Újabb fejlemények a számlahamisítási ügy kapcsán

agnelli_confused.jpgAhogy az várható volt, a mai nap folyamán a nagyközönség újabb információkkal és beszámolókkal gazdagodhatott a több olasz alakulat mellett elsősorban a Juventust érintő számlahamisítási üggyel kapcsolatban, ugyanis az elmúlt órákban több érintett is megszólalt, valamint számos hír is napvilágot látott a vizsgálatokat illetően, melyek közül azonban sajnálatos módon nem mindegyik számolt be kecsegtető fejleményekről. 

Az nap során elsőként az egykor az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) ügyészségének vezetőjeként tevékenykedő olasz szakember, Giuseppe Pecoraro fejtette ki álláspontját az elmúlt napok eseményeinek tekintetében, kijelentve, hogy tudomása szerint az itáliai hatóságok az Öreg Hölgy mellett több más, Serie A-ban szereplő gárda pénzügyeit is kivizsgálás alá vonták, emellett pedig azt is kijelentette, hogy véleménye alapján a Juventus esetében semmi meglepetést nem okoz, hogy a klub efféle eszközöket vetett be, ugyanis a Zebrák DNS-ének szerves részét képezik az ehhez hasonló eljárások. 

"Napjaink futballstruktúrája alapvetően rossz, ezt mindig is előszeretettel hangoztattam, ugyanakkor úgy vélem, hogy a Juventus esetében semmi meglepő nincs az efféle eszközök alkalmazásában, elvégre ténynek számít, hogy a Bianconerit csak és kizárólag a győzelem érdekli, a klub mindenkori vezetősége pedig ennek eléréséért nem válogat az eszközökben, legyenek azok bármennyire is megkérdőjelezhetők" – szögezte le a Corriere della Sera számára. 

"Mindezzel együtt természetesen igaz, hogy egy olasz klubnak efféle trükkökre, s ezekből származó, már-már végeláthatatlan erőforrásokra van szüksége ahhoz, hogy Európában is képes legyen helyt állni, ugyanis a kontinensen olyan együttesekkel kell szembenéznünk, mint a Manchester City, vagy a Paris Saint-Germain, mely gárdák pusztán olajban és földgázban dúskáló sejkjeiknek köszönhetően gazdagodtak meg, nem pedig magánemberek évtizedeken átívelő, kemény munkája által, mint az Agnelli-család. 

Ahhoz, hogy a Juventus képes legyen lépést tartani a fent említett csapatokkal, mindenképpen trükköznie kell a plusvalenzára vonatkozó szabályokkal, ekképp pedig természetes, hogy a klub nem tartja tiszteletben az e tekintetben megfogalmazott előírásokat. A vezetőség nem gyakorol belső kontrollt alkalmazottjaira, s nem törődik a költségvetési mérleg számainak hitelességével, mely által azonban maguk is bűnrészesekké válnak, hiszen végső soron jogtalanul tesznek szert tőkenyereségre. 

Karrierem során előfordult néhány alkalommal, hogy megpróbáltam szót emelni e gyakorlat ellen, azonban a bíróság mindig lesöpörte az asztalról érveimet, arra hivatkozva, hogy az ügyészség minden tekintetben képtelen arra, hogy felmérje egy labdarúgó valós piaci értékét, holott már akkor is egyértelmű volt, hogy az ehhez hasonló ügyletek miért köttettek meg. Személyes tekintetben mindig is a tisztességes futball mellett voltam, mely mindenkinek azonos lehetőségeket és jogokat biztosít, ám kár lenne tagadni, hogy a labdarúgás jelenlegi tendenciái ezzel ellentétesen működnek. 

Amikor annak idején kikértem a különféle nyomozóhatóságoktól, vagy ügyészségektől a Juventus ügyeivel kapcsolatos papírokat, mindig csak falakba ütköztem, s elutasításra leltem, míg ha kisebb alakulatok, példának okáért a Palermo, a Bari, vagy a Foggia törvénytelenségei kapcsán vizsgálódtam, rendre kézhez kaptam a szükséges dokumentumokat. Tagadhatatlan, hogy Olaszországban vannak olyan klubok, melyeknek szabálytalanságait nehéz bebizonyítani, s megbüntetni, mely körbe a Bianconeri mellett az Inter, a Milan, valamint a Roma is beletartoznak, még ha természetesen nem is azonos szinten, vagy jelentőséggel" – zárta mondandóját Pecoraro.  

Mindeközben nyilvánvaló módon tovább folytatódtak a kihallgatások az üggyel kapcsolatban, a azt követően, hogy a napokban Federico Cherubininek, majd Maurizio Arrivabenének is meg kellett jelennie az ügyészség színe előtt, a torinói szervek az elmúlt órákban a Juventus két egykori menedzserét, az immár gyanúsítottnak számító Marco Re-t, valamint Stefano Bertolát is beidézték a bíróságra, akik azonban éltek hallgatásra vonatkozó jogukkal, s nem jelentek meg az előre betervezett időpontban, melynek kapcsán természetesen ügyvédjük, Luigi Chiappero is kifejtette ügyfelei álláspontját: 

"A tárgyalt kérdések, melyekről ügyfeleimnek beszélniük kellett volna, alapvetően technikai jellegűek, emiatt pedig a megszólalás előtt alaposan át kell gondolnunk, hogy milyen válaszokkal érkezünk, hiszen semmiképpen sem szeretnénk valótlanságokat állítani a Juventus ügyeivel kapcsolatban. Kijelenthetem, hogy Marco Re nem tartozott azon személyek közé, akik ellen az ügyészség házkutatást rendelt el az elmúlt napokban.

Való igaz, hogy 2015-ben a játékoscserékre vonatkozó jogszabályokat illetően jelentősebb előírásmódosításokat léptettek életbe a futballban, azonban egyes játékosok piaci értékének túlbecsülése, s a labdarúgók ennek alapján történő értékesítése önmagában nem jelent bűncselekményt.

Képviseltjeim minden szempontból nagy diszkréciót tanúsítanak a témával kapcsolatban, álláspontjuk szerint pedig csak akkor fognak megjelenni a nyomozó szervek előtt, mikor azok konkrét indokokat és vádakat fogalmaznak meg velük szemben, e pillanatig ugyanis nem jutottak el hozzánk ezt illető információk részükről" – szögezte le Chiappero a Tuttosport kérdésére. 

Mindezzel együtt a La Repubblica értesülései szerint a szurkolók, valamint az érintettek nem számíthatnak az ügy mielőbbi, s minél gyorsabban végbemenő lezárására, ugyanis a hírek értelmében a hatóságok adott esetben akár 2022 május végéig is kitolhatják a nyomozati munka befejezésének határidejét, elsősorban annak érdekében, hogy az azzal kapcsolatos részletek maradéktalanul napvilágot láthassanak. A római lap hozzátette, hogy a szövetségi ügyészség készen áll arra, hogy új aktát nyisson a témakört illetően, melyben értelemszerűen ugyancsak a Juventus vezetősége által elkövetett bűncselekmények kerülhetnek majd lajstromba.