Helyzetjelentés – az utánpótlás és a női csapat

juve_logo.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni  sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A női csapat győzelmi sorozatára már csak a Toy Story egyik főszereplőjének, az űrharcos Buzz Lightyear-nak a szavai lesznek igazak, hogy "a végtelenbe és tovább", hiszen a gárda Sassuolóhoz való látogatása is vendég győzelemmel ért véget, ezúttal 2:0 arányban. A már betonbiztosnak mondható 4-3-3 volt a felállása a kezdőcsapatnak, és bár a találkozó első helyzete a fekete-zöldeké volt, a 25. percben Cristiana Girelli kapufájánál már nem sok híja volt a vezetés megszerzésének.

Ezzel aztán ki is fújtak a helyzetek az első játékrészre, hogy aztán az 58. percben Tuija Hyyrynen keveredjen ki a bal szélre, és a beadása után Girelli fejeljen gólt közelről. Két perccel később csak Roberta Aprile bravúrján múlt, hogy maradt az eredmény, de aztán a 68. percben a gólszerző duplázni tudott, szintén fejjel, ezúttal egy jobb oldali szögletet követően, lezárva a nyitott kérdéseket. A címvédő pont a második helyezett otthonából elcsent 3 ponttal így nagy lépést tett az újabb bajnoki cím felé, hiszen így már hat pont az előnye, és természetesen továbbra is hibátlan a teljesítménye. A következő fordulóban a Milan gárdája látogat majd Torinóba.

A hét közepén aztán a Bajnokok Ligája csoportból való továbbjutás volt a tét az alábbi kezdővel szereplő lányok számára, és a Chelsea otthonában elért 0:0-ás döntetlennel a saját kezükbe vették a sorsukat, hiszen ha az utolsó fordulóban legyőzik a csoport sereghajtóját, az eddig pont nélkül álló Servette gárdáját, akkor egészen biztosan továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Montemurro mester most sem változtatott a felálláson, és a hölgyek végig fegyelmezett játékot nyújtva álltak helyt sokkal esélyesebb ellenfelük ellen. Az egész meccsen nyomasztó fölényben futballozó Kékek momentumokat sem engedélyeztek a Zebráknak, és az 56. percben úgy is tűnt, hogy megtörik a vendégek ellenállását, de Samantha Kerr gólja után emelkedett az asszisztens zászlaja, lest jelezve az akció során. A szív diadalaként azonban sikerült megőrizni a gól nélküli döntetlent, és így bizakodóan lehet az utolsó meccs elé tekinteni.

Az összecsapást egy nem mindennapi jelenet is tarkította, hiszen egy fiatal férfi rohant be a pályára, hogy közös képet készítsen a hazaiak csapatkapitányával, Magdalena Erikssonnal. Ekkor a gárda legveszélyesebb gólvágója, Kerr került az útjába, aki a hétvégi Arsenal elleni FA-kupa meccsen duplázni tudott, és most nemes egyszerűséggel földre küldte a srácot. A játékvezető nem díjazta túlzottan a jelenetet, és sárga lappal büntette a túlbuzgó játékost. A szurkoló egészen biztosan nem így képzelte a testi kontaktust a kedvenceivel.

Akárcsak a szebbik nem, úgy a fiatal generáció is két találkozót tudott le. A bajnokságban 1:1-et sikerült produkálni a Pescara ellenében, és mivel a hazaiak a találkozó előtt csak a 18. pozíciót foglalták el, nem beszélhetünk bravúros eredményről. Az utóbbi időben megszokottól eltérően, most Simone Scaglia védte a 4-4-2-ben felálló U19 hálóját, és a 66. percben ő is a kapujából figyelhette, hogy Nicolò Turco mesteri labdája után, Samuel Mbangula elhúzza a labdát a rosszul kimozduló kapus mellett, és 17 méterről az üres kapuba gurít. Aztán a 90. percben az ifjú portás sem állt a helyzet magaslatán, amikor egy jobb oldali szabadrúgás után Pepe Sakho bólintott a hálójába. Ezzel az utolsó perces hibával bukta el a 3 pontot a csíkos gárda, de nem sok idejük volt szomorkodni, hiszen a nagyokhoz hasonlóan a Malmö ellen kellett pályára lépniük. A 8. helyezett Bianconeri a következő fordulóban a 16. Lecce csapatát fogadja majd.

Az, hogy a Juventus akadémiája milyen szinten van, a hasonló utánpótlás képző bázisok sorában, azt mi sem bizonyítja jobban  mint az utóbbi évek eredményei. Az egész ifjúsági BL-ben semelyik csapat nem szerzett annyi pontot (16 darab), mint ők, ahogy a 18 lőtt góltól többet egyetlen ifjúsági együttes sem produkált ebben a szezonban. A talán legjobb akadémiával rendelkező Chelsea-t is sikerült oda-vissza verni 3-1-re. Tavaly ugyanez az eredménysor, csak egy góllal és egy ponttal kevesebb, az Atlético Madrid csoportjában. Ezen tények szerint nem magával az akadémiával, és az ott található fiatalokkal van a gond, mint amit a bajnoki eredmények alapján, és a felnőtt csapatba való integráció miatt gondolhatnánk, hanem a későbbiekben egyszerűen nem tudják jól menedzselni ezeknek a fiúknak a karrierjét. Ezekkel a statisztikákkal, és eredményekkel vezethetjük fel a fiatalok Bajnokok Ligája-menetelését, és a teljesen váratlan, de annál örömtelibb csoportelsőségüket. 

A 4-4-2-ben pályára lépő Bonatti legényeknek sikerült 4:1 arányban lelépni a svédek fiataljait, 2:0-ás félidőt követően, ezúttal újra a magyar hálóőrrel a porta előtt. A 20. és a 30. percben előbb Leonardo Cerri, majd Samuel Mbangula voltak eredményesek, hogy aztán az 59. percben előbbi duplázni tudjon. A 71. minutumban Isak Bjerkebo kozmetikázott ugyan az eredményen, de 7 perccel később Giulio Doratiotto visszaállította a három gólos különbséget és kialakította a végeredményt. Ezzel a csapat biztató képet festett magáról a kieséses szakasz sorsolása előtt.

A 9. helyezett U23-as együttes a tabella alsó fokán álló Renate vendégeként lépett pályára, és mivel nem borult a papírforma, 2:0-ás vereséggel távozott ellenfele stadionjából. A fekete mezes hazaiak az első negyedóra végén szemre is tetszetős akciót vezetve szereztek vezetést, egy bepasszt követően Jacopo Silva volt eredményes, az ezúttal 4-3-3-as felállást választó fekete-fehérek ellen. Aztán a második félidőben magasabb szintre emelte a játékát a torinói csapat, ez kisebb helyzetekben meg is mutatkozott, de az egyenlítés nem jött össze. Ezzel szemben a 67. perc eseményeként, egy bal oldali szöglet után Enrico Celeghin duplázta meg csapata előnyét. A hátralévő időben az eredmény már nem változott, így maradt a vereség fájó íze. A legközelebbi javítás lehetősége a Trento elleni hazai találkozón lesz lehetséges.