Allegri: "A negyeddöntő elérése a célunk"

allegri_1.jpgA bajnokság kudarcos, három mérkőzésen mindössze egy pontot hozó rajtja után holnap este az európai kaland is megkezdődik a Bianconeri számára, ugyanis Massimiliano Allegri alakulata belevág menetelésébe a Bajnokok Ligájában, melynek keretein belül 21 órai kezdettel a svéd nemzeti versenysorozat győztesének, az FF Malmö alakulatának otthonába látogat, minden bizonnyal a győzelem reményében. 

A találkozót megelőzően az ilyenkor szokott módon a felek egy-egy futballistája, valamint az együttesek mesterei is elmondták meglátásaikat, illetve közzétették helyzetjelentésüket a mérkőzéssel kapcsolatban, ekképp pedig természetesen a Juventust vezénylő Max Allegri is a nemzetközi sportsajtó kamerái elé állt, nyilatkozatában pedig egyebek mellett kifejtette álláspontját az apró részletek fontosságáról, valamint a csapat jelenlegi helyzetének bonyolultságáról is. 

"A Juventusnál töltött első idényemben szintén egy Malmö elleni idegenbeli összecsapással kezdtük utunkat a Bajnokok Ligájában, azonban a szóban forgó szezonban teljesen más szituációban voltunk, mint jelenleg, ugyanis akkor eredményesen, most pedig bizonyos szempontól kiábrándító és katasztrofális módon rajtoltunk az évadban, ennek nyomán pedig nem is lehet kérdés, hogy jó eredményre van szükségünk a legrangosabb európai kupasorozat nyitófordulójában ahhoz, hogy némiképp visszanyerhessük magabiztosságunkat" – szögezte le General Max mondanivalójának kezdeteként. 

"Nem tudom, hogy a jelenlegi szezonhoz hasonlóan ugyancsak kudarcosan kezdődő 2015/2016-os idény összességében véve legjobb torinói időszakomnak minősült-e, ugyanis a futballban sosem jelenthetünk ki egy dolgot kategorikusan, elsősorban az események meglehetősen kiszámíthatatlan, s állandóan változó mivoltából kifolyólag. A mostani évadra felkészülés során természetesen mi magunk is megfogalmaztunk bizonyos, általunk elérhetőnek tartott, vagy elérendőnek kívánt célokat, ám dolgaik egyelőre egyáltalán nem mennek jól, annak ellenére, hogy csapatunk az elmúlt három mérkőzésen időnként meglehetősen pozitív és előremutató futballt reprezentált. 

Együttesünk egyelőre nem túlzottan eredményes kollektív játéka mellett számos egyéni hibával is szembesülnünk kellett az elmúlt hetekben, holnap azonban mindenképpen új fejezetet kell nyitnunk a szezon történetében, s le kell térnünk arról a nem sok jóval kecsegtető útról, melyen az eddigiekben haladtunk, a Milan elleni vasárnapi találkozó lefújása után pedig máris a Bajnokok Ligáját kell figyelmünk középpontjába helyeznünk. 

Holnap kétségkívül rendkívül nagy technikai felkészültséggel kell pályára lépnünk, miközben taktikai elképzeléseinket is be kell tartanunk, ugyanis a Malmö egy fizikálisan erős csapat, mely számos nagyszerű játékost, s két, egymást kiválóan kiegészítő támadót, valamint két, meglehetősen gyors és labdaügyes szélsőt tudhat soraiban. A legfontosabb, hogy képesek legyünk kilencven percen keresztül nyugodtak maradni, s eltökélten haladni a győzelem kieszközölése felé. Ha jelen pillanatban öt-hat ponttal több egységgel rendelkeznénk a bajnoki tabellán, minden valószínűséggel teljesen másképp látnánk helyzetünket, ám ezt sajnálatos módon nem mondhatjuk el magunkról, ezért pedig kizárólag saját magunkat okolhatjuk.

Az elmúlt időszakban túl sok, ugyanakkor alapvető fontosságúnak számító lépést hagytunk ki fejlődésünk során, ennek folytán pedig továbbra is rengeteg munka vár ránk, melynek folyamán nagy hangsúlyt kell majd fektetnünk a csapategység szorosabbá tételére is, ugyanis szombaton legtöbb problémánk forrása labdarúgóink összeszokatlanságából fakadt, ami különösen a középpályát illetően bizonyult szembetűnőnek. 

Nem gondolnám, hogy fiatal futballistáink korukból adódóan nem lennének képesek egyes tettek, vagy mozdulatsorok végrehajtására, hiszen tapasztalatlanságuk ellenére felnőtt emberekről beszélünk, akiknek végre tudatosítaniuk kellene magukban, hogy mit várnak el tőlük, s ennek megfelelően kellene hozzáállniuk bizonyos dolgokhoz. Senki sem számított arra, hogy ilyen borzalmas módon kezdjük majd meg bajnoki menetelésünket, ahogy én magam sem hittem volna, hogy Wojciech Szczęsny néhány nap alatt több ízben is elköveti majd ugyanazon hibákat, ugyanakkor ennek ellenére szakadatlanul hiszünk magunkban, s én magam is bízom kapusunkban, aki hatalmas értékünknek számít, ennek révén pedig holnap is kezdőként fog kifutni a gyepre. 

Federico Chiesa hiányától önmagában nem dől össze a világ, mivel Paulo Dybala, Álvaro Morata, Juan Cuadrado, valamint Dejan Kulsevski egytől-egyig bevethetőek a támadósorban, ahol remek variációs lehetőségekkel szolgálnak együttesünknek. Fede a mai nap során jelezte, hogy továbbra is némi fájdalmat érez hajlítóizmában, ezért pedig, a sérülés kockázatából kifolyólag nem lesz képes vállalni a holnapi játékot. Nem titok, hogy Chiesa ezt követően könnyekben tört ki, s kijelentette, hogy attól fél, hogy emiatt akár egy hónapig is távol maradhat a csapattól, ami természetesen engem is igencsak aggaszt. Bernardeschi állapotát illetően nincs ok az aggodalomra, mivel Federico szombaton csak egy kisebb rúgást kapott, ami miatt egy mérkőzés erejéig biztosan pihennie kell, alapvetően pedig úgy vélem, hogy az alapcsapat tizenhét futballistájának elegendőnek kell lennie a győzelem eléréséhez a Malmö ellen. 

Dejan Kulsevski nagyszerű játékos, aki igen fontos tulajdonságokkal rendelkezik, azonban mindez nem elég, ugyanis mindenképpen fejlődnie kell a mérkőzések egyes pillanatainak koordinálásában, valamint a kulcsmomentumok jelentőségének felismerésében. Egyelőre nem tudom, hogy holnap kezdőként jut-e majd szóhoz, mivel az erről szóló döntést csak a reggeli edzést követően fogom majd meghozni. Vele ellentétben Matthijs de Ligt egészen biztosan a pályán lesz majd az első pillanattól fogva, ugyanis az elkövetkezendő hetekben kilenc fontos találkozót kell majd megvívnunk, emiatt pedig olykor szükségünk van a kezdőcsapatot alkotó labdarúgók váltogatására. 

Teljesen egyértelmű, hogy mindannyiunknak nagy felelősségtudattal kell rendelkeznie, ezekben a rendkívül nehéz pillanatokban pedig hatványozottan nagy figyelmet kell fordítanunk e körülmény meglétére. Pontosan tudom, hogy számos tekintetben fejlődésre van szükségünk, ekképp példának okáért sokkal jobban kell menedzselnünk a meccsek egyes pillanatait is, miközben figyelnünk kell az apró, ám végső soron egész összecsapásokat befolyásoló részletekre is, ahogy az fentebb Kulusevski tekintetében is kiemeltem. Ha a szombati találkozót veszem alapul, Matteo Politano egyenlítő gólját megelőzően Adrien Rabiot túlságosan közel helyezkedett Szczęsny-hez, ám ha kissé jobban figyel a körülményekre, könnyedén megakadályozhatta volna a gólszerzésben az olaszt. Természetesen ugyanekkora jelentőséggel emelhetném ki Federico Bernardeschi szertelenségét is, aki, amennyiben szabálytalanságot követett volna el, nem engedte volna lövéshez Lorenzo Insignét, közvetlenül a Napoli találata előtt. 

A Juventust a szakértők hagyományosan mindig a Bajnokok Ligája legnagyobb favoritjai között emlegetik, ami teljesen normálisnak tekinthető, mivel az utóbbi esztendőkben két alkalommal is a sorozat döntőjében szerepelhettünk. Elsődleges célkitűzésünk minden évben az, hogy bekerüljünk a negyeddöntőbe, azaz a kiírás legjobb nyolc alakulata közé, ez pedig most sincs másképp. Jelen helyzetben egyértelműnek mondható, hogy miért nem tartanak bennünket a legfőbb esélyesek valamelyikének, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne égne bennünk győzelmi vágy a BL-lel kapcsolatban is" – zárta nyilatkozatát Massimiliano Allegri.