Agnelli: "Max a megfelelő ember együttesünk kispadjára"

agnelli_max_press_conference.jpgA Juventus visszatérő mesterének, Massimiliano Allegrinek bemutatkozó sajtótájékoztatóján az ilyenkor szokott módon a klub elnöke, Andrea Agnelli is az olasz média elé állt, hogy szót ejtsen a tréner ismételt munkavállalásának jelentőségéről, emellett pedig kategorikusan kijelentette, hogy a Bianconeri csapatkapitánya, Giorgio Chiellini az alakulattal fog maradni, miután kisvártatva aláírja majd új szerződését az Öreg Hölggyel. Az alábbiakban a nyilatkozat teljes, kísérőszöveg nélkül tálalt változatát olvashatjátok. 

"Mielőtt belevágnánk sajtótájékoztatónk érdemi részébe, engedjék meg, hogy gratuláljak az olasz nemzeti együttesnek az Európa-bajnokságon elért fantasztikus eredményhez. Szeretném kifejezni mély elismerésemet Gabriele Gravinának, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnökének, Roberto Mancini mesternek, valamint stábjának, a játékosoknak, s különösképpen Giorgio Chiellininek, Leonardo Bonuccinak, Federico Chiesának, illetve Federico Bernardeschinek, akik mind-mind egy rendkívül izgalmas időszakon, életük talán legszebb egy hónapján vannak túl. Az Azzurri az elmúlt hetek folyamán mindenki számára bebizonyította, hogy a csapatösszhang alkalmanként képes bármi másnál többet jelenteni, s rendkívül boldog vagyok, hogy láthattam, amint az olasz labdarúgók bátran hoztak egymásért jelentős áldozatokat, ezzel szolgálva alakulatukat és nemzetüket, valamint diadalra vezetve a válogatottat" – kezdte mondanivalóját a Zebrák első embere. 

"Bár ez igen ritkán fordul elő velem, most nem azért vagyok itt, hogy jelentősebb bejelentést tegyek, annak ellenére, hogy egyáltalán nem unatkozom, a klubbal kapcsolatos mindennapi teendőim pedig teljes egészében lekötik figyelmemet. A következő napokban minden bizonnyal fontosabb közleményeket publikálunk majd részvényeinkkel kapcsolatban, ugyanakkor a mai napnak teljes egészében Maxról kell szólnia, s én magam is csupán azért ülök itt, mert mindenképpen jelen kívántam lenni első sajtótájékoztatóján, hogy üdvözöljem őt. 

Az elmúlt években számos alkalommal volt alkalmam találkozni Allegri mesterrel, a Continassára való visszatérését követően pedig ismét megadatott számunkra, hogy szélesebb körű eszmecserét folytassunk egymással, mint szakember a szakemberrel. Ezen találkozó keretein belül alaposan, minden részletre kiterjedően kielemeztük a Juventus helyzetét, s megállapítottuk, hogy közösen, egymást a végsőkig támogatva vállaljuk a visszatéréssel járó potenciális kockázatokat, emellett pedig felelevenítettük dicsőséges múltunk emlékeit, illetve megfogalmaztuk ismételt együttműködésünk alapvetéseit. Tisztában vagyunk vele, hogy Max nagy elvárásokkal kezdi meg második ciklusát Torinóban, ugyanakkor le kell szögeznünk, hogy az elvárások java része előítéleteken alapszik, melyek egy mester személyéből kifolyólag magától értetődőnek veszik a sikereket, illetve a későbbiekben elért eredményeknek sem tulajdonítanak nagy jelentőséget ebből kifolyólag. Ez a felfogás a szenvedély elvesztéséhez, valamint a későbbi trófeák lebecsüléséhez vezet, ami rendkívül kártékony és rossz folyamatnak számít, s azt hiszem, ennek miértjét nem is kell ennél bővebben kifejtenem. 

Mint tudják, itt, a Juventusnál azon dolgozunk, hogy a lehetséges összes trófeát megszerezzük, s ezt nem csak egy alkalommal, hanem az összes idényben meg szeretnénk tenni. A serlegek elhódításához győzelmekre van szükség, egy győzelem pedig sosem lehet magától értetődő. Ha így vélekednénk bármely általunk magasba emelhető trófeáról, kapitális hibát követnénk el, mivel minden egyes győztes mérkőzés, s ebből kifolyólag minden egyes elnyert serleg mögött rengeteg áldozat, s elérésük iránti akarat van. Aki úgy gondolja, hogy az elmúlt szezonok során megnyert kupákra magától értetődő eredményekként tekintettünk, téved.

A Bianconeri mindig is megfelelő környezetnek számított az egyes diadalok eléréséhez, s mióta ennél a klubnál munkálkodom, sosem láttam olyan sikert, melyért ne kellett volna megdolgoznunk. A győzelmeket igen nehéz elérni, s ahogy Max is mondta korábban, ezen sikerek nem is valóak mindenkinek. Akinek sikerül elérnie céljait, az hatalmas tiszteletet, s nagy megbecsülést érdemel, az új évad során pedig minden bizonnyal arra törekszünk majd, hogy a lehető legtöbb tisztelet vívjuk ki e téren szurkolóink, illetve a szakma részéről. 

Az idények érdemi része tavasszal, márciusban kezdődik, ugyanis egy gárdának ekkora kell olyan fizikai és mentális állapotba kerülnie, melynek segítségével kieszközölheti a sikereket, s végrehajthatja céljai elérését. Az általunk elérni kívánt eredmények ugyanazok, mint melyek mindig is voltak, ennek nyomán pedig kénytelen vagyok leszögezni, hogy Max nem is barátságunk miatt tért vissza az alakulathoz. Allegri mester nem azért ült le ismételten a Juventus kispadjára, hogy viszontlásson bennünket, hanem azért, mert hiteles embernek számít, aki a legmegfelelőbb tréner arra, hogy a következő négy esztendőben megírja a Juve történelmének egy új, reményeink szerint sikerekben gazdag fejezetét, hiszen tudjuk, hogy a legszebb trófea mindig a következő, melyet magasba emelhetsz. 

A Bianconeri vezetősége, melybe maga Max is nagy bizalmat fektetett, véleményünk alapján képes lesz legjobb tudása szerint segíteni e folyamatot, mivel Maurizio, Pavel, valamint Federico egytől-egyig nagyszerű emberek mind szakmai, mind pedig személyes tekintetben. Tudjuk, hogy az előttünk álló négy évben kemény munka vár ránk, ám azzal is tisztában vagyunk, hogy ennek révén újabb győzelmek, s nagy sikerek állnak előttünk. Max visszatért, mivel minden szempontból képes azonosulni a Juventusszal, s a klub is vele. A 2025-ig tartó kinevezés egyértelműen a bizalom jele, ugyanakkor azt is jelzi, hogy egyelőre középtávú tervekkel rendelkezünk, melyekből a későbbiekben valami igazán nagy bontakozhat majd ki. A következő négy szezon során ismét Massimiliano Allegri irányítja majd az alakulatot, mostantól kezdve pedig nem szabad törődnünk a múlttal, s csak arra kell koncentrálnunk, ami előttünk áll. Ez magától értetődő módon a jövő, ami remélhetőleg minél fényesebben ragyog majd Torinóban. Üdvözlünk újra a Juventusnál, Max!"

Agnelli ezt követően, szintén nem túlságosan meglepő módon újságíró kérdéseket is kapott, melynek egy részében a fent említett alapvetéseket ismételgette, másik felében pedig az együttes csapatkapitányáról, Giorgio Chielliniről beszélt, egyértelműen kijelentve, hogy a veterán védő nem jelent problémát, s hosszabbítani fog a Bianconerivel. 

"Hogy Giorgio Chiellini meghosszabbítja-e majd szerződését? Alakulatunk jelenlegi csapatkapitánya közel húsz esztendeje szolgálja a Juventust, s továbbra is jól érzi magát nálunk. A múlt hétfőn beszéltem vele utoljára, mely társalgás keretein belül leszögezte, hogy nagy erőt érez magában. Egy ilyen megterhelő szezont követően nem lett volna illendő megszakítani nyaralását, s Torinóba ráncigálni őt, azonban minden további pletyka elkerülése végett egyértelműen, s remélhetőleg mindenki számára világos módon leszögezném, hogy Chiellini az eddigiekben sem jelentett, s ezután sem fog problémát jelenteni az Öreg Hölgynek" – összegzett Agnelli.