Várakozások Pirlo kapcsán – az ALL or NOTHING legfőbb részleteiből I.

all_or_nothing_cimlapkep.jpgMint ismert, az Amazon Prime a mai nap folyamán mutatta be ALL or NOTHING, azaz Mindent, vagy semmit névre hallgató sorozata Juventusszal foglalkozó évadának első epizódját, mely széria a Bianconeri tavalyi, 2020/2021-es idényének összefoglalására tesz kísérletet az érintettek, azaz a vezetőségi tagok, a stábnál tevékenykedő szakemberek, valamint a játékosok szemszögén keresztül, melynek legfontosabb részleteiről, illetve legérdekesebb tartalmi elemeiről az alábbiakban teszünk összegzési kísérletet, témába vágó cikkeinket pedig folytatjuk majd az előttünk álló napokban is. 

Az évad első része az Öreg Hölgy előző mesterének, az egykori klasszis középpályásból egyik pillanatról a másikra egy topklub vezetőedzőjévé váló Andrea Pirlo kinevezésével, illetve a tréner első, Sampdoria elleni 3-0-ás diadallal záruló összecsapásával veszi kezdetét, mely mellett a játékosok eseményekkel kapcsolatos kommentárjai, illetve a gazdasági szakemberek mercatóról szóló véleményei is napvilágot látnak. 

Az epizód nyitó képsoraiban a Juventus elnöke, Andrea Agnelli látható, aki a Maestro szakemberré való megtételét követően, az előszezon kezdetén igyekszik értékelni az elmúlt évad legfontosabb tanulságait, melynek keretein belül Maurizio Sarri nevének kiejtése nélkül élesen kritizálta a nápolyi mestert, emellett pedig igyekezett felhívni a figyelmet a Pirlóban rejlő lehetőségekre, valamint a mesterbe fektetett bizalomba is. 

agnelli_sarri.jpg"Immár tíz esztendeje vagyok a Juventus elnöke, így pedig rendelkezem a szükséges bátorsággal ahhoz, hogy kijelenthessem: sportszakmai eredményeink ellenére az előző idény minden tekintetben szar volt alakulatunk számára, ezt pedig szívem legmélyebb érzései mondatják velem. A klubnál tevékenykedő személyek közül voltak, akik nem tettek meg minden tőlük telhetőt közös sikereink érdekében, holott a Bianconeri férfi, illetve női futballistáinak többsége végig elhivatott maradt ügyünk és céljaink iránt. 

Klubunk közel 800 embert foglalkoztat valamilyen minőségben, e 800 személynek pedig egy lélekként, egy emberként kell mozognia és munkálkodnia az elkövetkezendőkben. Az elmúlt napokban egy olyan határozatot hoztunk meg, melyben messzemenően hiszünk: felnőtt csapatunk új szakemberévé Andrea Pirlót tettük meg, innentől fogva pedig egyedül a csapat tagjain múlik, hogy kihozzák-e a magukból a maximumot. Nehéz esztendő előtt állunk, melyben azonban vissza kell térnie annak a lelkesedésnek, mely egykoron jellemzett bennünket. Én magam mindig, mindenben mellettetek leszek, s ha bármelyikőtöket is bántani akarják, akkor ellenségeinknek előbb velem kell felvenniük a kesztyűt. A többi kizárólag a ti felelősségetek" – fogalmazott beszédében a klub első embere. 

agnelli_speech.jpg

Pirlo kinevezését természetesen az együttes akkori és mostani labdarúgói is kommentálták az adott pillanatban, kik közül az Amazon stábja három klublegendát, valamint a Juve akkori talán legfontosabb futballistáját, Cristiano Ronaldót szólaltatta meg az új vezetőedző kilétével kapcsolatban. 

Gianluigi Buffon: "Már-már testvéremként tekintek Andreára, ekképp természetes, hogy az ő kudarca az én személyes bukásomnak is bizonyulna. Határtalan örömmel gondolok vissza rá, hogy első közös, Juventusnál töltött idényünket veretlenül voltunk képesek befejezni. Akkori keretünk egy kissé őrült játékosokból, valódi, zabolázatlan egyéniségekből álló keret volt, mely rendkívül erős kötelékekkel ragaszkodott a Bianconerihez. Alapvető értékként tekintettünk a győzelmekre, valamint a minél hangzatosabb eredményekre, e tekintetben pedig talán azóta sem találkozhattunk ilyen erőteljes identitással bíró Öreg Hölggyel."

cr_pirlo.jpgCristiano Ronaldo: "Mikor tudomást szereztem arról, hogy csapatunk edzője a következő szezontól fogva Andrea Pirlo lesz, nagyon boldoggá váltam, ám őszintén szólva kissé meg is lepődtem, pontosabban hasonló érzések kavarogtak bennem, mint mikor Zinédine Zidane-t kinevezték a Real Madrid mesterévé. Mivel a Maestro kiváló futballistának számított, minden bizonnyal alaposan ismeri a pálya, valamint az öltöző világát, emellett pedig tisztában van gondolkodásmódunkkal is, ami mindenképpen pozitívumnak mondható."

Giorgio Chiellini: "Nem számítottam rá, hogy Andrea ilyen hamar vezetőedzőnek áll, azonban mivel annak idején ő indította el a Juventus győzelmi szériáját, ennél boldogabb nem is lehetnék."

Leonardo Bonucci: "Mindig rendkívül érdekes, mikor egy volt csapattársadat szakemberként látod viszont az oldalvonal mellett, kiváltképp, ha az adott személy egy pillanattól fogva saját mestereddé válik. Mikor 2010-ben a Juventus labdarúgója lettem, a klub azon munkálkodott, hogy megfiatalítsa keretét, ugyanakkor kötelékében tartott olyan legendákat, mint Gigi Buffon, vagy Alessandro Del Piero, akik Giorgio Chiellinivel, illetve Claudio Marchisióval egyetemben segítettek megértetni velem, hogy mekkora felelősséggel jár e szerelés viselése. Ilyen csapattársak jelenléte mellett semmiképpen sem engedhettük meg magunknak a lazsálást, mivel mikor ezen ikonok e tevékenységen értek bennünket, kegyetlen szidalmakban részesítették az elkövetőket."

pirlo_all_or_nothing.jpgMaga Pirlo egyébként eleinte meglehetősen könnyedén vette az akadályokat, melyről egyéb megnyilvánulások mellett első sajtótájékoztatója is tanúskodik, ugyanis a Prime Video stábjának kérdésére a mester igencsak lazán és nyilvánvaló természetességgel felelt első, vezetőedzőként elmondott nyilatkozatával kapcsolatban, melynek keretein belül nem felejtett el odaszúrni egyet elődjének, Maurizio Sarrinak sem. 

"Tévedés, hogy én lettem a bajnokság legfiatalabb mestere, ugyanis ha erről beszélnek, megfeledkeznek Roberto De Zerbiről, akivel éppen egyidősek vagyunk. Ez is csak azt mutatja, hogy felkészületlenek vagytok, míg én készen állok a feladatra. Hogy miként ment az első sajtótájékoztató? Nos, egyesekkel ellentétben én még az orromat sem piszkáltam közben. Nem érdekel különösebben, hogy egyes labdarúgók már most [augusztus elején – a szerk.] túlterheltségre panaszkodnak. Ha egyszer megtapasztalnának egy edzést Antonio Conte alatt, minimum összetennék a két kezüket, hogy egyáltalán itt lehetnek, de véleményem szerint előbb ölnék meg magukat."

A műsor készítői magától értetődő módon nem feledkezhettek meg a fekete-fehérek újonnan igazolt labdarúgóiról sem, ennek fényében pedig a Juve két friss szerződtetését, Federico Chiesát, valamint Weston McKennie-t is a kamerák elé rendelték, arra kérve őket, hogy beszéljenek első torinói napjaikról, továbbá értékeljék a leigazolásuk körüli eseményeket. 

Weston McKennie: "Mikor megérkeztem Torinóba, testzsír-százalékom 18%-ra rúgott, a klubnál dolgozó szakemberek pedig, meglepődöttségük mellett azonnal kijelentették, hogy haladéktalanul változtatnom kell táplálkozási szokásaimon, valamint alapvető életvitelemen, így pedig rögtön kerítettek is nekem egy saját szakácsot, illetve kidolgoztak számomra egy külön étrendet. Bár mostanra jobban érzem magam, s közérzetem mellett teljesítményem is kedvezőbbnek mondható, képtelen lennék tagadni, hogy rendkívül hiányolom az amerikai hamburgereket, a sült csirkeszárnyat, vagy a fánkot."

Federico Chiesa: "Korábban sosem mertem arra gondolni, hogy mindössze huszonhárom esztendősen egy olyan klubban fogok szerepelni, mint a Juventus. Mivel fiatal vagyok, egyértelmű, hogy rendkívül sokat kell fejlődnöm, ennek kieszközöléséért pedig keményen kell hajtanom és dolgoznom, azonban az olyan példaképek, mint Gigi Buffon, minden egyes nap emlékeztetnek arra, hogy mely célokat kell elérnem pályafutásom során. Gigi saját kezűleg írt meg néhány lapot az olasz labdarúgás történelemkönyvéből, ekképp egyértelmű, hogy hatalmas legendának bizonyul számomra."

A képsorok közül igazi gyöngyszemeknek számítanak azon pillanatok, melyekben Andrea Pirlo elegyedik szóba labdarúgóival, többek között Dejan Kulusevskivel, akinek az alábbi párbeszéd tanúsága szerint pályafutásának legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban adott jelentős tanácsokat, beszámolva saját tapasztalatairól is. 

"Kulusevski: Mester, ön félt az én koromban? 

Pirlo: Nem, sosem féltem, ugyanakkor én is keresztülmentem nehezebb szakaszokon karrieremben. Ha biztos vagy képességeidben, s meg vagy róla győződve, hogy nagy lehetőségek rejlenek benned, semmitől sem szükséges tartanod. Bár fizikai tekintetben szét fognak szedni az elkövetkezendő hónapokban, egy idő után el fogod azt az érettségi szintet mentálisan, ahonnan már egyedül is képes leszel tovább haladni. Ha fejben nem vagy ott, ahol kellene, véged. Ez a legfontosabb, amit taníthatok neked ezzel kapcsolatban."

Oldalunk a holnapi, valamint a szombati nap folyamán előreláthatólag két további cikkel jelentkezik majd az Amazon Prime sorozatával kapcsolatban, melyekben amellett, hogy kiderül, hogy a Juventus vezetőségének tagjai miként látták a tavalyi idény egyes kulcsmomentumait, betekintést nyerhetünk majd a játékosok, valamint a stáb egymás közötti konfliktusaiba, szóváltásaiba is.