Allegri: "Ezzel a kerettel kell elérnünk júniusig"

allegri_pre_juve_cagliari.jpgA Juventus holnap este a Cagliari elleni bajnoki összecsapással várja a 2021-es naptári évet, mely találkozót mindenképpen győzelemmel kellene abszolválnia a Bianconerihez ahhoz, hogy a szezon következő felének némiképpen jobb kilátásokkal vághasson neki az augusztustól elszenvedett rengeteg pontvesztést követően. A mérkőzést megelőzően természetesen a Zebrák mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül játékosainak értékelése mellett szót ejtett a Matthijs de Ligttel és Paulo Dybalával kapcsolatos pletykákról, valamint a fekete-fehérek általánosságban vett helyzetéről is. 

"Kényes összecsapás áll előttünk, ugyanis az ünnepek előtt mindig nehéz megvívni a bajnoki megmérettetéseket. A játékosok tudatban már a fa alatt vannak gyermekeikkel és ajándékaikkal, gondolatban pedig már a hazaúthoz szükséges poggyászt húzzák a repülőtéren, emiatt pedig rendkívül komplikált helyzetek adódnak az ezen időpontokban megrendezett meccsekből. A Cagliari egyébként is egy olyan alakulat, mely technikai kvalitásainak ismeretében egyáltalán nem érdemli meg jelenlegi helyezését, ugyanis az együttes futballistái hallatlanul magas szintet képviselnek, elég csak Keita Baldéra, Leonardo Pavolettire, vagy João Pedróra gondolnunk, akik véleményem szerint a tabella alsóbb felének legjobb támadósorát alkotják" – fogalmazott a mester mondanivalójának kezdeteként. 

"A Szárdok igen jó labdarúgókat tudhatnak magukénak a középpályán, valamint a széleken is, emiatt pedig korántsem áll előttünk könnyű feladat, annak ellenére, hogy a Rossoblu legutóbb 4-0-ás vereséget szenvedett az Udinese alakulatától. A Cagliari értékei semmilyen tekintetben nem mutatkoznak meg a csapat jelenlegi helyezésén, ebből kifolyólag pedig nagy koncentrációval szükséges futballoznunk holnap este, ugyanis teljesen egyértelmű, hogy nem engedhetünk meg magunknak még egy otthoni pontvesztést. 

Azon futballisták, akiket magunkkal vittünk Bolognába, most is keretünk tagjainak fognak számítani. Mattia De Sciglio és Rodrigo Bentancur jól érzik magukat, Juan Cuadradónak viszont mindössze egyetlen sárga lap hiányzik az eltiltáshoz, emiatt pedig döntenem majd közte, illetve De Sciglio között. A középpályát illetően szintén határozatot kell majd hoznom a pályára küldendő játékosok tekintetében, elvégre Manuel Locatelli rengeteg meccsen szerepelt az eddigiekben, míg mások, például Arthur, nem igazán jutottak sok játéklehetőséghez. Ki kell gondolnom, hogy mely három középpályással fogjuk elkezdeni, majd befejezni a találkozót, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a megfelelő ritmus, valamint a cserék ugyanilyen fontosnak fognak bizonyulni. 

Elsődleges feladatunkat most a holnapi siker elérése jelenti, ennek megtétele után pedig elkezdhetünk gondolkodni a januárban és februárban ránk váró kihívásokon. Február 28-án képesek leszünk pontosan megmondani, hogy továbbra is harcban vagyunk-e a négy közé jutásért, vagy lemaradunk ezen célkitűzésünkről, ekképp pedig nem jelenthet kérdést, hogy számos tennivaló tornyosul előttünk az elkövetkezendő két hónapban. A szezon többi részének sorsa némiképp a holnapi összecsapáson múlik, ugyanis ha nem leszünk képesek győzedelmeskedni, a Bologna elleni diadal semmit sem nyom majd a latba a végelszámoláskor. Legutóbbi meccsünkön sikerült korrigálnunk velencei botlásunkat, most pedig jó erőnléti állapotban tudhatjuk magunkat, melynek alapján mindenképpen eredményes csapatjátékkal, nagy bátorsággal, s magasabb szintet képviselő technikai jellemvonásokkal kell előrukkolnunk a Cagliarival szemben. 

Nem tudom, hogy kilátásaink jobbak-e jelen pillanatban, mint néhány héttel ezelőtt, ugyanakkor egyértelműen optimistán tekintünk az előttünk álló időszakra, miközben azonban nem szabad elveszítenünk egyensúlyunkat sem. A tabella mostani állása az általunk kieszközölt, megalázó és borzalmas meccsek, valamint pontvesztések miatt alakulhatott ki, ezért pedig kétségkívül folytatnunk kell a megkezdett munkát, s tennünk kell annak érdekében, hogy kijavíthassuk az idény eddigi szakaszában elkövetett rengeteg hibát. 

Matthijs de Ligtet illetően őszintén szólva még nem volt alkalmam tájékozódni a szóban forgó, Mino Raiola által közzétett interjúról, mindazonáltal abban egyetértek a menedzserrel, hogy de Ligt készen áll megtenni a következő lépést, melynek alapján holnap kimagasló játékot, s gólt várok tőle a Cagliari ellen. Személyes tapasztalataimat alapul véve kijelenthetem, hogy Matthijs nagyszerű ütemben fejlődik, Bolognában pedig két fantasztikus szerelést mutatott be az ellenfél akcióinál. Nem feledhetjük el, hogy egy mindössze huszonkét esztendős labdarúgóról beszélünk, aki ugyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban korából fakadóan hatalmas fejlődési lehetőség ál előtte, akárcsak együttesünk legtöbb játékosa előtt, Dejan Kulusevskitől kezdve Federico Chiesán át Adrien Rabiot-ig. Mint mindenki másnál, de Ligtnél is a fejlődés jelenti az első számú célt, ezután pedig meglátjuk, hogy mit fognak diktálni a piac tendenciái. 

Moise Keannek az eddigiekben is többet kellett volna játszania, azonban sok esetben sérülések hátráltatták, s csak az utóbbi hetekben vált viszonylagosan állandó jelleggel elérhető támadóvá. Kijelenteném, hogy elégedett voltam azzal a teljesítménnyel, melyet Bolognában láthattunk tőle, mivel a meccs során mindvégig csapattársai rendelkezésére állt, s minden más szempontból is jó találkozót sikerült lehoznia. 

Paulo Dybala a napokban sajnos nem edzhetett együtt a csapattal, visszatérését pedig egyébként is nagy hiba lett volna erőltetni az orvosi stáb szerint. Biztos vagyok benne, hogy Paulo, Danilo, Giorgio Chiellini, továbbá Federico Chiesa ismét a kerettel lehetnek majd december 30-án, kik közül Danilónak minden bizonnyal valamivel több idejébe kerül majd a teljes körű felépülés, mint társainak. Aaron Ramsey jelen pillanatban is sérüléssel bajlódik, hamarosan azonban az ő állapotában is javulásnak kell bekövetkeznie. 

Nem tudom, hogy csapatunk javulhat-e anélkül, hogy befektetéseket hajtanánk végre a januári mercato során, azonban ha egy klubnál nem következnek be piaci mozgások, annak mindig oka van. A napokban vezérigazgatónk, Maurizio Arrivabene igyekezett tisztázni a helyzetet önök előtt, én pedig csak megerősíteni tudom az ő szavait, hozzátéve, hogy véleményem szerint remek kerettel gazdálkodhatunk. Jelen állás szerint e futballistákkal kell majd eljutnunk júniusig, ahhoz pedig, hogy ezt minél eredményesebben tehessük meg, mindenkinek javulnia kell valamilyen téren, egyeseknek a védekezés, másoknak pedig éppen a gólszerzés, vagy a labdatartás tekintetében. Öt hónap áll rendelkezésünkre céljaink eléréséhez, ezen időszak alatt pedig az a legfőbb dolgunk, hogy mindvégig képesek legyünk masszívan koncentrálni, nyugodtak maradni, s folytatni, illetve lehetőleg még keményebbé és intenzívebbé tenni a megkezdett munkát. 

Paulo Dybala szerződéshosszabbításáról semmilyen tekintetben nem ejtettem szót a klubvezetőség tagjaival, ám tudom, hogy az illetékesek néhány nappal ezelőtt hosszabb megbeszéléseket folytattak a játékos ügynökével a témával kapcsolatban. Leszögezném, hogy nem vagyok tisztában a legfrissebb fejleményekkel, mivel az ezt illető kérdések megvitatása nem tartozik hatáskörömbe, ugyanakkor a tárgyalások megkezdése, valamint folytatása teljesen megszokottnak és normálisnak számít egy egyeztetéssorozat ezen szakaszában. Tudom, hogy a tervek egy igen jelentős szerződést irányoztak elő, melynek alapján a Juventus igen sokat fektet majd Dybalába, viszont ennél konkrétabb részletekről nincs bővebb információm" – összegzett Allegri.