Juve-Sass – Az edzők értékelése

20211027_205949.jpgNem sikerült jól Massimiliano Allegri 200. tétmeccse a Juventus kispadján, ugyanis az Öreg Hölgy hazai környezetben szenvedett 1-2-es vereséget a Sassuolo együttesétől, mely természetesen még annak ellenére is meglehetősen kiábrándító eredménynek tekintő, hogy a fekete-fehérek talán a szezon egyik legjobb teljesítményével rukkoltak elő, már ami pusztán a játék képét illeti. 

Az összecsapást követően természetesen a két csapat mesterei is értékelték a látottakat, s míg General Max elsősorban együttese érthetetlen módon fellépő idegességét emelte ki, addig a Neroverdit vezénylő Alessio Dionisi csapatának remek játékára és simulékonyságára fektette a hangsúlyt.  

"A meccs utolsó negyed órájában, valamint a ráadás perceiben szinte teljes mértékben elvesztettük az addig bennünket jellemző rendezettséget, holott egészen egyenlítő találatunkig meglehetősen jó és eredményekkel kecsegtető formációban futballoztunk. Teljesen egyértelmű, hogy a mai eredményt soha, semmilyen körülmények között nem szabadott volna megengednünk magunknak, ez pedig nem pusztán az utolsó percekben bekapott gólon múlt, mivel a teljes megmérettetést tekintve is tisztább, világosabb módon kellett volna játszanunk" – értékelt a Juve szakvezetője a DAZN kamerái előtt. 

"A futballban vannak olyan találkozók, melyeket ha nem nyerhetsz meg, akkor nem is veszítheted el, a mai meccs pedig éppen ilyen mérkőzésnek bizonyult, ám ezzel együtt is egyértelmű, hogy mivel egy pozitív sorozatot követően kellett lejátszanunk a ma esti összecsapást, az lett volna elsődleges feladatunk, hogy meghosszabbítsuk ezen szériát, nem pedig az, hogy semmissé tegyük eddigi eredményeinket. Egy csapat csak nagyon ritkán szenvedhet vereséget hazai pályán, mi pedig már két ízben is megtettük ezt a jelenlegi idényben, ami minden szempontból túllépi a maximálisan megengedhető mértéket. 

Realistának kell lennünk önmagunkkal szemben, s be kell vallanunk, hogy egészen egyszerűen teljesen más módon kell futballoznunk, mint ahogy tesszük azt jelenleg. Sokkal óvatosabb felfogást kell képviselnünk, különösen az olyan, rendkívül veszélyes ellenfelekkel szemben, mint a Sassuolo, ugyanis bár a Neroverdihez hasonló alakulatok sokáig élettelen csapatok benyomását keltik, mikor ellenlábasaik túlzottan is a támadásokra fektetik a hangsúlyt, hirtelen beviszik ellenük a végső döfést.

Az elkövetkezendő időszakban minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy kijavítsuk a ma elkövetett hibákat, értve ezalatt a meccsekhez való alapvető hozzáállást, vagy az egyes találkozókon kieszközölendő lépéseket illető gondolatok újraszabását, különös hangsúlyt fektetve az utolsó harminc percre, valamint a legvégső másodpercekre, mikor egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyire fent helyezkedjünk, mivel túlzott előrenyomulásunk az ellenfelek kontrái által könnyűszerrel megbosszulhatja önmagát, mint ahogy azt ma is megtapasztalhattuk. 

Ösztönösen fel kell ismernünk, s minden tekintetben meg kell értenünk az adott összecsapás kulcsmomentumait. E téren kétségkívül nagy fejlődésre van szükségünk, elsősorban a bajnokság rendkívüli hosszúsága miatt, ugyanis annak ellenére, hogy néhány probléma jelen pillanatban nem tűnik fontosnak, a végelszámolásnál ezen gondok összeadódása igen sokat nyom majd a latba. 

Az első félidőben számos lehetőségünk volt a gólszerzésre, azonban legalább olyan hatékonyan puskáztuk el ezen helyzeteket, mint ahogy kialakítottuk őket, ezzel pedig nyilvánvaló módon minden sokkal nehezebbé vált egy olyan magas technikai szinten álló, s erőteljes testfelépítéssel bíró labdarúgókat foglalkoztató alakulattal szemben, mint a Sassuolo. Egy találkozón számos esemény történhet, ugyanakkor olyan általános zavarodottság, mint melyet az utolsó perc során tapasztaltunk, nem fordulhat elő még egy alkalommal. Ezen időszakban nem csupán csapatként, hanem egyéni szinten is elvesztettük a fonalat, s elkezdtünk össze-vissza kapkodni, holott a meccs alábbhagyó üteme, a a Neroverdi viszonylagos tehetetlensége a mi malmunkra hajtotta a vizet. 

Nem hinném, hogy a ma látottakat a fáradtság eredményezte volna, mivel öt olyan futballistát küldtem pályára, akik nem játszottak legutóbbi találkozónkon. A végeredmény sokkal inkább köszönhető csapatunk mentális állapotának, valamint az alapvető tényezőnek számító egyensúly szinte teljes hiányának. Tisztában kellett volna lennünk vele, hogy nincs okunk a sietségre, mivel az idő végső soron nekünk dolgozik, ehelyett azonban kapkodásba fogtunk, melyből kifolyólag idegesek, így pedig végérvényesen dekoncentráltak lettünk. 

A vasárnapi, Inter elleni megmérettetésünk alkalmával sokkal jobban teljesítettünk, s jóval kevesebbet szenvedtünk, mint ma este, melyről ékes tanúbizonyságot ad, hogy a Derby d'Italián akkor sem estünk kétségbe, mikor 1-0-ás hátrányban voltunk, sőt még arra is képesek voltunk, hogy hatástalanítsuk a Nerazzurri kontráit, melyet ma nem tudtunk megtenni a Sassuolóval szemben. Milánóban messzemenően összeszedettebben, s jóval rendezettebb sorokkal játszottunk, ma pedig idegbeteg attitűdöt vettünk fel egyenlítésünket követően. 

Nem tartom valószínűnek, hogy legfőbb problémánkat egy vérbeli center hiánya jelentené. Álvaro Moratának ma este is megvoltak a lehetőségei, s bár nem tudott élni velük, biztos vagyok benne, hogy idényünk során meg fogja lőni a maga találatait, nem egy esetben rendkívül fontos gólokat szerezve csapatunknak. Weston McKennie jó meccset játszott, s alapvetően is úgy vélem, hogy személyében egy erős játékossal rendelkezünk, kinek karakterisztikája leginkább Rodrigo Bentancur jellemvonásaihoz hasonlítható" – zárta meglátásait az olasz szakember. 

alessio_dionise.jpgA Sassuolo mestere, Alessio Dionisi kollégájánál érthető okokból jóval boldogabban állt az olasz média kamerái elé, kijelentve, hogy rendkívül büszke fiaira, akik ma este mindent megtettek a győzelemért, s végig kiválóan futballoztak a találkozó időtartama alatt, emellett pedig külön kiemelte egyes játékosait, többek között a fekete-zöldek győztes találatát szerző Maxime Lopezt is. 

"Az első félidő során rendkívül magas szinten álló futballt mutattunk be, míg a második játékrészben professzionális szinten védekeztünk, s úgy hiszem, e két tényező ötvözete vezetett sikerre bennünket. Ma este tökéletesen láthattuk, hogy egy meglehetősen erős, s nálunk sokkal jobb együttessel szemben is helyt tudunk állni, mellyel az élet bizonyos tekintetben visszafizette nekünk azon vereségeket, mikor jobban futballoztunk aktuális ellenfeleinknél, ám ennek ellenére sem értük el a kívánt eredményt" – szögezte le a DAZN kérdésére. 

"Hogy a Maxime Lopez gólját követő ünneplés során megsérültem-e? Nem, szerencsére szó sincs ilyesmiről, bár való igaz, hogy egyik labdarúgómtól kaptam egy kisebb ütést nyakamra. Úgy vélem, hogy még ezzel együtt sincs okom panaszra, s kijelenthetem, hogy tökéletes boldogsággal fogok hazautazni, mivel a legfőbb a győzelem, kiváltképp annak fényében, hogy az összecsapást megelőzően álmodni sem mertünk volna arról, hogy bezsebelhetjük a három pontot a Bianconeri ellen, ráadásul az Allianz Stadium gyepén. 

Nem jelenteném ki teljes bizonyossággal, hogy a mai diadal két győzelmet ér számunkra, mivel ezzel lebecsülnénk a Serie A többi alakulatát, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy igen sokáig fogunk emlékezni a ma kiharcolt eredményre, s nagy valószínűséggel szurkolóink is ugyanígy éreznek, mely minden körülmények között a legfontosabb számunkra. Nem feledhetjük el a magunk mögött hagyott út, illetve meccsek tanulságait, s szép emlékeit, mindazonáltal Sassuolóba való visszatérésünket követően máris a következő fordulón kell gondolkodnunk. 

Az idény elején kétfős középpályával operáltunk, hogy folytonosságot vigyünk a tavalyi, valamint az idei szezon közé, ám alapvetően úgy gondolom, hogy játékosainknak mindig az éppen aktuális felállásból kell megpróbálniuk kihozni a lehető legtöbbet. A ma este látható, három futballistával felálló középpályás-sor sajátosságaink eredményeként született meg elmémben, azonban emellett azon körülményt sem hagytam figyelmen kívül, hogy egy ehhez hasonló hadrend nagyobb biztonságot nyújthat számunkra egy olyan jól támadó alakulattal szemben, mint a Juve. 

Hogy mit gondolok Raspadoriról? Giacomo egy rendkívül érett és intelligens labdarúgó, aki minden tekintetben rendelkezik azon tulajdonságokkal, melyek nagy jövőt vetíthetnek elő egy futballista, s ezen belül egy támadó számára. Ma eredeti szerepkörétől kissé eltérő pozícióban kellett helytállnia, mely a Bianconerihez igazított taktikánk egyenes következménye volt, ám a kulcshelyzetekben ezzel együtt is kiváló produkciót nyújtott. Egyértelmű, hogy nagy segítséget jelent a Sassuolo számára, s igen fontos alkotóeleme gárdánknak" – összegzett Dionisi. 

A mérkőzés összefoglalója: