Sacchi Allegri és Sarri jellemzőiről

allegri_sarri.jpgAz AC Milan egykori legendás mestere, Arrigo Sacchi a napokban hosszabb interjút adott a La Gazzetta dello Sportnak, melyben elsősorban a Juventus jelenlegi trénerét, Massimiliano Allegrit, valamint korábbi mesterét, a Bianconeri mindmáig utolsó Scudettóját szerző Maurizio Sarrit, valamint a két szóban forgó szakember képességeit és jellemvonásait igyekezett górcső alá venni, értékelve alapvető pozitívumaikat, s beszélve hiányosságaikról is. Az alábbiakban ezen szavak magyar fordítását olvashatjátok. 

"Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem Max Allegrit, mindenképpen a kézzelfogható kifejezéssel igyekeznék körülírni őt. Ez egészen egyszerűen azért van így, mert a Juve mestere egyike az olasz szakemberek legkiválóbb jelenlegi képviselőinek. Egy igazi sztár, aki képes behatóan elemezni és értelmezni a calcio világát, s egy rendkívül okos taktikus, ám saját bevallása szerint nem stratéga, vagy forgatókönyvíró. Nem olyan ember, aki előre meghatározza, hogy mi fog történni az adott összecsapások egyes perceiben" – fogalmazott a korábbi szakvezető. 

"Max minden eddigi állomáshelyén képes volt hangzatosabb, jelentősebb sikereket aratni, s ezzel együtt az is leszögezhető, hogy azon egyének, akik azt emlegetik fel hiányosságaként, hogy a nemzetközi kupaporondon nem sikerült elérnie a célul kitűzött eredményeket, minden tekintetben tévednek, ugyanis a Juventusszal lejátszott két Bajnokok Ligája-döntő, valamint a megannyi sikeresen megfordított párharc egyértelműen megmutatja, hogy Allegri Európában is a legjobbak közé tartozik. Annak ellenére, hogy a Bianconerinek nem sikerült megnyernie sem a 2015-ös, sem pedig a 2017-es finálét, már az odáig való eljutás is hatalmas fegyverténynek számított, ez meglátásom szerint teljesen triviális, vitán felül álló ténykérdés. 

Allegrit egyedül a győzelem érdekli. Egy eredményorientált szakember, aki nem törődik azzal, hogy látványos futballal, vagy nyolcvan percig bekkelve gyűjti-e be a három pontot, mivel számára egyedül ennek megtétele bizonyul fontosnak. Ha az ember az általa megszerzett trófeákra gondol, lenyűgözi őt a színtiszta diadalok sorozata, melyeket Massimiliano aratott, különösen akkor, ha ehhez hozzáveszi, hogy sok esetben tökéletlen, olykor számos hiányossággal küzdő alakulatokat sikerült bajnoki aranyéremhez segítenie. Maxnak hatalmas tapasztalata van a labdarúgás legmagasabb szintjén. Pontosan tudja, hogy miként kell kezelni a szezon legkényesebb pillanatait, emellett pedig egy általa kidolgozott, minden részletre kiterjedő módszertan alapján munkálkodik, melyet minden esetben az adott együttes jellemvonásaihoz igazít. 

Elég csak visszagondolni arra, hogy mikor 2014-ben a semmiből kellett átvennie a Juventus irányítását, mivel első torinói idénye mindent elmond arról, hogy milyen intelligens szakemberről beszélünk. Az Allegri kinevezését követő hetekben a Bianconeri szurkolói igyekeztek minden rendelkezésükre álló eszközzel ellehetetleníteni csapatuk mesterét, s a tréner Milannál töltött éveiből kifolyólag semmiképpen sem szerették volna, ha ő foglalja el a fekete-fehérek kispadját, azonban Max hosszú hetek és hónapok munkájának köszönhetően, jószerivel meccsről-meccsre lopta be magát az Öreg Hölgy drukkereinek szívébe. A Zebrákkal sorozatban öt Scudettót magasba emelő tréner nagy derűvel néz szembe a mindennapi, továbbá a pályán tapasztalt kihívásokkal, nagy kompetenciával méri fel az adott találkozók kulcsmomentumait, valamint képes a teljes keretet kezében tartani és vezényelni, ekképp pedig azt gondolom, hogy taktikai szempontból egyetlen kollégája sem érhet a nyomába az itáliai mezőnyből. 

Maurizio Sarri egy tőle eltérő, ám ugyancsak kivételes szakember, s éppen ezért nagy öröm számomra, hogy ismét láthatom majd őt a Serie A-ban edzősködni. Véleményem szerint a teljes liga profitálni fog jelenlétéből. Sarri együttesei mindig rendkívüli harmóniában állnak egymással, s látható rajtuk a mester keze nyoma, aki eredendő elképzeléseit számos esetben ültette át a gyakorlatba egy-egy gárdájánál, finomhangolva alakulatainak játékát és szellemiségét. Megítélésem alapján azért volt sikertelen a Juventusnál, mert a torinóiak vezetősége egy fuvola helyett egy durva hangú ütős hangszert szerződtetett Sarri zenekarába, a tréner pedig egyszerűen nem volt képes mit kezdeni a kialakult helyzettel. 

Nem gondolnám, hogy ez bármilyen tekintetben is Maurizio hibája lett volna, mivel edzői pályafutásom alatt én magam is kénytelen voltam szembesülni ehhez hasonló szituációkkal. Karrierem során egyetlen alkalommal sem adtam áldásomat egy olyan futballista szerződtetésére, akit én magam megbízhatatlannak, vagy taktikai szinten nem megfelelőnek véltem, s ezen esetekben általában sikerült is rábírnom a klub vezetőségét a transzfer ötletének elvetésére. A bizalom rendkívül fontos összetevőnek számít a labdarúgásban, Sarri pedig különösképpen érzékennyé válik, ha nem tudhatja magáénak ezen tényezőt. Maurizio fix elképzelésekkel rendelkezik, melyek megvalósításához azonban az adott együttes első embereinek támogatására is szüksége van. Őszintén remélem, hogy a Lazio alakulatánál meg fogja lelni azt a bizalmat, melyet megérdemel, valamint, hogy játékosai mellette állnak majd, ugyanis egy dologban mindig is biztos voltam: Sarri maga a futball" – összegezte elemzését Sacchi.