Beharangozó – A Napoli elleni meccs

loghi_400x400_0007_napoli.pngNémi ünnepi szünetet követően jelen állás szerint a Bianconeri megkezdi a 2022-es naptári évi szereplését. Mint ismert, ismét tombol a koronvírus-járvány az olasz futball berkein belül, emiatt nem kerül megrendezésre a Bologna-Inter, Atalanta-Torino, Salernitana-Venezia és Fiorentina-Udinese mérkőzések, és ugyan a Napolinál is egyre több fertőzött van, egyelőre nem beszélhetünk halasztásról.

A meccsre rátérve, a rekordbajnok célja nem is lehet más mint a dobogó, és az ellenfelek botladozásai közelebb is segítették ehhez, míg a Napoli és a Milan célja a címvédő Inter befogása lehet. Késő este kiderül, hogy ki kerül közelebb a céljához, ehhez a terepet az Allianz Stadium szolgáltatja, a kezdési időpont 20:45, a televízióban a SPORT 1-en lesz látható. A dirigens ezúttal Simone Sozza lesz.

Az ifjú, mindössze 34 éves bíró 1987. augusztus 27-én született Seregnóban, első élvonalbeli találkozóját tavaly januárban vezette, amikor a Parma 2:0 arányban verte az Udinesét. Mindent egybevetve 165 mérkőzésen fújta a sípot, és ezeken kiosztott 679 sárgát, 36 pirosat, és megítélt 64 büntetőt, ami arányaiban magasnak mondható, úgyhogy érdemes odafigyelni a tizenhatoson belüli kétes szituációkra. A Serie A-ban 14 találkozót bíztak rá, itt 52 sárga, 4 piros és 4 tizenegyes a statisztikája. Tavaly novemberben már járt ebben a létesítményben, ahol a Zebrák Fiorentina elleni 1:0-ra végződő összecsapását koordinálta, amelyen a gólt Juan Cuadrado a 91. percben szerezte. Ezt az egyetlen meccset fújta a hazaiaknak, míg a vendégeknek szintén egyszer, és szintén a Viola ellen vezetett, ezt a Partenopei 2:1 arányban nyerte meg.

A bajnokság félidejében a mai ellenfél hét pontos hátránnyal a listavezető Internazionale mögött, a dobogó harmadik fokát foglalja el, míg az ötödik helyezett vendéglátóját 5 egységgel előzi meg. Csapatuk aktuális értéke csaknem 500 millió euró, legértékesebb labdarúgójuk a nigériai támadó, Victor Osimhen, aki 60 milliót kóstál a transzfer piacon. A két csapat átlagéletkora megegyezik, 27,7 év, míg a déli alakulat 16 válogatott focistát foglalkoztat. Az elmúlt 5 fordulóban csupán a Milant tudták megverni idegenben, a Sassuolo ellen 2:2-t játszottak, és hazai környezetben az elmúlt 3 ütközetüket egyaránt elvesztették, mindig egy gólos különbséggel.

A Juve pályaválasztása mellett a 90. randevújuk következik, az eddigi 89-ből 59-et nyertek a csíkosak, 20 esetben pontosztozkodás született, és csak 10-et nyertek a kékek. Legutóbb 2018 áprilisában, 1:0-ra, a gólt Kalidou Koulibaly szerezte a 90. percben. Az ezt is magába foglaló elmúlt 13 alkalommal ez volt az Azzurri egyetlen győzelme, és ezen kívül csupán egy döntetlenre futotta a kétszeres bajnok erejéből. A tavalyi év torinói mérkőzését a hazaiak nyerték 2:1 arányban, a gólokat Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala és Lorenzo Insigne szerezték.  A Napoli több esetben is 3:1-re tudott az északi város nagyobbik csapata ellen diadalmaskodni, ezzel szemben ők szenvedtek már 6 és 8 gólos vereséget is. A legtöbb gólt szám szerint nyolcat, két ízben láthatott a torinói publikum, egy-egy 8:0 és 3:5 alkalmával még 1927-ben és 1988-ban. A párharc legeredményesebb játékosa Felice Borel hét találattal.

Massimiliano Allegri eddig 27 esetben vezette övéit a Partenopei ellen, 11 győzelem mellett 8-8 döntetlen és vereség a mérlege. Többször verte már aktuális ellenfelét 3:0-ra és 3:1-re, míg ő legjobban szintén 3:1-re kapott ki. Kollégája, Luciano Spalletti ellen pedig 12 esetben készítette fel csapatait, ezeken 5-3-4 a mérlege. Ellene egy Roma-Juventus mérkőzésen szenvedett már 3:1-es vereséget, míg ellenfele gárdáit még sohasem tudta egy gólosnál nagyobb különbséggel felülmúlni.

A sérültek és betegek, továbbá az afrikai nemzetek kupáján szereplő játékosok sora szinte végtelen hosszúságú, jelen pillanatban úgy fest, hogy a Juventusnál nem lép pályára Bonucci, Danilo, Chiellini, Pellegrini, Ramsey, Kaio Jorge és Pinsoglio, míg a Napolinál nem hadra fogható  Mário Rui, Meret, Malcuit, Lozano, Koulibaly, Ounas, Anguissa és Osimhen és Luciano Spalletti mester sem lesz ott a kispadnál. 

Mivel a két csapat múltja elég jelentős, és a két mester is elég régen az olasz futball vérkeringésében van már, így az Azzurrit irányító Luciano Spalletti mind a Juventus, mind Massimiliano Allegri ellen jó pár csatát vívott már meg. A kétszeres Olasz Kupa és egyszeres Olasz Szuperkupa győztes edző 1959. március 7-én született, és a szakma alapjait az Empolinál kezdte elsajátítani. Aztán megfordult még többek között a Sampdoria, az Udinese, a Roma, a Zenit és az Inter padján is. Mindent figyelembe véve 932 meccsen irányította csapatait és ezeken 472 győzelmet, 226 döntetlent és 234 vereséget könyvelhetett el. A trénerek közül Carlo Ancelotti, a csapatok közül az AC Milan ellen van a legtöbb fellépése, 24 illetve 34, de a Juve és Allegri elleni 2 és 12 sem kevés. A torinói csapat elleni 27 meccsből csak 2 győzelemre és 5 döntetlenre futotta, míg a Juventus mestere ellen már valamivel jobb, 3 győzelem és 3 döntetlen a mérleg.

Lehet, hogy egy kép erről: 11 ember és , szöveg, amely így szól: „J VSNapoli Juventus Szczesny Cuadrado 24 Rugani De Ligt 22 12 Alex Sandro 14 Chiesa Mckennie 27 Locatelli 25 Rabiot 10 Dybala Morata”