Chiellini: "Chiesának szeretnénk majd ajánlani a trófeát"

20220111_185006.jpgA Coppa Italia előző idényre szóló kiírását az alapvetően kudarcos szezon ellenére is elhódító Juventus holnap este igen sok hiányzóval készül megvívni a szezon első trófeájáért folyó Supercoppa Italiana megmérettetését a Serie A címvédőjének számító, ősi rivális Inter alakulatával szemben, mely a sikerrel járó presztízsbeli, valamint anyagi nyereségen túl minden bizonnyal mentális szempontból is sokat lendíthetne a fekete-fehérek gárdáján. A találkozót megelőzően természetesen a Bianconeri csapatkapitánya, Giorgio Chiellini is a kamerák elé állt, hogy kifejthesse véleményét Federico Chiesa sérüléséről, alakulata mentalitásáról, Cristiano Ronaldo távozásáról, valamint a Nerazzurri hatalmas erejéről is, mely nyilatkozat magyar fordítását az alábbiakban közöljük. 

"Kiegyensúlyozottságunk nagy szerepet játszik majd a találkozó alakulásában, ám véleményem szerint egy olyan győzelem, mint melyet az AS Roma ellen arattunk, képes lehet egy hatalmas adrenalinbombával szolgálni számunkra, emellett pedig jelentős energiával és önbizalommal is felruházhat bennünket. Nem szabad hagynunk, hogy formánk állandóan ingadozzon, ugyanis képesnek kell lennünk arra, hogy folytonosságot vigyünk bele eredményeinkbe egy olyan szezonban, ahol alapvetően negatív produkcióval rukkolunk elő mentális tekintetben, ezt pedig csak és kizárólag kemény munkával tehetjük meg. 

A döntő egyetlen összecsapást jelent, melyet hatalmas alázattal és önbizalommal kell megvívnunk egy csodálatos stadion gyepén futballozva, elvégre mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy egy erős és egységes ellenféllel fogunk szembenézni, valamint azzal is, hogy történelmünk során számos finálét nyertünk már meg, vagy éppen veszítettünk el, annak ellenére, hogy az aktuális esélyek éppen melyik fél mellett szóltak. Az apró részletek és momentumok minden szempontból döntő fontosságúnak bizonyulhatnak, ezért pedig kulcskérdés, hogy képesek legyünk megfelelően kezelni e szituációkat. 

Egy ilyen összecsapáson egyetlen körülményt sem szabad alábecsülnünk, ugyanis az Inter nagyszerű technikai és erőléti kvalitásokkal bír, amit legutóbbi találkozóikon is rendre demonstráltak a külvilág felé, s így irányunkba is. A Nerazzurri rengeteg gólt szerez rögzített szituációkból, s alapvetően is több találatot lőnek, mint bárki más, ugyanakkor a Supercoppa Italiana más, mint a Serie A megmérettetései, ennek alapján pedig megjósolhatatlan, hogy ki bírja majd jobban a mentális nyomást, mely ránk nehezedik egy efféle mérkőzésen. 

Hihetetlenül sajnálom Federicót, ugyanis két idénnyel ezelőtt magam is átéltem egy hasonló sérülést, így pedig tudom, hogy mivel jár egy hasonló jellegű probléma. Chiesa fiatal és okos játékos, emiatt pedig biztos vagyok benne, hogy még érettebben és erősebben fog visszatérni a pályára, még akkor is, ha kiesése hatalmas érvágás a futballnak, különösképpen a Juventusnak. Reméljük, hogy holnap magasba emelhetjük majd a serleget, ugyanis Chiesának szeretnénk ajánlani esetleges győzelmünket. Fede nélkülözésénél sokkal súlyosabb problémát jelent, hogy a szervezők továbbra sem voltak képesek megváltoztatni a Supercoppa szabályait, ugyanis egy olyan összecsapáson, ahol Olaszország két legjobb alakulata néz szembe egymással, az egyik félnek pitiáner ítéletek, többek között sárga lapok miatt kell majd nélkülöznie legjobbjait, értve ezalatt Matthijs de Ligetet és Juan Cuadradót, ami egészen nevetséges helyzetet idéz elő a találkozó kapcsán. 

Mikor Chiesa a földre rogyott, egyből tudtuk, hogy sérülése rendkívül súlyos, erről pedig még inkább meggyőződtünk, mikor pár perccel később beszéltünk az orvosi stábbal, akik sajnálatos módon csak megerősíteni tudták félelmeinket és érzéseinket. Becserélésem pillanatáig igyekeztem végig Federico mellett maradni, s támogatást nyújtani számára, akárcsak egy nagy testvér teszi azt öccsével az ehhez hasonló helyzetekben. Ennél többet sajnos nem tehettem érte, azonban elmondtam neki, hogy biztosan fel fog épülni, s hogy természetes, hogy az első komolyabb egészségügyi gondnál minden furcsának fog bizonyulni, különösképpen visszatérését megelőzően, mikor teste alapvető mértékben változik majd meg, neki pedig hozzá kell szoknia mindehhez. 

Tudjuk, hogy együttesünk túlzottan gyakran kapcsol ki mentális szempontból az egyes meccsek ideje alatt, mely többek között az AS Roma elleni összecsapáson is megfigyelhető volt, hiszen annak ellenére, hogy számíthattunk rá, hogy a Farkasok fizikális futballt szeretnének majd játszani, s hogy a Milan ellen elszenvedett kudarcot követően javítani próbálnak majd, átadtuk nekik a kezdeményezést, melynek eredményeképp a második félidőben mindössze két perc leforgása alatt vihettek be ellenünk két találatot, ezen pedig mindenképpen változtatnunk kell az elkövetkezendő időszakban. 

Személyes szempontból jól érzem magam, dacára annak, hogy karácsonyom, ahogy az olasz emberek felének, igen nehézre sikeredett az aktuális járványhelyzetből kifolyólag. Én magam jó edzésmunkát végeztem az utóbbi hetekben, családommal pedig minden rendben volt, ekképp pedig teljes elszántsággal nézhetek szembe az előttem tornyosuló kihívásokkal. Pályafutásom során rengeteg döntőt veszítettem el esélyesként apró részletek miatt, ám e helyzet némiképpen megfordult a tavalyi Coppa Italia-fináléval, ahol az Atalantával szemben nem számítottunk egyértelmű favoritoknak. Örülök, hogy egy olyan stadionban csaphatunk majd össze az Interrel, mint amilyen a San Siro, azonban sajnálom, hogy a szurkolók többsége ezúttal is kénytelen lesz a televízió képernyőjén keresztül követni a megmérettetést. Csapatunk tagjai jelenleg elégedettnek bizonyulnak aktuális helyzetünk miatt, ugyanis azután, hogy a nyár nehézségei miatt kissé megkésve, illetve kudarcosan indítottunk a bajnokságban, decemberre végre sikerült magunkra lelnünk, a továbbiakban pedig ismételten meg kell kezdenünk az előrehaladást, alkalmazkodva az éppen fennálló protokollokhoz és körülményekhez, ugyanis az emberek egészsége minden másnál fontosabb. 

Természetes, hogy a két csapat helyzete miatt az Inter számít a trófea favoritjának, elvégre a Nerazzurri remekül zárta a 2021-es esztendőt, ebből pedig most is képesek lesznek erőt meríteni, kiváltképp egy olyan riválissal szemben, mint amilyennek mi számítunk nekik. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egyetlen találkozón bármi megtörténhet, bennünk pedig minden tekintetben ég a bizonyításai vágy, hiszen meg akarjuk mutatni, hogy állapotunk és nehézségeink ellenére is képesek vagyunk legyőzni a milánóiakat, ezáltal megszerezve a szezon első trófeáját. Egy 38 meccses sorozatban jobban kiütköznek egy alakulat gyengeségeit, azonban egyetlen meccsen mindez nem bír különösebb jelentőséggel. 

Októberben arról beszéltem Alessandro Bastoninak, hogy az Inter csak elbukni tudná a Scudettót, akkora előnye van a bajnokság többi együttesével szemben, holott a Nerazzurri ekkor még hét pontos lemaradásban volt a tabella élétől számítva, utólag pedig bebizonyosodott, hogy jóslatom helytállónak számított. Talán tévedek, mivel az AC Milan szintén jól tartja magát az aranyéremért folyó versenyfutásban, ugyanakkor csapatként egyértelműen a fekete-kékek tűnnek a legteljesebb gárdának, ugyanis keretüket olyan labdarúgók alkotják, akik képesek 38-ból 38 meccset ugyanazon mentalitással lejátszani. Az Inter alakulata rendkívül érett, emiatt pedig ők a Scudetto legfőbb esélyesei, melyet szeptember óta ekképp gondolok. 

Cristiano Ronaldo nyár végi elvesztése alapvető hatást gyakorolt a szezon további részére, ugyanis egy ilyen játékos jelenléte számos esetben fedte el legnagyobb problémáinkat. CR7 távozását követően egy rendkívül nehéz, szenvedéssekkel teli esztendővel számoltam, melynek során rendre előbukkannak majd azon gondok, melyek a portugál jelenléte mellett elhalványultak, ugyanakkor jelen pillanatban kijelenthetem, hogy csapatunk hozzávetőlegesen azonos a tavalyi gárdával, e szempontból pedig teljesen mindegy, hogy itt van-e Moise Kean, Manuel Locatelli, vagy éppen Cristiano. 

Bizonyos eredményeket csak igazán kemény munka által érhetünk el, e folyamat során pedig mentalitásunkat is meg kell változtatnunk, ami hihetetlenül nehéz feladatot jelent a legtöbb labdarúgó számára. Sosem szabad alsóbbrendűnek éreznünk magunkat más együttesekhez viszonyítva, ugyanakkor ezzel együtt az sem jelenthet kérdést, hogy keményen kell dolgoznunk, s jóval több szellemi energiát kell felhasználnunk, mint a korábbi szezonokban" – összegzett a Capitano.