Duarte Santos: "A Juve mindent megtesz azért, hogy elveszítse Ronaldót"

cristiano-ronaldo-1.jpegDuarte Santos, a Madeirán fellelhető Clube Futebol Andorinha elnöke a tegnapi nap folyamán exkluzív interjút adott a TuttoJuve szerkesztőségének, melynek keretein belül szót ejtett alakulatának legismertebb egykori neveltjéről, Cristiano Ronaldóról, illetve a Juventus portugál világsztárját övező pletykákról is, kijelentve, hogy megítélése szerint a Bianconeri mindent megtesz azért hozzáállásával, hogy a harminchat esztendős futballista elhagyja Torinót idén nyáron. A beszélgetés fordítását az alábbiakban tesszük közzé. 

Ön, aki személyesen is ismeri Cristiano Ronaldót, mit gondol: a portugál végül a következő idényben is a Juve futballistája lesz majd? 

"Az Ön által feltett kérdés alapvetően hibás."

Miért? 

"Mert a fő kérdést nem az képezi, hogy Cristiano maradni kíván-e, hanem hogy a Juve mit hajlandó megtenni annak érdekében, hogy ne veszítse el legjobbját. Számomra nem úgy tűnik, hogy a Bianconeri az utóbbi napokban egyértelműen állást foglalt e tekintetben, ugyanis nem oszlatták el a pletykákat, s nem is erősítették meg Ronaldo távozását. Ha a klub minden kétséget kizáróan leszögezte volna, hogy CR7 érinthetetlen, nem is bontakozott volna ki ekkora párbeszéd, majd szép lassan vita a futballista jövőjét illető kérdésekről."

Amennyiben Ronaldo maradni fog, az elmúlt hetek eseményei változtatnak majd hozzáállásán? 

"Biztos vagyok benne, hogy nem. Cristiano egy profi futballista, egy minden tekintetben elkötelezett és hidegvérű szakember, aki emellett az egyik – ha nem a legjobb – labdarúgó sportágunk történelmében. Senki sem kételkedhet Ronaldo profizmusában, mivel véleményem szerint a játékos karrierje önmagáért beszél."

Ha Cristiano elmegy, mely klub jelenthet célállomást számára? 

"Melyik klub nem? Akármelyik együtteshez is igazoljon Ronaldo, ha az adott alakulatnál érezni fogja a szeretetet, valamint azt, hogy a projekt középpontjaként számolnak vele, minden tőle telhetőt meg fog adni csapata sikereiért. A Juventus jelen pillanatban nem biztosítja számára ezeket a feltételeket, mivel a klub illetékesei nem kívánják kommentálni a távozásáról szóló pletykákat, ahelyett, hogy egyértelműen cáfolnák ezeket.

Véleményem szerint az Öreg Hölgy minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy elveszítse CR7-et, még ha ez ebben a formában furcsán is hangozhat. Ha egy klub szeretetet, ragaszkodást, valamint bizalmat mutat Cristiano iránt, ő maga is viszonozni fogja ezen érzéseket, azonban ha egy csapat problémaként, s nem hozzáadott értékként tekint Ronaldóra, az meg fogja bosszulni önmagát."

Hogy tetszett CR7 az Udinese ellen? 

"Mint mindig, aznap este is nagyszerűen futballozott, még csereként beállva is, ám úgy vélem, hogy ezen alkalommal is csak a megszokott Cristianót láthattuk, aki mindig hatalmas győzni akarással, valamint a találkozó eldöntésének vágyával fut ki a gyepre. Ez gyakran sikerült is neki eddigi pályafutása során, s most is csupán néhány milliméteren múlt, hogy nem hozta el a diadalt együttesének."

Hány évig futballozhat még a csúcson Ronaldo? 

"Ha a francia bajnokságba szerződik, akár további három-négy esztendőn át is a legmagasabb szinten futballozhat, átörökítve jelenlegi formáját, a többi topligában pedig két-három szezonra tenném azt az időszakot. Ha visszatérne az Andorinhába, akár tíz évet is a pályán tölthetne még. Egy biztos, mi tárt karokkal várjuk, ha pedig visszatér, valósággal el fogjuk kényeztetni" – összegzett Duarte Santos.