Helyzetjelentés – a válogatott játékosok

kean_es_bernardeschi_litvania_ellen.jpgÉpphogy elkezdődött a szezon, már két forduló után válogatott szünetre távozott a Juve keretének nagyja, két hétig távol maradva Torinóból. Péntekre terv szerint mindenki vissza fog térni a főhadiszállásra, hogy felkészüljenek a szombati összecsapásra a Napoli ellen, melyet majd sűrű menetrend követ, kemény ellenfelekkel. A gondot viszont az jelentheti, hogy a brazil delegáció a La Gazzetta dello Sport szerint csak szombaton délben érkezik meg, ami azt jelentheti, hogy a déliek ellen nem játszhatnak. Most viszont lássuk, hogy milyen állapotban térnek vissza a Juve válogatott focistái:

  • Szczęsny: Az ő lábaiban három válogatott mérkőzés is benne van, azonban nem játszotta végig mindegyik összecsapást, ugyanis San Marino ellen egy félidő után lecserélte Paulo Sousa. Ez volt az egyetlen mérkőzés egyébként ahol nem kapott gólt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy védenie sem kellett, mindössze négyszer ért labdába. Albánia ellen már megdolgoztatták, többször is kellett hárítania, de egy góltól nem tudta megmenteni együttesét. A 4-1-es győzelem mellé 7.1-es osztályzat járt neki, ám meglepően érdekes látni, hogy a passzpontossága 59% volt, amit a Juventusnál esetében még nem láttam. Anglia ellen szintén egy találatot kapott, ám ezután a mérkőzés után csak egy ponttal távozott a lengyel nemzeti gárda. 6.3-as osztályzatával együttese legrosszabbja volt Karol Linettyvel egyetemben. A passzpontossága ezúttal is kritikán aluli volt (65%).
  • de Ligt: Csupán Montenegró ellen lépett pályára, mely összecsapást 4-0-ra be is húzott az Oranje. Ő nagyszerű játékkal vette ki a részét a győzelemből, 7.7-es osztályzatával a védelem legjobbja volt. Egyetlen párharcot sem vesztett el, emellett kiemelkedőnek számított hat tisztázásával és három közbeavatkozásával. Gondja a hosszú átadásokkal akadt, hétből csak egy volt pontos. Törökország ellen azonban Virgil van Dijkot részesítette előnyben Louis van Gaal, mely mérkőzést Matthijs nélkül 6-1-re nyert Hollandia.
  • Bonucci: Ahol az Eb-n abbahagyta, ott folytatta, ugyanis Bulgária ellen abszolút a védelem legjobbja volt 7.7-es osztályzatával. Többek közt csak egy párharcot vesztett, kiosztott két kulcspasszt és három közbeavatkozása is említésre méltó. Ennek ellenére nem sikerült legyőzni Yasen Petrov együttesét, ikszeltek a felek, és az Azzurri megkapta az első gólját a csoportban. Svájc ellen szintén csak egy döntetlenre futotta, ám azon a mérkőzésen is inkább a cél az volt, hogy sikerüljön megdönteni a veretlenségi rekordot, ami össze is jött. Bonucci 7.0-ás osztályzatával épphogy a leggyengébb láncszemnek bizonyult, ám tőle négy tisztázás elég jól néz ki. Litvánia ellen már nem kapott lehetőséget, végig a kispadon foglalt helyet.
  • Chiellini: Csak Svájc ellen lépett pályára, akkor viszont végigjátszott a mérkőzést. 7.2-es osztályzatot kapott, többek közt tisztázásokban emelkedett ki (5 darab).
  • Alex Sandro: Ő is csak 90 percet futballozott, mivel az Argentína-Brazília igen nevetséges módon elmaradt. A Chile elleni 1-0-ás győzelemből jó játékkal vette ki a részét, amiről a 7.3-as osztályzat tesz tanúbizonyságot. Említésre méltó, hogy ezen találkozón képes volt négy alkalommal is közbeavatkozni.
  • Danilo: Rá is ugyanaz igaz, mint honfitársára, annyi különbséggel, hogy ő nem játszott valami jól. A 7.0-ás értékelés még nem is vészes, viszont a 62% passzpontosság elgondolkodtató, ahogy a hatból egy pontos hosszú átadás is. Védekezésben viszont remekelt, egyetlen párharcot vesztett csak el, a három tisztázás szintén jónak számít.
  • Cuadrado: Ő Bolívia és Paraguay ellen is végig a pályán tartózkodott, mindkét esetben jobb szélső középpályásként, és érdekes mód mind a kettő mérkőzés 1-1-re végződött. Az első mérkőzésen nem játszott valami fényesen, amiről a 7.0-ás értékelés árulkodik, viszont Paraguay elleni hihetetlen teljesítményt lepakolva az asztalra kiérdemelte a 9.1-es osztályzatot. Többek közt betalált büntetőből, kiosztott öt kulcspasszt, megnyert 17 párharcot, megcsinált 6 cselt, 21 alkalommal próbálkozott beadással (7 alkalommal volt pontos) és hat alkalommal próbálkozott lövéssel.
  • Locatelli: Csupán Svájc ellen játszott 77 percet, de akkor a meccs embere tudott lenni 7.7-es osztályzatával. Jó osztályzatát három kulcspasszának, hat hosszú átadásának és három szerelésének köszönheti.
  • Bentancur: Peru ellen nagyszerűen játszott, együttese legjobbja volt 7.7-es osztályzatával, azonban egy csúnya ütközést követően le kellett cserélni a 71-ik percben. A három fős középpálya bal oldalán szerepelve főbb érdemei: négy szerelés, 11 megnyert párharc, öt sikeres csel (egyszer sem hibázott). A sérülése szerencsére nem volt vészes, Bolívia ellen ugyanabban a szerepkörben kezdőként juthatott lehetőséghez. A második félidőre, 2-0-ás vezetésnél már nem jött ki a gyepre, ezt a lépést pedig valószínűleg nem a rossz játéka miatt következhetett be, mert ugyan 6.9-es osztályzatot érdemelt ki a Sofascore-tól, ám így is sikerült ötször szerelni egy félidő alatt. Azt is hozzá kell tenni, hogy ötször ki is cselezték, ami már kevésbé vet rá jó fényt. Reményeink szerint inkább elővigyázatosságból cserélték le, és nem súlyos a sérülése.
  • Rabiot:Franciaország mindkét összecsapásán végig a pályán tartózkodott. Nem véletlen, ugyanis nagyszerűen játszott, mindkét találkozón 7.5-ös értékelést érdemelt ki, nem számított neki különösebben, hogy két-, vagy három fős középpályán szerepelt. Példának okáért Ukrajna ellen csak egy párharcot vesztett el, míg Finnország ellen mind a hat hosszú átadása pontosnak bizonyult.
  • McKennie: Csak El Salvador ellen lépett pályára, kilencven percet játszott le. A teljesítményével 6.9-es osztályzatot érdemelte ki, többek közt kiosztott három kulcspasszt és három alkalommal közbeavatkozott. Kanada és Honduras ellen már a keretben sem volt a közismert balhéja miatt, így idő előtt visszatérhetett Torinóba.
  • Chiesa: Bulgária ellen gólt szerzett, ami mellé 7.4-es osztályzat járt, az egész összecsapást végigjátszotta. Svájc ellen csak fél órát töltött a pályán, érdemlegeset ezen idő alatt nem igazán tudott nyújtani (6.6). Litvánia ellen már a keretben sem volt benne, ugyanis egy edzésen fizikai problémák merültek fel nála, ám nem hagyta el idő előtt a válogatottat, Gianluca Di Marzio szerint nincs komoly gond.
  • Kulusevski: Spanyolország ellen 85 minutumon keresztül segített hazáját, egy gólpasszal és 7.3-as osztályzattal vette ki a részét a győzelemből. Üzbegisztán ellen nem játszott, viszont Görögország ellen 88 percet szerepelt ezúttal is csatárként Alexander Isak mellett. Dejan teljesítményében nem sok köszönet volt, 6.3-as értékelést érdemelt ki. 22 alkalommal vesztett labdát úgy, hogy 42 alkalommal érhetett hozzá, és a passzpontossága is 50 százalékos volt. 18 párharcból csak 5-öt nyert meg, ugyanennyi alkalommal cselezték ki.
  • Bernardeschi: Csak Litvánia ellen jutott szerephez 62 perc erejéig, azonban ezen idő alatt kiosztott két gólpasszt, megcsinált három cselt (mind sikeres volt), megnyert kilenc párharcot, de igazából a 8.7-es osztályzat mindent elárul.
  • Dybala: Venezuela ellen kapott tíz percet, amikor is Guido Rodríguezt váltotta.
  • Morata: Svédország ellen 75 percet töltött a pályán, de 6.5-ös értékelése nem éppen jó futballról tanúskodik. Koszovó ellen már jobban ment neki a szekér, amikor is gólpasszt osztott ki és 7.3-as értékelést érdemelt ki.
  • Kean: Bernardeschihez hasonlóan ő is csak Litvánia ellen futballozhatott, azonban 73 percig maradhatott a pályán. Ő is brillírozott ugyanis két találatot szerzett balszélsőként, a 8.7-es osztályzat pedig tovább emeli ennek a teljesítménynek a fényét.