Adani: "Allegri Juventusa nem tekinthető nagy csapatnak"

lele_adani.jpgAz egykori olasz védő, az utóbbi esztendőkben pedig televíziós szakértővé és megmondóemberré avanzsáló Daniele Adani a Bianconeri tegnapi, Sassuolo ellen elszenvedett vereségét követően meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg a Juventusszal, illetve annak mesterével, Massimiliano Allegrivel szemben, leszögezve, hogy az együttes semmiféle koncepciót nem képvisel, mentalitásának pocséksága miatt pedig nem is tekinthető nagy csapatnak. 

Az elsősorban a RAI Sport kommentátoraként és elemzőjeként tevékenykedő Adani a legnagyobb hangsúlyt az Allegri által megvalósítani kívánt játékmód alapvető helytelenségére fektette, ugyanis megítélése szerint az Öreg Hölgy túlságosan is hajlamos belenyugodni aktuális helyzetébe, melynek alapján előnyhöz jutásának esetén is jobban foglalkoztatja az eredmény megvédése, mint a mérkőzés további gólokkal történő lezárása, mely állapot már General Max előző torinói ciklusának végén is jellemző volt a fekete-fehérekre. 

"Bizonyos tekintetben úgy látom, hogy a jelenleg idény még nem kezdődött meg a Juventus számára, ugyanis a Bianconeri egy teljes mértékben szertelen alakulat benyomását kelti, miközben koncepciójuknak nyilvánvalóan se füle, se farka nincsen. Ha Massimiliano Allegri a továbbiakban is azt a gondolatot kívánja majd sulykolni a sportsajtó munkatársai, valamint feltehetően játékosai előtt, hogy a Zebrák legfőbb célja a kapott gólok elkerülése, nem pedig egynél több találat szerzése, akkor minden forgatókönyv szerint újabb vereségek sorozata vár a torinóiakra" – kezdte mondanivalóját meglehetősen éles felütéssel. 

"A Bianconerinek jelen pillanatban nincs értelmes, előremutató koncepciója, emellett pedig vezéregyéniségei sem. A játékosok rendkívül nehezen valósítják meg azon elképzeléseket, melyeket mesterük követel tőlük, s meglehetősen nagy gondot okoz számukra kreativitásuk megcsillogtatása is. Ennek figyelembevételével egyáltalán nem számít meglepőnek a fekete-fehérek Sassuolo elleni eredménye, még ha ezt igen furcsa is kimondani a Juventus esetében. 

Az Inter ellen szintén egy olyan gárdát véltem felfedezni, akik beletörődtek sorsuk alakulásába, s csupán Dumfries hibájának köszönhetően voltak képesek az egyenlítésre. Allegri állandóan arra törekszik, hogy kiegyenlítse a mérleg két nyelvét, mivel úgy gondolja, hogy ha kevés lehetőséget enged az ellenfeleknek, azzal arra készteti saját fiait, hogy ne idegeskedjenek, s ne tegyenek felesleges lépéseket, mivel a meccs megnyeréséhez elég egyetlen találatot szerezni, holott ez egyáltalán nincs így. Az a mentalitás, melyet a Juve képvisel, s mely arra vonatkozik, hogy elég a védelemre hagyatkozni, akik némi szerencsével majd önmaguktól is megszerzik a három pontot, semmiképpen sem egy nagy együttes ismérve, ennek alapján pedig véleményem szerint Allegri Juventusa nem is tekinthető nagy csapatnak.

Ha megtekintjük a Juve eddigi bajnoki összecsapásait, azt látjuk, hogy a csapat elvesztett három találkozót, három esetben döntetlent játszott, egyet az Udinese, kettőt pedig a milánói alakulatok ellen, míg négy meccsen diadalt aratott, ebből négy alkalommal mindössze egyetlen gólnyi különbséggel. Ezen eredmények egyértelműen Allegri fentebb taglalt felfogását tükrözik, mely kimondja, hogy a labdarúgóknak nem szükséges minden tőlük telhetőt beleadniuk az egyes megmérettetések ideje alatt, hanem elég csupán egyetlen, vagy éppenséggel eggyel több találatot lőniük, majd kibekkelniük a hátralévő játékperceket. 

Mindezt annak ellenére teszik, hogy meggyőződésem szerint a játékosok minőségét tekintve a Juventus rendelkezik a Serie A legerősebb keretével, melyet az is alátámaszt, hogy a Sassuolo ellen olyan futballistákat küldhettek be a kispadról, mint Cuadrado és Kulusevski, miközben Dybala, Morata és Chiesa továbbra is a pályán tartózkodtak. Tiszta sor, hogy ez az alakulat túl kevés erőfeszítést hajlandó tenni a siker érdekében, a játék helyett pedig elsősorban annak módszeres ellehetetlenítésére törekszik, ami azonban egyáltalán nem vezet eredményre, ugyanis a Bianconeri tíz fordulót követően tizenhárom pontos lemaradásban van az éllovas AC Milantól. Ez a mindenkori Öreg Hölgy esetében teljességgel elfogadhatatlan" – összegzett Adani.