Allegri: "Azért tértem vissza, hogy segítsem a Juventust"

allegri_pre_juve_atalanta.jpgA Chelsea ellen elszenvedett, megsemmisítő vereséget követően újabb nagy feladat vár az Öreg Hölgyre, ugyanis a Juventus holnap kora este a jelen pillanatban a bajnoki tabella negyedik helyén álló Atalanta gárdáját fogadja majd a Serie A-ban, ami, tekintve a bergamói együttes formáját, a legkevésbé sem tekinthető fáklyás menetnek a Bianconeri számára. 

A találkozót megelőzően természetesen a csapat mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportsajtó kamerái előtt, melynek keretein belül labdarúgóinak állapotán túl szót ejtett a Lazióval szemben kieszközölt sikerről, a Kékek elleni kudarcról, valamint Andrea Agnellivel folytatott párbeszédjeiről is. 

"A holnapi nagy folyamán két, egyaránt a bajnokság negyedik helyéért küzdő alakulat fog megmérkőzni egymással az Allianz Stadiumban, melynek kapcsán szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak az Atalanta stábjának és vezetőségének, különösképpen Gian Piero Gasperininek, akik évek óta fantasztikus munkát végeznek, miközben igen fontos eredményeket értek el, s stabil résztvevői lettek a Bajnokok Ligája küzdelmeinek, ahol ugyancsak tanúbizonyságot tettek erejükről" – szögezte le a tréner mondanivalójának kezdeteként. 

"A bergamóiaknak jelen pillanatban is jó esélyük van a legjobb tizenhat közé való bejutásra az AC Milannal egyetemben, s őszintén szólva nagyon örülnék neki, ha a versenysorozat négy olasz klubcsapata közül mindegyik képes lenne elérni ezt az eredményt, hiszen ez is alátámasztaná, hogy a calcio ismét Európa legjobb futballkultúrái közé tartozik. Tisztában vagyok vele, hogy nehéz összecsapás áll előttünk, ellenfelünk ugyanis rendkívül technikás, erős, és jól szervezett alakulat, ami már önmagában is garantálja, hogy egy élvezetes mérkőzésen kell majd kifutnunk a gyepre. 

Nem tudom, hogy a srácok mit értettek meg eddigi BL-meccseinkből, s milyen tanulságokat vontak le az itt elért eredményekből. A Chelsea elleni találkozók közül sikerült megnyernünk hazai meccsünket, mely igazán számított, mindazonáltal a tétnélküliség ellenére meglehetősen keserű érzésekkel tekintek vissza a Londonban történtekre. Mivel mi vagyunk a Juventus, roppant kellemetlen ehhez hasonló kudarcokat átélnünk, azonban keddi meccsünk egészen az 55. percig teljes mértékben kiegyenlített volt. Csapatunk jó első félidőt produkált, s kissé paradox módon e játékrészben jobban is futballozott, mint Torinóban, mivel többet birtokoltuk a játékszert, mint otthon, s nagyszerű védekezést mutattunk be. 

A Chelsea második találatát követően soraink végérvényesen fellazultak, ugyanakkor megvolt a lehetőség a mindössze egy gólos vereségre is, mely azt jelentette volna számunkra, hogy továbbra is harcban lehetünk a csoport első helyéért. Annak ellenére, hogy ezt nem sikerült megvalósítanunk, legfőbb célunkat, azaz a nyolcaddöntőbe való kvalifikációt már ezelőtt is ki tudtuk harcolni, most pedig hallatlanul fontos hónap áll előttünk, melynek legfőbb feladata összhangunk megszilárdítása lesz. Bár a december igen jelentősnek fog bizonyulni számunkra, az itteni eredményeink nem gyakorolnak majd döntő hatást szezonunk további szakaszaira, ugyanis az együttesek többsége csak tavasszal éri el csúcsformáját, s mi is ezen időpontra tervezünk előrukkolni legjobb arcunkkal. 

Nincsenek arra vonatkozó előírásaink, hogy mit kell tennünk győzelmek, vagy vereségek esetén. Ha nyerünk, boldogok vagyunk, mindazonáltal a futballban vannak olyan sikerek, melyek miatt nem szabad örülnöd, s olyan kudarcok is, melyek miatt nem kell búslakodnod. Van, mikor nyugodtnak kell maradnod, s megesik, hogy egy éles dühkitörésre van szükséged, azonban mindez helyzetfüggő, s nem kell elengedhetetlen fontossággal hosszas szónoklatokat intézned csapatodhoz egy vereséget követően. Együttesünk egy igen fontos és kimerítő római meccset követően, a válogatott szünet miatt kissé megfogyatkozott energiatartalékokkal érkezett Londonba, ahol alapvetően jó első félidőt játszott, aztán pedig sajnálatos módon minden összeomlott körülöttünk.

Tiszta sor, hogy ennek nem szabadott volna így végződnie, s igen nagy bűntudatot érzünk a történtek miatt, azonban mindenképpen hozzá kell tennem, hogy mikor mindenképpen győzelemre volt szükségünk, sikerült bezsebelnünk a három pontot a Chelsea-vel szemben, vagyis egy olyan alakulat ellenében, mely vezeti a Premier League tabelláját, s mely a Bajnokok Ligája címvédőjének mondhatja magát. A Kékek, meccseik többségén még csak gólt sem kapnak, mi mégis képesek voltunk bevenni kapujukat az Allianz Stadiumban, mely az egyetlen találat volt, melyet bevittek ellenük a sorozat idei kiírásában. 

Legnagyobb problémánkat nem az ehhez hasonló vereségek jelentik, hanem sokkal inkább az, hogy a kisebb együttesekkel szemben nem voltunk képesek kiharcolni a győzelmet a szezon eddigi része során. Holnap egy nagy rangadó áll előttünk, ezt követően pedig négy olyan csapattal is játszani fogunk, melyek a tabella aló végében helyezkednek el, ami az eddigiekben egyértelműen Achilles-sarkunkat jelentette. Ezen összecsapásokon teljesen más megközelítésre, ám legfőképpen nagy fokú egyensúlyra van szükségünk, máskülönben drágán meg fogjuk fizetni újabb pontvesztéseink árát. Holnap az összes, diadalhoz szükséges inger rendelkezésünkre áll majd, ugyanakkor a kicsik ellen teljesen más energiákkal kell felvérteznünk magukat, ami némiképp szokatlan kijelentésnek tűnhet egy ekkora együttes mesterétől. 

Az Atalanta a liga egyik legerősebb csapata, ennek nyomán pedig a holnapi meccs fontos szintfelmérőnek fog bizonyulni a Bianconerinek. A Nerazzurri voltaképpen tökéletes képet ad egy átlag olasz együttesről, ugyanis fizikailag erős játékosokkal rendelkeznek, s számos gólt szereznek, illetve kapnak is, ennek figyelembevétele alapján pedig egyértelmű, hogy rendkívül attraktív támadójátékot kell megvalósítanunk, miközben védelmünk stabilizálására is kiemelt hangsúlyt szükséges fektetnünk. 

Giorgio Chiellini és Federico Bernardeschi a napokban ismételten a kerettel edzhettek, ugyanakkor Aaron Ramsey továbbra is hajlítóizom-sérüléssel bajlódik, míg Mattia De Sciglio keddre kerül bevethető állapotba. Bernardeschi és Chiellini jó edzésmunkát végeztek, azonban azt csak ma délután leszek képes eldönteni, hogy bekerülhetnek-e a kezdőcsapatba, ugyanis ez nagy mértékben függ a labdás tréning során mutatott fizikai állapotuktól. Paulo Dybala jól érzi magát, s holnap nagy valószínűséggel pályára is fog lépni, mégpedig csapatunk irányítójaként, s az is lehet, hogy a hamis kilences pozíciójában, ugyanis Gasperini alakulatainak megbontásához mindenképpen szükséged van egy centerre, e játékos karakterisztikájától függetlenül. Keretünk nagy része ideális erőnléti állapotban van, s készen áll egy ekkora jelentőséggel bíró összecsapás megvívására. 

Luca Pellegrini egyre jobb teljesítményt nyújt, ekképp pedig még nem döntöttem el, hogy holnap őt, vagy Alex Sandrót vetem-e majd be az Atalanta ellen. Alakulatunk tagjai közül néhányan rendkívül sok mérkőzésen léptek pályára az utóbbi időben, így pedig kedvezőnek bizonyul, hogy rendelkezünk olyan elhivatott fiatalokkal, akik nagy fejlődésen mentek keresztül az utóbbi hónapokban. Alex Sandro nem játszott rosszul a Chelsea ellen, mindazonáltal felfogásunktól függően holnap eredményesebb lehet Pellegrini szerepeltetése. 

Nem hinném, hogy Danilo hiányában megpróbálkoznánk a három fős védelem bevetésével, ugyanis ez a felfogás Londonban sem vezetett eredményre, igaz, nem kis részben abból kifolyólag, hogy kényszerű okokból gyakorta Juan Cuadradónak, vagy Alex Sandrónak kellett visszalépnie a hátsó alakzatba. Holnap egészen biztosan négy fős védelemmel játszunk majd, ugyanis Matthijs de Ligt továbbra sem lenne képes tökéletesen funkcionálni egy ettől eltérő felállásban, ám kis idő elteltével ezzel sem lesznek különösebb problémáink. 

Federico Chiesa jól teljesített a Lazio ellen, s a rá jellemző módon számos gólszerzési lehetőséget alakított ki saját maga, valamint csapattársai számára. Fede pusztító hatást gyakorol az ellenfelekre, ha elegendő terület áll rendelkezésére, azonban a Chelsea ellen ő sem volt képes segíteni rajtunk, ugyanis a szóban forgó találkozón ellenfelünk teljesen más színvonalat képviselt, mint mi. Chiesa rendkívüli kvalitásokkal rendelkezik, a minap pedig meglehetősen eredményes edzésmunkát végzett, azonban ahogy mindenki másnak, neki is számos területen kell még fejlődnie ahhoz, hogy valódi klasszis válhasson belőle. Összességében elégedett vagyok az általa mutatottakkal, különösképpen azzal, hogy a csapat más tagjaitól eltérően az ő produkciója nem függ attól, hogy Paulo Dybala a pályán tartózkodik-e, vagy sem. 

Egyelőre nem tudom, hogy Arthur holnap lehetőséget fog-e kapni, azonban kijelenteném, hogy rendkívül örülök visszatérésnek, mivel személyében egy végletekig elhivatott és komoly játékost ismertem meg, aki professzionális hozzáállást tanúsít az egyes találkozókon. A brazil középpályás mindig játékra készen áll, s állandóan a tőle telhető legjobbat szeretné nyújtani, ami a lehető legfontosabb dolognak számít a futball világában. Dejan Kulusevski jobban érzi magát, mint az előző napokban, mivel sikerült túllendülnie fogproblémáján, a napokban pedig újra a csapattal edzhetett, folytatva azt az utat, melyen megindult a Lazio ellen nyújtott remek teljesítményekor. 

Nem tudom, hogy vannak-e olyan labdarúgóim, akik rosszul érzik magukat együttesünknél, ugyanis ami az ezt megelőző években történt, az elmúlt, jelenleg pedig más kihívások, s sok esetben más játékosok állnak előttünk. Csapatunk hatalmas minőséggel bíró labdarúgókat tudhat magáénak, azonban stábunknak az a legfőbb feladata, hogy kijelöljön egy olyan, konkrét utat e futballisták számára, melyet mindannyian biztonsággal követhetnek az elkövetkezendőkben, ugyanis csak és kizárólag ezáltal juthatunk magasabb szintre, s érhetjük el ismét azon eredményeket, melyek mindig is jellemezték a Juventust. 

Amikor visszatérésemet megelőzően beszéltem Agnelli elnök úrral, egyértelműen arra kért, hogy foglaljam el ismét a kispadot, s legyek a Juventus, valamint ezen belül egyes labdarúgók segítségére abban, hogy az alakulat visszataláljon arra az útra, melyen haladt az elmúlt évtizedben, mindemellett pedig lehetőleg képes legyen megállni saját lábán is sportszakmai tekintetben. Hogy ezek az eredmények egy esztendő, hat hónap, vagy két teljes idény elteltével érkeznek-e majd meg, azt jelen pillanatban semmilyen szempontból nem tudhatjuk, ám leszögezhetem, hogy stábommal minden erőmmel azon vagyok, hogy klubunk mihamarabb elérje a kitűzött célokat, s ennek keretein belül a fent említett ideális állapotot. 

Az, hogy az Öreg Hölgy jelen pillanatban ilyen állapotban van, nem szégyen, hanem az élet rendje. Elképzelhetetlen lett volna, hogy a Bianconeri további húsz esztendeig folytassa azt a győzelmi szériát, mely a 2010-es években jellemezte a fekete-fehéreket, ugyanis magától értetődőnek bizonyult, hogy az Inter és a Milan előbb-utóbb visszatalálnak régi önmagukhoz, miközben új alakulatok is feltűnnek a tabella élén, példának okáért a Napoli és az Atalanta személyében. A Serie A egy messzemenően kiegyensúlyozott bajnoksággá vált az elmúlt évadok leforgása alatt, míg ezzel párhuzamosan az Öreg Hölgynél hatalmas változások zajlottak le. Nem tagadom, hogy azon időszak alatt, mely nekem jutott ezen évekből, néhol sokkal jobban kellett volna teljesítenünk, azonban továbbra is a klub vezetőségével való, lehető legnagyobb összhangban végzem munkámat, melynek kifutását és várható mérlegét mindannyian pontosan ismerjük az illetékesek közül. 

A jelenlegi Juventusnak a megkezdett út folytatására van szüksége, nem pedig új szemléletmódok megtanulására. Keretünk kiválónak bizonyul, labdarúgóink pedig keményen dolgoznak közös sikereink érdekében, elvégre mindannyian egyértelmű feladatunknak tekintjük a tabellán való feljebb lépés kieszközölését. Jelen pillanatban egyedül gólkülönbségünk számít erősen kedvezőtlennek, ez viszont megdönthetetlen ténynek tekinthető. Beszélhetünk labdabirtoklásunk, vagy kapura lövéseink számáról és arányáról, végső soron mégis gólkülönbségünk határozza meg azt, hogy kik vagyunk. Elképzelhető, hogy a holnapi naptól fogva minden egyes találkozón négy találatot fogunk szerezni, mivel egy olyan csapattól, melyben Dybala, Morata, Kean, Chiesa, Kulusevski és McKennie is jelen vannak, joggal lenne elvárható egy efféle mutató, azonban a realitás az, hogy 18 rúgott, s 15 kapott gólunk van a bajnokságban, ami egyenesen tragikusnak nevezhető. 

Lehet, hogy a futball alapvető paradigmái változnak, ebben tökéletesen egyetértek, azonban a gólkülönbség fontossága örökké megkérdőjelezhetetlen fog maradni, hiszen végső soron ezen statisztika határozza meg, hogy ki fogja megnyerni az egyes trófeákat, versenysorozattól függetlenül. Ha napokig beszélünk alakulatunk gondjairól, akkor is ki fogunk lyukadni a gólkülönbség által jelentett problémánál. Tudom, hogy rendkívül unalmas vagyok, s voltam régebben is, mikor erről értekeztem, ám nem mehetünk el a tény mellett, miszerint ha maga az Atyaúristen szabja is meg, hogy miként kell játszania a Juventusnak, ha a csapat gólkülönbsége nem megfelelő, akkor ő sem fog sokra menni a kerettel. Olyan bajnokcsapatot még nem látott a világ, mely kevesebb gólt rúgott volna, mint amennyit kapott. Ez örök igazság a labdarúgásban" – összegzett Allegri.