Locatelli: "Születésemtől fogva Juventino vagyok"

locatelli_cherubini_arrivabene.jpgA játékos szerződtetésének hivatalos bejelentését, valamint a futballista első torinói benyomásainak megfogalmazását követően a mai napon 14 óra 30 perces kezdettel sor került a Juventus legfrissebb igazolásának, Manuel Locatellinek bemutató sajtókonferenciájára is, melynek keretein belül a 27-es mezszámot kapó ifjú középpályás az olasz média előtt is értékelhette az Öreg Hölgyhöz való csatlakozásának jelentéségét, valamint számos más téma mellett szót ejthetett új csapattársairól, mesteréről, illetve személyes célkitűzéseiről is. Az alábbiakban a huszonhárom esztendős reménység által elmondottak magyar fordítását olvashatjátok. 

"Jó napot kívánok mindenkinek. Mindenekelőtt azzal kezdeném, hogy elmondjam, mindig is az számított egyik legnagyobb álmomnak, hogy egy napon magamra ölthessem a Bianconeri mezét, mivel Juventino családból származom, s én magam is Juventinónak vallom magam, egészen születésemtől fogva. Azért vagyok itt, mert eddigi pályafutásom alapján kiérdemeltem, hogy ezt elmondhassam magamról, hiszen mindig is prioritásomnak tartottam az Öreg Hölgyet, s minden tőlem telhetőt megtettem annak érdekében, hogy csatlakozhassak a Zebrákhoz, bár némely ponton igen erősen aggódtam, hogy az értem folyó egyeztetések nehézségei, s az ezekhez kapcsolódó bürokratikus akadályok miatt végül mégsem húzhatom magamra a fekete-fehér szerelést" – kezdte mondanivalóját Locatelli. 

"Eddigi karrierem során minden egyes pillanatban és helyzetben számíthattam családom és párom támogatására, akiket az adott szituációtól függetlenül mindig magam mellett tudhattam. Kiskoromtól fogva felnéztem a Juventus labdarúgóira, s nem egyet közülük példaképemnek tekintettem, példának okáért gyermekszobám falát Pavel Nedvědet, Alessandro Del Pierót, illetve Gigi Buffont ábrázoló poszterekkel ragasztottam tele. Az, hogy most itt lehetek, elképesztő, s szavakkal leírhatatlanul gyönyörű érzésekkel tölt el engem. 

Első, Torinóban töltött napjaim rendkívül jól teltek, mivel Giorgio Chiellini úgy üdvözölt engem, mintha csak az öccsét fogadná egy új kaland kezdetén. A Capitano ölelése egyszerűen csodálatos érzéseket ébresztett bennem, emellett pedig új csapattársaim, s mesterem, Massimiliano Allegri is igen kedvező benyomást gyakoroltak rám. Véleményem szerint Chiello és Leo Bonucci teljesen más hozzáállással rendelkeznek, mint az alakulat legtöbb futballistája, mivel ők ketten szinte minden szempontból megtestesítik azt a mentalitást, melyet a Juventus képvisel, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Leo szellemiségét már a Milan kötelékében is megtapasztalhattam.

Az elmúlt hét során több alkalommal is szóba elegyedtem velük, ők pedig ezen beszélgetésekkor mindig arra kértek, hogy csatlakozzak a Bianconerihez. Felfoghatatlan, hogy ez végül megannyi szenvedés és várakozás ellenére beteljesülhetett, s hogy e pillanattól fogva olyan játékosokat tudhatok majd magam mellett, mint amilyennek ők is számítanak, s akikkel ismételten lehetőségem lesz együtt futballozni az Európa-bajnokságon átélt felejthetetlen élményeket követően. 

Leszögezném, hogy az elkövetkezendő esztendőkben mindent meg meg szeretnék tenni a futballpályán, melyet csak együttesem vezetőedzője kér vagy követel tőlem, s  kijelenthetem, hogy valamilyen oknál fogva biztos vagyok benne, hogy a szerepkör, melyben Allegri mester játszatni kíván majd, megegyezik az általam kedvelt, vertikalitáson alapuló futballstílussal. 

Óriási megtiszteltetésnek tekintem, hogy egy olyan szakember kezei alatt tevékenykedhetek majd, mint Massimiliano Allegri. Tisztában vagyok vele, hogy eddigi eredményeim ellenére még rengeteget kell fejlődnöm, s meg kell mutatnom a futballpályán, hogy készen állok a nekem kiszabott feladatokra, s hogy milyen értékeket is képviselek valójában. Magától értetődő, hogy szerepköröm nagy fontossággal bír a középpálya tekintetében, ezért pedig óriási felelősség nyugszik vállaimon, ám megítélésem szerint az Eb meglehetősen nagy erővel ruházott fel, mely megfelelő alapot képezhet számomra a szintlépés kieszközöléséhez, s céljaim eléréséhez. 

Hogy milyen érzés volt bevenni a Juve és Buffon kapuját azon a 2016-os összecsapáson? Az eddigiekben többször is elmondtam már, hogy egészen hihetetlen pillanat volt, mely által egy perc leforgása alatt egy olyan világ kapujába léphettem be, melyet addig nem volt alkalmam meglátogatni. A Rossoneri gárdájánál rendkívül magas elvárásokkal szembesültem, ezen nyomással pedig őszintén szólva nem is tudtam mit kezdeni az adott pillanatban, azonban a Sassuolo együttese szerencsére meglátta bennem a lehetőséget, s segítő kezet nyújtott felém, ennek köszönhetően pedig újraépíthettem karrieremet. Családom természetesen nem örült ennyire az adott pillanatnak, mivel nagymamám, aki a legnagyobb Juventina, akit ismerek, dicséretét és elismerését követően azt is leszögezte, hogy Pjanić szabadrúgásgólja is szabályos volt a szóban forgó találkozón. 

Mindenekelőtt azért szerződtem a Juventushoz, hogy tovább fejlődhessek, s hogy minél több trófea elnyeréséhez segítsem hozzá együttesemet. A Bianconeri futballistái egytől-egyig óriási bajnokoknak számítanak, én pedig alig várom, hogy végre együtt edzhessek velük. Egy magamfajta fiatal labdarúgó számára elmondhatatlan érzést jelent ellenfélként szerepelni Cristiano Ronaldóval, vagy Paulo Dybalával szemben, s egyelőre bele sem merek gondolni, hogy milyen lesz velük egy öltözőben készülődni a találkozókra. Kiskoromban csak a tévén, vagy a YouTube-on keresztül figyelhettem CR7 mozdulatait, ettől fogva pedig mindezt testközelből tehetem majd, s azt hiszem, bizonyos szinten e tényt a mai napig sem voltam képes feldolgozni. 

Hogy ki számít példaképemnek pozíciómat illetően? Elsősorban Claudio Marchisio, aki az én posztomhoz igencsak hasonló szerepkörben futballozott pályafutása során. Természetesen hallottam, hogy a Juve legendája milyen szavakkal méltatott, mielőtt a Zebrákhoz szerződtem volna, én pedig be szeretném bizonyítani a külvilág számára, hogy Il Principino nem véletlenül volt ilyen véleménnyel rólam. Remélem, hogy karrierem végén én is olyan gazdag és jelentős útra tekinthetek majd vissza, mint amilyennek az őt torinói kalandja számított. Ennek elérése természetesen rendkívül nehéz feladat lesz, de ha megijednék ezen kihívásoktól, most nem beszélhetnék Önökkel e létesítményben. 

Egyelőre nem tudom, hogy a Juventus számít-e a Scudetto legnagyobb esélyesének és várományosának, azonban egyértelműen leszögezném, hogy célunk – a csapat jelmondatát szem előtt tartva – egyedül a győzelem elérése lehet. Hogy miért éppen a 27-es mezszámra esett választásom? Nincs különösebb oka, azonban ez a jelölés igen megtetszett nekem, eddigi utam során pedig ahányszor csak találkoztam vele, mindig szerencsét hozott számomra, s nagyon erősen bízom benne, hogy viselése ezúttal is jó előjelnek számít" – összegzett Locatelli.