De Sciglio és Szczęsny nyilatkozatai a Roma-Juve után

de_sciglio.jpgNem túlzás kijelenteni, hogy a Serie A idei kiírásának egyik legizgalmasabb és legfordulatosabb mérkőzését játszották le január 9-én az Olimpicóban, ahol a vendég Juventus reménytelennek tűnő, kétgólos hátrányból fordította meg a találkozót az AS Roma együttese ellen, megcsillogtatva azt a spiritót, mellyel történelme során számos alkalommal azonosították, azonban az eddigi szezon során vajmi keveset láthattunk belőle. A lefújást követően a győzelmet érő gólt szerző Mattia De Sciglio, valamint büntetőt védő Wojciech Szczęsny álltak a DAZN mikrofonja elé.

Elsőként az olasz szélsővédő válaszolt a feltett kérdésekre. Elmondása szerint változtatni kell a mentalitáson a félidők kezdését illetően, illetve már a szerdai Szuperkupa-döntőre fókuszált.

DAZN: Kezdjük az ölelésekkel.

Mattia De Sciglio: Egy rendkívül fontos győzelem minden örömét láthatták, különösen annak fényében, ahogy a mérkőzés alakult, mivel eléggé f@sz módon kezdtük a második félidőt - ha mondhatom így -, rögtön két gólt kapva. Azt kell mondjam, megmutattuk a karakterünket, vagyis hogy a nehéz pillanatokban a csapat képes felállni, az egész csoport ott van, ha kell. Ezt meg is kell mutatnunk, hiszen a mérkőzést rosszul kezdtük, mennünk kellett a döntetlenért. Most kiélvezzük a győzelmet, azonban három nap múlva egy újabb fontos kihívás következik.

D: A csapatnak vajon erre a győzelemre volt szüksége, hogy megtegye a következő lépést, amiről mindig is beszéltünk?

MDS: Igen, teljes mértékben. Ebben az évben mindennél jobban kell akarnunk ehhez a karakterhez ragaszkodni a korábbiahoz képest a mérkőzések során, mivel ez az az extra fegyver, mely segíthet minket abban, hogy közelítsünk azok felé, akik előttünk vannak.

D: Hogyan született meg ez a fordítás? Nem küldtetek egyértelmű jeleket.

MDS: Minden bizonnyal a két egymás után bekapott gól felébresztett minket, mivel eléggé fásultan jöttünk ki a pályára szünet után, nem először a szezon során. Ezt orvosolni a következő lépés. Ezt követően a második gólunk végleg felébresztett minket, mint ahogy történt az első félidei egyenlítő gólunk után is - azután kezdtünk el újra játszani.

D: Mit gondoltál, amikor Massa befújta a büntetőt?

MDS: Bíztam benne, hogy nem fújják be, mert minden természetes sebességgel történt. Úgy gondolom, abban a pillanatban senki sem gondolta, hogy a labdához kézzel értek hozzá. Bíztam Tek képességeiben, aki úgyanúgy, mint az "odavágón" megmentette az eredményt, mellyel végül a győzelmet is haza vihetjük.

D: Mennyi minden kell a Juventusnak az Inter ellen?

MDS: A 3-2-es, a 3-3-as, valamint a 3-4-es Juventusra lesz szükségünk, mivel az Inter egy másik komoly ellenfél, a tét pedig egy trófea megszerzése lesz, az első a szezonban, mely mindenképp a céljaink között szerepel. A hiányzók ellenére is mindannyiunknak szüksége lesz az akaratra, hogy kisegítsük egymást. 

tek_vs_roma_1.jpgWojciech Szczęsny mindkét Roma-elleni találkozón büntetőt védett, a mai drámai mérkőzésre is az ő hárítása tette fel a pontot. Tek egyébként elismerte, hogy szerinte inkább szerencsés volt, mint jó, emellett kiemelte, hogy továbbra is hinni kell a Bajnokok Ligáját érő negyedik hely megszerzésében.

D: Landucci ezt mondta: "Bíztam benne, hogy Tek kivédi a büntetőt, mivel az előző mérkőzésen is ez történt"

Wojciech Szczęsny: Csodálatos érzés büntetőt védeni a mérkőzés ilyen fontos pillanatában, azonban be kell ismernem, mindent megtettem azért, hogy ez ne sikerüljön, hiszen korán mozdultam el, szétterpesztettem a lábaim, nem nyújtózkodtam eléggé. Szerencsém volt, hogy Pellegrini belém rúgta labdát, azonban ettől függetlenül ez még így is egy jó érzés.

D: Majdnem letérdeltél.

WSz: Igen, ami azt jelenti, hogy inkább szerencsés voltam, mint jó.

D: Kissé többet kell várnod akkor.

WSz: Számítottam rá. Pellegrini kétféleképpen rúg büntetőket: erősen nekifut és erősen rúgja a labdát, vagy lassabban indul, majd ugrik, ahogy most is csinálta. Én az előzőre számítottam, ezzel ellentétben ő lelassítot, én pedig már elindultam, és kissé egyensúlyomat vesztettem a labda ellövésének pillanatában, de ő belém rúgta.

D: Hol tart ez a fiatal csapat most?

WSz: Fejlődünk, azonban személyiség tekintetében még hiányzik a Juve DNS-e, azonban rendelkezünk azokkal a futballistákkal, akik valódi Juve-játékossá érhetnek. Rendkívül fontos értékekkel rendelkeznek, azonban időt kell adni nekik, hogy hozzá szokhassanak a Juventusban előforduló nyomás kezeléséhez.

D: Mire gondolsz pontosan Juve-DNS alatt?

WSz: Sokkal kiszámíthatatlanabbnak lenni, fenntartani a folytonosságot. Idén két jó mérkőzést két rossz követ, majd szintén egy jó, ez nem a Juventus. Olaszország legjobb csapatának kell lennünk, jelenleg nem azok vagyunk, de mindannyiunk ambíciója ez, és szépen lassan el is érjük majd.

D: Komplikáltabb volt a védekezés ma este?

WSz: Igen, komplikáltabb volt, de ez a Roma érdeme, nagyon erősek az inaktív labdák megszerzésében, az első félidőben sarokba szorítottak minket, két-három fontos helyzetet teremtettek, gólt szereztek, szóval minden dícséretet megérdemelnek. 

D: Elérheti-e szerinted a Juve a Bajnokok Ligája-helyezést?

WSz: Ha csak egy valaki nem hisz ebben, máris otthon maradhatunk, és lemondhatjuk a soron következő mérkőzéseinket. Ezt egyeszerűen nem fogadhatjuk el, még ebben a nehéz évben sem. Mi a Juventus vagyunk, és a legmagasabb szinten kell játszanunk, ami a Bajnokok Ligája. Azonban először fejlődnünk kell. Az ambíciónk, miszerint Olaszország csúcsára érjünk, ott van.