Agnelli: "Senki sem lehet nagyobb a klubnál"

agnelli_2.jpgA mai nap folyamán a Juventus megtartotta éves, 2021-re szóló részvényesi közgyűlését az Allianz Stadiumban, melynek keretein belül több, igen fontos kérdésben is döntést hoztak a klub legfontosabb támogatói, többek között elfogadva a 2021. június 30-i pénzügyi mérleg helytálló mivoltát, emellett pedig rendkívüli napirendi pontban határoztak a Bianconeri által tervezett, 400 millió euró értékű tőkeemelés jóváhagyásáról is. 

Az ülést, mely egy perces néma csenddel kezdődött az idén júniusban elhunyt Giampiero Boniperti emlékére, az Öreg Hölgy elnöke, Andrea Agnelli nyitotta meg, aki terjedelmes beszédében többek között szót ejtett a koronavírus-járvány által okozott gazdasági kiesésről, kedvenc témájának számító Európai Szuperligáról, valamint Cristiano Ronaldo távozásáról is. 

"Klubunk, a Juventus egyik alapvető jellemvonásának értelmében mindig is részvényeseinek tiszteletben tartására törekedett. Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy közgyűlésünk ma jóváhagyjuk a 2021. június 30-án született, 210 millió eurós veszteségről szóló pénzügyi kimutatásokat, s megválasztjuk új igazgatótanácsunkat, miközben megbeszéljük, hogy mit tett az eddigiekben a Juventus, s hogy mik lesznek az ezt követő lépések. 

Első lépésként fontos, hogy megfelelő képet kapjunk sportágunk világgazdaságban fennálló helyzetéről. Bár az idei évre vonatkozó előrejelzések óriási növekedésről szóltak, a játékosok piacát illetően meglehetősen nagy inflációnak lehettünk szemtanúi, melyre magától értetődő módon reflektálnunk kellett, ekképp pedig olyan befektetéseket eszközöltünk ki, melyek elsősorban hosszabb távon térülnek majd meg. Úgy hiszem, hogy a Juventus elmúlt esztendőkben végrehajtott lépéseit csak és kizárólag ennek figyelembevételével értelmezhetjük megfelelően. 

A 2014 és 2018 közötti években pénzügyi forgalmunk folyamatosan átlépte a 400 millió eurós határt, emiatt pedig úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje az igazán jelentős befektetéseknek, illetve a valóban nagy tervek megalkotásának. Ezt követően, mint mindannyian tudjuk, lecsapott a koronavírus, világunk pedig, benne szektorunkkal, szinte teljes mértékben leállt. Fiatalkoromban még nem tudtuk, hogy mi az a karantén, a mostani generációknak pedig azonnal szembesülniük kellett vele. Néhány szokásunk egyik pillanatról a másikra változott meg, be kellett oltatnunk magunkat, mivel úgy véltük, hogy ez az egyetlen helyes út saját, illetve környezetünk védelmében.

A futball világa egy korábban sosem tapasztalt helyzettel szembesült, melyet folyamatos tesztek, izolációs buborékok jellemeztek, s mely egy teljesen irreális időszaknak számított, ez pedig egyenes úton vezetett későbbi válságok sorozatához, különösen gazdasági tekintetben. Az egyik legfőbb változás a játékospiacon bekövetkező hatalmas árzuhanás volt, melyet kizárólag akkor leszünk képesek ismételten teljes egyensúlyba hozni, ha a jelenlegi idény végére életünk visszatér a rendes kerékvágásba. 

Azon bővítési terv, melyet 2019 végén terjesztettünk részvényeseink elé, akkor is rendkívül hitelesnek számított, s nem vesztette érvényét a koronavírus ellenére sem, mivel minden olyan elem megtalálható benne, mely elengedhetetlenül fontosnak számít sportágunk újraindításához, nem kis részben annak a tőkeemelési javaslatnak köszönhetően, melyet ma önök elé tárunk. Tisztában vagyunk vele, hogy a tervvel kapcsolatos legjelentősebb témát éppen ennek érvényessége, valamint az ennek fennállását illető kérdések jelentik majd az elkövetkezendőkben, ezt pedig magától értetődő módon különböző nézőpontokból kell majd megvizsgálnunk, ideértve egyes fenntarthatósági, cégvezérlési, pénzügyi, s nem utolsósorban politikai szempontokat is. 

Hihetetlenül kedvezőnek tartom, hogy a futball megreformálására tett, előremutató és nagyszerű elképzelésünket továbbra is félreértelmezik, mivel beszélgetőpartnereink, valamint a tervben szerepet vállalni kívánó klubok és játékosok mind független személyek, akik nem kívánnak kizárólagos befolyásra, vagy uralomra törni. A jelenlegi rendszer ezt egyébként sem tenné lehetővé kereteiből kifolyólag, de ellenlábasaink erről nem hajlandóak tudomást venni. Nagy erőbedobással dolgoztam és dolgozom azon, hogy megváltoztassak egy olyan rendszert, mely nem kedvező a befektetők számára, s nem a legkevésbé sem tiszteli az egyes, sportban elért érdemeket. Gondoljunk csak arra, hogy kontinensünk bajnokcsapatainak jelentős része nem juthat el a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára, ami már önmagában is botrányosnak tekinthető. 

A Szuperliga megszületéséhez nem három, vagy tizenkét klub érdeke vezetett, hanem az a felismerés, hogy a jelenlegi labdarúgás alapjául szolgáló struktúra minden egyes változást elutasít és ellehetetlenít annak érdekében, hogy a hatalom közelében tartson egy olyan gazdasági és politikai elitet, mely nem kockáztatni, vagy versenyezni szeretne, hanem csak és kizárólag döntést gyakorolni mások felett, s részesedni a futball által biztosított javakból. 

Nem szeretném feladni elképzeléseimet, s ezt egyetlen pillanat erejéig sem fogom megtenni. A rendszernek változásra van szüksége, a Juventusnak pedig ezen változás egyik élharcosává kell válnia. Ez egy olyan folyamat, mely rengeteg párbeszédet igényel, mégpedig mindkét fél részéről, ugyanis csak így lehet valóban konstruktív eredményeket elérni. A Barcelona és a Real Madrid messzemenően támogat bennünket ezen tervünkben, ma pedig együtt várjuk az Európai Bíróság ítéletét velünk kapcsolatban. 

Hitelességünk legfőbb bizonyítéka éppen eredményeinkben keresendő: nagy örömünkre szolgál, hogy U23-as csapatunk immár a fellendülést útján halad, kiválóan igazgatott és vezényelt női együttesünk pedig mára Olaszország legjobb női futball-alakulatává nőtte ki magát. Első csapatunk eredményei éveken keresztül elképzelhetetlennek és elképesztőnek tűntek, ugyanakkor ezen sikerekért senki sem várhat hálát, vagy utólagos köszönetet a klubnál, mivel mi vagyunk a Juventus, így pedig mindig a jelenen és a jövőn kell gondolkodnunk. Rendkívül fontosnak tartom, hogy bízzunk a klub vezetőségében, valamint az együttest vezénylő szakmai stábban, akik a jövő zálogai lehetnek Torinóban. Születésem pillanatától fogva a Juventusért élek, s úgy hiszem, hogy ez önmagában is garancia arra, hogy mindenkit biztosítani tudjak Pavel, Maurizio, valamint Massimiliano támogatásáról. 

Egyetlen csapatként, egy intézményként kell munkálkodnunk, tudva, hogy a klubnak, a Juventusnak mindig elsőnek kell lennie. Bár mindannyian hasznos tagjai vagyunk a rendszernek, egyikünk sem nélkülözhetetlen, ugyanis az Öreg Hölgy nagyobb bármelyikünknél. Megtiszteltetés volt, hogy a világ legjobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo három idényen keresztül szerelésünkben futballozott, s úgy hiszem, hogy a pályán elért sikerek, valamint az általa okozott feledhetetlen pillanatok miatt meg kell tapsolnunk CR7-et, s köszönetet kell mondanunk neki. Rendkívül sajnálom, hogy Ronaldo itt töltött szezonjaiból másfél esztendőt, hozzávetőlegesen 60 összecsapást szurkolóink nélkül, zárt kapuk mögött kellett lejátszanunk. 

Még egyszer kijelentetem, hogy a Juve nagyobb, mint bárki ebben a teremben, vagy bárki, aki szerepet vállalt abban a történetben, mely 1897 óta íródik a Bianconeri mindenkori székhelyén. Emlékeztetnünk kell magunkat arra a szellemiségre, mely mindig is jellemezte a Juventus, valamint Torino városát, ugyanis az áldozatkészség és a fegyelem mindig inspirálta, s inspirálni is fogja azon embereket, akik a klubnál tevékenykednek. Ahogy Oriana Fallaci mondta egy napon, az életben szeretni, szenvedni, küzdeni, s nyerni kell. Nekünk ennek alapján kell munkálkodnunk, mivel szeretnünk kell a Juventust, emellett pedig küzdenünk kell érte, készen kell állnunk az érte megtett szenvedésre, s mindig a győzelmet kell szemünk előtt tartanunk elérendő célként" – zárta szavait Andrea Agnelli.