Allegri: "Egy-két éven belül ismét a Scudettóért harcolunk majd"

maxi_pre_roma_juve.jpgA Napoli elleni, hazai pályán elért 1-1-es döntetlent követően a Juventus a jelenleg a Serie A tabellájának hetedik helyén álló AS Roma otthonába látogat, hogy az újabb pontvesztést követően, néhány kulcsjátékosát visszanyerve ott kísérelje meg ismételten a három bajnoki pont begyűjtését, harcban maradva ezzel a Bajnokok Ligája-helyek eléréséért. 

Az összecsapást megelőzően természetesen a holnapi találkozót felfüggesztés miatt kihagyó szakvezető, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz média kamerái előtt, melynek keretein belül labdarúgóinak állapota mellett egyes taktikai aspektusokra, valamint csapata általános helyzetére is kitért. 

"A holnapi összecsapás kétségkívül rendkívül fontos és nehéz lesz számunkra, ugyanis a Roma egy kiváló csapat, mely nagyszerű egyéniséggel rendelkező játékosai mellett egy olyan szakembert is magáénak tudhat, aki képes a lehető legeredményesebben felkészíteni őket az egyes kihívásokra. Biztos vagyok benne, hogy José Mourinho a Milan elleni vereséget követően jó meccset akar látni fiaitól, így pedig fel kell készülnünk egy végletekig kiélezett, apró momentumokon múló mérkőzésre. Úgy vélem, hogy szellemiségünk, valamint technikai mutatóink kulcsfontosságúak lesznek a találkozó kimenetelének szempontjából, ezért pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy jó meccset játsszunk" – jelentette ki General Max szavainak kezdeteként. 

"Az egy meccses eltiltást nem kommentálnám különösebben, ugyanis sportágunkban bármikor előfordulhatnak ehhez hasonló dolgok, melyekért vállalnunk kell a felelősséget. A holnapi mérkőzéssel kapcsolatban egészen biztosan kijelenthetem, hogy a csütörtöki fordulóhoz képest mindenképpen ki kell majd eszközölnünk bizonyos változtatásokat, elvégre kemény hét áll mögöttünk, a mai edzésen pedig ki kell értékelnem egyes játékosok, s a csapat alapvető állapotát. 

Nem tagadom, hogy a Napoli ellen győzelemre számítottunk, mely egyben azt is jelentette volna, hogy két pontra csökkentjük a Partenopei együttesével szemben fennálló hátrányunkat, mely nem is lett volna kivitelezhetetlen feladat az év végi, rendkívül pozitív időszakunkat figyelembe véve. A döntetlen által a közöttünk lévő különbség mértéke változatlan maradt, ugyanakkor a kedvező eredmény nem feledtetheti el velünk további tennivalóinkat, azaz azt, hogy még mindig javítanunk kell passzaink minőségén, s minden más tekintetben is nagyobb fejlődést kell elérnünk, a január pedig jó lehetőségeket tartogat számunkra ennek megtételéhez.

A középpálya összeállítása Federico Chiesa, Federico Bernardeschi, valamint Paulo Dybala állapotától és bevethetőségétől fog függeni. Alex Sandro biztosan nem állhat majd rendelkezésünkre a Farkasokkal szemben, Luca Pellegrini, Giorgio Chiellini, illetve Kaio Jorge viszont a minap visszatérhettek keretünkhöz, melynek dacára azonban nyilvánvalóan egyikünk sincs a legjobb fizikai állapotban. A Supercoppa Italiana döntője, majd az Udinese, továbbá a Sampdoria és a Milan elleni megmérettetések ugyancsak rendkívül fontosak lesznek, így pedig kétségtelenül oda kell figyelnünk a megfelelő rotációra is, mely mellett azonban az eredményeket is elengedhetetlenül szállítanunk kell, kezdetnek mindjárt a Roma ellen. 

Arthur jól érzi magát, a napokban pedig végre negatív koronavírus-tesztet produkált, melyet követően újra megkezdhette a velünk való közös munkát, s biztos vagyok benne, hogy még azzal együtt is fontos különbséget jelenthet számunkra, hogy nincs elegendő játékperc lábaiban. Juan Cuadrado mindenképpen kezdőként fog szerepelni holnap, ugyanis Pellegrini csak most tért vissza, emiatt pedig kockázatos lenne az első pillanattól fogva szerepeltetni őt. Juan párja Mattia De Sciglio lesz a védelem bal szélén, a középső védők tekintetében pedig a későbbiekben fogom meghozni döntésemet. 

Tudomásom szerint Danilo hétfőtől ismételten velünk edzhet majd, míg Dybala és Chiesa már csütörtökön is pályára léphettek, ráadásul igen nagyszerűen teljesítve. Hamarosan Chiellinit és Bonuccit is keretünkben fogjuk tudni, ekképp pedig tizenöt napon belül mindenki visszatér, ami a ránk váró meccsdömping miatt hatalmas örömhírnek tekinthető. A Napolival szemben együttesünk jó és ötletes elképzeléseket hajtott végre, a kapott gólt megelőző szituációban azonban kissé agresszívebben kellett volna fellépnünk, emellett pedig nagyobb hatékonysággal kellett volna kihasználnunk az akcióinkban rejlő lehetőségeket is. 

Mikor elfogadtam Andrea Agnelli felkérését, tisztában voltam vele, hogy ebben az évben elsősorban az alakulat megváltoztatására kell törekednünk, hogy egy-két éven belül megkíséreljük learatni most megkezdett munkánk gyümölcseit. Meggyőződésem, hogy 2023-2024 környékén újra versenyben leszünk majd a Scudettórért, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a jelenben ne tudnánk jobban teljesíteni bizonyos mérkőzéseken, ugyanakkor mindig figyelembe kell vennünk, hogy a Juventus idén a növekedés útjára lépett, s idő kell nekünk ahhoz, hogy visszaszerezzük régi fényünket. 

Eredményeink nem attól függenek, hogy keretünket több, vagy kevesebb fiatal alkotja-e, mindazonáltal ha egy csapatban kevesebb tapasztalat van jelen, az adott együttesre e körülmény nagyobb hatást fog gyakorolni, ami véleményem szerint nem lehet kérdés tárgya. A futballban lehetetlenség lenne mindent megváltoztatni három hónap alatt, amire senki nem lenne képes, s én magam sem azért tértem vissza Torinóba, hogy azonnal csodát tegyek a Bianconerivel. Tiszta sor, hogy jelen pillanatban is számos teendőnk van, példának okáért javulnunk kell a gólszerzés, valamint a játék alapvető menedzselésének terén is, emellett pedig vannak olyan területek is, ahol jól és megfelelően teljesítünk. Nem félek, ugyanakkor biztos, hogy türelemre van szükségünk.

Az Öreg Hölgy korábban számos tapasztalt és sokat látott futballistával rendelkezett, akiknek jelenléte nagy címek elnyerésére vezette a csapatot, jelenleg azonban alapvetően más helyzet áll fenn alakulatunknál. Mostani labdarúgóink kevesebb tapasztalattal, illetve egészen más jellemzőkkel bírnak, nekünk azonban velük kell dolgoznunk, őket kell fejlesztenünk, s segítségükkel kell javulnunk, melyeket megítélésem szerint véghez is fogunk vinni némi idő elteltével. A játékosok nem olyanok, mint az autók, melyeknek legtöbbje felépítés szempontjából hasonlít egymásra, ugyanis mind más és más karakterisztikát tudhatnak magukénak, ami elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy egy csapat győzelmi ciklusa egy ponton megszakad, amit ezután újra kell építeni. 

Természetes, hogy mindannyian szeretnénk győzelmeket aratni, s a lehető legrövidebb időn belül harcba szállni a Scudettóért, ám vannak olyan időszakok, mikor a hangsúlyt nem erre, hanem játékunk, s összességében véve saját magunk felépítésére kell fektetnünk, amit azért teszünk, hogy egy-két éven belül visszatérhessünk Olaszország legjobb alakulatai közé, s hogy mindennek eredményeképp elhódíthassuk a bajnoki aranyérmet. Hiszem, hogy nincsenek megoldhatatlan problémáink, mindazonáltal tovább kell dolgoznunk azon, hogy növeljük támadásaink hatékonyságát, valamint futballunk minőségét. A szezon elsődleges célja az, hogy beverekedjük magunkat a legjobb négy közé, minden más eredmény pedig már csak e feladat túlteljesítésének számítana. 

Természetesen a Serie A küzdelmei mellett a Supercoppa Italiana döntője, valamint a Bajnokok Ligája küzdelmei is nagy fontossággal bírnak számunkra, hiszen e sorozatok ugyancsak nagy fejlődési lehetőséget nyújtanak nekünk, s jó esélyt kínálnak arra, hogy megértsük az igazán kiélezett találkozók és párharcok legfontosabb pillanatait. Minél több meccset játszunk, annál nagyobb tapasztalatra teszünk szert, miközben azonban elengedhetetlenül rendelkeznünk kell bizonyos tulajdonságokkal a megfelelő szerepléshez. A technikai kvalitások önmagukban nem elegendőek, mivel ellenfeleink a címvédő Interen kívül is fantasztikusan teljesítenek, elég csak a Milanra, vagy a Napolira, esetleg az Atalantára gondolnunk. Továbbra is meccsről-meccsre haladunk előre, márciusban pedig majd meglátjuk, hogy milyen helyzetből fordulhatunk rá az idény legfontosabb szakaszára" – összegzett az olasz szakember.