Olasz városok, stadionok 10. rész – La Spezia és a Stadio Alberto Picco

La SpeziaOlaszország híres a szépségéről, a gasztronómiájáról, a történelmi nevezetességeiről, a legendás városairól, a futballjáról, és természetesen a labdarúgócsapatok kultikus stadionjairól. Magyarországon is számtalan Juventus szurkoló él, akik valamilyen okból nem tehetik meg, hogy elutazzanak akár városnézésre, akár focimeccsre Itáliába, de mégis szeretnének többet tudni arról, hogy szeretett csapatuk milyen arénákban lép pályára, és ezek milyen múlttal rendelkeznek. Ha valaki meg már járt valamelyik városban, illetve stadionban, annak is talán szép emlékeket ébreszthet az ezeket bemutató sorozatunk. A következő hetekben elmerülünk ezeknek a híres-hírhedt létesítményeknek a megismerésében.

Mai túránk színhelye egy igazi kisváros Liguriában, a Speziai-öböl partján fekvő, azonos nevű La Spezia. Az öböl északi részén fekszik, a méltán ismert, és felkapott Cinque Terre közelében. Ez a magyarul öt föld nevű tengerszakasz a Ligur-tenger egy nehezen megközelíthető, ámde gyönyörű része. La Speziában található Olaszország legnagyobb hadikikötője, és a legnagyobb hadiipari vállalata, az OTO Melara, ezzel párhuzamosan az ország legkisebb nemzeti parkja is. A város bizonyos részei az őt körülölelő dombvidékre épültek, és a települést Riminivel összekötő láthatatlan vonal választja el Észak és Közép-Olaszországot. Érdekesség, hogy nemcsak földrajzi, hanem nyelvi értelemben is, hiszen a két országrészben gyakorlatilag a nyelv két teljesen különböző nyelvjárását beszélik.

A település eredetére vonatkozóan nem léteznek pontos adatok, legtöbb emléke, és a város nevezetességeinek egy része is, leginkább az I. világháborúval hozhatóak összefüggésbe. Nevének eredete feltehetőleg a latin aspis szóból gyökerezik, melynek jelentése pajzs. A legkorábbi fennmaradt írásos emléke a XIII. századból származik, ahogy a várost védő erőd is abban az időszakban épült. 1276-ban a Genovai-köztársaság része lett, és a következő emlékezetes dátum 1808, amikor is Napóleon ide akarta telepíteni a francia flottát, de ez a terve kudarcot vallott. A francia hadvezér által elkezdett építkezést aztán a piemontiak folytatták, és végül csak került flotta a városba, csak ez a Camillo Cavour neve által fémjelzett olasz hadihajó állomány lett, melynek főhadiszállását az öbölben rendezték be 1855-ben. Innen számítjuk a város felfutását, és újkori történetét egyaránt, jelenlegi lakossága 93000 fő körül mozog. A város nem rendelkezik saját repülőtérrel, de a pisai, a parmai és a genovai is közel esik hozzá relatíve, és még Bergamo vagy Milano sincs elérhetetlen távolságban.

Passeggiata Morin | Casa per ferie La Spezia Don BoscoKisváros révén a látnivalók száma némileg korlátozott, de akár a fentebb felsorolt települések látogatása közben, vagy a Cinque Terre felé tartva pár órát érdemes ezek megtekintésével is eltölteni. Legszebb része mindenekelőtt a tengerparti sétány, a Passeggiata Costantino Morin, ahol némileg Miamit idézően, gyönyörű, gondozott pálmafák alatt sétálgathatunk, és melynek különlegessége a rengeteg, tengerre néző ágyú amellyel díszítették a körülbelül 500 méter hosszú sétányt. És, hogy ki az a  Costantino Morin? Ő volt az olasz hadügyminiszter az első világháborút megelőzően. Rengeteg helyi is látogatja, ezért nagy a pezsgés, és talán nem véletlen, hogy ide került a turistainformáció épülete is. Közvetlen mellette található egy félsziget és a sportkikötő, melyek a Paolo Thaon di Revel nevű hídon keresztül közelíthetőek meg,  amely a közepén felnyitható, a nagyobb hajók közlekedését megkönnyítendő. A félszigetre és ezen keresztül a kikötőbe jutva irigykedhetünk kicsit a luxushajókra, nézelődhetünk a bevásárlóközpontban, megihatunk egy kávét valamelyik bárban vagy úszhatunk a gyönyörű elhelyezkedésű, ám drága uszodában, de a hídról elénk táruló panoráma ami miatt igazán megéri ide átsétálni. Paolo Thaon di Revel neve szintén az I. világháború időszakához köthető, az olasz tengerészet egy admirálisa volt.

A városban beljebb haladva el fogjuk érni az óvárost, melynek neve nagyon megtévesztő, hiszen a városi hadi üzem miatt, gyakorlatilag minden adandó alkalommal bombatámadást volt kénytelen elszenvedni, és így az óváros épületei is csak 50-100 esztendősek. La Spezia óvárosának gerince a Corso Cavour sétálóutca. Sok pici boltot, kávézót, éttermet találsz itt, melyek legtöbbször a városra oly jellemző árkádok alatt helyezkednek el. Gasztronómiai szempontból említésre méltó a Pasticceria Fiorini cukrászda, ami sajátos ízvilágú süteményeivel kényezteti el a betérőket.

 La Spezia What To Do And What To Eat #1 Guide | Italy TimeA kikötővel szemben van  az igen feltűnő megjelenésű templom, a Cristo Re, amit 1956 és 1975 között építettek. A templom stílusa modern, úgynevezett racionalista stílusban épült egy nagy tér, az Európa tér fölötti dombon, ami tovább hangsúlyozza az épület nagyságát, míg modern letisztult belseje az olasz templomoktól nagyon eltérővé teszi a megjelenését. Ezen felül gyönyörű parkok, pálma és narancsfák teszik igazán hangulatossá és különlegessé ezt a tengerparti városkát.

Természetesen a templomok és múzeumok szerelmesei is találnak maguknak látnivalót, különösen jót tesz a településnek hogy nem olyan turistás hely, mint Róma, Firenze vagy Velence, bár itt is találunk még egy várat is, valamint  gyönyörű Art Nouveau stílusú villákat. A helyi piac és halpiac igazi helyi különlegességekkel vár mindenkit aki sajtot, mézet, sonkát, vagy akár tengeri herkentyűket akar vásárolni, de az olívaolaj is méltán népszerű.

San Giorgio Castle in La Spezia in Italy - LiguriaA helyi erődítmény a Castello San Giorgio egy hegytetőre épült XIV. századi vár, mely a szokásos kiállítási tárgyakat tartalmazza, szobrokat és műtárgyakat, valamint  a város és a kikötő látképével kényeztet el bennünket. A Cristo Re dei Secoli-templom - a város katedrálisa, melyet 1975-ben szenteltek fel. A Santa Maria Assunta templom a XIII. században épült, és megtekinthetőek benne felettébb értékes szobrok és festmények, a kor művészeinek alkotásai. Múzeumai közül kiemelkedik a Museo Ubaldo Formentini, a várostörténeti múzeum.

 

Stadio Alberto Picco :: playmakerstats.comLa Spezia városának labdarúgó csapata a Spezia, melyet 1906-ban alapítottak, de 2008-ban újra kellett alapítani pénzügyi nehézségek miatt, majd 2011-ben több játékosa is fogadási csalásba keveredett, és ezért a klubot is megbüntette a szövetség. 1944-ben a háború miatt többfelé tagolt bajnokság élén végzett, így egyszeres olasz bajnoknak vallhatja magát. Stadionja az Alberto Picco, ahol a csapat 1919 óta játssza a mérkőzéseit. A stadion befogadó képessége 10336 fő, a mérete pedig 105x65 méter, címe Viale N. Fieschi 18, 19100 La Spezia. A stadiont tavaly ősszel átalakították, ugyanis nem felelt meg az előírásoknak, addig a Spezia 300 kilométerrel arrébb, a cesenai Stadio Dino Manuzziban játszotta hazai mérkőzéseit.

A Juventus eddig mindössze négy mérkőzést játszott mai ellenfele ellen annak pályaválasztása mellett, de két 1:1-es döntetlen és egy 1:0-s vereség mellett, csupán egyszer tudott itt diadalmaskodni, a tavalyi szezonban aratott 4:1-es mérkőzés alkalmával. A vendég gólokat Álvaro Morata, Adrien Rabiot és Cristiano Ronaldo (2 darab) szerezték, aki ezzel a duplával a párosítás legeredményesebb játékosává is vált. Az azt megelőző randevú még a Serie B-ben volt, a Juventus góljai jelenlegi alelnökünk Pavel Nedvěd nevéhez köthetők.

A mai mérkőzést a Sport 2 tűzi műsorra, 18:30-tól kezdődik, és a játékvezető Gianluca Aureliano lesz. A sérültek akikre nem számíthatnak a mesterek, a hazai oldalon Kevin Agudelo, Ebrima Colley, Martin Erlić és Arkadiusz Reca, a Zebráktól pedig Arthur, Kaio Jorge és Giorgio Chiellini fog hiányozni.

Gianluca Di Marzio értesülései szerint a következő kezdővel rohamoz majd a Juventus ma késő délután

https://pbs.twimg.com/media/E_2KvD6VQAIfm4N?format=jpg&name=small