Inter-Juve – Az edzők értékelése

allegri_post_inter_juve.jpgA ma este folyamán megrendezésre került Olaszország egyik, ha nem a legjobban várt összecsapása, a Derby d'Italia, melynek keretein belül a bajnoki címvédő Inter, illetve a Scudetto visszahódítására törekvő, s a kiábrándító szezonkezdetet követően az utóbbi időben stabilitását visszanyerő Juventus mérték össze erejüket. Mint ahogy azt mostanra mindenki tudhatja, a találkozó egyik csapatnak sem sikerült kifejezetten eredményesen, ugyanis a két ősi rivális 1-1-es döntetlent játszott egymással Edin Džeko 17. percben lőtt találatának, valamint Paulo Dybala Alex Sandro felrúgásáért megítélt, 89. minutumban értékesített büntetőjének köszönhetően. 

A mérkőzést követően természetesen a felek mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat, hogy értékeljék a látottakat, s míg a Bianconeri vezetőedzője, Massimiliano Allegri arról beszélt, hogy alakulata fontos pontot szerzett a milánóiakkal szemben, s egyébként is hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben, addig a Nerazzurrit vezénylő Simone Inzaghi az Öreg Hölgy szerinte igazságtalanul megadott büntetőjére fektette a hangsúlyt. 

"Ma este nagyszerű teljesítményt nyújtottunk, különösképpen a második játékrészben. Alakulatunk kiválóan, s ami még ennél is fontosabb, igen magabiztosan futballozott, ez pedig nem kis fegyvertény egy ilyen nagyszerű Interrel szemben, akik ellen rendkívül fontos pontot szereztünk" – fogalmazott General Max a DAZN riporterének. 

"Az összecsapás során két-három igen tiszta helyzet is adódott előttünk, azonban a meccs vége felé Weston McKennie nem tudott élni sem Dejan Kulusevski, sem pedig Federico Chiesa nagyszerű labdáival, mely szituációkban sokkal jobb döntéseket kellett volna hoznia. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Nerazzurri technikai, valamint erőnléti szinten is igen erőteljes gárdával rendelkezik, ekképp pedig semmiképpen becsülhetjük alá a ma este kiharcolt egy pont jelentőségét, mely közelebb sodort bennünket a fekete-kékek alakulatához is, s lehetővé teszi számunkra, hogy az újabb válogatott szünetet megelőzően még közelebb zárkózhassunk a tabella élbolyához.

Elismerem, hogy a mérkőzés kezdeti szakaszában némiképp szertelenül viselkedtünk presszingünk megvalósítása során, ugyanakkor úgy hiszem, hogy a kellő nyomásgyakorlás elsajátítása is azon növekedési folyamat része, melyen jelen pillanatban keresztülmegyünk

Csapatunk ma este hihetetlenül nagy küzdőszellemet mutatott, ami remek játékot eredményezett részünkről, melynek keretein belül párharcaink többségét sikerrel vívhattuk meg. Boldog vagyok, hogy ma ilyen jó futballt mutathattunk be a Serie A regnáló bajnoka ellen, emellett pedig annak is örülök, hogy a szezon elejének jelenlegi állást erősen befolyásoló eredményeit követően végre kezdünk visszatalálni a Juventust mindig is jellemző stabilitáshoz.

Az első fordulókban elszenvedett kudarcok után teljesen új alapokra kellett fektetnünk együttesünket, s rendkívül sokat dolgoztunk önbizalmunk helyreállításán is, az ehhez hasonló meccsek pedig segítenek bennünket abban, hogy tovább fejlődhessünk, s még nagyobb hatékonysággal munkálkodhassunk. Ma nem sok lehetőséget engedélyeztünk ellenfelünknek, ez pedig egyértelműen megerősít minket abban, hogy védelmünk ismételten szilárdan és megfelelően funkcionál, ahogy azt az elmúlt hetek folyamán is megtapasztalhattuk."

A tréner ezt követően a kezdőcsapatot illető döntéseiről értekezett, kijelentve, hogy Chiesa taktikai okokból kifolyólag nem tartózkodott az első pillanattól fogva a pályán, emellett pedig a Leonardo Bonucci által meghozott döntésekről, illetve a védelemmel kapcsolatos kérdésekről is elmondta álláspontját.

"Federico Chiesa azon egyszerű okból kifolyólag kezdett a kispadon, hogy a csapat összeállításakor nem a kezdőbe, hanem a tartalékok közé neveztem őt. Komolyra fordítva a szót, szükségem volt egy olyan labdarúgóra a középpálya közepén, aki képes hatékonyan kikapcsolni Marcelo Brozovićot a játékból, emiatt pedig elsősorban nem szélsőkben kellett gondolkodnom. Az általam követelt elvárásoknak elsősorban Dejan Kulusevski volt képes megfelelni, aki végig masszív nyomást gyakorolt a horvát karmesterre. 

Amint a meccs tempója elkezdett alábbhagyni, szinte azonnal bevetettem Fedét és Paulo Dybalát, mely segített önbizalmunk megnövelésében, utánuk nem sokkal pedig Kaio Jorge és Arthur is pályára léptek, mely határozat elsősorban stabilitásunk megőrzését volt hivatott elősegíteni. Hangsúlyozom, álláspontom szerint ma este igen fontos pontot szereztünk, ám ettől függetlenül abban is biztos vagyok, hogy a Sassuolo elleni bajnokin már egyedül a győzelem lesz elfogadható. 

Hogy tudok-e a Leo Bonuccinak eljuttatott cetliről? Nem, semmit sem, hiszen nem is én, hanem asszisztensem, Marco Landucci vetette papírra a szóban forgó instrukciókat, melyeket aztán Kaio juttatott el Leónak. Reméljük, hogy Bonucci tud olvasni, s hogy ebből kifolyólag betartotta a kérdéses taktikai utasításokat. Talán sokan észrevették, hogy az első félidőben megejtett cserével is azért késlekedtünk, mert éppen igyekeztünk észrevételeket megfogalmazni futballistáink irányába, e tekintetben pedig hibát követtünk el, ugyanis ha hamarabb lehoztuk volna a pályáról Federico Bernardeschit, valószínűleg nem is kaptunk volna gólt, ám a játékos saját maga kérte, hogy várjak a változtatással, miközben Hakan Çalhanoğlu már el is eresztette lövését.

Hogy feljebb kellene küldenünk hátsó alakzatunkat a találkozók során? Könnyen lehet, hogy ezt kellene tennünk, ugyanakkor az első félidőben, mikor az Inter nyomást gyakorolt ránk, s folyamatosan emelte a meccs tempóját, a pálya közepén is védvonalakat alakítottunk ki, többek között McKennie, Kulusevski, valamint Morata bevonásával. Ennek megtörténtét követően mi vettük át a kezdeményező szerepet és az összecsapás irányítását, s immár mi igyekeztünk beszorítani a Nerazurrit, ami természetesen még ezzel együtt is sokkal jobban sikerült a második játékrészben. 

Úgy vélem, hogy a szezon első három meccsén, ahol a megszerezhető kilenc pontból nyolcat is elveszítettünk, valóban nem tudhattuk magunkénak a győzelmek eléréséhez alapvetően szükséges önbizalmat, azonban védekezésünk keményebbé tételével sikerült új alapokra helyeznünk alakulatunkat, most pedig már a pálya teljes körű lefedésére, a terek hatékony szűkítésére, s a kegyelmet nem ismerő kontrajátékra is képesek vagyunk.

Mikor egy csapat magabiztos, képes felállni egy kapott gólt követően is, védőink azonban az utóbbi négy találkozón egyetlen találatot sem engedtek be, ami mindenképpen előrelépésnek nevezhető az idény eleji állapotokhoz képest. Egy nehezebb helyzetben minden egyes labdarúgónknak agresszívabbá kell válnia, s kollektív módon törekednie a sikerre, ugyanis ha az előrébb szereplő futballisták ezt képtelenek megtenni, még az olyan, hatalmas bajnokoknak tekinthető védők is csak szenvednének, mint a poszt egyik legnagyobb professzorának számító Andrea Barzagli."

Az olasz szakvezető végezetül két labdarúgójának értékelését tette meg, szót ejtve Kaio Jorge és Arthur jellemvonásairól is, melynek keretein belül egyaránt intelligens, valamint nagy lehetőségeket magukban rejtő játékosoknak nevezte a két brazilt. 

"Kaio egy rendkívüli éleslátással bíró futballista, aki ösztönösen érzi, hogy miként kell cselekednie az egyes kulcsszituációkban. Pontosan tudja, hogy a pálya mely részére kell rohannia, vagy hogy kit kell fognia a védekezés során, emellett pedig fantasztikus technikai képességeket tudhat birtokában. Egy hozzá hasonló játékossal mindig nagy öröm együtt tevékenykedni. Úgy vélem, nagy lehetőségek rejlenek benne, melyek alapján könnyen elképzelhető, hogy idővel keretünk fontos részének számít majd, hiszen egy igen fiatal, s máris kiváló labdarúgóról beszélünk. 

Arthur szintén hihetetlen játékos, aki ma is ugyanazzal a magabiztossággal futott ki a gyepre, mint az AS Roma ellen. Egészen elképesztő, hogy milyen nagyszerű cselezési készséggel rendelkezik, ebből kifolyólag pedig biztos vagyok benne, hogy sok lehetőséget kap majd, elsősorban Manuel Locatelli, Rodrigo Bentancur, s Weston McKennie mellett, a középpálya jobb oldalán szerepelve" – összegzett Allegri. 

inzaghi_inter_juve.jpgAz Intert vezénylő, s heves reakciói miatt a meccs végén a kiállítás sorsára jutó Simone Inzaghi kollégájával ellentétben rendkívül csalódottan nyilatkozott a lefújást követően, kijelentve, hogy a Juventus egyedül a VAR döntésének köszönhetően volt képes egyenlíteni fiai ellen, akik kétségkívül győzelmet érdemeltek volna a mester első Derby d'Italiaján. 

"Rendkívül haragszom a VAR-ra, mivel a rendszer döntése volt az egyetlen lehetséges mód arra, hogy a Juventus ma este bevehesse kapunkat, ami meglehetősen sajnálatos körülmény, ugyanis a meccs elejétől a végéig kezünkben tartottuk az irányítást, s egyetlen lehetőséget sem engedélyeztünk a Bianconerinek. Ma este két pontot raboltak el tőlünk, ez pedig természetesen a legkevésbé sem nyeri el tetszésemet, főleg annak tükrében, hogy a játékvezető ott állt két méterre az eseményektől, s mikor látta, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlik, továbbengedte a mérkőzést, majd mikor a videóbíró szólt neki, érdekes módon egyből vétséget tapasztalt részünkről...

Sajnálom, hogy szurkolóinkat megfosztották a győzelemtől, emellett pedig mély csalódást érzek együttesem miatt is, mivel mindent megtettünk a siker érdekében. Fantasztikusan teljesítettünk egy rendkívül erős ellenféllel szemben, ebből kifolyólag pedig mindenképpen többet érdemeltünk volna. Egyáltalán nem tapasztaltam, hogy az Öreg Hölgy megijesztett volna bennünket a második félidőben, sőt éppen ellenkezőleg, ugyanis hiba nélkül, az eseményeket mindvégig kezünkben tartva kontrolláltuk a meccset. Továbbra sem tudok elmenni a Juve büntetőjének megítéléséhez vezető történések mellett, mivel a játékvezető mindent rendben talált, majd tizenegyest ítélt ellenünk, mely sajnálatos módon egy ehhez hasonló dühödt reakciót váltott ki belőlem. 

Az első félidő során mindvégig magas nyomás alatt tartottuk a Bianconerit, tudván, hogy amennyiben Allegri beállítja Dybalát és Chiesát, megbillenhetnek az erőviszonyok, így pedig igyekeztük minél előbb lezárni a találkozót. Úgy vélem, hogy igen kompakt módon futballozunk, s bár nem tudtunk annyi lehetőséget kialakítani, mint amennyit szerettünk volna, ezzel párhuzamosan ellenfelünket sem engedtük gólszerzési esélyekhez. Meggyőződésem, hogy jó produkciót nyújtottunk egy erős és jól szervezett alakulattal szemben, ez pedig minden egyes labdarúgónk közös érdemének tudható be, ugyanis futballistáink egytől-egyig kivették a részüket a munkából, s szervezetten, teljes egyetértésben támadtak és védekeztek. Az egyetlen hibás pontnak a végeredmény számít, mely határozottan bennünket büntet, s nem a Juventust" – zárta mondanivalóját Inzaghi. 

A mérkőzés összefoglalója: