BŐVÍTVE – Udinese-Juve – Az edzők értékelése

20210822_205227.jpgA Serie A 2021/2022-es idényének első fordulójában a Massimiliano Allegrit ismét kispadján tudható Juventus a Dacia Arenába látogatott, s bár Paulo Dybala és Juan Cuadrado találatai révén már az első huszonhárom percben kétgólos előnyt alakított ki, Wojciech Szczęsny megmagyarázhatatlan hibáinak köszönhetően a Zebrette visszajött a mérkőzésbe, mely ennek nyomán 2-2-es döntetlennel zárult, ugyanis a csereként beálló Cristiano Ronaldo utolsó pillanatokban szerzett találatát a bíró visszavonta a VAR döntésének értelmében. 

A találkozót követően természetesen a két csapat trénerei is értékelték a látottakat, s míg a Bianconeri mestere elsősorban a csapat zavartságára, s az egyes pillanatok felismerésének fontosságára fektette a hangsúlyt, addig a Kis Zebrák trénere, Luca Gotti mindenekelőtt az Udinese elképzeléseinek helytállós mivoltát emelte ki. 

"Véleményem szerint alapvetően jó mérkőzést játszottunk, habár a labdarúgás világában egyedül az eredmény, nem pedig a produkció számít, az elkövetkezendőkben pedig kizárólag ebből szabad kiindulnunk. A futballban bármikor megeshetnek olyan váratlan történések, mint melyeket a mai nap folyamán láthattunk, s melyeket nem voltunk képesek megfelelően kezelni. Valamilyen tekintetben kedvezőnek számít, hogy mindez az első játéknapon ment végbe, nem pedig az idény kiélezettebb szakaszaiban. Csapatunk szinte végig irányította az összecsapást, az általunk elkövetett mellényúlások pedig mindannyiunk számára tanulságul szolgálhatnak a későbbiekre nézve" – jelentette ki Allegri a DAZN egyik legújabb munkatársának, Andrea Barzaglinak. 

"Az általam elmondottak mellett meggyőződésem, hogy a második félidőben sokkal jobban kellett volna futballoznunk a látottaknál. Mikor mi birtokoltuk a játékszert, eredményesen futballoztunk, s képesek voltunk keresztülvinni akaratunkat az ellenfélen, a védekezési szakaszban pedig összességében jól teljesítettünk, hiszen ellenfelünk nem kapott sok esélyt a lövések kieszközölésére, ugyanakkor mindenképpen fejlődnünk kell annak érdekében, hogy alaposabban felkészülhessünk mindenkori találkozóink egyes kulcspillanataira.

Játékosaim mellett ez magától értetődő módon rám is igaz, kiváltképp a cserék kihasználását illetően, ugyanis mindeddig még nem voltam képes megtalálni azt a módszert, melynek bevetésével maximálisan kiaknázhatom az öt, újonnan bevethető labdarúgóban rejlő lehetőségeket, e téren pedig mindenképpen javulnom kell.

A második játékrészben túlságosan sok labdát adtunk el, ezen esetek közül pedig két-három alkalommal kifejezetten kritikus helyeken tettük mindezt. Abban, hogy ez megtörténhetett, bizonyosan közrejátszott a ma este tapasztalható nagy meleg, valamint a szezon elején fennálló, ilyenkor természetes módon jelentkező fáradtság is, azonban egyes szituációkban egészen egyszerűen nem szabad kockáztatnunk, s a biztos megoldást kell választanunk a védekezés tekintetében."

A tréner ezt követően játékosainak értékelésére terelte a szót, melynek során kifejtette álláspontját Aaron Ramsey és Manuel Locatelli játékával kapcsolatban is, nem hagyva figyelmen kívül Cristiano Ronaldo padoztatása kapcsán felröppenő pletykákat sem. 

"Manuel Locatellit mindenekelőtt fizikai kondíciójából kifolyólag nem kezdettem, mivel a futballista erőnléte továbbra sem számít kedvezőnek. Véleményem szerint a labdarúgó képes lehet registaként, valamint mezzalaként is eredményesen szerepelni, sőt bizonyos szempontból stílusa éppen e két poszt ötvözetének felel meg. Úgy gondolom, hogy Manuel elsősorban háromfős középpályán lehet eredményes, ahol neki kell törődnie a védekezéssel, míg mellette lévő társai a támadásokat segíthetik elő, azonban mindez még a jövő zenéjének számít. Bízom benne, hogy minél előbb készen áll majd arra, hogy kezdőként fusson ki a gyepre alakulatunkban, azonban ennek eljöveteléig bátran építhetünk Aaron Ramsey képességeire, aki ma is nagyszerűen szerepelt a védelem előtt. 

Cristiano Ronaldo jól érzi magát, a mai edzést követően pedig természetesen szóba elegyedtem vele az esti mérkőzéssel kapcsolatban. Mivel külső szemlélőként pontosan tudom, hogy futballistáim milyen állapotban vannak, nem voltam róla meggyőződve, hogy CR7 jól érezné magát a futballpályán, így pedig azt javasoltam neki, hogy kezdjen a kispadon, ám ha úgy gondolja, hogy játékra készen áll, a mérkőzés folyamán mindenképpen be fogjuk vetni. Miután ez bekövetkezett, Ronaldo a tőle megszokott teljesítményt tette le az asztalra, s nagy hasznunkra volt a támadósort illetően, arról pedig egyáltalán nem ő tehet, hogy néhány centiméterrel az Udinese védői előtt helyezkedett érvénytelenített góljának pillanatában.

Egy szezon során rengeteg találkozón kell kifutnunk a gyepre, ezen mérkőzéseken, valamint a közöttük eltelő időben pedig számos labdarúgóval kell foglalkoznunk, lehetőleg úgy, hogy szem előtt tartjuk ezen játékosok egyéni igényeit és kvalitásait is. Mivel még csak az idény elején járunk, néhány kulcspillanatban meglehetősen bizonytalannak számítottunk, ez pedig számos futballistán megmutatkozott. Mielőtt erre a témára terelődne a szó, mindenképpen szeretném leszögezni, hogy mai hibái ellenére változatlanul nagyszerű kapusnak tartom Wojciech Szczęsny-t, a tőle látott tévesztések pedig elsősorban nem technikai hiányosságaiból, hanem mentális állapotából fakadtak.

Mint mindenki másnak, neki is fel kell fognia az egyes pillanatok jelentőségét és tétjét, s tudatosítania kell magában, hogy bizonyos helyzetekben egyáltalán nem szégyen, ha szép megoldások helyett nemes egyszerűséggel kirúgjuk a labdát a lelátóra, különösen, ha az adott helyzetben fennáll az ellenfélnek adandó büntető befújásának lehetősége. Biztos vagyok benne, hogy ezen összecsapás Tek számára is nagy tanulságokkal szolgál majd, s hogy ezen tapasztalatokat elsajátítva vissza fog találni a helyes útra.

Az, hogy milyen játékrendszerben, vagy ha így tetszik, felállásban futballozunk, egyedül az adott meccsen pályára lépő játékosok karakterisztikájától függ. Az ellentámadások során meglehetősen jó produkciót kellene nyújtanunk, hiszen Dejan Kulusevski, Juan Cuadrado, Federico Bernardeschi, Federico Chiesa, vagy Cristiano Ronaldo révén számos olyan labdarúgót tudhatunk magunkénak, akik eredményesen szerepelhetnek, s jó döntéseket hozhatnak ezen helyzetekben. Amikor megszerezzük a labdát, azonnal akciók vezénylésébe kell fognunk, lehetőség szerint minél gyorsabban, s minél hamarabb le kell fednünk az üres területeket, hogy elkerüljük ezzel a pálya szétszakadását, s azt, hogy ellenfelünk a mi támadásainkhoz hasonló kontrák révén kapunk elé menetelhessen."

A mester végezetül a meccset szakkommentátorként végigkövető, majd az Allegrivel való interjút is elkészítő Andrea Barzagliról is beszélt, leszögezve, hogy nagyon örül annak, hogy az egykori védő megtalálta azt a tevékenységet, melyet végezni szeretne, ami véleménye szerint sokkal fontosabb annál, mint hogy stábjában tudhatja-e a Juve legendáját. 

"Való igaz, hogy szívesen vettem volna, ha Andrea csatlakozik szakmai stábomhoz, azonban ő szinte azonnal visszautasította megkeresésemet, mivel kijelentése szerint nem e pályán látja jövőjét, én pedig ekkor Simone Padoin mellett tettem le voksomat, aki rendkívül jó munkát végez csapatunknál, melynek én magam is nagyon örülök. Hogy Barzagli akkor is ennyi kérdést tett-e fel nekem, mikor a futballistám volt? Nem, hiszen ösztönösen tudta a dolgát, s nem értetlenkedett ennyit. Andrea valóságos professzor volt a védelemben, ám úgy vélem, hogy riporterként is megállja a helyét, hiszen kiforrott stílusban teszi fel a kérdéseket interjúalanyainak" – mosolygott szavai végén Max Allegri. 

FRISSÍTÉS: A mester ezt követően a Juventus TV számára is ejtett pár szót, melyet az alábbiakban olvashattok. 

"Cristiano Ronaldo maximálisan megérti, hogyha a kispadra ültetem őt a találkozó előtt, mivel tisztában van vele, hogy milyen hosszú a szezon, s pontosan tudja, hogy ha kipihenten lép pályára, döntő fontosságú lehet együttesünk számára. E kérdéskörnél jobban idegesít, hogy véleményem szerint a Juventusnak soha, semmilyen körülmények között nem szabadna két gólt kapnia egy olyan összecsapáson, mint amilyen a mai volt, a legideálisabb azonban az lenne, ha sosem engednénk be ennyi találatot gólvonalunk mögé. 

Az én Juventusom egészen egyszerűen nem engedheti meg magának ezt egy olyan találkozón, ahol szinte végig irányítása alatt tartotta az eseményeket, s megítélésem szerint ez egyáltalán nem technikai kvalitások kérdése, ugyanis az ehhez hasonló dolgok a mentalitáson állnak, vagy buknak. Mivel az Udinese saját hibáinkból vehette be kapunkat, kénytelenek leszünk tanulni ezen tévesztésekből, s fejlődést kieszközölni a belőlük származó tanulságok levonása révén. 

Ma az lett volna a feladatunk, hogy egy különösebb megerőltetés nélküli, tiszta és egyértelmű győzelemmel kezdjük meg idényünket, azonban bizonyos mellényúlások teljesen átformálták a mérkőzés képét. A momentumban, melyre gondolok, ügyeskedés helyett ki kellett volna vágnunk a labdát a lelátóra, mivel az ebből származó gól belövésétől kezdve egy teljesen másik ellenféllel kellett szembenéznünk, mely önmagában is meggátolta céljaink elérését. 2-0 után minden esélyünk megvolt arra, hogy három ponttal a zsebünkben térhessünk haza, azonban ezt bizonyos hibák miatt nem tehettük meg, mely tévesztések nélkül csapatom dicséretekkel lenne elhalmozva a szakma részéről. Szeretném leszögezni, hogy a ma látott hibák soha többé, s még véletlenül sem fordulhatnak elő."

luca_gotti_before_udeinese_juve.jpgAz Udinese mestere, Luca Gotti meccs utáni rövid értékelésében elmondta, hogy az igen kudarcos első félidő ellenére csapata megtalálta saját stílusát a második játékrészben, emiatt felszabaduló érzelmeiknek köszönhetően pedig végül képesek voltak pontot rabolni az Öreg Hölgytől.

"Az eredmény ellenére az első félidőben sem futballoztunk rosszul, mivel semmiképpen sem tehetünk arról, hogy a Juve, eredményes helyzetkihasználásának révén már az első percekben vezetéshez jutott. A Bianconeri második találatát követően helyzetünk rendkívül nehéznek tűnt, ellenfelünk pedig ezt követően sem állt meg, s sorra alakította ki a helyzeteket a második játékrész elején is" – fogalmazott a DAZN kérdésére. 

"Habár a Juve góljai nem változtatták meg érzelmi állapotunkat, vagy meccshez való hozzáállásunkat, az Öreg Hölgy kissé megnyugodott, s átengedte nekünk az irányítást, melyet tapasztalva felbuzdultunk, s elhittük, hogy lehet esélyünk nehéz helyzetbe hozni a Zebrákat. Annak ellenére, hogy elképzeléseink java részét csak akkor leszünk képesek átültetni a gyakorlatba, ha teljes keretünk rendelkezésünkre fog állni, a mai nap folyamán minden tekintetben képesek voltunk kamatoztatni előzetesen megalkotott ötleteinket, a jövőben pedig reményeim szerint eredményeink szép játékkal is párosulnak majd. 

Az elmúlt idények során számos alkalommal előfordult velünk, hogy a VAR döntéseinek értelmében elvették tőlünk góljainkat, melyek sok esetben a teljes összecsapás kimenetelére is döntő hatással voltak, Cristiano Ronaldo érvénytelenített találatának fényében pedig remélem, hogy a technológia ezen idényben kegyesebb lesz velünk, mindemellett pedig nem veszítjük el a kisebb fizikai gondokkal küszködő Gerard Deulofeut sem" – összegzett Gotti. 

A mérkőzés összefoglalója: