Juve-Atalanta – Az edzők értékelése

maxi_atalanta.jpgA Serie A 14. fordulójában a Juventus Duván Zapata 28. percben lőtt találatának köszönhetően 0-1-es vereséget szenvedett az Atalantával szemben az Allianz Stadium gyepén, mely kudarccal valószínűleg folytatja tabellán való lejjebb csúszását, miközben lassan már a Bajnokok Ligája eléréséről szőtt előzetes álmok esetleges megvalósulása is csodának fog számítani Torinóban, amit minden bizonnyal a csapatot kifütyülő szurkolók is megérezhettek a hármas sípszó elhangzását követően.

Az összecsapást követően természetesen a két alakulat mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtó kamerái előtt, s míg a Bianconeri trénere, Massimiliano Allegri arról értekezett, hogy jelen pillanatban irreális lenne elvárni a fekete-fehérektől a Scudetto megszerzését, addig az Orobicit irányító Gian Piero Gasperini elsősorban csapata érettségét, illetve szemmel látható fejlődését emelte ki. 

"Reálisan kell látnunk helyzetünket, s ekképp tabellán elfoglalt pozíciónkat is, elvégre jelen pillanatban semmivel sem érünk többet helyezésünknél. Az elmúlt hónapokban az Empoli, a Sassuolo, valamint a Hellas Verona ellen is vereséget szenvedtünk, ennek nyomán pedig messzemenően objektívnek kell maradnunk, hogy épp ésszel ítélhessük meg a szituációt, melybe sodródtunk. A Juventusnál mindig a maximum elérésére kell törekednünk, ez pedig jelen pillanatban azt jelenti, hogy meg kell szereznünk a bajnokság negyedik helyét az idény végén. Jelenleg ez a realitás" – szögezte le General Max a DAZN kamerái előtt. 

"Az eddigiekben nem sokat profitáltunk az általunk kiharcolt diadalokból, ugyanis a Lazio, a Roma, vagy a Fiorentina elleni sikereket mind kihajíthatjuk a kukába ilyen eredmények és vereségek mellett. A ma esti összecsapás tekintetében szintén nem voltunk képesek kamatoztatni az előttünk adódó esélyeket, holott az Atalanta önmagához képest rendkívül keveset próbálkozott kapura lövéssel, s Zapata gólján kívül talán nem is alakítottak ki érdemi helyzeteket. Mint tegnap említettem, a végelszámolás során gólkülönbségünk számít majd leginkább, emiatt pedig egyértelműen több találatot kellene szereznünk.

Természetes, hogy most mindannyian szorongunk, e helyzetben pedig kapkodásra adjuk a fejünket, mivel ha szállítani kell az eredményeket, s ezt nem tudjuk megtenni, jogosan merül fel bennünk az aggodalom. Az egyetlen dolog, amit tehetünk az, hogy folytatjuk a megkezdett munkát, miközben meg kell próbálnunk megnyerni az előttünk álló találkozókat is. Magától értetődő, hogy rendkívül hosszú út áll előttünk, azonban az eddigiekben csak az Empoli, a Sassuolo, továbbá a Hellas ellen tapasztaltam azt, hogy igazán rossz futballt mutattunk volna be.

E megmérettetéseinket leszámítva rendre igyekeztünk legjobb arcunkat mutatni, ennek teljes körű megtételéhez azonban nagyobb nyugalmat kell magunkra erőltetnünk, s vissza kell szereznünk önbizalmunkat is, mivel e tényezők híján az elkövetkezendő időszakban sem leszünk képesek több találatot szerezni. A meccs lefújását követően elmondtam a srácoknak, hogy véleményem szerint nincs miért csalódottnak lenniük, ugyanis alapvetően jó teljesítményt mutattak be, a jövőben pedig csupán néhány apróbb momentum finomhangolásán kell dolgozniuk, amihez ezt követően is tartani fogom magam.  

Keretünk továbbra is kiválónak számít, klubunk pedig egyértelmű értékeket képvisel, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az utóbbi hónapokban nem teljesítünk jól, s nem szerzünk megfelelő mennyiségű találatot. Hiába jelentik ki sokan, hogy a Juventus Olaszország legerősebb együttese, ha számos hibával rendelkezünk, melyeknek fennállása miatt alakulatunk legfeljebb a negyedik helyet célozhatja meg a Serie A-ban.

Megvannak a magam gondolatai a kialakult helyzetről, s emellett magaménak tudhatom a szükséges önbizalmat is, mindazonáltal ma este mindössze annyit tehetek, hogy kifejezem gratulációmat az Atalantának, illetve saját fiaimnak az általuk kifejtett erőfeszítésekért. Ezen felül nem tudok mit tenni, a többit pedig majd elmondják önöknek azok, akik azzal keresik kenyerüket, hogy véleményt formálnak a labdarúgás világának egyes találkozóiról. 

A számok alapján a Bianconeri nem feltétlenül hivatott a bajnokság megnyerésére, holott Dybala, Chiesa, Morata, McKennie, vagy Kean személyében számos olyan futballistánk van, akiknek a gólszerzés lenne elsődleges feladatuk, hiszen alapvetően érzik és tudják, hogy miként kellene bevenni az ellenfelek kapuját. Játékosaink többsége kifordul önmagából a nehezebb pillanatokban, s mentális gátat szab maga elé a kapu előtti kulcshelyzetekben, ezzel pedig tagadhatatlanul kezdenünk kell valamint, mégpedig igencsak záros határidőn belül. 

Dejan Kulusevski jól érzi magát, s nem azért nem vetettem be ma este, mert nem vagyok elégedett vele, hanem pusztán abból kifolyólag, hogy az utóbbi időszakban kisebb fogproblémák adódtak nála, melyeket orvosolni kellett, ez pedig némiképp gátolja őt a megfelelő produkció reprezentálásában. Nincs értelme azon gondolkodni, hogy mi lett volna, ha megteszünk bizonyos dolgokat a múltban, vagy akár az elmúlt órákban. Most a nulláról kell kezdenünk, s csak magunkkal foglalkozva, a külső tényezők teljes kizárásával szabad munkálkodnunk. 

Készen kell állnunk a Salernitana elleni összecsapásra, hogy jó eséllyel vehessük fel a kesztyűt keddi ellenfelünkkel, akiknek mindeközben meg kell adnunk a maximális tiszteletet is, melyet gyakorta nem voltunk képesek megtenni az utóbbi hetekben és hónapokban. Nem feladatunk megfogalmazni ítéleteket, vagy kritikákat bárkivel szemben. Ezt majd megteszik mások helyettünk, nekünk pedig kizárólag saját helyzetünkkel szabad törődnünk" – összegzett az olasz szakvezető. 

gian-piero-gasperini-damn-768x512.jpgÉvtizedeken át ívelő átkot tört meg ma az Atalanta Torinóban, ugyanis a La Dea Duván Zapata találatával 1-0-ra legyőzte a Juventus együttesét, melyre a piemonti fővárosban 1989 óta nem került sor. A mérkőzést követően a bergamóiak sikerkovácsa, Gian Piero Gasperini értelemszerűen boldogan állt a DAZN kamerái elé, hogy válaszoljon a riporterek által feltett kérdésre.

"Rendkívüli ajándékkal leptek a srácok ma, de nem csak engem, hanem saját magukat, a klubot, valamint Bergamo városát is, hiszen az Atalanta 1989 óta nem nyert Torinóban. Rendkívül fizikális meccs volt, két egyenrangú ellenféllel"  – kezdte nyilatkozatát Gasperini.

A csapat kissé nehézkesen kezdte a szezont, de a problémák kezdenek megszűnni. "Az Atalanta a szezon kezdete óta jól teljesít, különben nem lenne 28 pontunk jelenleg. Volt néhány hazai mérkőzés, amikor pontokat hullajtottunk, de sosem gondoltam, hogy a csapat körül problémák lennének. Volt néhány nehéz pillanat, amikor nem ment a játék, melyért fizetnünk kellett, de a csapat jól reagált a kialakult helyzetre. Az a pár döntetlen és vereség nem mutat jól, de megfelelően játszunk a szezon kezdete óta."

A szezon során többször hátráltatták sérülések a kék-feketéket. "Volt időszak, amikor Toloi, Djimsiti és Palomino is hiányzott egyszerre. Manchesterben erőnléti tekintetben elfogytunk, s kaptunk két akciógólt a meccs végén, mostanra viszont visszanyertük az erőnket, meg van a képességünk a regenerálódásra a verseny közepette. A második félidőben ma jól sikerült helyt állnunk e téren. Gosens sérülése szépen javul, a héten már bizakodók voltunk a visszatérésével kapcsolatban, de nem szabad elsietnünk  dolgokat. A sérülése igen komoly és rendellenes."

Az elmúlt években egyre érettebb is a csapat. "Az az érzésem van, hogy játsszuk a játékot. Az Európában töltött évek komoly tudatossággal vérteztek fel minket, mely mellé érettség is párosult. Komoly stadionokban játszottunk erős csapatok ellen. A Bajnokok Ligájában volt néhány komoly vereség, de sikerült felnőnünk a feladathoz. A mérkőzések eredményét az egyes pillanatok incidensei alakítják, ma este pedig ügyesek voltunk e téren."  

Zárásképpen pedig Gasperini a gólszerzőt méltatta: "Elképesztő. Boldog vagyok, mivel sokat fejlődött személyiségét tekintve, érettebb és magabiztosabb lett, mely lehetővé teszi számára a folyamatos jó teljesítményt. Már korábban is azt gondoltuk róla, hogy a legfelsőbb szinteken teljesít, de idén még minket is meglepett"  – zárta interjúját az Atalanta edzője.

 A meccs összefoglalója: