Chiellini: "Akanji ideális lehetne a Juve számára"

giorgio-chiellini-italy-752x428.jpgA Juventus és az olasz válogatott csapatkapitánya, Giorgio Chiellini az Azzurri mai, Svájc elleni világbajnoki selejtezője előtt hosszabb nyilatkozatot adott az itáliai médiának, melynek keretein belül egyebek mellett szót ejtett a nemzeti együttes aktuális formájáról, az ellenfél erejéről, valamint saját, Bianconerinél betöltött szerepéről is, kijelentve, hogy visszavonulását követően szívesen venné, ha a Borussia Dortmund védője, Manuel Akanji lépne örökébe a Zebráknál. Az alábbiakban ezen szavakat olvashatjátok. 

"Holnap igen fontos összecsapás vár ránk, mely legalább akkora jelentőséggel bír majd, mint mellyel a Bulgária elleni találkozó rendelkezett volna. A szóban forgó mérkőzésen sajnálatos módon nem sikerült elérnünk az általunk kívánt eredményt, azonban úgy vélem, hogy a bolgárokkal szemben megvívott, valamint a Svájc ellen lejátszandó összecsapás sem dönti el a csoport sorrendjének lényegi kérdéseit, ugyanis egyedül egy esetleges vereség bekövetkeztekor beszélhetnénk arról, hogy a meccs kimenetele érdemben befolyásolja a továbbiakat" – szögezte le a harminchét esztendős labdarúgó. 

"Nagy figyelemre és önfegyelemre lesz szükségünk, ugyanis a szeptember eleji találkozók mindig rendkívül nehéznek számítanak. Bízom benne, hogy az ilyenkor megszokott hullámvölgyünkön már Bulgária ellen túlestünk, ahogy történt az egy esztendővel ezelőtt Bosznia-Hercegovinával szemben is, s innentől fogva felfelé ívelő utat járunk majd be, csakúgy, mint a magunk mögött hagyott hónapokban.

Úgy gondolom, hogy a Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsünk végeredménye rendkívül csalókának számít, mivel egészen az 55. percig, Manuel Locatelli második találatáig egy igen kiegyenlített összecsapásnak lehettünk szemtanúi. Ellenfelünk meglehetősen gyakran hozott bennünket nehéz helyzetbe aznap este, s biztos vagyok benne, hogy mindössze néhány apró momentumnak köszönhetően billentettük magunk felé a mérleg nyelvét. Svájc erős és veszélyes alakulat, s meggyőződésem, hogy holnap meg fogják nehezíteni dolgunkat. 

Csapatunk az elmúlt három esztendőben hatalmas fejlődésen ment keresztül, s bár kénytelenek voltunk szembesülni néhány hiányosságukkal, melyek az általunk elkövetett hibákból és mellényúlásokból fakadtak, mentalitásunk alapvetően minden egyes alkalommal visszavezetett bennünket a helyes útra. Ezt eredményeink is alátámasztják, ugyanis a nyáron történtek mellett a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe is sikerrel kvalifikáltuk magunkat, s feltett szándékunk, hogy hamarosan újabb trófeával gazdagítsuk Olaszország serleggyűjteményét. 

Hogy mit gondolok a Juventusszal fennálló szerződésem meghosszabbításáról? Mint korábban említettem, igyekszem nem túlgondolni a jövőt illető dolgokat, s megpróbálok a pillanatnak élni. Jól érzem magam, hiszen boldog és kiegyensúlyozott életem van, mely szerencsére általában megfelelő fizikai erőnléttel párosul, ekképp arra törekszem, hogy az előttem álló két idényben minden tőlem telhetőt megtegyek a válogatottért és az Öreg Hölgyért, úgy, hogy rövidtávú, általában egy-egy napra szóló célokat fogalmazok meg magamnak. 

Egy védőnek mindig rendkívül nagy figyelmet kell fordítania a részletekre, s mindig a nagyfokú óvatosságra kell törekednie. Biztos vagyok benne, ha valamely apró, ám végül döntő fontosságú körülménynek nem tulajdonítottunk volna nagy jelentőséget az Európa-bajnokságon, nem is nyerhettük volna meg a tornát. A kontinensviadal mérkőzéseinek színvonala magától értetődő módon egyre csak emelkedett az egyenes kieséses szakasz során, ebből kifolyólag pedig mindvégig magasan kellett tartanunk koncentrációszintünket, hiszen mi, védők, valamint a kapusok minden egyes hibájukért drágán megfizetnek. 

Hogy kit tartok különösen nagyra a svájci védők közül? Ellenfelünk remek középhátvédekkel rendelkezik, azonban személy szerint mindenekelőtt Manuel Akanjit emelném ki, akire mindig is egy nagyszerű futballistaként tekintettem. Úgy vélem, hogy a szóban forgó játékos töretlenül fejlődött az utóbbi években, s lassan a megfelelő életkorba lép ahhoz, hogy elérhesse pályafutásának csúcspontját, melyhez talán szüksége lenne még egy, utolsó lépésre. Hogy ezt a Zebrákhoz való igazolás jelentené-e Manuelnek? Nos, hamarosan visszavonulok, ezzel pedig megüresedik egy hely a Bianconeri védelmében, megítélésem alapján pedig adott esetben Akanji ideális lehetne a Juve számára is. 

Olyan futballistaként tekintek magamra, aki egyfajta nagytestvér szerepét tölti be csapattársai számára, mivel korom és tapasztalatom révén a többiek is ekként tekintenek rám. Személy szerint úgy tartom, hogy válogatottunk sikere az egységességben rejlik, mivel együttesünk egy tökéletes recept alapján készíti el főztjét, mely receptbe mindenki hozzáadja a maga alapanyagát, azaz fontos és hasznos tulajdonságait, s éppen ez teszi igazán különlegessé az Azzurrit" – összegzett Chiellini.