Az eindhoveni Ziyech félárért

ihattaren_alair.jpgA megbízható újságírók közé sorolandó Alfredo Pedullà révén jött a meglepő hír, hogy a Juventus leigazolja a PSV Eindhoven 19 éves sztárját szinte gombokért. Mohamed Amine Ihattaren neve e jelzők ellenére a Juventinók többségének nem sokat mond, ezen pedig igyekszünk változtatni, ezért ebben a cikkben lehetőség van egy kicsit jobban megismerni a szóban forgó fiatalt.

Marokkói származása ellenére Utrechtben látta meg a napvilágot, és magát hollandnak is vallja. Futballozni azonban nem a város legismertebb együttesénél kezdett, hanem az SV Houtennél, ahonnan hamar tovább is állt hazája egyik legnagyobb együtteséhez, a PSV Eindhovenhez, mely együttest már 11 éven keresztül szolgált. Sorba járta a ranglétrát, mégis 17 esztendősen már a felnőttek között találta magát. A 2019/2020-as szezonban kezdett el helyet követelni magának a csapatnál, az Eredevisében 22 alkalommal szóhoz is juthatott, és fiatal kora ellenére kiérdemelte az igencsak impozáns 7.17-es értékelést, amivel a holland első osztály második legjobb osztályzatú fiataljának számított a 20 éven aluliak között. A következő évadban már nem kerülték el a sérülések és a betegségek, ezért mindösszesen 13 alkalommal jutott kezdőként lehetőséghez, a 6.89-es osztályzat pedig arról tanúskodik, hogy nem sikerült ott folytatnia, ahol az első szezonban abbahagyta. 74 összecsapást követően int búcsút a piros-fehér szerelésnek, melyben mindössze csak 10 gólt és 11 gólpasszt hozott össze.

Az U18-as holland korosztályos válogatott kivételével mindegyik komolyabban jegyzett nemzeti együttesben szóhoz jutott, és mindegyiknél gólt is tudott lőni. Az Oranje felnőtt keretébe is megkapta a meghívót, azonban mindeddig nem debütált.

Adatai:

  • Kor: 19 év
  • Állampolgárság: holland, marokkói
  • Magasság: 183 centiméter
  • Erősebbik láb: bal
  • Poszt: támadó középpályás
  • Ügynöke: Mino Raiola
  • Értéke: 12 millió euró
  • Átigazolási összeg: 5.5 millió euró

screenshot_2021-08-31_at_21-25-29_mohammed_ihattaren_juventus_video_atigazolasi_tortenet_es_statisztikak_sofascore.pngJátékstílusa: Nem véletlen a címben szereplő hasonlat Hakim Ziyech-hel, ugyanis nem csak származásuk, adottságaik, hanem játékstílusuk és posztjuk is kísértetiesen hasonlít. Ez mind nem elég, még a statisztikáik is olyanok, hogy ha megcserélnénk a kettőt, nem sokan figyelnének fel rá, hogy mely számok tükrözik valójában a Chelsea játékosának, és mely a PSV volt csillagának a teljesítményét. Fontos leszögeznem, hogy ezen adatok szigorúan is a 20/21-es szezonra vonatkoznak, ugyanis Ziyech korábban az Ajaxnál olyan produkciót pakolt le az asztalra, hogy azt nem sokan tudnák utánozni, míg Angliában azért már mérsékeltebb teljesítményt nyújt. Mindezek ellenére természetesen nem intézzük el annyival a jellemzését, hogy egy ismertebb futballistára hasonlít, ezért vágjunk is bele a játékstílusának megismerésében:

screenshot_2021-08-31_at_21-26-08_mohammed_ihattaren_juventus_video_atigazolasi_tortenet_es_statisztikak_sofascore.pngNagyszerű bal lábbal rendelkezik, csodákra képes vele, elképesztő technikai képzettséggel rendelkezik, ám megjegyezendő, hogy a jobbjával sem éppen ügyetlen, és szükség szerint nem rest használni, de ha lehetősége van rá, inkább a baljával igyekszik megoldani az adott szituációt. Kivételes eleganciával futballozik, nem egy kimondott cselgép, aki mindenáron az ellenfél megbolondítására törekszik, de, ha erre szánja el magát, akkor azt látványosan és sikeresen teszi, mindezt meccsenként többször. Kiválóan passzol, remek beadásokra képes, csapata szögletspecialistája volt, aki a távoli szabadrúgásokat is elvállalta. Jól lát a pályán, kivételesen a lapos indításokhoz ért igazán, de a hosszú átadásaira sem szokott panasz lenni. Előszeretettel lő kapura, és igencsak jó érzékkel tudja kilőni a hosszú sarkot, ám nem különösen sokszor tudja ezt megtenni. Nagyon agilis, kis területen is megél, sprintsebességével sincs különösebb probléma, elég gyors ahhoz, hogy a bal szélen is tudjon szerepelni irányító szélsőként, de inkább a trequartista szerepkör állt hozzá közelebb Hollandiában. Mindezek ellenére ahogy a hőtérképen is látható, inkább a szélek felé szeret mozogni, érdekes lesz, hogy hogyan alakul a karrierje,hogy középen, vagy a jobb szélen találja meg a helyét.

Ahogy már utaltam rá, nem szerez valami sok gólt, és a gólpasszok kiosztásával is akadnak problémái. Ugyan 183 centiméterével posztjához képest magasnak számít, ez nem jelenti azt, hogy fejpárbajokban jó lenne, mert fizikailag nem erős labdarúgó, ami nem feltétlen jelent problémát. Védekezéshez nem sokat tud hozzátenni, de ez sem egy égető gond.

Mentalitását fiatal kora miatt egyelőre nehéz megítélni, nem tűnik egy extravagáns srácnak, a közösségi médiában is leginkább a futballal kapcsolatban posztol. Az egyelőre jó jel, hogy az Európa-ligában alapembere volt csapatának, és meg is tudta állni a helyét.

Miért igazoltuk le, ha egyből kölcsönbe is megy a Sampdoriához? Mint ismeretes, lejárt volna a szerződése a következő nyáron, a klubhoz közeli Raiola pedig minden bizonnyal felhívta a Juventus figyelmét (mely klubhoz igencsak közel áll), hogy érdemes lenne számukra leigazolni ezt a tehetséges srácot, gyakorlatilag félárért. Amit egész biztosra veszek, hogy ő nem Allegri kérése volt, máskülönben értelmetlen lett volna kölcsönadni. Pont a Mister miatt gondolom azt, hogy indokolt volt a kölcsönadása, ugyanis egy Serie A-ban nem bizonyított, 19 esztendős irányítóval egészen biztosan nem számolna érdemben, őt ismerve. A Sampdoriától jobb célállomást is el tudtam volna képzelni egyébként, ugyanis nem egy kreatív futballt játszó brigád összerakására készül vélhetően Roberto D'Aversa, ha pedig a 4-2-3-1-es hadrend nem marad huzamosabb ideig a Blucerchiatinál, akkor a valószínű alternatívának számító 4-4-2-ben eleve nem tud ott szerepelni, ahol neki a legjobban megfelelne, továbbá Antonio Candrevát kapná posztriválisnak, aki az alábbi szinten még mindig komoly névnek számít.

Mivel Hollandiában tündökölni lényegesen könnyebb, mint a Serie A-ban, és a hozzá hasonló fiatal játékosok tömkelegével tűnnek el sajnos a süllyesztőben, ezért komoly reményt nem fűznék ahhoz, hogy egészen biztosan sztár lesz a Juventusnál, azonban a leigazolása kétséget kizáróan indokolt volt, ha nem okozott gondot a klubnak kifizetni azt az 5.5 millió eurót, ugyanis egy rendkívüli tehetséggel megáldott, nemzetközi szinten is bizonyított srácról van szó, aki rendkívül fiatal. A klub számára a kockázat nem különösebben nagy, Mohamed szemszögéből nem éppen ezt mondanám. Örülök a leigazolásának, és reménykedem, hogy láthatjuk majd a Juventus mezében is.

Sok sikert!