HIVATALOS: Vlahović csatlakozik a Juventushoz!

dusan.JPGA mai nappal hivatalossá vált, hogy a Serie A és az európai topfutball egyik legfelkapottabb játékosa, Dušan Vlahović a téli mercato végén eligazol Firenzéből, hogy az FK Partizan után ismét fekete-fehérbe öltözzön, és csatlakozzon a Juventus együtteséhez. A szerb támadó délelőtt átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálaton, majd aláírt új együtteséhez. A torinói együttes hivatalos oldalán az alábbi szöveggel köszöntötte új játékosát.

"20 gól 24 mérkőzésen a Serie A-ban és az Olasz Kupában a 2021/22-es szezon első felében. Ezek a számok tovább emelkedtek, 41 gólra 61 találkozó alatt a teljes 2020/21-es szezont is figyelembe véve. Ha egy játékos ilyen számokat képes produkálni, leginkább két szóval lehet jellemezni: halálos befejező - vagy másképp mondva, Dušan Vlahović, aki hivatalosan is Juventus-játékos. Lehet-e jobb módon ünnepelni a 22. születésnapod?

Eléggé reduktív lenne, ha Dušant csupán az ősi erő szinonímájával jellemeznénk. Fizikai erején felül rendkívüli technikai képességgel, klasszissal és - mindezek felett - klinikai pontosságú hidegvérrel rendelkezik a kapu előterében. Belgrádban született 2000. január 28-án, 16 évesen a legfiatalabb játékos volt, aki bemutatkozott nevelőegyüttesében, a legendás Partizan Beogradban. Szerbiát 2018 nyarán hagyta el, amikor csatlakozott a Fiorentinához.

Az elvártnál sokkal rövidebb idő alatt volt képes megfognia az olasz futball lényegét, és képes volt átalakítani egyéni játékát a calcio merev szabályaihoz. Az U-19-es csapat tagjaként szinte azonnal felhívták az első csapatba, illetve a Viola U-23-as együttesében is 20 gólt szerzett 22 mérkőzésen. A következő, 2019/20-as szezonban állandó tagja lett a felnőtt együttesnek. Pillanatok alatt megmutatta ösztönös tehetségét 34 mérkőzésen szerzett 8 góljával (Serie A és Olasz Kupa együtt), miáltal az olasz futball követői azon csodálkozhattak, hogy milyen messzire juthat ez a játékos. A követező, 2020/21-es szezon volt az, amikor Dušan igazán berobbant a köztudatba. Egy csatár sem szerzett többet az elmúlt két szezonban 38 góljánál, mellyel egyel előzi Ciro Immobilét. Ez a szám legalább tízzel több, mint a többi, ma is a ligában játszó csatárok góljainál.

A 2021-es naptári évet 33 Serie A-góllal fejezte. Az olasz első osztály történelmében csupán a '30-as évek Juventus-legendája, Felice Borel (41 gól 1933-ban) és a Milan svéd gólgépe, Gunnar Nordahl (36 gól 1950-ben) szerzett többet egy naptári évben. Ahogy közeledett a csúcs felé, nemcsak a klubfutball terén alkotott maradandót. Hazája válogatottjában is bemutatkozott 2020 szeptemberében. Negyedik válogatottságán szerzett gólja - az első szabadrúgásból - bizonyítja, hogy mihez ért legjobban: a gólszerzéshez. Jelenleg 7 gólnál tart 14 válogatottság alatt, melyből 6 a 2022-es VB-selejtezők alkalmával született. 44 szerzett góllal Dušan az egyetlen 2000-ben, vagy azután született játékos Erling Haaland mellett, aki elérte a 40 karrier-gólt az öt legerősebb európai bajnokságban.

Egy igazi ragadozó a tizenhatoson belül, Serie A-góljainak 93%-a (44-ből 41) a büntetőterületen belülről született, valamint ő az a játékos, aki a legtöbb lövéssel próbálkozott, számszerint 75-tel.

Ezek a számok mind egy halálos pontosságú csatár ismérvei. Ezek a számok várhatóan tovább növekednek együtt, mérkőzésről mérkőzésre.

Üdvözlünk Dušan, és Boldog Születésnapot!"