ez az ember, akit a Fiorentina vezetése folyamatosan azzal támad, hogy hálátlan volt a klubbal és velük szemben, és nincs tisztában azzal, hogy amit elért, mind nekik köszönhető.

 

Visszaköszönnek vajon a fent leírt stílusjegyei a pályán valamint a statisztikáiban is? Nézzük meg!

Kezdésnek vegyük nagyító alá az idei statisztikáit:

  • Legtöbb gól (Immobilével egyetemben): 17 darab
  • Harmadik legjobb értékelés: 7.38
  • Legtöbb lövés: 75 darab
  • Második legtöbb gól a tizenhatoson belülről: 16 darab
  • Legtöbb gól ballal: 14 darab
  • Második legtöbb kaput eltaláló lövés: 34 darab
  • Ötödik legtöbb blokkolás: 15 darab
  • Ötödik legtöbb megnyert párharc: 114 darab
  • Harmadik legtöbb kiharcolt szabálytalanság: 49 darab

Rekordjai:

  • Az első 2000-es születésű játékos a Fiorentina felnőtt csapatában
  • A Partizan-Crvena zvezda derbi legfiatalabb játékosa
  • A Partizan legfiatalabb gólszerzője
  • A Partizan legfiatalabb profi szerződéssel rendelkező játékosa
  • A legtöbb gól egy évben a Serie A-ban 1960 óta (33 találat, Cristiano Ronaldóval együtt osztoznak a rekordon)
  • Legtöbb gólt szerző U21-es játékos 2021-ben.

kepernyofelvetel_203.pngJátékstílusa: Egy igazi, hamisítatlan gólvágó center, akiben azt hiszem megvan minden, amit ez a poszt megkövetel. Elképesztő testfelépítése van, a 190 centiméterhez komoly izomzat is jár, amit nem fél használni, bátran lehet keresni a labdákkal a fejét, akár kirúgásoknál is. Gondolnánk, hogy ekkora testet nem valami egyszerű mozgatni, azonban egyáltalán nem számít lassúnak, kellő induló-és végsebességgel rendelkezik ahhoz, hogy bevállaljon egy az egy elleni párharcokat, kicselezzen valakit, vagy jól be tudjon robbanni a kapu elé. Fontos megjegyezni, hogy amellett, hogy technikailag képzettebb, mint az erőcsatárok többsége, nagyban különbözik sok centertől, hogy ő nem ijed meg a labdával, bátran vezeti azt, akár a vonal közelében is meg tudja oldani a helyzetet. Nem egy kifejezetten jól passzoló csatár, aki sorra osztja a gólpasszokat, ennek ellenére nem passzol rosszul és nem áll tőle távol a gólpasszok kiosztása sem, a hosszú átadások kifejezetten jól állnak neki. Ehhez azonban nagyban hozzájárul, hogy jól lát a pályán, és összességében egy intelligens labdarúgó látszatát kelti a helyezkedésével, vagy éppen a lövőtechnikájával is, ahogy különböző megoldásokkal be tudja venni a kaput. A helyzetkihasználása egészen kiváló, benne tényleg megvan a gyilkos ösztön, és bizony meglehetősen sokszor is próbálkozik kapura lőni. Nem indokolatlanul tesz így, ugyanis a távoli lövéseiben is komoly veszély van, nem egyszer vette már be így az ellenfél kapuját. A tavalyi szezonban ő lőtte talán a legtöbb első gólt, ami a legnehezebb, de sokszor az övé volt az utolsó szó is, amivel eldöntötte egy mérkőzést. A szabadrúgásokhoz is érdemes odaállítani, ugyanis erőből, helyezve, bárhogy képes gólt szerezni. Ballal, jobbal, fejjel, kapásból, futtából, állóhelyzetből, a levegőben úszva, Dušan minden módon életveszéllyel lehet a kapura, mert ez a srác tényleg a góllövésre született.

Annyira komplex játékosról beszélünk, hogy egyetlen hiányosságot sem tudnék mondani. Az viszont biztos, hogy fejlődhet abban, hogy a jobb lábát is egyenértékűen tudja használni, mint a balját, és jobban meg kell tanulnia, hogy hogyan is nem kéne lesen állni, mert egy kicsit többet van szabálytalan pozícióban, mint Morata szokott. Amennyiben ezekben is fejlődik, kétségtelenül világklasszissá fog válni. Természetesen nem fog újdonságként hatni, ha azt mondom, hogy védekezéshez sem tesz hozzá valami sokat, de azt hiszem, hogy egy hozzá hasonló csatárnál ez el is hanyagolható.

Én leginkább Robert Lewandowskihoz hasonlítanám, ha mindenképp valakit mondani kell, akivel hasonló játékstílust képvisel. Zlatan Ibrahimovićhoz is sűrűn hasonlítják már gyakorlatilag gyerekkora óta, egész pontosan a "Balkán Ibrahimovićának" szokták nevezni. E témában pár hónapja a Fiorentina 4:3-as győzelme után nyilvánult meg a sajtó előtt, amikor is duplázott a Rossoneri ellen.

"Minden Milan elleni meccsnek különleges jelentősége van számomra, mert mindenki tudja Ibrahimovićról, hogy ő az én példaképem. Szombaton szereztem először gólt a Milan ellen, és most először sikerült győzedelmeskednem a Rossoneri felett, ami igazán öröm számomra. Gratulálok az egész csapatnak és a szakmai stábnak, és köszönök minden támogatást. Remélem így folytatjuk. Jövő szombaton megint egy fontos mérkőzés következik, a toszkán derbi, amit mindannyian izgatottan várunk, és mindent megteszünk a győzelemért."

"Ami az Ibrával való összehasonlítást illetti, nem érzem magam az utódjának, úgy gondolom mindenkinek a saját útján kell járnia. Ő egy nagyszerű bajnok, az egyik legjobb csatár, aki valaha futballozott, még hosszú utat kell megtennem ahhoz, hogy közelebb kerüljek az ő szintjéhez. Az a tény, hogy még mindig a legfelső szinten játszik, sokat elárul róla, sikeréhségéről és karakteréről. Példaértékű amennyit és amilyen energiával dolgozik. Igyekszem a saját utamat járni, a lehető legtöbbet magamon dolgozni, fejlődni és a lehető legjobb eredményeket elérni, ezért remélem, hogy a jövőben közelebb kerülhetek hozzá."

"Beszélgettünk az előző szezonban, amikor itt, Firenzében 3:2-re legyőztek minket. Bementem a Milan öltözőjébe, váltottunk pár szót, odaadta a mezét és lefotózkodtunk. Aztán azt mondta szerbül: << ne add fel, csak lépj rá a gázra >>, és a mi nyelvünkön írt nekem egy üzenetet a mezemre, amivel elbűvölt. A mai meccs alatt, de utána sem beszéltünk. Veszítettek, én pedig nem akartam felkeresni. Tudom, hogy milyen, amikor vesztesz, az biztos, hogy nem szép és kellemes, és mivel sok Milan játékost ismerek, nem akartam senkit sem zavarni."

Szerintem a fentebbi nyilatkozatok eléggé tiszta képet festenek arról, hogy milyen mentalitást is képvisel. Igazi, balkáni szláv büszkeség dúl benne, és hiába van tele önbizalommal, ez nem csap át nagyképűségbe, pontosan tudja, hogy hol a helye, és megvan benne a kellő alázat. Egy csatárnak, mi több, egy Juventus-játékosnak ilyennek kell lennie, aki képes áldozatokat hozni, rengeteget dolgozik, magabiztos, de mégis tudja honnan jött. Dušan ahelyett, hogy hajával, tetoválásaival, vagány öltözékekkel hívná fel magára a figyelmet folyamatosan a közösségi médián lógva, ő inkább a munkában és magában hisz, és a pályán bizonyít.

Profi karrierje során egyetlen egy alkalommal sem volt sérült, ami egészen hihetetlen. Ezt nem csak nagyszerű szervezetének köszönheti, hanem különleges edzésmódszerének, a hagyományos edzések nem elegendőek számára. Elsőként kondíciós és átmozgató gyakorlatokat végez, hogy kellőképpen bemelegítsen, elejét véve az esetleges sérüléseknek, majd kifut a pályára, ott pedig próbálkozik és próbálkozik, újra és újra, a kapura lövésektől kezdve a passzokon át a megfelelő pillanatban történő ütemváltásig. Nem feledkezik meg a "gyengébbik láb" fejlesztéséről, vagy a fejesek hatékonyságának javítása érdekében kieszközölt gyakorlatokról sem, mert a megfelelő alapozás rituáléja mindig sebészi pontosságot igényel. Dušan egy orvoshoz hasonlóan tanulmányozza mutatóit, a teljes tökéletességre törekedve, ennek fényében pedig nem csoda, hogy gyerekkora óta igen gyorsan tanul.

Így, hogy már eléggé mélyrehatóan megismerhettük, azt hiszem nem sokan maradtak, akik kételkednének Vlahović képességeiben, vagy éppen hozzáállásában, mi több, talán az érte kifizetett óriási összeg sem tűnik már annyira nagynak, mint amilyennek hangzik. De mégis felmerül a szurkolókban a kérdés, hogy ugyan honnan kaparta össze ezt a Juve vezetősége, mikor mindenki tudja, hogy nehéz helyzetben van a klub, és inkább Azmounok és Martialok után koslatott a vezetőség még pár hete. Derült égből villámcsapásként merült fel a szerb télen való leigazolásának lehetősége, amit fél nap alatt tető alá hozott az Arrivabene-Cherubini páros. A legendás Luciano Moggi a következőképp magyarázza ezt:

"Az emberek folyamatosan kérdezgetik, hogy honnan van pénz Vlahovićra, de elfelejtik, hogy a klub Elkannék tulajdonában van. Az Elkann-vagyon 2 százaléka elég az Inter megvásárlásához, ez nem vicc, hanem egy valós adat."

A La Gazzetta dello Sport azonban valamennyivel konkrétabb választ ad erre a kérdésre, a milánói lap szerint egész pontosan a 400 millió eurós tőkeemelés van a háttérben. A következőképp osztódik szét az a 400 millió euró:

  • 90 millió euró a banki törlesztésekre
  • 75 millió euró az Exor által megelőlegezett összeg
  • 145 millió euró a klub által szükséges kiadásokra az elkövetkezendő egy évben
  • 5 millió euró egyéb költségekre
  • a fennmaradó 85 millió euró pedig a mercatóra

Összefoglalva: Én hihetetlenül örülök ennek a transzfernek, mert olyan játékost igazoltunk, aki hiánycikknek számít a Juventusnál. Egy gólvágó, aki kontrákban és a legfontosabb, felállt védelem ellen is hasznos tud lenni, továbbá győztes mentalitással rendelkezik, kulcsszituációkban tud különbséget jelenteni, és gyakorlatilag mindig bevethető. Hosszú-hosszú évekig meg lehet vele oldva a center posztja, mert nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ne váljon be. Eleve nem olyan játékosról beszélünk, aki mindössze egy, vagy fél szezonban nyújtott kiemelkedőt, mind képességekben, mind pedig mentálisan készen áll a szintlépésre. Nem lesz egyszerű a beilleszkedése, ez egészen biztos. Bízom abban, hogy mivel más balkáni szláv játékos nincs a keretben, hogy segítse a beilleszkedését (ez különösen fontos a szerbeknél, a Fiornál is láthatóan Milenković számított a legjobb barátjának, akire támaszkodhatott), legalább a szenátorok és az öltöző vezérei, hangadói szárnyai alá vegyék, mert mégiscsak egy fiatal srácról van szó. Szerintem letehetünk arról, hogy harcban tud maradni a gólkirályi címért, mert eleve Allegri valószínűleg majd megpróbálja "megnevelni" és csak apránként beépíteni, de máskülönben sem megy az egyről a kettőre. Hiába lőtt egymaga pont fele annyi gólt, mint a teljes Juventus, amely épp egyenlő azzal a számmal, amit Dybala, Morata, Kean és Chiesa góljainak az összege, elégedett leszek, ha a szezon végéig a bajnokságban 6-7 gólt tesz a közösbe. Azt se szabad elfelejteni, hogy azért a Juve kiszolgálószemélyzete sem tartozik a világelitbe, és eléggé kevésszer lövünk kapura, ami tovább nehezítheti majd a helyzetét. Minden esetre én nem féltem, és biztos vagyok benne, hogy vele komolyan nőttek az esélyeink a Villarreal elleni párharcban és a BL-helyekére való küzdelemben.

Arrivabene, Cherubini... Köszönjük, hogy elhoztátok nekünk, kiváló munka! Dušan, Mi meg köszönjük, hogy minket választottál! Üdv itthon, sok sikert! 

Közreműködtek: Norbis85 és Hollóka