Landucci: "Ma este öt-hat évet öregedtem"

marco_landucci.jpgA Juventus a Napoli ellen elért, némiképp kiábrándító 1-1-es döntetlent követően a Serie A 21. fordulójában az AS Roma otthonába látogatott, a több, fontos labdarúgóját is visszanyerő fekete-fehér mezes alakulatnak pedig egyedül a győzelem lehetett a célja a rangadón, amennyiben életben szerette volna tartani a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciók eléréséről szőtt álmait. Mint ismert, a Zebrák az elmúlt évek egyik legőrültebb meccsén, hatalmas fordítást bemutatva végül sikerrel abszolválták a feladatot, s Paulo Dybala, Manuel Locatelli, Dejan Kulusevski, valamint Mattia De Sciglio találatainak köszönhetően 3-4-es diadalt arattak az örök város egyik legismertebb együttesével szemben. 

A találkozót követően természetesen a Bianconeri másodedzője, az eltiltás miatt hiányzó Massimiliano Allegrit helyettesítő Marco Landucci is az olasz sportsajtó kamerái elé állt, hogy értékelje az Öreg Hölgy teljesítményét, nyilatkozatában pedig többek között szót ejtett az alakulat, s ezen belül bizonyos futballisták produkciójáról, valamint a is. 

"Elképesztően nagy szükségünk volt a mostani győzelemre, mivel ha megnyersz egy ilyen fontos összecsapást, sokkal derűlátóbban tekinthetsz a jövőbe. A Roma 3-1-es vezetésekor én magam is kezdtem elveszteni a reményt, ugyanakkor Manuel Locatelli gólja hihetetlenül nagy lelkesedést adott számunkra, melyet kihasználva végül sikerült is megfordítanunk a találkozó állását. Rendkívül örülök Mattia De Sciglio találatának, azonban minden egyes futballistánk miatt hatalmas boldogságot érzek, ugyanis csapatunk ma igazi karaktert mutatott, s azt hiszem, ez a lehető legfontosabb tényező" – fogalmazott a DAZN kamerái előtt. 

"A meccs előtt éppen arról beszéltünk, hogy a megfelelő szellemiséggel kell majd futballozunk ahhoz, hogy megverjük a Romát, ezt pedig némi megingást követően végső soron képesek is voltunk elérni. Tisztában voltunk vele, hogy a győzelemhez nem elég mentális tekintetben felvérteznünk magunkat, hanem a pályán is jól kell teljesítenünk, ugyanis a szavaknak önmagukban nem sok hasznuk van, ha nem töltjük meg őket tartalommal. Boldog vagyok, mert oly sok évet követően végre én is visszatérhettem a kispadra vezetőedzőként, ugyanakkor remélem, hogy Max nem tervezi sokszor eljátszani a Napoli elleni mérkőzés után történteket, mert ma este legalább öt-hat évet öregedtem. 

Természetesen egy siker mindig feltölti az ember, azonban 3-1-es állásnál korántsem volt mulatságos a csapat mesterének lenni. Egyértelmű, hogy együttesünk a fejlődés és a növekedés útjára lépett az elmúlt hetekben, ám gépezetünk messze nem számít tökéletesnek, melyet az is megmutat, hogy ma este is bátortalanul kezdtük a meccset, s annak ellenére, hogy kreatív támadójátékot szerettünk volna megvalósítani, mind az első, mind pedig a második félidőben buta hibákat követtünk el, ráadásul éppen olyan helyzetekben, amikről tudtuk, hogy a Roma ki fogja használni őket, ezért pedig gólokkal kellett megfizetnünk.

A második játékrészben kénytelenek voltunk kieszközölni bizonyos változtatásokat, ugyanis rendkívül nehéz helyzetben voltunk, ettől fogva pedig szorosabb emberfogással kezdtünk operálni, nagyrészt abból fakadóan, hogy korábban éppen e téren akadtak súlyos hiányosságaink, melyet a Farkasok első gólja, azaz Abraham Veretout szögletét követően szerzett nagyszerű találata is megmutat. A Roma második találata szintén egy nagyobb figyelmetlenségből következett, elvégre a kérdéses helyzetben ismételten túl könnyedén adtuk el a játékszert, ami egyébként is sokszor előfordul együttesünkkel, emiatt pedig e tényezőt semmiképpen sem nevezhetjük a véletlen művének. 

Nem árulhatom el, hogy a változtatások az én ötleteim voltak-e, vagy csupán Max fentről érkező iránymutatásait követtem e lépések megtételekor, mivel az efféle taktikai részleteket szeretnénk titokban tartani a továbbiakban is. Természetesen én magam is éreztem, hogy valamin módosítanunk kell, különben a Roma végleg bedarál bennünket, ugyanakkor a kispadon helyet foglaló szakemberek közül rajtam kívül Dolcetti, Trombetta, valamint Padoin is hasonlóan gondolkodtak, ami nagy segítséget jelentett számomra, hiszen már a meccs előtt is jeleztem Allegrinek, hogy ha egyedül nem is leszek képes megváltani a világot, társaimmal együtt biztosan ki fogunk találni valamit vészhelyzet esetén. 

A gólszerzés az eddigiekben hatalmas problémát jelentett számunkra, ma azonban négy találatot is bevittünk ellenfelünk kapujába, mely még azzal együtt is igen örömtelinek és kedvezőnek mondható, hogy időközben három ízben is betaláltak ellenünk. Giorgio Chiellini óriási segítséget jelentett számunkra az összecsapás utolsó szakaszában, ám leszögezném, hogy kapitányunk beküldése nem kényszer szülte megoldás volt, ugyanis már a büntető megítélése előtt is le szerettük volna hozni Paulo Dybalát, hogy 3-5-2-es hadrendre átváltva hatékonyabban védekezhessünk a találkozó végső perceiben. Nagyon erősen bíztam benne, hogy Tek kivédi Pellegrini tizenegyesét, imáim pedig ismét meghallgattattak azt követően, hogy kapusunk a szezon első, Roma elleni meccsén is hárította a büntetőt. 

A mai győzelem nagy önbizalommal ruházott fel bennünket, ugyanakkor hatalmas tanulságként is szolgálhat számunkra azt illetően, hogy a meccs elején elkövetett hibákat nem szabad még egy alkalommal megtennünk az idény során. Előzetes várakozásaink alapján arra számítottunk, hogy a Roma 3-5-2-es felállásban fog szerepelni, José Mourinho ehelyett azonban 4-2-3-1-ben játszatta fiait. Álvaro Morata fantasztikus futballt mutatott be pályára küldését követően, emiatt pedig immár első kézből is cáfolhatom a vele szemben megfogalmazott kritikákat, elvége egy nagyszerű csatárról beszélünk, aki korábban olyan alakulatok sorait erősítette, mint a Chelsea, vagy a Real Madrid. 

Juan Cuadrado sajnálatos módon nem tudott igazán kibontakozni ma este, vele ellentétben viszont Paulo Dybala kiváló meccset játszott, elképesztő gólja mellett pedig mindvégig kellőképpen vezényelte és forgatta a csapatot, melynek alapján ismételten kijelenthetem, hogy stábunk rendkívül boldog, s messzemenően elégedett az általa nyújtottakkal. Mikor Maxszal visszatértünk a Juventus kispadjára, pontosan tudtuk, hogy igen nehéz feladat áll előttünk, melyet csak hihetetlenül sok munkával, s erős vággyal, valamint hittel leszünk képesek megoldani. Nem gondolnám, hogy a kritika jelentősebb hatást gyakorolna ránk, ugyanis a korábbiakban már megszoktuk, hogy a sajtó negatív véleményt fogalmaz meg velünk, illetve alapvető koncepciónkkal szemben. 

A legfontosabb az, hogy a továbbiakban is keményen dolgozzunk, s megfelelő mentalitással ruházzuk fel a srácokat, hogy ezáltal végül egy olyan csapatot kaphassunk, melyet első torinói ciklusunkban is magunkénak tudhattunk. Meggyőződésem, hogy idővel e kihívásnak is képesek leszünk megfelelni, amennyiben az elkövetkezendő időszakban is ilyen komolysággal, s ilyen csendben dolgozunk majd. A ma este egyetlen jelentősebb negatívumának Federico Chiesa első látásra térdficamnak tűnő sérülése bizonyult, azonban az orvosi stáb csak a holnapi napon értékeli majd ki játékosunkat, azaz csak ekkor tudhatjuk majd meg, hogy mennyire komoly probléma adódott nála" – összegzett Landucci. 

A mérkőzés összefoglalója: