Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_logo.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni  sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Serie C-ben vitézkedő utánpótlás gárda a héten két alkalommal is pályára lépett. Szerdán a 17. pozíciót elfoglaló Giana Erminio alakulatát látták vendégül, és a mélyrepülés folytatásaként kaptak ki 1:0 arányban. Lamberto Zauli erre az összecsapásra a 4-3-3-as formációt álmodta meg, de mint utólag kiderült, rémálom lett belőle. A 78. percig egyenlő számú helyzetet alakított ki a két csapat, de igazán kidolgozott ziccert nem láthattak a nézők. Többnyire távoli lövésekkel veszélyeztettek a felek. Aztán a mérkőzés utolsó negyedében egy jobb oldali labdatologatást követően Riccardo Cazzola ívelt az ötös környékére, ahol Daniele Pinto érkezett a legjobb ütemben, és a tehetetlen Israel mellett a kapuba fejelt. A fekete-fehér mezesek már nem tudtak újítani a gól után, ezért fájó vereséggel kellett elhagyniuk a pályát. Az egészen a 14. helyig hátracsúszó Bianconeri már vasárnap esélyt kapott a javításra, de a csapat edzője természetesen ezt a találkozót is értékelte:

 

"Sajnálom, mert nyilvánvalóan nem erre az eredményre készültünk. Próbáltunk labdát birtokolni, ami az első félidőben teljesen meddőnek bizonyult, és nem tudtuk az ellenfél védelmét feltörni. A második félidőben erősebben próbálkoztunk, feltoltuk a védekezést a félpályáig, de a vége előtt néhány perccel egy ellentámadás halálosnak bizonyult, de ezután sem értük el a megfelelő fordulatot. Fejlődnünk kell sebességben és minőségben, és meg is fogjuk tenni. A vereség ellenére optimista vagyok, mert úgy gondolom, hogy ezeknek a srácoknak megvannak a képességei ahhoz, hogy jól játszanak a bajnokságban."

Vasárnap délután aztán a Mantova elleni idegenbeli meccsen megtört az átok, és sikerült begyűjteni a három pontot. A mester nem változtatott a koncepción, és ezúttal is 4-3-3-at rajzolta fel a táblára. A teljes első félidőben a fekete mezesek akarata érvényesült, de gólt és nagy helyzetet nem sikerült elérni. Aztán az 55. percben egy ártatlan szituációban a tizenhatoson belül egy védő ellökte Fabio Mirettit, és a bíró a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőt a sértett végezte el, de a középre tartó labdát a hálóőr hárítani tudta, balszerencséjére a labda újra Miretti elé pattant, és a kipattanót már  a kapuba helyezte. A középpályásnak ez volt a második találata a bajnokságban. A csapat ennek az eredménynek köszönhetően a 8. helyen áll, és a következő fordulóban a 10. Seregnót láthatja vendégül. Zauli mester így látta az eseményeket:

"Először is örülünk ennek a győzelemnek. A csapat óvatosan játszott, gyakorlatilag semmit sem engedett az ellenfélnek, és a mérkőzés nagy részében megtartotta a labdát. Jól tudtuk megteremteni a megfelelő lehetőségeket. Azzal a tudattal megyünk haza, hogy még sokat kell fejlődnünk, de azzal is, hogy egy ilyen nehéz ellenfél ellen sikerült nyerni, mint a Mantova. Ezek olyan meccsek, amik lehetővé teszik, hogy egy ilyen fiatal csapat, mint a miénk, egyre nagyobb érettséget szerezzen a bajnokság hátralévő részére."

A hölgyek fantasztikus győzelmi sorozatukat tovább folytatva 2:1-re diadalmaskodtak a Roma vendégeként, mindezt 4-3-3-as hadrendben megtéve. Pedig volt egy szakasza a mérkőzésnek, amikor ez nem így nézett ki, hiszen a 28. percben a fővárosiak egy tanári tizenhatos előtti gurigázást követően lövésig jutottak, és bár ezt még Pauline Peyraud-Magnin védeni tudta, a kipattanót Di Guglielmo közelről berúgta. Aztán mindkét csapat előtt adódott lehetőség, de gólt a 64. percben a vendégek értek el, ezzel kiegyenlítve az eredményt. A bal oldalon Lisa Boattin és Martina Rosucci passzolgattak, és előbbi passzából utóbbi férfiakat megszégyenítő bombagólt rúgott 19 méterről, a játékszer a jobb oldali kapufáról vágódott a hálóba. A ritkán látható bomba után a gólszerző el is érzékenyült. Az egyenlítés után a csíkos mezesek mindent megtettek a győzelem kiharcolásáért, és néhány perccel a lefújás előtt Boattin szöglete után, a fiatal cseh csatár, Andrea Stašková a rövid kapufánál a hálóba csúsztatta a labdát. A bajnokságban a Napoli látogat majd Torinóba, de előtte a női Bajnokok Ligájában Svájcban, a Servette ellen kell bizonyítania a gyengébb nem képviselőinek, akik öt forduló után csak gyengébb gólkülönbségük miatt szorulnak az ugyancsak 15 pontos Sassuolo mögé.

Mister Montemurro nyilvánvalóan boldogan nyilatkozott a lefújás után: "Ez a mérkőzés az olasz női labdarúgás dicsőítése volt. Nagyon magas szintű mérkőzést láttunk a pályán, gratulálok a Roma teljesítményéhez, kitűnően olvasták a játékot. A változtatások? Mindenki játékára és energiájára szükség lesz, szem előtt tartva a játékperceket is. A mai változtatásunk az volt, hogy az ellenfélhez igazodva alternatívákat kerestünk."

Martina Rosucci is szólt néhány szót: "A második félidőben más hozzáállással léptünk pályára, ennek a következménye a győzelem. Örülök a találatomnak, örülök, hogy segített feloldódni, és onnan kezdve győzelemre játszottunk, mint mindig. Fontos számunkra, hogy irányítsuk a játékot, ez a második félidőben már sikerült, és ekkor már nem szenvedtünk a Roma játékától. A gól utáni érzelmeimnek sok jelentése van, benne van a személyiségem is. Érzelmekkel élek és ilyenkor izgatott vagyok."

Néhány érdekesség:

  • Zsinórban az 5. Juventus győzelem volt a Roma ellen a bajnokságban, a gólkülönbség 14:1.
  • A csapat megnyerte a legutóbbi 28 bajnoki mérkőzését, és beállíthatja a Brescia rekordját ami 29 egymást követő győzelem, és amely sorozatot 2013 októbere és 2014 októbere között állítottak fel.
  • Benedetta Glionna jelenleg a Roma focistája, de a piemontiak mezében is játszott, ezeken a meccseken kétszer volt eredményes, míg Agnese Bonfantini éppen ellentétes utat járt be.
  • A Giallorossi még sohasem szerzett hazai pályán gólt az Öreg Hölgy ellen a bajnokságban a mostani találkozóig, egy Olasz Kupa meccs jelentett csak ez alól kivételt.

 

A legfiatalabbak bajnokit nem játszottak a hétvégén, de a korosztályos BL-ben, a felnőttekhez hasonlóan a Chelsea csapatát látták vendégül. A 4-4-2-es hadrendet választó hazaiak Matías Soulé pazar átemelésével szereztek vezetést a 27. percben, hogy aztán a félidő lefújása előtt még Gabriele Mulazzi is betaláljon Angel Chibozó átadásából. A gól valódi szépségét a mellel letett labda jelentette a büntetőterületen belül, de a kapufa éle mellé helyezett lapos lövés sem volt akármi.  Igaz, a két gól között Harvey Vale a túloldalon a jobb kapufára bombázott a tizenhatos vonaláról, egy szépségdíjas tekerés után. Ezután a 74. percig semmi különös esemény nem történt, ám ekkor a semmiből az ötös magasságába érkező labdát a védők nem jól reagáltak le, és a hosszú sarokra fejelt labdát Jayden Wareham két lépésről, már csak az üresen tátongó kapuba kellett bikázzon. A 89. percben aztán végleg eldőlt az összecsapás, amikor Nicolò Turco passza után Tomasso Galante tanári módon egy testcsellel a jobb lábára tette a labdát, és a jobb oldali kapufa  belső fele mellé tekert. A Malmöben elért 2:2 után így megvan az első győzelem is, és a két meccsen gyűjtött 4 pont, illetve a csoport favoritja elleni győzelem, több mint biztató a jövőre nézve. A bajnokságban legközelebb, szintén hazai pályán majd a Sampdoria lesz a vendég.

Bonatti mester értékelése: "Elégedettek vagyunk az eredménnyel. Ma egy nagyon határozott,  szilárd és összpontosító csapatot láttam a pályán, olyat, amely minőségileg jobb játékot nyújtott, mint az eddigi meccseken. Érettséget sugároztunk, de tudjuk, hogy van még hova fejlődnünk, különösen a játék gördülékenységében. Ma örülünk ennek a győzelemnek, és tudatában vagyunk az értékeinknek, és annak a nagyszerű munkának, amit az edzéseken végzünk."