FRISSÍTVE – Hellas-Juve – Az edzők értékelése

maxi_hellas.jpgA Juventus a Serie A 11. fordulójában a Hellas Verona otthonába látogatott, hogy ott próbáljon meg javítani, s feljebb lépni a tabellán az Inter, valamint a Sassuolo elleni ponthullajtásokat követően, azonban a fekete-fehérek, szurkolóik alapvető várakozásai ellenére is újabb vereségbe szaladtak bele a bajnokságban Giovanni Simeone duplájának köszönhetően, melyen az sem segített, hogy Weston McKennie kései találatával 2-1-re módosította a végeredményt. 

A meccs után természetesen a a két fél trénerei is megtették értékelésüket csapatuk játékát illetően, s míg a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri kendőzetlenül beszélt együttese helyzetéről, melyet középcsapatnak nevezett, egyértelművé téve, hogy az Öreg Hölgy nem várhat tovább mentalitásának megváltoztatásával, addig a Hellas mestere, Igor Tudor meglehetősen boldogan állt a riporterek elé, kijelentve, hogy együttese teljesen megérdemelt diadalt aratott a Zebrák ellen. 

"Jelen pillanatban egyelőre nem találok szavakat helyzetünkre, nem tudok használható dolgokat mondani Önöknek. El kell fogadnunk a valóságot, ami azt mutatja, hogy csapatunknak 15 pontja van az olasz bajnoki küzdelmekben, ezért pedig mindannyiunknak, így nekem is vállalnia kell a maga felelősségét. Teljesen egyértelmű, hogy a továbbiakban más hozzáállásra lesz szükség együttesünk részéről, hiszen a szükséges minőséget birtokunkban tudhatjuk, csak éppen képtelenek vagyunk élni vele. Csak és kizárólag cselekedeteinkben van a hiba, ezt illetően mindazonáltal megszámlálhatatlanul sok" – fogalmazott General Max a DAZN kamerái előtt. 

"Továbbra is úgy vélem, hogy csapatunk futballistái egyéni szinten jónak számítanak, ugyanakkor alakulatként nem funkcionálnak jól, holott mikor a szezon elején kényelmetlen helyzetben voltunk, s mindössze egyetlen ponttal rendelkeztünk, képesek voltak küzdeni egymásért. Ahhoz, hogy valaki feláldozza magát egy klubért, el kell veszítenie büszkeségét, hogy később együttes erővel szerezhessük vissza mindannyiunk becsületét. 

Felesleges lenne ragozni, vagy szépíteni a dolgot: jelen pillanatban egy, a tabella közepén álló, így pedig középcsapatnak tekinthető gárda vagyunk, s elképesztően sokat kell tennünk azért, hogy ezen változtatni tudjunk. A Zenit elleni, kedden megrendezendő Bajnokok Ligája-összecsapáson természetesen alkalmunk nyílik majd a javításra, azonban aprólékosan át kell gondolnunk helyzetünket, miközben egyetlen pillanat erejéig sem szabad sajnáltatnunk magunkat. 

Úgy vélem, hogy egészen egyszerűen hiányzik belőlünk az a harci vágy, mely elengedhetetlennek bizonyulna egyes találkozók megnyeréséhez. Túl sok szót fecsérelünk lényegtelen dolgokra, annak ellenére, hogy csupán be kellene fognunk a szánkat, s leszegett fejjel kellene törekednünk a feljavulásra. A futballban, ahogy az életben is megeshet, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, mint ahogy az eltervezted, ám ebbe semmiképpen sem törődhetünk bele, s minden erőnkkel arra kell összpontosítanunk, hogy véget vessünk a negatív spirálnak, melybe sodortuk magunkat. 

Tisztában voltunk vele, hogy ez fizikailag rendkívül erős ellenféllel fogunk szembenézni ma este, mely minden egyes labdáért élet-halál harcot fog vívni, ennek nyomán pedig fel kellett volna készítenünk magunkat erre a kihívásra, hogy felérhessünk a Hellas Verona szintjére. Gyorsan, erőteljesen, illetve agilisen kellett volna futballoznunk, mivel ezáltal technikásabban, s minden más tekintetben is eredményesebben szerepelhettünk volna. Nem hihetjük azt, hogy pusztán abból kifolyólag, hogy a Juventus szerelését viseljük, különösebb gond nélkül megverjük a nálunk papíron gyengébb együtteseket. A sportág történelmében egyetlen olyan alakulat sem volt, mely képes lett volna nyerni ellenfeleinek tisztelete nélkül, ennek révén pedig nekünk is kötelességünk visszaszerezni megfelelő szellemiségünket, ezzel, s a fent említett tényezőkkel kapcsolatban is. Mindezért rendkívül sokat kellene tennünk.

A futballnak megvannak a maga sajátosságai, melynek alapján minden egyes ellenféllel ugyanolyan eltökéltséggel kell kifutnunk a gyepre. A labdarúgás nem vívás, ahol figyelmen kívül hagyhatjuk ezt a körülményt. A Sassuolóval szemben rengeteg párharcot veszítettünk el, holott a Neroverdi nem hasonlít a Veronához erőnlét tekintetében. Nem hinném, hogy a Gialloblu durva szabálytalanságokat követett volna el ma este, mivel annak ellenére, hogy néhol nem megengedhető módon tartottak fel bennünket, alapvetően csak saját játékukat játszották, melyet nekünk is így kellett volna tennünk. Bár korábban azt hittük, hogy jobbak vagyunk a Veronánál, az Öreg Hölgy alakulata jelen pillanatban ezt semmiféleképpen nem mondhatja el magáról, ugyanis a Hellas pontosan tudta, hogy mit kell tennie azért, hogy ma este megverhessen bennünket, s élt is ebből fakadó helyzeti előnyével. Őszintének és realistának kell lennünk, kiváltképp magunkkal szemben, egyelőre ugyanis semmi mást nem tehetünk. 

A mai eredmény alighanem véglegesen eldöntötte sorsunkat a bajnokságban, illetve a Scudettóért folytatott harcban, ennek ellenére azonban ugyanolyan elhivatottsággal kell készülnünk a Bajnokok Ligájában ránk váró összecsapásra, majd a Fiorentina elleni megmérettetésre. Az a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk, s hogy képesek legyünk higgadtan, hideg fejjel analizálni helyzetünket, megállapítva, hogy mi az, ami működik csapatunknál, s mi az, ami egyáltalán nem, valamint, hogy kik azok a labdarúgók, akik fáradtak, vagy sérültek, s kik azok, akik segítségünkre tudnának lenni bizonyos helyzetekben. Mindenképpen változtatunk kell, ez nem lehet vita tárgya. Azt hiszem, én vagyok az első, aki a Juventus kötelékéből felfogta ezt, s megértette e kijelentés valódi súlyát" – összegzett Massimiliano Allegri. 

tudor-verona-2109-epa.jpgAz olasz szakember kollégája, Igor Tudor érthető okokból jóval derűlátóbban értékelte együttese ma esti teljesítményét, leszögezve, hogy fiai minden tekintetben megérdemelt győzelmet arattak a Juventusszal szemben, emellett pedig méltatta a Lazio ellen négy, a Bianconerivel szemben pedig két gólt szerző Giovanni Simeonét is. 

"Nem kelt bennem különösebb érzelmeket a Bianconeri legyőzése, ugyanis ez nem az én Juventusom. Az én csapatom a Hellas Verona, s kijelentetem, hogy elképesztő együttessel dolgozhatok. Nem feledtem azon szép éveket, melyeket Torinóban töltöttem, azonban a mai meccsen ellenük kellett sikert aratnom, melyet szerencsére képesek is voltunk kieszközölni" – fogalmazott a DAZN-nak. 

"Megérdemelt győzelmet arattunk, hiszen a srácok minden tőlük telhetőt megtettek, ugyanakkor van némi hiányérzetem, mivel második találatunkat követően többet is beleadhattunk volna, hogy egy harmadik gólt is bejuttassunk ellenfelünk kapujába. A második játékrészben túlságosan mélyen védekeztünk, a Juventus pedig felpörgette a tempót, s rengeteg veszélyes helyzetet teremtett tizenhatosunk előterében, melyeket azonban képesek voltunk hatástalanítani, ugyanis foggal-körömmel védtük az általunk bezsebelhető három pontot. 

Csapatunk előző találkozóin gyakran kellett azt tapasztalnom, hogy mentalitásunk megváltozott, ha 2-0-ás előnyhöz jutottunk, ami egyáltalán nem nyerte el tetszésemet, hiszen túlzottan sokszor láttam már olyan mérkőzéseket, melyeket efféle okok miatt buktak el egyes alakulataim. A gólszerzést nem lehet csak úgy, egyik pillanatról a másikra abbahagyni, azonban a Juventus ellen ma megmutattuk, hogy egy minőségi ellenféllel szemben is felvehetjük a versenyt, még akkor is, ha nem zárjuk le egyértelműen az összecsapást. 

Védekezésünk meglehetősen sokat javult a szezon első megmérettetéseihez képest, mentalitásunk pedig továbbra is változatlan, mivel rendkívül nagy erővel harcolunk meg a labdákért, valamint a gólszerzési lehetőségek kialakításáért, melyek természetesen messzemenően kifizetődőnek bizonyulnak. Tisztában vagyunk vele, hogy hátsó alakzatunk szilárdságát illetően a jövőben még nagyobb fejlődést kell majd kieszközölnünk, mivel a jelenleginél jóval kevesebb kapura lövést szabadna engedélyeznünk a velünk szemben álló csapatoknak. 

Giovanni Simeone egy nagyszerű támadó, kinek teljesítményére sem szavak nincsenek, sem pedig racionális magyarázat nem létezik. Amellett, hogy remek center, meglehetősen agilis, intelligens, alázatos, s szívesen tanuló labdarúgó is, aki, Gianluca Caprarival egyetemben minden tekintetben megfelelő az általam favorizált futballstílushoz. A minőséget nem csak gólokban mérik, hanem mentalitásban és sikeréhségben is, ezt senkinek sem szabadna elfelejtenie. 

Nem hinném, hogy a Juventus képtelen lenne kimászni abból a gödörből, melyben jelen pillanatban vannak, ugyanis minőségi kerettel rendelkeznek, emellett pedig magukénak tudhatják a bajnokság egyik legnagyszerűbb szakemberét is. Biztos vagyok benne, hogy az Öreg Hölgy az idő előrehaladtával egyre jobb lesz majd" – szögezte le Tudor. 

A meccs összefoglalója: