Beharangozó – a Zenit elleni meccs

fc-zenit-saint-petersburg-hd-logo.pngMi köti össze az alábbi neveket? Auróra, Ermitázs, Téli Palota és Zenit? A válasz Európa harmadik, és Oroszország második legnagyobb városa, Szentpétervár. Ebben a metropoliszban kell eddigi két győzelme után a harmadik megszerzésére törnie az Öreg Hölgynek. Esetleges siker esetén, – bár az orosz kirándulások sohasem bizonyulnak könnyűnek az európai élcsapatok számára – a torinói együttes fél lábbal már a legjobb tizenhat között érezhetné magát. A világ legnagyobb földgáz kitermelője, a Gazprom a labdarúgócsapat mecénása, és így természetesen Oroszország leggazdagabb klubjának mondhatják magukat. A csapat színe a kék-fehér és a 2007-tel kezdődő újkori történetükben eddig hétszer nyertek orosz bajnokságot, 1-1 alkalommal pedig UEFA-kupát és UEFA-szuperkupát. Hazai mérkőzéseiket Gazprom Arenában tartják, ahol a Juventus ma 21 órától játssza harmadik csoportmeccsét, mely a televízióban a SPORT 2 csatornán lesz látható, és Sandro Schärer, svájci nemzetiségű játékvezető fogja dirigálni.

Még a szovjet időkben is begyűjtöttek egy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet, de a fenti diadalaikon túl, négyszeres Orosz Kupa és hatszoros Orosz Szuperkupa-győztesnek vallhatják magukat. Ismertebb játékosaik közé tartozik a Lyonban és a Liverpoolban is megforduló horvát Dejan Lovren, aki jelenleg az együttes csapatkapitánya, Vyacheslav Karavayev, aki a Vitesse légiósa volt, Artem Dzyuba, az orosz válogatott csatára, aki teljes pályafutását hazai csapatoknál töltötte és Aleksandr Yerokhin, aki ugyanígy tett, egy rövid tiraspoli kirándulástól eltekintve Moldáviában. Tizenegy forduló elteltével vezetik az orosz pontvadászatot, ám az utolsó öt mérkőzésükből az utóbbi kettőt elveszítették, s bár a PFK Szocsi elleni hazai 1:2-re nem lehetnek büszkék, mivel a második helyezettől beszélünk, ez még védhető valahogy, de a legutóbbi Arsenal Tula elleni zakóra semmi mentségük nem lehet. Ez a mérkőzés ezen a hétvégén került megrendezésre, és 2:1-es eredménnyel zárult.

A BL eddigi két fordulójában 1:0 arányban kikaptak Londonban a Chelsea ellen, hazai pályán viszont 4:0-ra verték a Malmőt, így jobb gólkülönbségük miatt az angolok előtt a tabella második helyén tanyáznak. A Transfermarkt  173 millió euróra becsüli keretük értékét, ebből a legértékesebbnek tartott játékosuk az iráni válogatott csatár, Sardar Azmoun, akinek erre vonatkozó céduláján jelenleg 25 milliós ár áll. Csapatuk átlagéletkora 27,1 év, válogatott játékosaik száma tizenegy. A két csapat közös történelme nem nyúlik túlzottan hosszúra, eddig összesen két alkalommal futottak össze, a Bajnokok Ligája 2008/09-es kiírásában, mikor Torinóban a legendás Alessandro Del Piero nem akármilyen szabadrúgásgóljával 1:0 lett a végeredmény, a visszavágó pedig 0:0-ra végződött. Hasonlóság, hogy akkor is a H-csoport keretein belül találkoztak.

Sandro Schärer a fiatal játékvezetők táborát erősíti, hiszen mindössze harminchárom esztendős. 1988. június 6-án született, privát szakmája tanár, és Zürichben él. Első mérkőzését 2013. december 1-jén vezette, egy svájci bajnokit a Lausanne és a Thun csapatai között, ami 2:0-ás vendéggyőzelemmel ért véget. Minden sorozatot figyelembe véve 377 meccsen működött közre, 4,22-es átlagban osztja a sárga lapokat, kereken 100 játékost küldött le idő előtt, és befújt 123 tizenegyest. A Bajnokok Ligájában háromszor volt reflektorfényben, 11 sárga, 1 piros és 2 büntető a mérlege. Magyar vonatkozású találkozót is kapott, hiszen a Ferencváros tavalyi barcelonai vendégjátékát is ő vezényelhette. Az olasz válogatottnak és U21-es válogatottnak már fújt, de sem a Juventus, sem a Zenit nem futott még bele vezetőbíróként, egészen a mai napig.

Az oroszoknál a régebb óta sérüléssel küzdő Magomed Ozdoyev játékára nem számíthat Sergey Semak, míg Allegri mesternek a koronavírusos Adrien Rabiot-t, valamint az izomsérült Paulo Dybala játékát kell mellőznie. La Joyával kapcsolatban részletesebb információkat itt találhattok.

A hatvanötszörös orosz válogatott Sergey Semak 1976. február 27-én született, és bár karrierje nagy részét szülőhazájában töltötte, azért belekóstolt a légióskodásba is a Paris Saint-Germain profijaként. Franciaországban egy kupagyőzelem részese volt, még a 2005/06-os idényben, de hazájában ötszörös bajnok lett, három különböző csapat, a CSZKA Moszkva, a Rubin Kazany és a Zenit színeiben. Játékosként legtöbbször a középpálya közepén játszott, 588 mérkőzésen lépett pályára és ezeken 130 gólt szerzett. A Bajnokok Ligájában 20 alkalommal vezényelték a gyepre, ezt 5 góllal és 2 gólpasszal hálálta meg. Az orosz korosztályos válogatottaknak is folyamatosan a tagja volt, 2013-ban vonult vissza.

Tréneri karrierjét jelenlegi csapatánál kezdte, mint segédedző, és olyan nevek mellett tanulhatott, mint Luciano Spalletti, André Villas-Boas és Mircea Lucescu, majd ugyanebben a pozícióban az orosz válogatott mellett is dolgozott, ott Leonid Slutsky és Fabio Capello jobbkezeként. Első menedzseri kinevezését 2016-ban, az Ufa csapatánál kapta, ahol 2018-ig, 46 meccsen keresztül dirigált, és 2018. május 29. óta látja el feladatait jelenlegi kenyéradójánál. Megbízatása az idény végéig szól, kedvenc felállása a 4-4-2. Összességében 188 alkalommal ült vezetőedzőként a kispadon, és ezeken 103 győzelem, 37 döntetlen és 48 vereség a mérlege. A Zenit esetében ugyanezek a számok, 142 mérkőzés, 86-24-32. Az elit sorozatban már közel sem ennyire eredményes, hiszen 15 összecsapásból csak négy diadalt tud felmutatni, két döntetlen és kilenc vereség mellett. Sem a Juventus, sem Allegri mester ellen nem vezette soha csapatait. Ezzel szemben Max a Milan trénereként már két csoportmeccset is megvívott a pétervári csapat ellen, még a 2012/13-as idényben, és az oroszországi összecsapást 3:2-re megnyerték, ezzel szemben a milánóit 1:0 arányban elveszítették.

Gazprom - Газпром Арена - Gazprom Arena stadium will host... | FacebookA Krestovsky Stadium, vagy jelenlegi nevén Gazprom Arena, egy nagyon modern labdarúgásra kialakított létesítmény, hiszen 2007-től 2017-ig építették, hogy otthont adjon a 2017-es Konföderációs-kupa, és a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság mérkőzéseinek. Az első eseményen négy mérkőzés otthona volt, többek között a Chile-Németország 0:1-es végeredményt hozó döntőnek is, utóbbi tornán pedig hétszer fogadta a kisorsolt csapatokat. A város tulajdonában van, 68134 néző befogadására alkalmas, s természetesen az UEFA minden előírásának megfelel, a játéktér mérete pedig 105x68 méter. Kisho Kurokawa tervei alapján épült, a költsége 750 millió amerikai dollár volt. A híres japán építész több kontinensen hagyott örök emléket maga után az általa tervezett épületek képében, leghíresebb alkotásai a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér és a tokiói SONY torony. A stadiont már nem láthatta, mert az építkezés elkezdése után nem sokkal, 73 éves korában életét vesztette.

Végezetül lássuk, hogy annak mit rejt ez a több mint 5 millió lakosú város, azok kedvéért, akiknek van olyan szerencséjük, hogy nem csak a meccsre tudnak kutyafuttában kilátogatni, hanem esetleg több napot is ott tudnak tölteni. Földrajzilag a település a balti-tenger kikötővárosa, mely a Néva folyó torkolatában épült fel, történelmi távlatban alig pár perccel ezelőtt, hiszen 1703 az alapításának éve, és I. (Nagy) Péter cár nevéhez fűződik. Az idők folyamán hívták már Petrográdnak, Leningrádnak és helyi viszonylatban Pityernek is. A legenda szerint a Nagy Októberi Szocialista Forradalom előestéjén az öbölben állomásozó Auróra cirkálóról lőtték a forradalmárok a cári hatalom utolsó bástyájának számító Téli Palotát, bár a valóságban addigra II. Miklós már lemondott a trónról, és akit ennek ellenére 1918-ban a bolsevikok egész családjával együtt kivégeztek.

Remembering Viktor Tsoi: why the rebellious rock poet is still a hero for  our time — The Calvert JournalSzentpétervár kulturális élete kiváló, az irodalomban, a zenében, és a színházban is világszerte élenjáró. A városban minden nagy vallás temploma megtalálható, s itt van a világ legészakibb mecsetje is. A településen több mint 40 különféle színház található, ezeken kívül talán a világ leghíresebb balettiskolája, az 1738-ban alapított Vaganova  balettakadémia is Pétervár hírnevét öregbíti. A városhoz köthető zeneszerzőket órákon át lehetne sorolni, de a teljesség igénye nélkül említsük meg Muszorgszkijt, Rimszkij-Korszakovot és Csajkovszkijt. Az irodalom nagyjai közül itt élt, és alkotott Dosztojevszkij, Gogol és Puskin is, még a 80-as évek után megélénkült kulturális élet legismertebb alakja a zenész Viktor Tsoi és zenekara, a Kino.  A város az UNESCO ranglistája szerint a világ 10 legvonzóbb úti célja között található.

Az elme sportjának tekintett sakkban is tudnak nagymestereket felmutatni, a többszörös világbajnok Mihail Moiszejevics Botvinnik, a világbajnok Borisz Vasziljevics Szpasszkij és Viktor Korcsnoj személyében. A leghíresebb focista, aki szentpétervári gyökerekkel rendelkezik, az 1994-es világbajnokság társ-gólkirálya, Oleg Szalenko.

Ermitázs – WikipédiaA több ízben megemlített volt cári rezidencia, a Téli Palota jelenleg a hatalmas gyűjteménnyel rendelkező múzeumnak az Ermitázsnak ad otthont. Az épület maga 535 szobából áll, de a múzeum 4 millió darabos gyűjteményének egy része még így is csak a raktárakban várja, hogy a kiállítótermek részévé váljon. Aki az összes alkotást meg szeretné tekinteni, az 22 kilométeres túrával számoljon. Akik miatt viszont megéri ez a hatalmas vállalás, az többek között, da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Rembrandt, Monet, van Gogh és Picasso.

Fontos épület még a várossal egyidős Péter-Pál-erőd, és az azonos nevű székesegyház, amelynek tetejéről az egész város panorámája elénk tárul. Templomai közül a legnevesebb és a legmonumentálisabb a Szent Izsák, mely 40 éven át épült, jelenleg egy múzeumnak is otthont ad. A Romanov-ház egykori rezidenciája, a Carszkoje Szelo ma Szentpétervár egyéb részeivel együtt az UNESCO Világörökség részét képezi. A „cári faluban” található Katalin palota nagyjából 25 km-re délkeleti irányban fekszik Szentpétervár központjától, belső terei, a díszes szalonok és káprázatos termek rengeteg turistát vonzanak. Az „orosz Versailles-nak" is nevezik a Peterhof kastélyát, amelynek építése Nagy Péter cár nevéhez fűződik. A barokk stílusú épület homlokzata a tenger felé néz. A legimpozánsabb része talán a Nagy Vízlépcső, amelynek lépcsőfokain zúdul le a víz, két oldalán ókori istenek és istennők aranyozott szobrai sorakoznak. Szentpétervár Oroszország legszebb, leghangulatosabb városa. Észak Velencéjeként is emlegetik, mivel területének 10%-át víz borítja. A folyókon és csatornákon több száz meseszép híd ível át.

Ismét látogatható az Auróra cirkáló | HAJOZAS.HUTermészetesen megkerülhetetlen a városban járva, a teljes körűen felújított cirkáló, az Auróra megtekintése is, melynek neve magyarul hajnalt jelent. Az 1900-ban vízre bocsátott hadihajó, az Orosz Császári Hadiflotta Pallada-osztályú, páncélfedélzetes cirkálója. 1904-ben a Csendes-óceánra került, ahol a csuzimai csatában megrongálódott, legénységének nagy része meghalt, vagy megsebesült. A manilai kikötőbe menekült a Fülöp-szigetekre, ahonnan 1906-ban, javítás után tért vissza a Balti Flottához. Részt vett az I. világháború ütközeteiben, ez idő tájt 14 darab 152 milliméteres ágyúval volt felszerelve. 1918-as visszavonulása után iskolahajóként funkcionált, napjainkban pedig múzeum üzemel rajta, fedélzetén a tengerész kadétok állandó őrséget biztosítanak.

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdőcsapat fog kifutni a gyepre az összecsapáson: 

zenit_juve_lienup.jpg