Čeferin és Al-Khelaifi ismét kikeltek a Szuperliga ellen

nasser.jpgA tegnapi nap folyamán az Európai Klubszövetség vezetősége megtartotta hagyományos szeptemberi konferenciáját a szervezet székhelyének számító Genfben, mely esemény alkalmából az ECA korábbi elnökének, Andrea Agnellinek április 18-án benyújtott lemondását követően a szövetség fejévé megtett Nasser Al-Khelaifi mellett az Európai Labdarúgó Szövetség első embere, Aleksander Čeferin is felszólalt, beszédüket pedig elsősorban arra használták fel, hogy még egy alkalommal kikeljenek az Európai Szuperliga három, a versenysorozatban névleg továbbra is bennmaradó klubja, azaz az FC Barcelona, a Real Madrid, illetve a Juventus ellen. 

A sort a nyáron minden tekintetben hatalmas befektetéseket végrehajtó Paris Saint-Germain együttesét tulajdonló katari sportvezető nyitotta meg, aki szavaiban mindenekelőtt leszögezte, hogy az ECA és az UEFA változatlanul a futball megreformálásán munkálkodik, melyet azonban véleménye szerint csak és kizárólag a kontinens klubjainak egysége mellett lehetnek képesek elérni. 

"Mindenekelőtt szeretném kijelenteni, hogy beszédemben nem kívánok túlzottan sok szót szentelni az április 18-i eseményeknek, valamint a szupernek nem igazán nevezhető Szuperligának, ugyanis véleményem szerint nem azért tartózkodunk itt, hogy befejezetlen mesékről, valamint alapvetően is kudarcra ítélt elképzelésekről társalogjunk" – vágott bele mondanivalójába a közel-keleti üzletember. 

"Úgy vélem, hogy az utóbbi hónapokban együttes erővel sikerült megvédenünk az európai labdarúgás alapvető értékeit, mind a játékosok, mind pedig a klubok, a bajnokságok, a nemzeti szövetségek, s legfőképpen természetesen a szurkolók számára. Szervezetünk e folyamat során töretlenül bízhatott az UEFA elnökének, Aleksander Čeferinnek elszántságában és erejében, aki az első pillanattól fogva szót emelt az ESL alapítói által elkövetett éjféli puccs ellen, a kizárólag rövidtávú memóriával rendelkező embereknek pedig a későbbiekben is kötelességük lesz emlékezni ezen körülményre. 

Mindannyian tudjuk, hogy Čeferin úr a kezdetektől számítva magabiztosan és eltökélten vette kezébe a dolgok irányítását. Mikor április 18-án reggel aggódva felhívtam őt az események iránt érdeklődve, csupán annyit mondott nekem, hogy ne csüggedjek, mivel egészen biztosan mi fogunk győztesen kijönni az adott szituációból. Utólag megállapíthatjuk, hogy ez így is történt, ezért pedig szeretném kifejezni legmélyebb köszönetemet, hálámat és megbecsülésemet az elnök úrnak. 

Annak ellenére, hogy a három lázadó klub továbbra is képes felesleges energiákat pazarolni saját igazának bizonyítására, miközben szinte az égiekkel is vitát indítva próbálja alátámasztani saját álláspontjának helytálló mivoltát, mi, többiek töretlenül és félelmet nem ismerve haladunk előre az általunk eltervezett úton, miközben minden erőnket arra fordítjuk, hogy megreformáljuk, s ennek révén jobbá tegyük az európai futballt. 

Mint tudják, az a kilenc alakulat, mely némi megingást követően kilépett a Szuperligából, ezzel semmissé téve a versenysorozat indításáról szóló szándéknyilatkozatot, visszatérhetett az Európai Klubszövetségbe, elsősorban azzal a céllal, hogy e lépés kivitelezése által is erősítsük szövetségünket. Ezúton szeretném ismételten üdvözölni a szóban forgó együtteseket az ECA-családban, remélve, hogy a jövőben ismét eredményes és kölcsönösen kifizetődő együttműködés állhat majd fenn közöttünk. 

Az áprilisi válságot követően minden figyelmünket az ECA, valamint az európai futball struktúráinak megerősítésére kell fordítanunk, hiszen csak ennek megtételével felelhetünk meg a labdarúgás állandóan jelentkező, újabb és újabb kihívásainak. Nem titok, hogy azt szeretnénk, hogy az Európai Klubszövetség a lehető legrövidebb időn belül kontinensünk futballjának szívévé és lelkévé váljon, hiszen ha szervezetünk egy céltudatos, és a reform kivitelezésében messzemenően érdekelt szövetséggé válik, képes lesz alapvetően befolyásolni az európai labdarúgás dinamikáit, valamint fejlődésének ívét.

Elképzeléseink szerint rendkívül fontos, hogy az ECA egyre több klubot képviseljen az előttünk álló időszakban, mivel egyedül ezáltal válhatunk valóban kontinensünk alakulatainak legfőbb, sőt mi több, kizárólagos érdekképviseleti szervezetévé, mely történetünk kezdetétől fogva egyik elsődleges célkitűzésünknek bizonyult" – zárta szavait  Al-Khelaifi, majd ezt követően átadta a szót Aleksander Čeferinnek, aki a fent elhangzottakat összegezve, Andrea Agnelli tavaszi tevékenységére is utalva mindössze annyit mondott a témával kapcsolatban: "Al-Khelaifi egy nagyszerű kapitány, aki éppen a legjobbkor vette át hajónk irányítását, hiszen mindezt elődjének hajóról való megszökésének pillanatában tette, ami az adott helyzetben minden szempontból krízishelyzetet jelentett számunkra" – jelentette ki.