Capello: "Vlahović kvalitásait nem kell felsorolni"

capello_1.jpgA Juventus egykori mestere, Fabio Capello a minap rövidebb interjút adott az olasz médiának, melynek keretein belül értékelte a Bianconeri immár biztosnak tűnő, s minden bizonnyal legfontosabb téli lépését, azaz Dušan Vlahović leigazolását, szót ejtve az Öreg Hölgy ebből fakadó taktikai lehetőségeiről, valamint eredményeket illető kilátásairól is, mely szavakat az alábbiakban tesszük közzé. 

"Úgy vélem, ezt követően immár könnyedén előfordulhat, hogy a Serie A jelenlegi top4 csapatának egyike az elkövetkezendőkben elveszíti aktuálisan betöltött pozícióját, helyét pedig a Juventus fogja átvenni, melyet gond nélkül megtehet majd Dušan Vlahović jelenléte mellett, aki a lehető legértékesebb és legjobb futballista, akit a Bianconeri csak igazolhatott januárban. A szerb az elmúlt idényekben egyértelműen bebizonyította, hogy rendkívüli személyiséggel és technikával rendelkezik, emellett pedig gólokat is képes szerezni, ekképp pedig minden szempontból teljes értékű labdarúgónak nevezhető. Vlahović nem egy statikus center, aki csak vár a labdára, ebből kifolyólag pedig nem is szeretném kvalitásainak felsorolásaival tölteni az időt. Kétségtelen, hogy képes változást hozni a Juve futballjába, amit minden bizonnyal meg is fog tenni" – fogalmazott az Il Corriere dello Sport számára. 

"E változás kétségkívül jelentős mértékű lesz, hiszen ő éppen az a játékos, aki eddig hiányzott a fekete-fehérek keretéből. Abban az esteben, ha Massimiliano Allegri arra utasítaná Álvaro Moratát, hogy bal oldalról igyekezzen a pálya közepe felé törni, a szerb még inkább megnehezíthetné az ellenfelek dolgát, ám számomra alapvetően is úgy tűnik, hogy a Zebráknak sikerült meglelniük új identitásukat, mivel pontosan tisztában vannak vele, hogy milyen helyzetekben kell áldozatokat hozni a csapatért, ami a labda elvesztését követően mutatott szellemiségben is megmutatkozik. Ne feledjük, e körülmény egyáltalán nem volt jellemző a szezon első felének Juventusára. 

A támadások az eddigiekben azért nem voltak túlzottan hatékonyak, mert az egyes futballisták nem találtak viszonyítási pontot a büntetőterületen belül, ami élesen megmutat, hogy a Juve keretéből talán Weston McKennie tört be a legtöbb alkalommal az ellenfél tizenhatosa mögé. Úgy gondolom, hogy a Bianconeri taktikai hibát követne el azzal, ha lemondana Moratáról, aki egyértelműen jó párost alkotna Vlahovićcsal, hiszen annak ellenére, hogy Paulo Dybala képességeit nézve szinte minden tekintetben jobb a spanyolnál, s ideális esetben neki kellene kezdenie a szerb mellett, gyenge egészségügyi állapota miatt a vezetőség és a szakmai stáb nem igazán építhet rá huzamosabb ideig. 

Úgy gondolom, hogy az, hogy a Juventus képes volt végrehajtani egy ekkora beruházást alapvetően szorult anyagi helyzetében, a tisztán látó szakemberek számára nem jelent különösebb meglepetést, hiszen a klubnak mindenáron el kell érnie a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók egyikét, ehhez pedig elengedhetetlenül meg kell hozni bizonyos anyagi áldozatokat, melyek azonban megfelelő döntés esetén később sokszorosan megtérülhetnek. Ha a Bianconeri újra stabil BL-résztvevővé válik, a jelenlegi problémák többsége többé nem jelent majd gondot a torinóiak számára, sem anyagi, sem pedig sportszakmai tekintetben. 

Vlahović megszerzése természetesen nem fog azonnali trófeákat eredményezni a Juventus számára, példának okáért a Scudetto megszerzése továbbra is lehetetlennek számít a túlságosan nagy lemaradás, s az Inter által mutatott elképesztő erő miatt. Véleményem szerint a Nerazzurrin kívül egyedül a Napolinak lehet esélye a bajnoki cím megszerzésére, azonban nekik is csak akkor, ha képesek lesznek fenntartani azt a feszültséget és tempót, melyet e pillanatban birtokukban tudhatnak. 

A Juventus mindenképpen nagy lépést tett előre a múltjához méltó szinte való visszatérés felé, mentalitásuk pedig egyre jobbá válik, Vlahović leigazolása pedig nagy valószínűséggel e tekintetben is javulást hoz majd a csapathoz. A szerb révén a Juve végrehajtotta azt a jelentős beruházást, melyre minden szempontból szüksége volt, így pedig sokkal nagyobb esélyei mutatkoznak a BL-negyeddöntőbe való bejutásra is" – összegzett Capello.