Boldog új évet mindenkinek!

happy-new-year-2022.jpgElmúlt a 2021-es esztendő is, amelyet a Juventusnál valószínűleg legszívesebben elfelejtenének, mert az utóbbi évtized leggyengébb évét zárta a Bianconeri, de mit ad Isten, így is sikerült két trófeát bezsebelnie az olasz rekordbajnoknak. A PannonZebra és annak közössége úgy vélem, hogy a csapattól azért jobban teljesített, de ez majd a következőkben kerül komolyabb kifejtésre, szót ejtve többek közt arról, hogy milyen fejlődéseken estünk át, mely célokat sikerült elérni és melyeket nem, továbbá szó esik arról is, hogy a 2022-es esztendőnek mily módon szeretnénk nekiállni.

Kezdjük is a legkézenfekvőbb dolgokkal, az alapvető számadatokkal és a rekordokkal.

  • 2021-ben 1425 cikket írtunk nektek, ami azt jelenti, hogy naponta 3.9 bejegyzést olvashattatok az oldalunkon.
  • A legnagyobb lapletöltést elérő nap: 2021.08.27 (Ronaldo Manchesterbe igazolásának napja)
  • A legtöbb lapletöltéssel rendelkező cikk: 3223 (ESL-hírek (április 20-21.) Sky: felfüggesztik a Szuperligát – FRISSÍTVE 0:11-kor)
  • Legtöbb komment egy cikk alatt: 227 darab, a fentebb említett bejegyzésnél.
  • Legtöbb Olvasó egy nap: 848 darab

Azt kell mondjam, hogy egészen kiváló számok ezek, de lássuk, hogy mennyire sikerült elérnünk a céljainkat, amit tavaly ilyenkor fogalmaztunk meg magunkkal szemben.

Az első, és legfontosabb célkitűzés volt a Zebrafoci megszervezése, ami többszöri nekifutásra sem sikerült sajnálatos módon, és jelen állás szerint a közeljövőben sem kerül erre sor. Túlságosan hamar akartuk ezt megvalósítani egy teljesen őrült időszakban, miközben nincs akkor közösségünk, hogy egy ilyen eseményt normális módon meg tudjuk szervezni. Az ötlet egyelőre a fiókban, és amint úgy érezzük, hogy itt az idő, megpróbálkozunk ismételten, s remélhetőleg akkor már sikerrel járunk.

Fontosnak tartottuk, hogy minden nap legyen valamiért érdemes az oldalra látogatnotok, ne teljen el egyetlen nap sem cikk nélkül, ezt pedig a legnehezebb időszakainkban is sikerült teljesítenünk, azaz továbbra sem volt még olyan nap a fennállásunk alatt, hogy cserben hagytunk volna Titeket e tekintetben, mi több, nagyon ritkán fordult elő, hogy csupán egyetlen bejegyzést találhattatok a Zebrán. 

A tavalyi átlag cikkszám 3,06 darab volt, ami alá nem szerettünk volna süllyedni, ami olyan jól sikerült, hogy bőven túlszárnyaltuk azzal a 3,9-es napi átlaggal, amiről fentebb olvashattok. Azt nem hinném, hogy jövőre sikerülne ezt is felülmúlni, és az igazat megvallva nem is szeretnénk, mert volt, hogy sikerült átestünk a ló túloldalára, és naponta több mint öt cikket is írtunk, amit nem csak megírni, de úgy gondoljuk, hogy elolvasni is sok. Ezért igyekszünk négy irományban meghatározni a felső határt, és tartani magunkat a hármas átlaghoz.

A Közösség növelése sikerrel járt, és ugyan arról véleményem szerint nem beszélhetünk, hogy sikerült megalkotni azt az összetartó, családias és kommunikatív közösséget, amit szeretnénk, de úgy hiszem, hogy az út és az irány jó, és már is nagy szó, hogy sikerült kialakítani magát a közösséget, hogy mivé alakul ez az évek során, az csak rajtunk és rajtatok múlik.

A Szerkesztőség bővítése papíron sikerült, ugyanis Consminor Kollégának köszönhetően újabb segítő kezekhez juthattunk, azonban az idő előrehaladtával természetes módon mindenkinek közbe jöhet valami, ami fenekestől felfordítja a magánéletet, így az sem meglepő, hogy már nincs annyi aktív Szerkesztőnk, mint mikor elkezdtük működtetni az oldalt, így jelen pillanatban nem vagyunk annyian, mint az optimális lenne, és amely létszámmal garantált módon fenn tudjuk tartani a kívánt minőséget. Ezért kérnénk meg szépen Titeket, hogy amennyiben lehetőségetek van rá, segítsétek munkákat, hogy olyan állapotban tartsuk a Zebrát, ami miatt bizalmat szavaztatok nekünk. Két kritérium van: szeresd a Juventust, továbbá tudj csapatban dolgozni. Semmi más kérésünk nincs a jelentkezőkhöz, mert bármivel tudsz segíteni, nem csak és kizárólag a cikkírással. Ha tudsz angolul, vagy olaszul, jártas vagy a hírek terén, tudsz képet szerkeszteni, videót vágni, tudod használni a Facebookot és az Instagramot, jól tudsz fogalmazni, jó a helyesírásod, vagy bármi, amiben jó vagy és tudnád e téren kamatoztatni, jelentkezz a cikk alatt. Feladatot biztos találunk neked, még az se kitétel, hogy a hét minden napján ráérj, ha a hétvégéken, vagy heti pár órában van csak szabadidőd, az is megfelel.

Természetesen voltak olyan céljaink is, amiket nem foglaltunk bele a tavalyi szilveszteri cikkbe. Ilyen siker például, hogy sikerült egy címert készíttetnünk, amivel azonosítani lehet oldalunkat. Ezzel a jelképpel is lehet, hogy még komolyabb dolgokat szeretnénk véghez vinni,  de ez még a jövő zenéje, minden esetre a célnak tökéletesen megfelel.

Úgy érzem, hogy moderálásban is sikerült fejlődnünk, még, ha talán ezzel az érintettek tudnának is vitatkozni. :D Egyre könnyebb már döntést hoznunk, a folyamatokat figyelembe véve pedig úgy tűnik, hogy egyre nagyobb sikerrel sikerül szükség esetén közbeavatkozni, szerencsére azért olyan sűrűn nincs szükség. Egyre inkább kezd kialakulni, hogy pontosan milyen tettért mi jár, úgyhogy szépen kezd összeállni az a kép, hogy mi alapján is kívánjuk terelgetni a Közösségünket. Sajnos voltak olyan kitételek a Szabályzatban, amit annak ellenére, hogy nagyon szerettük volna betartatni, sok esetben még saját magunknak sem sikerült megfelelni ezen követelményeknek, azonban úgy gondolom, hogy e téren rengeteget sikerült fejlődni, és igyekszünk tartani azt az igazságos, egyenlőségért küzdő elvünket, ami alapján ezt az oldalt vezetni szeretnénk. Ehhez nagy segítség a közös, moderátori profil is, ami eddig gond nélkül működött.

Számtalanszor megemlítettük már, hogy milyen fontos számunkra az, hogy hitelesen tájékoztassunk benneteket, és azt hiszem, hogy e téren különösen nagy fejlődésen mentünk keresztül annak ellenére, hogy kezdetekben sem gondolnám, hogy ezzel lett volna probléma. Sikerült olyan szinten kiterjesztenünk a forrásainkat, hogy nemhogy piros, de sárga jelzésű újságoknak, vagy újságíróknak is nagyon ritkán adunk teret, és a legutóbbi mercato alapján a besorolás is eléggé jól sikeredett. A napi mercato-hírfolyamot szintén egy sikertörténetnek tartjuk, ugyanis ezen módszerrel gyorsan sok hírt tudunk eljuttatni hozzátok, így volt lehetséges, hogy például Cristiano Ronaldo távozásáról is percről-percre értesülhettetek, de példának felhozhatnám a Szuperliga körüli hatalmas zűrzavart is. Természetesen ezt a formátumot továbbra is alkalmazni fogjuk, és, ha holnap még talán nem is, de az elkövetkező napokban már ilyen formában hozzuk le a híreket.

A Hírözön Adatbázissá való átalakítása is lényegében ezért történt meg, mert azzal, hogy egy folyamatosan frissülő cikken keresztül hozzuk le a híreket, így értelmét vesztette az alábbi topic, helyette pedig egy rakáson megtalálhattok minden szükséges adatot, amit hamarosan ismét frissítünk.

A közösségi oldalakon való terjeszkedés nem sok sikerrel járt, ugyanis az Instagramot fel kellett számolnunk, ugyanis elhamarkodott és meggondolatlan döntés volt ebbe belevágni, túl sok munkát igényelt a fenntartása, amihez viszont nem volt meg a kellő munkaerő. A Facebookra is hasonló sors várt volna, viszont a nyáron egyre több időt fektettünk bele, aminek meg is látszódott a hatása a számokon, sikerült megdupláznunk lényegében minden számadatot, viszont úgy tűnik, hogy közösség kialakulni egyhamar nem fog azon a platformon, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy többnyire nagyban különböznek az oldal általi, és az ottani kommentelők közötti értékek. Ezzel egyébként probléma nincs, és azért szerencsére vannak szép számmal kivételek, de mindenképp ezt figyelembe véve igyekszik meghatározni a prioritásokat, és eldönteni, hogy mibe mennyi időt fektetünk bele és milyen struktúra alapján.

Összefoglalva: Sikeres évet könyvelhetünk el, azonban meg kell találnunk a folytonosságot, ugyanis voltak időszakok, mikor igen magas minőséget képviselve tudtuk végezni a munkánkat, azonban nem egyszer volt olyan, hogy szégyenszemre a legalapvetőbb dolgokat nem tudtuk megcsinálni, és a minőség sem ütötte meg a kívánt szintet. Rengeteg célt tudtunk elérni, némelyet úgy, hogy előzőleg rá sem gondoltunk, viszont volt pár dolog, ami még túl nagy falatnak bizonyult számunkra, így fontosnak tartom, hogy valamelyest sikerült visszajutnunk a földre, és jobban felmérnünk a képességeinket, ezzel elérve, hogy ne támasszunk magunk elé olyan lépéseket, amikre még nem állunk készen. Célunk 2022-ben, hogy bármi is történjen, ne adjuk fel, teljesítsük azokat az elvárásokat, amiket eddig is sikerült, és a folytonosság mellett sikerüljön fejlődnünk, még ha nem is feltétlen nagy mértékben. Bízunk benne, hogy Ti továbbra is velünk tartotok, és köszönjük, hogy egész évben itt voltatok velünk!

Boldog, sikerekben és kupákban gazdag új évet kívánunk mindenkinek!