Olasz játékosnyilatkozatok a döntő után

chiello_england.jpgAz olasz labdarúgó válogatott tegnap esti, rengeteg Juventinóban is szép, sőt sokak számára életre szóló élményeket okozó Európa-bajnoki győzelmét követően nem csak a képek és a videók, hanem maguk a főszereplők is megszólaltak a találkozóról, melynek keretein belül a Bianconeri futballistái is az olasz sportsajtó kamerái elé álltak, hogy számot vessenek az elmúlt hetek, illetve az Anglia elleni megmérettetés történéseiről. 

Ezen labdarúgók közül elsőként a nemzeti alakulat és az Öreg Hölgy csapatkapitánya, a harminchat esztendős kora ellenére első nemzetközi trófeáját szerző Giorgio Chiellini értékelt, aki szerint alakulata minden tekintetben megérdemelt diadalt aratott, emellett pedig a csapat kapusát, a két büntetőt is kivédő, s a torna legjobb játékosának megválasztott Gigio Donnarummát méltatta. 

"Nyertünk, s úgy vélem, mindezt teljesen megérdemelten tettük. Május elejétől fogva azt éreztük, hogy valami egészen varázslatos dolog leng körül bennünket, s hittünk benne, hogy e kivételes légkör nagy eredményeket hozhat számunkra. Megérdemeltük ezt a trófeát, ahogy Olaszországnak is kijárt ez a győzelem az elmúlt két esztendőt követően. Ez mindannyiunk közös sikere" – szögezte le a RAI Sport számára. 

"Hihetetlenül nagy szenzációt arattunk, emiatt pedig szeretném megköszönni minden egyes társamnak, aki az elmúlt három esztendőben valamilyen formában szerepelt vállalt abban, hogy most megnyerhettük az Európa-bajnokságot, s mindazon futballistáknak, akik most otthonról kényszerültek figyelni a találkozót. 

Legfontosabb vezérelvünk mindig is az volt, hogy felszabadultan, ugyanakkor eredménycentrikus módon futballozzunk, hogy ezzel magunk mellett a szurkolók számára is szórakoztató összecsapásokat varázsoljunk. Mindenképpen irányítani szerettük volna a találkozót, s birtokolni kívántuk a játékszert, annak ellenére pedig, hogy ellenfelünk már a második percben megszerezte ellenünk a vezetést, megítélésem szerint sikerült véghezvinnünk elképzeléseinket, s kontrollálni az eseményeket. 

Hogy mi volt a döntő faktor a büntetőpárbaj során? Természetesen Donnarumma! Gigi Buffon után most itt van nekünk Gigio, aki elképesztő hatást gyakorol védelmünkre. Számomra különösen szép, hogy a hátsó alakzat ekkora szerepet vállalt a győzelemből, azonban végső soron mindannyian ugyanannyit dolgoztunk annak érdekében, hogy a csúcsra érhessünk, melynek folytán alig várjuk, hogy hamarosan hazatérjünk, s együtt ünnepelhessünk egész Olaszországgal" – zárta gondolatmenetét Chiellini. 

bonucci_england.jpgA veteránt védő társa, az olaszok egyenlítő gólját szerző, s a meccs emberének is megválasztott Leonardo Bonucci elmondása szerint minden tekintetben hatalmas siker, hogy az Azzurri a Wembley-ben győzte le a Háromoroszlánosokat, s meglátása szerint a trófea történelmi jelentőségéről mindent elmond, hogy a 65 ezer jelenlévő angol drukker közül alig páran várták meg a kupaátadó ceremóniát, s Bukayo Saka büntetőjét követően azonnal elhagyták a stadiont. 

"Ez egy valóra vált álom, melynek megtörténtében mindannyian hatalmas szerepet játszottunk, élen a fantasztikus munkát végző Mancini mesterrel. Hihetetlen érzés, hogy éppen én szerezhettem egy ehhez hasonló jelentőséggel bíró, minden tekintetben történelmi gólt az Európa-bajnokság döntőjében, s szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy most elmondhatom ezt magamról" – fejezte ki érzelmeit széles mosollyal Bonucci a RAI Sport kamerái előtt. 

"Mikor keretünk a tornát megelőzően összegyűlt Szardínián, egytől-egyig éreztünk, hogy hangulatunk, s a bennünket körülvevő légkör alapvetően más, mint az elmúlt évek során. Ezen felismerésből meglátásom szerint hatalmas erőt merítettünk, melynek folytán nagy önbizalomra, bizonyosságra, valamint egységességre tettünk szert. A kontinensviadal folytán végig e szellemiségben futballoztunk, a döntővel pedig megkoronáztuk eddigi teljesítményünket. A finálé volt a hab az olasz válogatott tortáján, produkciónknak köszönhetően pedig mindannyian legendákká váltunk. 

Véleményem szerint jelen pillanatban mindannyiunkban egyedülálló érzések kavarognak, s megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben kiélvezni e pillanatokat. Nem tagadom, rendkívüli módon élveztem, hogy 65 ezer angol szurkoló még a trófea átadása előtt elhagyta a stadiont, ahogy annak is rendkívül fogok örülni, mikor hazavisszük az Eb-serleget Rómába, hogy ott végre magasba emelhessük szurkolóink előtt is. Az angolok azt hitték, hogy a futball végre hazatér, a kupa pedig Londonban marad. Természetesen sajnálom őket, mivel pontosan tudom, hogy milyen érzéseket kelt az emberben egy efféle kudarc, azonban Olaszország ismét megmutatta valós értékét, s még egyszer leckét adott a labdarúgás világának. 

A bemelegítés során csapattársaimmal azt mondtuk egymásnak, hogy a lelátói hangulat csupán a háttérzajt szolgáltatja a mérkőzéshez, nekünk pedig nem szabad foglalkozunk a drukkerek szélsőséges megnyilvánulásaival. Az elmúlt esztendőkben felépített, s immár 34 meccs óta tartó veretlenségi sorozat egyértelműen mellettünk szólt, s ahhoz, hogy végül mi mondhassuk magunkat győztesnek, semmivel sem kellett többet, vagy kevesebbet tennünk, mint a fináléba vezető út során" – összegzett a védő. 

A Juve szélsője, a csereként pályára lépő, azonban tizenegyesét elképesztő magabiztossággal értékesítő Federico Bernardeschi arról beszélt, hogy bár az elmúlt idény rendkívül nehéz volt számára, a tornagyőzelem sok mindent visszaad az általa megtapasztalt kudarcokból, ennek nyomán pedig szeretne köszönetet mondani minden egyes személynek, aki lehetővé tette az Azzurri számára a sikert. 

bernardexchi_england.jpg"Úgy vélem, hogy teljes mértékben megérdemeltük mindazt, mely az utóbbi négy hét során történt velünk. Kijelenthetem, hogy az elmúlt szezon a legkevésbé sem volt könnyű idény számomra, mivel rendkívül sok szenvedésen kellett keresztülmennem, ha pedig egy futballista ilyen évadot él át, számos dolog komplikálttá válik számára" – szögezte le a RAI Sportnak. 

"Ennek ellenére alapvetően mindig is optimista embernek tartottam magam, ekképp pedig nem tehetek mást, mint hogy felszegem fejem, s megpróbálok túllépni nehézségeimen, még akkor is, ha ez számos esetben igencsak megerőltető feladatnak bizonyul. Szeretnék köszönetet mondani minden egyes csapattársamnak, valamint az engem irányító stábtagoknak, vagyis mindazoknak, akik hittek bennem. Válogatottunk felült Európa trónjára, ennél szebb ajándékot pedig nem is kaphattam volna az élettől. Soha nem éreztünk bizonytalanságot, hiszen mindvégig hittünk benne, hogy véghezvihetjük legnagyobb álmainkat, ahogy ma is tisztában voltunk vele, hogy megnyerhetjük a találkozót. A második percet követően tudtuk, hogy képesek vagyunk győzni a Wembley-ben, érzéseink pedig végső soron be is igazolódtak" – jelentette ki Bernardeschi. 

donnarumma_england.jpgA mérkőzés végén bekövetkező büntetőpárbaj során két tizenegyes is megfogó fiatal reménység, Gianluigi Donnarumma arról beszélt, hogy a torna legjobb labdarúgójának járó díjat elsősorban a Juve veterán párosának, Chiellininek, illetve Bonuccinak köszönheti, emellett pedig nem felejtette el megemlíteni nagy elődjét, Gianluigi Buffont sem, aki elmondása szerint mindig is a valaha volt legnagyobb kapusnak fog számítani. 

"Rendkívüliek voltunk, hiszen egyetlen perc erejéig sem adtuk fel, s végig hittünk benne, hogy végül mi emelhetjük majd magasba a trófeát. Ahogy Francesco Acerbi számos alkalommal említette az elmúlt hetekben, most is csupán egyetlen centiméter hiányzott ahhoz, hogy mi örülhessük a lefújást követően, ez pedig végül így is történt, mindannyiunk határtalan boldogságára" – mondta a RAI Sport riporterének. 

"Mindenki tisztában van vele, hogy milyen nehéz helyzetből építettük fel magunkat az utóbbi három esztendőben, ennek alapján pedig meglátásom szerint teljesen megérdemeltük a sikert. A korai gól számos együttest megfoghatott volna, azonban az olasz válogatott nem az az alakulat, mely feladja egy ilyen találatot követően, hiszen soha sem engedtük ki a kezünkből az irányítást az eddigiek folyamán. 

Természetesen némileg nehéz helyzetbe kerültünk, miután Anglia megszerezte a vezetést, ugyanakkor ennek bekövetkezte után is sikerült higgadtnak maradnunk, s kis idő elteltével máris visszanyertük az irányítást, melynek köszönhetően látványos játékot bemutatva arattunk diadalt. Hogy én lettem a torna legjobb futballistája? Azt, hogy kezemben tarthatom ezt a nagyszerű egyéni elismerést, két embernek köszönhetem, a mellettem álló Giorgiónak és Leonardónak. Nélkülük egészen biztosan nem juthattam volna ilyen magasságokba. 

Hogy én lennék Buffon utódja? Ez rendkívül merész kijelentés, mivel Gigione a világtörténelem valaha volt legjobb hálóőre. Nyilvánvalóan én is igyekszem legjobb tudomásom szerint futballozni, s a lehető legnagyobb mértékben segíteni alakulatomnak, ugyanakkor mindez nem változtat a tényen, miszerint Buffon örökké a válogatott első számú kapusa marad. Meglátjuk, hogy hogyan teljesítek majd a továbbiakban, s hol tartok majd pályafutásom végén, ám jelen pillanatban csak álmodom arról, hogy egyszer olyan szinte jutok, mint melyet Ő képviselt" – zárta szavait a hamarosan a Paris Saint-Germain alakulatához igazoló portás. 

florenzi_england.jpgA francia alakulattól éppen az idény végén távozó olasz jobbhátvéd, a torna során mindössze egy félidőt játszó Alessandro Florenzi arról beszélt, hogy az Azzurri a világ összes olasz szurkolójának kívánja szentelni sikerét, emellett pedig szót ejtett Roberto Mancini másodedzőjéről, az elmúlt évek során a rákot kétszer is legyőző Juve-ikonról, Gianluca Vialliról is. 

"Ezt a trófeát mindenekelőtt a világ összes olasz emberének és szurkolójának kívánjuk szenteli, elsősorban azért, mert ma újabb alkalommal bizonyítottuk be, ha eddig nem lett volna egyértelmű, hogy milyen különleges nemzet is vagyunk. A kupa most hazatér Rómába. Sajnálom az angolokat, hogy elírtak egy betűt ebben a jelmondatban, [utalás az It's coming home szólásra, melyet egyébként Leo Bonucci is kifigurázott a meccset követően az It's coming to Rome szlogent hangoztatva – a szerk.] azonban nem tehetünk róla, hogy ilyen határtalan boldogság öntötte el szívünket" – fogalmazott a RAI Sport munkatársának. 

"Csapat nélkül egyszerűen nincs győzelem, s azt hiszem, hogy együttesünk a torna első percétől fogva egészen az utolsó pillanatig megmutatta, hogy egy nagybetűs csapatként kell tekinteni rá, ráadásul egy olyan alakulatként, melyet minden szurkoló magáénak érezhet, s mindenki sajátjaként tekinthet rá. Leo Bonucci egyenlítő találatát követően rádöbbentünk, hogy innentől fogva valóban megszerezhetjük a győzelmet, s arra is van esélyünk, hogy ezt még a hosszabbítás során megtegyük, s ne bízzuk a döntést a büntetőkre. 

Ezt sajnálatos módon nem sikerült megtennünk, azonban a tizenegyespárbaj során Gigio talán élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, ami nekem is külön örömet okozott, mivel ha Saka büntetője bement volna, nekem kellett volna odaállnom Pickford elé a hatodik rúgás elvégzése érdekében. Hosszú hetek, s hosszú mérkőzés áll mögöttünk, mely mindannyiunkat megterhelt mind fizikai, mind pedig mentális tekintetben, ugyanakkor most nincs más dolgunk, mint hogy kiélvezzük diadalunkat, lehetősé szerint szurkolóinkkal együtt ünnepelve. 

Tudom, hogy Gianluca Vialli gyűlölni fog ezen mondatokért, de akkor is kénytelen vagyok kijelenteni, hogy az Ő kiállása, valamint személyes története mindannyiunk számára félelmetes erőt és bátorságot adott a kihívásokkal való szembenézéshez, mivel megmutatta számunkra, hogy sosem adhatjuk fel a küzdelmet, attól függetlenül, hogy éppen milyen körülmények között találjuk magunkat" – zárta a nyilatkozat-sort a védő.