A klub részvényesi közgyűlésének eredményeiről

agnelli2.jpgMint ismert, a Juventus a mai napon megtartotta a klub részvényeseinek éves közgyűlését, ahol számos már döntés és határozat mellett az illetékesek elfogadták a Bianconeri 2021. június 30-i pénzügyi mérlegét, emellett pedig jóváhagyták a klub újabb, 400 millió euró értékű tőkeemelésére vonatkozó javaslatát is. Az értekezlet végén az Öreg Hölgy legfőbb tisztségviselői, azaz Andrea Agnelli elnök, Pavel Nedvěd alelnök, s Maurizio Arrivabene általános vezérigazgató ismételten kiálltak a sajtó munkatársai elé, hogy egy nagyobb szabású konferencia keretein belül értékeljék az ülés eredményeit, s beszéljenek a Zebrák helyzetéről és terveiről is. 

A vezetőség nyilatkozatai

A sort magától értetődő módon Andrea Agnelli nyitotta meg, aki bejelentette a fekete-fehérek vezetőségi pozícióinak újraosztását, emellett pedig a sajtó előtt is értekezett a részvényesek számára elmondott beszédében már érintett témákról, melyből kifolyólag a klub első emberének szavaiból ezúttal csak a legfontosabb részleteket tesszük közzé. 

"Jó napot kívánok mindenkinek! A Juventus Igazgatótanácsa az elmúlt órákban ismételten kiosztotta a klub vezető tisztségeit és jogköreit, melynek keretein belül jómagam és Pavel Nedvěd megerősítést nyertünk az elnöki, illetve az alelnöki pozícióban, emellett pedig Maurizio Arrivabene is átvette a Bianconeri vezérigazgatói szerepköréről szóló kinevezését, mely mellett, hamarosan kiadandó közleményünk értelmében a futball szakmai területének igazgatásáról szóló meghatalmazást is magáénak tudhatja majd a mai naptól fogva. Úgy vélem, Pavel és én hatalmas megtiszteltetésnek tekinthetjük, hogy aktuális mandátumunk lejártakor immár tizenkét esztendeje állunk majd a klub alkalmazásában, mivel nem sokak számára adatik meg egy ekkora alakulat ennyi éven keresztül tartó vezetése és igazgatása" – szögezte le Agnelli szavainak bevezetéseként. 

"Ha összevetjük a jelenlegi, illetve a koronavírus-válság előtti, 2019-es állapotokat, nem leépülésként, hanem a paradigmaváltás idejeként tekintünk az azóta eltelt időszakra, melynek jelszavául a mindent felülíró hitelességet választottuk. Mi vagyunk a Juventus, ezt sosem szabad elfelejtenünk. A labdarúgás világában a versenyképesség sokkal többet jelent puszta célnál, ugyanis ezen kifejezés azt takarja, hogy klubunk mindig, minden területen és versenysorozatban győzelmet szeretne aratni, erre pedig állandóan törekednünk kell, az adott helyzettől és körülményektől függetlenül.

Alapvető elképzeléseink a Covid ellenére sem változtak meg, hiszen az elkövetkezendő időszakban is azon fogunk munkálkodni, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk meg a győzelem elérésének érdekében, ugyanis e tényező nem pusztán fontos, hanem az egyetlen, ami igazán számít. A jelenlegi helyzet természetesen rendkívül nehéz, de nem a legnehezebb, melyet átéltem elnökként. Mikor 2010-ben átvettük a klub irányítását, a teljes vállalati struktúrát új alapokra kellett fektetnünk, s meg kellett teremtenünk azt a rendszert, melynek alapján ma is tevékenykedünk.

A 2022/2023-as szezonban jelenlegi gondjaink többsége semmissé válik majd, mi pedig, visszatérve a normális kerékvágásba, az FFP híján ismételten szabadon gondolkodhatunk a jövőn, magunkénak tudva a klub helyzetének rendezésére szolgáló 450 millió eurót, s bár a 2023/2024-es idényre vonatkozóan még nem fogalmaztuk meg előrejelzéseinket, hiszem, hogy a fent említett tényezők az adott évad során is segítik majd az Öreg Hölgyet. A Covid természetesen a lehető legrosszabb pillanatban ért utol bennünket, ugyanakkor a múltban megmutattuk, hogy ennél jóval komplikáltabb szituációkat is képesek vagyunk megoldani, ami ezúttal sem lesz másképp. 

Az elmúlt napokban megfogalmazott, tőkenyereségünkkel szembeni vádakat illetően teljes nyugalommal tekintünk az előttünk álló időszakra. Kijelentem, hogy maximálisan együttműködünk az ügyben vizsgálódó szervekkel, melyeknek átnyújtottuk az összes vonatkozó, s általuk kért dokumentumot, azonban nem feledhetjük el, hogy transzferjeink jellemzőit és értékeit minden esetben részletekbe menően közöltük és közöljük  bejelentéseinkben" – összegezte legfontosabb megállapításait Andrea Agnelli. 

nedved_2.jpgA Juventus alelnöke, Pavel Nedvěd felettesének szavait követően arról beszélt, hogy a klub részvényesei éles kritikával illették a Juventus vezetőségének bizonyos döntéseit a mai ülés ideje alatt, ami nyilvánvalóan fáj a klub illetékeseinek, akiknek mindazonáltal továbbra is folytatniuk kell munkájukat, emellett pedig szót ejtett a Juve drukkereit leginkább foglalkoztató kérdésekről, többek között Paulo Dybala szerződéshosszabbításáról is. 

"Véleményem szerint higgadtan reagáltam a részvényesek velem kapcsolatos kritikáira, leszögezve, hogy lehetetlen lenne pusztán azért ilyen magas szerepkört betöltenem, mert jó kapcsolatot ápolok Andrea Agnelli elnök úrral. Egyébként sem hinném, hogy ezt a vonatkozó jogszabályok lehetővé tennék, s ezzel együtt kijelenthetem, hogy munkám során mindig is a lehető legnagyobb pontosságra és tökéletességre törekedtem, ha pedig kinevezésem baráti alapon történt volna, egészen biztosan nem ilyen hozzáállást tanúsítanék.  

Az építő jellegű, példának okáért viselkedésemre vonatkozó kritikákat készséggel elfogadtam, azonban jellememen nem változtathatok. Minden esetben arra összpontosítok, hogy legjobb tudásom szerint segítsem a klub munkáját, s a jövőben is pontosan ekképp fogok tenni, egészen addig, amíg erre lehetőségem lesz. Az elmúlt két esztendőben, azt követően, hogy idősebb futballistáinknak köszönhetően igen hangzatos sikereket értünk el, nagy szabású fiatalítási projektbe vágtunk, ám eközben is megpróbáltuk megtartani a bennünket mindig is jellemző eredményességet, ami nyilvánvalóan rendkívül nehéz feladatnak bizonyult az egyidejűleg érkező ifjú, s tapasztalatlan labdarúgóknak köszönhetően. 

Tisztában vagyunk vele, hogy a Juventusnál a győzelem az egyetlen dolog, ami számít, ennek nyomán pedig azt szeretnénk, ha a velünk megeső változások ellenére sem veszítenénk alapvető sikerességünkből. Mindannyian tudjuk, hogy mit kell véghezvinnünk az előttünk álló hetekben, hónapokban, s végső soron években, ideértve a vezetőség tagjait, valamint a játékosokat is. A Bianconeri génjeinek kezdetektől fogva részét képezte a siker, nekünk pedig egyedül e hagyományok tiszteletével szabad dolgoznunk a mindennapokban. Tagadhatatlan, hogy jelenleg egy nehezebb időszakon megyünk keresztül, azonban holnap ismételten lehetőségünk lesz javítani a futballpályán, nekünk pedig minden erre vonatkozó esélyt meg kell ragadnunk.

Jelen pillanatban igen nehéz lenne a Scudettóról, vagy a többi, konkrétnak is nevezhető célkitűzésünkről beszélni, ebben maximálisan egyetértek Massimiliano Allegrivel. Egyelőre egy-egy összecsapásnak kell szemünk előtt lebegnie, hogy mielőbb visszatérhessünk azon pozícióba, ahová tartozunk. Természetes, hogy nehéz pillanatokon megyünk keresztül, ám ha arra gondolunk, hogy sok lehetőségünk lesz javítani helyzetünkön az idény során, már nem is tűnik olyan reménytelennek a szituáció, melyben vagyunk. 

Hiszünk benne, hogy jó, minőségi, és versenyképes kerettel rendelkezünk, ennek nyomán pedig joggal követeljük a lehető legjobb teljesítményt futballistáinktól. A januári mercato során magától értetődő módon ki fogjuk értékelni, hogy szükséges-e további igazolásokkal megerősíteni csapatunkat, azonban biztosak vagyunk benne, hogy együttesünk minősége a bajnokság első helyeinek valamelyikére predesztinálja a Juventust. 

Kijelenthetem, hogy rendkívül jó úton haladunk Paulo Dybala szerződésének meghosszabbítását illetően. Nagyon boldogok vagyunk, hogy La Joya az elmúlt napokban visszatérhetett a futballpályára, s hogy újra a tőle megszokott jó formát nyújtja. Nem kapkodunk, ám egyértelműen igyekszünk minél előtt pontot tenni a kontraktus megtoldásának végére" – fogalmazott a cseh klublegenda. 

arrivabene_1.jpgAz Öreg Hölgy vezérigazgatója, Maurizio Arrivabene ezt követően elsősorban Cristiano Ronaldo szerződtetésének mérlegéről beszélt, emellett azonban nem felejtette el megfogalmazni a klub távlati céljaival kapcsolatos észrevételeit sem, leszögezve, hogy a Juventus egyértelmű elképzelésekkel bír a jövőre nézve. 

"Úgy vélem, hogy Cristiano Ronaldo leigazolása mind sportszakmai, mind pedig marketingszempontból igen kifizetődő lépésnek bizonyult, s nem csak a Juventus, hanem a teljes olasz futball számára is. Távozását követően csapatunknak hozzá kellett szoknia a kialakult helyzethez, labdarúgóinknak pedig meg kellett érteniük, hogy a felelősség innentől kezdve arányosan nyomja mindannyiuk vállát, ami egy ekkora bajnok jelenléte esetén nem számít magától értetődőnek, mely gondolkodás kialakításában természetesen maguknak a futballistáknak, s a csapat mesterének is igen nagy szerepe van. 

A nyári átigazolási időszakban igyekeztünk minden szempontból körültekintő és felelősségteljes döntéseket hozni, ez pedig a jövőben sem lesz másképp véleményem szerint. Klubunknak fenntartható módon kell működnie, ez pedig költséghatékonyságot, valamint sportszakmai versenyképességet is takar egyidejűleg. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az általunk felépített rendszer egyedül akkor lehet működőképes, ha továbbra is sikereket érünk el, ezért pedig mindannyiunknak meg kell dolgoznunk az újabb és újabb győzelmekért. 

Egy esetleges ministadion létrehozása az U23-as alakulat, valamint női együttesünk számára teljességgel szükségszerű vágyunknak tekinthető, s elsőbbséget élvez prioritásaink között is. Egy környezetvédelmi szempontból is fenntarthatónak bizonyuló létesítmény megalapítása egyébként is rendkívül érdekes és fontos gondolat a 21. században, mivel az efféle stadionok nem pusztán futballeseményeknek adhatnak otthont, hanem többfunkciós jelleget is ölthetnek" – zárta gondolatait Arrivabene. 

A részvényesek kritikái 

Mint ahogy az ilyen alkalmakkor lenni szokott, a klub részvényesei számos észrevételt, illetve kritikát fogalmaztak meg a Juventus vezetőségének ténykedésével kapcsolatban, melyekre érintőlegesen Pavel Nedvěd is kitért fenti nyilatkozatában. A Bianconeri gazdasági hátterét adó szakemberek ennek során kiálltak Andrea Agnelli mellett a Szuperliga megalapításáért folytatott küzdelemben, szükségszerűnek nevezve a tervezett versenysorozatot, ugyanakkor éles kritikát fogalmaztak meg a mercatóval kapcsolatban. Az alábbiakban ezen szavakból idézünk. 

"A kivitelezendő reform nem csupán szükséges, de praktikus is, mivel az amerikai futball már régen megtette azon lépéseket, melyeket az európai labdarúgás egyes vezetői terveznének bevezetni a Szuperliga által, s részben ennek is köszönhető, hogy sportáguk jócskán lehagyta a mi szektorunkat gazdasági tekintetben." – Giorgio Foletti

"Nem maradhatunk örökké csendben, mikor az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin, vagy a Napoli első embere, Aurelio De Laurentiis bánt bennünket, s sárlavinát zúdít klubunkra. Szeretnénk azt érezni, hogy számíthatunk Andrea Agnelli támogatására és értünk való kiállására." – Andrea Danubi.

"A Szuperliga két dolgot garantál: nagyszerű futballshow-t, valamint a számunkra szükséges bevételeket. Mindenképpen támogatnunk kell az ötletet." – Luca Riviora

"Az igazolások tekintetében teljes inkonzisztencia uralkodik, ugyanis az átigazolási piacon kivitelezett lépések, s a vezetőedzők állandó cserélgetése rendkívüli következetlenről tesz tanúbizonyságot. Cristian Romero esete egyenesen felháborító, ugyanis az argentin védőt 20 millió euróért vásárolta meg a klub, s ennél jóval alacsonyabb összegért értékesítette őt az Atalantának, hogy a futballista végül a távozó Fabio Paratici Tottenhamjénél kössön ki., de hasonlóképpen botrányos a Cristiano Ronaldo távozását megelőző kapkodás is." – Enrico Sclavo