Híres Juventus-drukkerek IV. – Federica Pellegrini úszó

pellegrini1.JPGA nyár során olyan hírességeket mutatunk be, akik hozzánk hasonlóan a Juventus szerelmesei, és habár ismertségük okán sokak számára példaképként szolgálnak, ha a Bianconeriről van szó, ugyanolyan szurkolókká válnak, mint mi magunk, megszüntetve minden társadalmi különbséget arra a 90 percre, amíg a Zebrák a pályán vannak. Az előző részben az olasz popzene királyáról, Eros Ramazzottiról írtunk. Következő hírességünk egy sportoló, aki Magyarországon kevésbé ismert, viszont Olaszországban rendkívüli népszerűségnek örvend, sportsikerei pedig magukért beszélnek. Habár ő maga a 2008-as pekingi olimpián elérte a legnagyobb sikert, amiről sportoló csak álmodhat, az olimpiai aranyat, ez mit sem változtat rajongásán a Zebrák iránt. Az olimpiai aranyérem mellett több világcsúcs, és világbajnoki elsőség fűződik nevéhez, emellett az egyetlen úszó a világon (férfi és női egyaránt), egymás után nyolc világbajnokságot is érmet tudott nyerni ugyanabban a versenyszámban (200 méteres gyorsúszás). Még csak 32 éves, de sokan már most minden idők legjobb olasz úszójának tartják. Ő Federica Pellegrini.

Pellegrini a Velencéhez közel levő Miranóban született 1988. augusztus 5-én. Az úszás iránti szeretetét édesanyjától örökölte, ő kezdte el támogatni úszókarrierjét is. A kis Federica tehetsége már egészen korán megmutatkozott, 6 évesen már versenyeken vett részt. Első edzője, Massimiliano Di Mito karrierjének első szakaszát szinte végigkísérte, aki 6 éves korától egészen 2006-ig mellette volt. Mindössze 14 évesen, 2002-ben már bemutatkozott a felnőttek között is, az országos bajnokságon bronzérmet szerzett 200 méteres gyorsúszásban (később ez az úszónem lett a specialitása). A korosztályos nemzetközi versenyek után 16 évesen sor került első felnőtt nemzetközi megmérettetésére is. Erre az időre már egyértelműen a hazai gyorsúszás királynője lett, hiszen sorra nyerte a hazai versenyeket. A köztudatba mégis az athéni olimpián robbant be, hiszen mindössze 16 évesen ezüstérmet szerzett 200 méteres gyorsúszásban a román Camelia Potec mögött, ezzel a legfiatalabb olasz sportoló lett, aki egyéni számban olimpiai érmet szerzett. Eredménye elismeréseként a Olasz Köztársaság Lovagi Érdemkeresztjével tüntették ki.

pellegrini6.JPGEgy évvel később ismét egy ezüstérem került a vitrinbe, szintén 200 méteres gyorson, a montreali rendezésű világbajnokságon. Még ebben évben megnyerte élete első nemzetközi versenyét, a hazai rendezésű rövid pályás Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet, Triesztben. A 2007-es melbourne-i világbajnokságon úszta meg élete első világcsúcsát kedvenc számában az elődöntőben, így joggal számított a fő esélyesnek, azonban másnap a döntőben nem sikerült megismételni remek teljesítményét, és csak bronzérmet szerzett, ráadásul az aranyérmes Laure Manaudou világrekordját is átadta a múltnak mindössze egy nap után. Ebben az évben hazánkba is ellátogatott, hiszen 2007-ben Debrecen rendezte a rövid pályás úszó-Európa-bajnokságot, Federica éremgyűjteménye pedig egy ezüstéremmel bővült, köszönhetően a 400 méteres gyorsúszásban elért második helyezéséért.

pellegrini5.JPGPályafutásának eddigi legsikeresebb éve mindössze húsz esztendős korában érkezett el, hiszen 2008-ban az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokságon egyéni aranyérmet (világrekordot megdöntve), valamint csapatváltóban ezüst- és bronzérmet szerzett. Ennek fényében érkezett meg a pekingi olimpiai játékokra, ahol 400 méteres gyorsúszás világrekordjának tartójaként egyértelműen a szám fő esélyesének számított. Minden jól alakult számára, a döntőre új olimpiai rekorddal sikerült kvalifikálnia magát, azonban elszámolta az energiabeosztást, és csak a csalódást keltő ötödik helyen ért célba. Nem volt sok ideje azonban a kudarcon rágódnia, hiszen még aznap egy másik döntőben is érdekelt volt, 200 méteres gyorson. Ezúttal nem bízott semmit a véletlenre, világrekorddal lett olimpiai bajnok, elérve a legnagyobb sikert, melyről egy sportoló csak álmodhat. Az olimpiát követően a fiumei rövid pályás Európa-bajnokságon is begyűjtött még egy aranyérmet. A sikerek a következő évben maradtak el, a hazai rendezésű világbajnokságon Rómában két aranyérmet is szerzett, ráadásul a világon először sikerült női úszóként áttörnie a 4 perces álomhatárt 400 méteres gyorsúszásban, így világrekorddal övezve énekelhette az olasz himnuszt a pódium tetején. 2010-ben a budapesti Európa-bajnokságon is képviseltette magát, először indult 800 méteren, és rögtön bronzérmet szerzett.

pellegrini7.JPGA 2011-es világbajnokságon nyert két újabb aranyat, azonban a következő évben elmaradtak a sikerek. A londoni olimpián érem nélkül maradt, mely egyértelműen csalódásnak számított az előző évek eredményeihez viszonyítva. A Londont követő olimpiai ciklusban sikerült visszatérnie a győztes útra Európa- és világbajnokságokon egyaránt sikerült dobogóra állnia. Eredményei elismeréseként az a megtiszteltetés érte, hogy a 2016-os riói olimpia megnyitóünnepségén ő vihette hazája zászlaját az országok felvonulása alkalmával. Több öröm nem jutott neki az olimpián, hiszen mindössze a negyedik helyezést érte el a döntőben kedvenc számában. Az évet mégis sikerült egy aranyéremmel zárnia, hiszen a kanadai Windsorban megrendezett rövid pályás vb-n győzedelmeskedett 200 méter gyorson, többek között Hosszú Katinkát legyőzve. Az ezt követő években új úszásnemekben is kipróbálta magát, de visszatért kedvenc számához, melyben egy újabb aranyérmet gyűjtött a 2019-es vizes vb-n. Idén visszatért Budapestre a májusban megrendezett Európa-bajnokságra, ahol két ezüstéremmel bővült a gyűjteménye. Úszóként elért eredményei önmagukért beszélnek: 1 olimpiai bajnoki arany, 6 világbajnoki arany, 1 rövid pályás világbajnoki arany, 7 Európa-bajnoki arany, 7 rövid pályás-Európa-bajnoki arany, 129 olasz bajnoki arany, 11 világrekord.

pellegrini4.JPGMagánéletét tekintve 2011 és 2016 között élt párkapcsolatban egy másik olasz úszóval, Filippo Magninivel, utána sokáig szingli volt. 2021 februárjában egy magazinnak bevallotta, hogy szíve újra foglalt, azonban párjának személyét homály fedi. Sokak szerint a titokzatos férfi Matteo Giunta, Federica edzője, azonban ezt az úszónő tagadta. Népszerűsége okán gyakran feltűnik hazája show-műsoraiban, nemrég például az Italia’s Got Talent egyik zsűritagjaként szerepelt a tv-ben.

pellegrini2.JPGHogy ki a sajtó elől elrejtett hódoló, azt talán nem tudjuk meg, az azonban bizonyos, hogy Federica szívében egy Hölgynek is helye van. Természetesen erről a Juventusnál is tudnak az illetékesek, ennek kapcsán 2016-ban a klub hivatalos Twitter-oldalán gratulált az úszónőnek, amiért ő lehetett a zászlóvivő az olimpián. „Gratulálunk Federica Pellegrini Juventinának, aki Olaszország zászlóvivője lesz Rióban” – állt a közleményben. Federica Zebrák iránti imádatáról természetesen a játékosoknak is tudomásuk van. A csapat támadója, Federico Bernardeschi egy nevével ellátott mezt ajándékozott az olimpikonnak 2019 Karácsonya alkalmából, melyet testvére, a szintén Juventus-szurkoló Alessandro nem sokkal később örömmel próbálhatott fel. 

pellegrini3.JPGTermészetesen a sajtó egy interjú során gyakran kikéri Federica véleményét a csapat helyzetéről. Valószínű mindnyájan aktívan emlékszünk még, amikor Antonio Conte zsinórban megnyert három bajnoki cím után, két nappal az edzőtábor megkezdése előtt váratlanul lemondott, helyét pedig Massimiliano Allegri vette át. Az olimpikon úszónő a következőt mondta az eset kapcsán utólag: „Mint egy Juventina, természetesen csalódott vagyok Conte távozása miatt, de biztos vagyok benne, hogy jól fog teljesíteni a válogatott élén is. Nagyon bízom benne, mert a legutóbbi világbajnokság nem sikerült jól Olaszországnak” – vélekedett az eseményekről Pellegrini. A legutóbbi szezon kezdetekor megkérdezték mit gondol Pirlo kinevezésekor, ő pedig röviden ennyit válaszolt: „Pirlo, mint a Juventus edzője? Nagy felelősséget vállal magára, de úgy gondolom minden képességgel rendelkezik, hogy jól teljesítsen. Sok sikert kívánok neki!”

Az úszónő nagy csodálója Cristiano Ronaldónak is. A La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában az ötszörös aranylabdás kiemelkedő képességeit méltatta: „A futball különbözik az úszástól. A futballisták könnyedén tudnak 40 éves korukig játszani, ez az úszás esetében sokkal nehezebb lenne. Ronaldo esetében egy igazi fenoménról beszélünk. Hogy mi hajt egy sportolót az ő korában? Szerintem a szenvedély, emellett azonban úgy vélem, hogy magas szintű professzionalizmus is szükséges mindehhez. Hasonlóan látom ezt a Ronaldóhoz hasonló kaliberű bajnokok esetében, mint például Roger Federer, vagy Valentino Rossi. Most pedig kérem a Bajnokok Ligája trófeát! Remélem, hogy itt az idő!” – nyilatkozta Pellegrini 2019 szeptemberében.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy az olimpikon kifejezte elismerését a Juventus hetese iránt: „Ha Cristiano egyszer meghívna vacsorára, biztosan igent mondanék” – vallotta be a Mediaset riporterének. „Nagyon szeretném őt megismerni, semmi rosszat nem kell mögé gondolni, tudom, hogy nős és gyermekei vannak. Azt hiszem, gyakrabban fogok kijárni a stadionba, hogy lássam őt játszani, mivel szeretném látni a legnagyobb sportolókat élőben, legyen szó focistákról, teniszezőkről, vagy úszókról. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy élőben láthassam őt” – zárta mondandóját Federica Pellegrini, aki hozzánk hasonlóan továbbra is álmodozik a BL-serlegről – Ronaldóval, vagy akár nélküle.

 Felhasznált források: Wikipedia_IT, Wikipedia_EN, Goal Italia, TuttoJuve.com, JuventusNews24.com, Il Messaggero, Sportface.it, Sport.Virgilio.it.