Pirlo nyugodtan alszik – az ALL or NOTHING legfőbb részleteiből III.

pirlo_coppa.jpgMint ismert, az Amazon Prime az elmúlt napokban mutatta be ALL or NOTHING, azaz Mindent, vagy semmit névre hallgató sorozata Juventusszal foglalkozó évadának epizódjait, mely széria a Bianconeri tavalyi, 2020/2021-es idényének összefoglalására tesz kísérletet az érintettek, azaz a vezetőségi tagok, a stábnál tevékenykedő szakemberek, valamint a játékosok szemszögén keresztül, melynek legfontosabb részleteiről, illetve legérdekesebb tartalmi elemeiről az alábbiakban teszünk összegzési kísérletet harmadik, egyben utolsó ezzel foglalkozó cikkünk keretein belül. (A sorozat korábbi történéseire vonatkozó beszámolónk első, valamint második részét a linkre kattintva olvashatjátok.)

Azt követően, hogy sorozatunk második részében sorra vettük a tavaly decemberi, Fiorentina elleni kudarc, valamint a márciusi, Beneventóval szemben elszenvedett blama közötti legfontosabb történéseket, ideértve az egyes labdarúgók, valamint vezetőségi tagok közötti vitákat is, az Amazon rendezőelvét követve most az idény utolsó harmadára fektetjük a hangsúlyt, bemutatva az Európai Szuperliga bejelentésének időszakát, a Coppa Italia elhódítását, továbbá Gianluigi Buffon és Andrea Pirlo klub kötelékéből való távozását is. 

Kezdjük a sort a klub elnökének számító Andrea Agnelli nagy szabású tervének, az Európai Szuperligának oldalunkon is heves vitákat, valamint hosszú hetekig, hónapokig állandó beszédtémát képező bejelentésének reprezentálásával, melyet a sorozatot készítő stáb magától értetődő módon testközelből követhetett végig az adott időpontban. A klub első embere egy meglehetősen nagy szabású értekezlet keretein belül mutatta be a Juventus világában tevékenykedő személyeknek elképzeléseit, melynek összegzéseként a felvételek tanúsága alapján leszögezte:

"Minden futballklub egy hatalmas cég, ezen vállalatok pedig jelen pillanatban hatalmas válsággal, s tetemes anyagi veszteségekkel kénytelenek szembesülni. Nem túlzás azt állítani, hogy ha nem teszünk drasztikus lépéseket, mindannyian az eladósodás sorsára fogunk jutni, ennek elkerüléséhez pedig hatalmas tőkebefektetésre van szükségünk, mely jelenünk jobbá tétele mellett megalapozza jövőnk sikerességét is" – magyarázta a sportvezető a később dugába dőlő tervet a fekete-fehérek labdarúgóinak, akik azonban a jelek szerint nem fogadták osztatlan lelkesedéssel a fejleményeket. 

agnelli_superlegga.jpg

Május 9-én, a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciókért való versenyfutás hajrájában rendkívül fontos rangadó várt a Juventusra, ugyanis az ugyancsak a legrangosabb európai kupasorozatban való részvétel bebiztosításáért hajtó AC Milan gárdája látogatott az Allianz Stadiumba, mely találkozót a tét nagyságából kifolyólag mindenképpen győzelemmel kellett volna abszolválnia Pirlo alakulatának. Mint ismert, az Öreg Hölgy végül 0-3-as vereséget szenvedett a Rossoneritől, annak ellenére is, hogy az együttes a félidőben, még 0-1-ás állásnál éles dorgálásban részesült az öltöző egyik legfőbb vezérének számító Leonardo Bonucci jóvoltából. 

"Nézzük csak meg ezt a felállást! – ordította a veterán védő a Milan hadrendjét ábrázoló kivetítőre mutatva – Nézzétek meg jól ezt a kibaszott felállást! Értelmetlen! Komolyan ezektől félünk? Tényleg ezektől vagyunk ennyire befosva? Nem szabad megijednünk ettől a Milantól! Higgadt fejjel kell folytatnunk a meccset, vagy ennyi volt!"

Bár a vörös-feketék által kiosztott pofon nagy szégyent jelentett a torinóiaknak, az ezt követő napokban szomorúbb események is bekövetkeztek az Öreg Hölgy háza táján, ugyanis a Juve egyik legnagyobb klublegendája, Gianluigi Buffon bejelentette csapattársainak, hogy a szezon végén immár örökre elhagyja az alakulatot. "Ha nem éreznék magamban energiát, azonnal abbahagynám. Fogalmam sincs, hogy mire leszek képes, de szerintem továbbra is topformának örvendek, s újra húsz évesnek érzem magam, aki előtt számos döntő állhat még" – mondta a hálóőr jó barátjának, Andrea Pirlónak, aki a következő választ adta erre: "A mi időnkben minden másképp működött. Gyűlölöm, mikor a srácok még a meccs előtt is a telefonjukat nyomkodják. Ez annak idején elképzelhetetlen lett volna. A jövő évtől fogva egészen biztosan kötelező lesz az öltözőszekrénybe zárniuk a mobilokat."

gigi_coppa.jpgBuffon távozása természetesen több társát is szóra bírta, melynek kapcsán a bejelentés megtételekor, illetve a Coppa Italia győztes fináléját követően is megnyilvánultak egyes labdarúgók, valamint a klub további alkalmazottjai: 

Leonardo Bonucci: "Gigi teljes mértékben egyedülálló. Rendkívül hálásnak és kiváltságosnak érzem magam, hogy pályafutásom során ennyi mindent tanulhattam tőle, fiatalként, valamint a mostani idény folyamán egyaránt. Hiányozni fog."

Federico Chiesa: "Mindig elvesztünk valami fontosat, mikor ilyen futballisták hagyják el együttesünket, azonban egy napon mindannyiunk számára elérkezik az a pillanat, mikor felismerjük, hogy ennél többet már nem tudunk megtenni csapatunkért. Nem tudom mi a különösebb: az, hogy Giginek megadatott, hogy egykori csapattársának fiával futballozhasson együtt, vagy az, hogy nekem nyílt lehetőségem édesapám barátja mellett küzdenem."

Andrea Pirlo: "Gigi mellett játszottam le életem talán legfontosabb döntőjét, ő pedig oldalamon védte végig karrierje talán utolsó fináléját. Útjaink most egy időre elválnak, mindazonáltal elképesztő volt látni, hogy Buffon negyvenhárom esztendősen is ekkora elhivatottsággal rendelkezik. Ez a győzelem neki is szól."

Fabio Paratici: "Buffon más ember, mint a legtöbb játékos, ugyanis teljesen más szinten álló érzékenységgel rendelkezik, mint legtöbbünk, ideértve a vezetőség tagjait is. Ahhoz, hogy valaki képes legyen felérni a Juventus szintjére, magáénak kell tudnia ezen jellemvonásokat."

Mint ismert, az alakulat a Supercoppa Italiana és a Coppa Italia elhódítását követően sikeresen bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe is, mindehhez azonban arra volt szükség, hogy a fekete-fehérek legyőzzék a már biztosan bajnok Intert a Serie A utolsó előtti, majd a Bolognát a liga végső megmérettetésén, valamint, hogy a Napoli gárdája ne tudjon nyerni a Hellas Verona ellen. Az idény végeztével az Amazon Prime Video stábjának munkája is lezárult, melynek összegzéseként magétól értetődő módon  kikérték az Öreg Hölgy néhány, immár a nyári Európa-bajnokságra tartó játékosának évaddal kapcsolatos értékelését, valamint megszólaltatták a május utolsó napjaiban menesztett Andrea Pirlót is. 

juve_bologna.jpg

Dejan Kulusevski: "Mi, fiatalok rendkívül sokat tanultunk Pirlo mestertől, emiatt pedig egyedül hálás lehetek ezért, hogy első torinói szezonomban az ő kezei alatt munkálkodhattam."

Leonardo Bonucci: "Nehéz esztendőn vagyunk túl, melynek során rengeteg kritikát és önkritikát kellett mutatnunk magunk, illetve a külvilág felé. A magam részéről továbbra is a rám jellemző, szívből jövő, s ellentmondást nem tűrő futballal szeretné előrukkolni, ugyanis a Juventus számomra örök szerelmet jelent."

Cristiano Ronaldo: "Pirlo megértette, hogy mi fontos labdarúgói számára, s ezt alapul véve igyekezett munkálkodni együttesünknél. Mesterünk pontosan tudta, hogy milyen gondolatok kavarognak bennünk, emiatt pedig szerves részét képezte öltözőnknek. Az elmúlt hónapok hihetetlen élményt jelentettek számomra, ugyanakkor nem tagadom, hogy a következő szezonban szeretnék sokkal több trófeát magasba emelni a Juventusszal."

Giorgio Chiellini: "Elmúlt szezonunk mérlege kétségkívül jellemző a mindenkori Juventusra: két serleget szereztünk igen nagy nehézségek közepette, ami egyértelműen akaraterőnk jelképének kell, hogy számítson, ám ezzel együtt számos kudarcot is el kellett szenvednünk. Szerettem volna megnyerni pályafutásom sorozatban tizedik Scudettóját, emiatt pedig természetesen csalódott vagyok, amiért végig kellett néznem, ahogy az Inter futballistái felemelik a trófeát, ennek ellenére azonban tagadhatatlan, hogy az elmúlt esztendőkben mindannyian történelmet írtunk az Öreg Hölgy játékosaiként. Ez az idény volt a Bianconeri újkori sikerkorszakának utolsó fejezete, ha úgy tetszik, utolsó tánca."

pirlo_2.jpgAndrea Pirlo: "Fáj, hogy nem voltunk képesek megszerezi a Scudettót, ami igen bonyolult helyzetbe sodorta alakulatunkat, mindazonáltal el kell fogadnunk, hogy a kudarcok az élet, és a futball részét képezik. Egyszer minden véget ér, azonban nem mehetünk el azon eredmények mellett, melyeket felépítettünk az utóbbi hónapokban.

Tevékenységem ideje alatt mindvégig jó kapcsolatot ápoltam csapatunk veteránjaival, s ami ennél sokkalta fontosabb, ifjú reménységeivel is, miközben igyekeztem átültetni a gyakorlatba elképzeléseimet, melyekhez a legvégsőkig ragaszkodtam, s hiszem, hogy végső soron ez a hozzáállás vezetett sikerre bennünket egyes színtereken és sorozatokban.

Mindent beleadtam, hogy kellőképpen helytállhassak első, vezetőedzőként eltöltött szezonomban, ám most, hogy nincs tovább, emelt fővel távozom. Nem bántam meg semmit, s boldog vagyok, hogy sikerült bejuttatnom a Juventust a Bajnokok Ligájába. A magam részéről ezt követően is nyugodtan fogok aludni" – zárta szavait, illetve a sorozatot a Maestro.