Buffon: "Pirlo nem bukott meg a Juventusnál"

buffon.jpgA Juventus történetének egyik legnagyobb legendája, a jelen pillanatban a Serie B-ben szereplő nevelőklubjának, a Parmának sorait erősítő Gianluigi Buffon a minap hosszabb interjút adott az olasz médiának, melynek keretein belül számos egyéb téma mellett szót ejtett Maurizio Sarri és Andrea Pirlo Bianconerinél végzett munkásságáról, az Öreg Hölgy aktuális helyzetéről, illetve a Gigio Donnarumma előtt álló lehetőségekről is. 

A negyvenhárom esztendős hálóőr elsőként arról a meglepetésről értekezett, melyet a fekete-fehérek képesek okozni neki még ennyi szezon távlatából is, ugyanis elmondása szerint a Juventusra jelenleg is érvényes az, mely akkor jellemezte őt, mikor a Zebrák kötelékében futballozott, ugyanis a torinóiak mindig a leglehetetlenebb helyzetekben képesek fantasztikus produkcióval, vagy éppen eredménysorral előállni. 

"Amikor úgy tűnik, hogy a Juve nehéz helyzetben van, szinte mindig képes hatalmas meglepetéseket okozni, ugyanis általában eszközöl ki hihetetlenül zseniális taktikai, húzásokat, vagy adott esetben ekkor leli meg alapvetőnek számító csapategységét, mely általában korábban elképzelhetetlennek tűnő magasságokba repíti, s elérhetetlennek tűnő trófeákhoz juttatja az Öreg Hölgyet" – jelentette ki mondanivalójának kezdeteként a Tiki Taka – La Repubblica del pallone elnevezésű tévéműsorban. 

"A Juventust mindig, minden évben, valamint minden egyes versenysorozatban főszereplőként, s esélyesként kezelem, azonban a Bajnokok Ligáját megnyerni napjainkban, mikor ennyi nagyszerű csapat száll harcba a trófeáért, mindig igen nehéz és gyötrelmes feladatnak számít, melyet saját bőrömön is megtapasztalhattam. A Bianconeri általánosságban véve nem mutat be rossz futballt, ugyanis mikor győzelmet arat, azt egységes, egymásért mindent feláldozni hajlandó együttesként teszi, ami nem enged sok teret az ellenfeleknek, mellyel egyesek számára tönkreteszi a sportág szépségét és élvezetét. 

A többek között az én nevemmel is fémjelezett Juventus az utóbbi évtizedben két ízben is eljutott a Bajnokok Ligája döntőjéig, ugyanakkor e finálékban miden pozitívuma ellenére sem sikerült győzedelmeskednie, elvégre olyan, nálánál négyszer erősebb alakulatokkal kellett szembenéznie, mint a Barcelona, vagy a Real Madrid. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ha nem képviseltük volna azon tulajdonságokat, melyek mindig is jellemezték a Bianconerit, sosem lettünk volna képesek ilyen messzire jutni a legrangosabb európai kupasorozatban."

Az ikonikus labdarúgó ezt követően kitért Andrea Pirlo, Maurizio Sarri, valamint Cristiano Ronaldo torinói szerepvállalásának mérlegére is, kijelentve, hogy a nápolyi mesterrel már kezdettől fogva nem volt képes meglelni a közös nevezőt az olasz rekordbajnok kerete, emellett pedig arról is beszélt, hogy barátja és egykori csapattársa, Pirlo semmiképpen sem bukott meg a fekete-fehéreknél. 

"Sarrinak azért volt annyi nehézsége keretünkkel, mert munkavállalásának kezdetétől fogva fennálltak kisebb súrlódások közötte, illetve csapatunk bizonyos tagjai között, melyek meggátolták, hogy az edző és az alakulat kapcsolatát tekintve fellobbanjon az a bizonyos szikra, ami igazán nagy eredményekhez vezethetett volna bennünket.

Maurizio már egy hónap elteltével is tisztában volt vele, hogy ha sikeres akar lenni az Öreg Hölgynél, felül kell vizsgálnia addigi módszereit, s új elképzeléseket kell meghonosítania, valamint kell találnia egy olyan személyt, aki közvetít közötte, valamint a játékosok között, ez pedig egészen egyszerűen megalázó volt számára. Úgy vélem, Sarriban nem volt jelen az a lelkesedés, aminek meg kell lennie azon embereknek, akik hozzá hasonló területen tevékenykednek, kiváltképp a Juve vezetőedzőjeként. 

Nem hinném, hogy a tavalyi, meglehetősen negatív szezonunkat követően a Juve vezetősége Andrea Pirlót használta volna fel áldozati bárányként a rossz eredményekért, ugyanis ez azt jelentené, hogy a Maestro vesztesként kényszerült távozni a Continassáról, holott egy olyan szakember, aki első, edzőként töltött idényében megnyeri a Supercoppa Italiát, továbbá a Coppa Italiát, s bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe, semmiképpen sem nevezhető bukott trénernek. 

Úgy gondolom, hogy ha Cristiano Ronaldo nem volt biztos maradásának helyességében, messzemenően jól tette, hogy elhagyta a Bianconerit, hogy új kihívásokat keressen magának. Ezzel együtt a Juve régi-új mestere, Massimiliano Allegri egyértelműen helyesen cselekedett, mikor visszatért az Öreg Hölgyhöz, ugyanis látszik rajta, hogy meg van győződve munkának helyességéről, mely által képes lehet valami igazán fontossal szolgálni a csapat számára."

Buffon ezután elárulta, hogy 2020 nyarán meglehetősen közel állt ahhoz, hogy engedve Gian Piero Gasperini csábításának, csatlakozzon az Atalanta keretéhez, azonban állítása szerint Andrea Pirlo meggyőzte őt a maradásról, emellett pedig szót ejtett 2019-ben bekövetkező, egy éves kitérő utáni torinói visszatéréséről is. 

"Nem titok, hogy 2020 nyarán látszólag végérvényesen elhatároztam, hogy az Atalanta csapatához szerződöm, azonban a Juve vezetősége, valamint új mesterem, Andrea Pirlo meggyőztek, hogy maradjak a Bianconerinél. Mivel e személyek tökéletesen ismernek engem, képesek voltak rátapintani azokra az érzékeny pontokra, melyek miatt mégis a maradás mellett döntöttem, ugyanakkor elismerem, hogy az általam rendkívül nagyra tartott Gian Piero Gasperini akkori kijelentése, miszerint még mindig elég erős vagyok ahhoz, hogy topszinten futballozzak, igencsak imponált számomra. 

Amikor a Paris Saint-Germain kötelékében szerepeltem, s a BL nyolcaddöntőjében megnyertük a Manchester United elleni párharc első meccsét, nem tudtam maradéktalanul boldog lenni, ugyanis a Juve ezzel párhuzamban kikapott az Atlético Madridtól, ennek következtében pedig rádöbbentem, hogy nekem továbbra is a Bianconerinél van a helyem, így tehát az idény végén visszatértem az Öreg Hölgyhöz.

Eleinte egyáltalán nem voltam kibékülve azzal, hogy mesterem csupán második számú kapusként számolt velem, mivel a helyzet igencsak szokatlan volt számomra, ugyanakkor a Bajnokok Ligája megnyerésének lehetősége, valamint keretünk ereje eloszlatta kételyeimet. Életem egyik legnagyobb céljának számított, hogy elhódítsam a trófeát a Zebrák szurkolóinak, s nem tagadom, van bennem némi hiányérzet amiatt, hogy ezt nem sikerült megtennem."

A legendás hálóőr természetesen nem feledkezett meg olasz válogatotthoz köthető céljairól sem, kijelentve, hogy továbbra is motiválja annak esélye, hogy Roberto Mancini beválogathatja őt az Azzurri katari világbajnokságra szóló keretébe, ugyanakkor ehhez az alakulatnak előbb ki kell harcolnia a futball legrangosabb eseményén való részvételt a márciusi pótselejtezőkön. 

"A katari világbajnokságon való részvétel lehetősége, ennek csekélysége ellenére kiváló ürügyet jelent nekem ahhoz, hogy tovább játszhassak, ugyanis ez olyan motivációval ruházza fel az egyes labdarúgókat, melyek minden más érzést, vagy gondolatot felülírhatnak. Ezzel együtt tartok attól, hogy válogatottunk ugyanazt a szégyent kockáztatja, mint Ventura együttese 2018-ban, még akkor is, ha (köszönhetően a kissé váratlan Európa-bajnoki sikernek is) a jelenlegi Azzurri több erőt adó fix ponttal rendelkezik, mint a csapat három esztendővel ezelőtti kerete, melyek segíthetik keretünket a holtponton való túljutáson. 

Amennyiben 2018-ban sikerült volna kiharcolnunk a világbajnoki részvételt Svédország ellenében, könnyen lehet, hogy rendkívül hamar elvéreztünk volna a tornán, azonban akkori fellépésünket semmiképpen sem lehetett volna sikeresnek elkönyvelni. Természetes, hogy a pótselejtező során nagy hibát követtünk el, ugyanakkor alapvetően is számos olyan hiányossággal rendelkeztünk, mely meggátolt bennünket a tornára való kijutás kiharcolásában, e tekintetben pedig minden egyes stábtag, játékos, valamint szakember bűnösnek nevezhető, ugyanis ha egy csapat kudarcot vall, senki sem vonhatja ki magát a kollektív felelősség alól.

Úgy gondolom, hogy a sokak által egyértelmű utódomnak vélt Gigio Donnarumma több mint indokolt döntést hozott, mikor a nyáron a PSG-hez szerződött, ugyanis e lépéssel kieszközölte azt a szintugrást, melyet már régen meg kellett volna tennie, friss Eb-trófeája pedig a későbbiekben is jó ajánlólevelet jelenthet majd az iránta érdeklődő klubok számára. Tagadhatatlan, hogy Gigio jelen pillanatban kénytelen szembesülni kisebb-nagyobb nehézségekkel a neki jutó játékperceket illetően, azonban biztos vagyok benne, hogy kisvártatva a franciák kirobbanthatatlan kezdőjének fog számítani" – zárta gondolatait Buffon.