Chiellini: "Meleg szívvel és hideg fejjel kell játszanunk"

chiellini_before_final.jpgA Juventus és az olasz válogatott csapatkapitánya, Giorgio Chiellini a ma este 21 órai kezdettel megrendezésre kerülő Európa-bajnoki finálét megelőzően a tegnapi nap folyamán hosszabb nyilatkozatot adott a nemzetközi sportsajtónak, melynek keretein belül Anglia erősségein, illetve a Háromoroszlánosok által jelentett hatalmas kihíváson túl egyebek mellett szót ejtett az Azzurri mentalitásának fontosságáról, valamint Harry Kane képességeiről is, akit állítása szerint szívesen megnézne a Bianconeri kötelékében. A nyilatkozatot szokásainkhoz híven, kísérőszöveg nélkül tesszük közzé. 

"Tisztában vagyunk vele, hogy milyen jelentőséggel bíró, s milyen óriási nehézséget jelentő összecsapás előtt állunk. Tudjuk, hogy a Spanyolország elleni mérkőzéshez képest egy teljesen más találkozóra kell készülnünk, elsősorban azért, mert véleményem szerint éppen azon alakulatok jutottak be az Európa-bajnokság fináléjába, melyek a legtöbb erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy most itt legyenek, s melyek a legjobban megérdemlik, hogy szemtől-szemben küzdhessenek meg a trófeáért. 

Elég, ha megnézzük az angol válogatott tornán mutatott teljesítményét, valamint az általuk produkált statisztikákat, ugyanis ebből minden kétséget kizáróan világlik ki, hogy ellenfelünk mind mentális, mind fizikai tekintetben egy roppant erős együttesnek számít, akik jól körülhatárolható egyéniséggel és klasszis futballistákkal rendelkeznek. A 2016-os Eb-t követően Gareth Southgate igazi csapatot épített fel, akik ugyan nem cseleznek annyit, s nem birtokolják olyan nagy mértékben a labdát, mint a spanyol nemzeti együttes, ám ennek ellenére minden egyes csapatrészükben erősnek számítanak, melyet világosan megmutat, hogy a torna során mindössze egyetlen alkalommal kaptak gólt, azt is egy balszerencsés szabadrúgásnak köszönhetően. Amint terület nyílik előttük, magas letámadásuk kamatoztatásával azonnal képesek sarokba szorítani az ellenfelet, ekképp pedig egy meglehetősen kellemetlen és veszélyes futball mentén játszanak. 

Természetesen láttam a döntő előtt készült szurkolói képregényeket, valamint a skót függetlenségpárti napilap, a National címlapját is, melyeken jót derültem a bennük rejlő kreativitás, illetve az e téren is megmutatkozó örökös rivalizálás miatt. Úgy vélem, hogy holnap este meleg szívre, valamint hideg fejre lesz szükségünk, mivel csak e két tényező meglétekor kerülhetjük el a vereséget, valamint csak ezek fennállásakor játszhatjuk saját játékunkat, s tarthatjuk sakkban Angliát. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen szintű alakulattal szemben egyszerűen lehetetlen lenne kilencven percen keresztül kontrollálnunk a találkozót, azonban minden apró részletre figyelnünk kell a döntő megnyeréséhez, a nehezebb pillanatokban pedig kizárólag mentalitásunkra, s eltökéltségünkre kell hagyatkoznunk, nem pedig esetleges félelmeinkre, melyeknek nem szabad befolyásolniuk bennünket. 

Hogy milyen érzés lesz egy Eb-döntőn pályára lépni a Wembley-ben? Minden bizonnyal páratlan, mivel igen kevés futballistának adatik meg, hogy egy ilyen szintű találkozón szerepelhessen egy ilyen, történelmi jelentőségű stadionban. Az én feladatom a holnapi nap folyamán elsősorban a csapat feszültségének feloldása lesz, akárcsak Roberto Mancininek, aki e tekintetben is bátran hagyatkozhat rám, s fektetheti belém bizalmát. Tudjuk, hogy a megfelelő összpontosítás milyen jelentőséggel bír egy ilyen jellegű tétmérkőzésen, ekképp pedig kérlelés nélkül kell vállalnunk a tűzoltók szerepét az esetlegesen felbukkanó krízishelyzetekben, ugyanakkor arra kell törekednünk, hogy élvezzük a játékot, s hogy az általam is több ízben kihangsúlyozott felszabadultság-öröm kettős vezérelje gárdánkat. 

Pontosan ismerem Harry Kane jellemvonásait, aki első találkozásunk alkalmával, egy Torinóban megrendezett barátságos válogatott találkozón nyűgözött le először, azóta pedig számtalan alkalommal tette meg ezt. Kane fizikailag erős, technikás támadó, aki ösztönösen tudja, hogy milyen módon kell bánni a játékszerrel, a góllövés mellett pedig bátran szolgálja ki csapattársait, valamint vállalja el a szabadrúgásokat is. A Juventus és a Tottenham összecsapásain volt néhány alkalmam összemérnem vele tudásomat, így pedig tisztában vagyok vele, hogy mire számíthatok tőle. Hihetetlenül nagy rajongója vagyok, nyugodtan megkérdezhetik Fabio Paraticitől, hogy az elmúlt esztendőkben hány alkalommal vetettem fel leigazolását a Bianconerinél. Holnap este szerencsém lesz ismételten találkoznom vele a pályán, ám ez nem kelt bennem aggodalmat, mivel hiszem Olaszország védelmének erejében. 

Kijelenthetem, hogy együttesünk rendkívül élvezte a torna eddigi részét, mivel úgy érezzük, hogy másfajta levegőt szívhattunk be az utóbbi hetekben, mint válogatottunkban töltött pályafutásunk korábbi szakaszaiban. Mikor Mancinivel közösen arra jutottunk, hogy a nemzeti alakulattól való visszavonulásom ellenére továbbra is pályára lépek majd a címeres mezben, ráadásul csapatkapitányként, úgy véltem, hogy képesek lehetünk igazán nagyot alkotni a soron következő kontinensviadalon, ez a megérzésem pedig utólag be is igazolódott. A körülmény, melyből fakadóan a tavalyi évről az idei esztendőre halasztották az Európa-bajnokságot, páratlan lehetőséget biztosított a fiatalok számára ahhoz, hogy tovább fejlődjenek, s hogy klubcsapataik meghatározó alakjaivá lépjenek elő, ez pedig magától értetődő módon az Azzurri játékára is jótékony hatást gyakorolt. Az elmúlt hetekben varázslatos utazáson mentünk keresztül, most pedig klubcsapataik meg kell tennünk az utolsó lépést, mely többeknek valóban az utolsó lehet válogatott szinten. 

Hogy miért viccelődtem Jordi Albával a büntetőrúgások előtt? Ennek semmi különösebb oka nincsen, egyszerűen csak igyekszem kiélvezni karrierem utolsó éveinek minden egyes pillanatát, ebbe pedig véleményem szerint belefér az ellenfeleimmel való humorizálás, valamint egy-egy irányukba megtett őszinte mosoly, vagy ölelés is, természetesen a tisztelet maximális megadása mellett. Mindig is bohókás személyiség voltam, aki szeretett nevetni és viccelődni az ellenfeleivel, pályafutásom végén pedig ezt még szívesebben teszem, mint a korábbi esztendőkben. Ez nem egy felvett szerep, mivel viselkedésem mindig is ösztöneimből fakadt, s meglátásom szerint ez is az egyik oka csapattársaim szeretetének, melyet a kezdetektől fogva magaménak tudhattam. Az ellenfelek magától értetődő módon nem mindig értékelik a humort, azonban a kölcsönös megbecsülés ettől függetlenül is megvan közöttünk, melyet én is igyekeztem megadni az elmúlt másfél évtizedben, s úgy hiszem, hogy sokat vissza is kaptam ezen juttatásokból. 

Igyekszem őszintén örülni minden egyes pillanatnak, melyet megélhetek, s arra törekszem, hogy kiélvezzem a még nekem jutó játékperceket. Koromból fakadóan már nem állíthatok magam elé hosszútávú célokat a labdarúgás világát illetően, így pedig az a feladatom, hogy másoknak örömet szerezzek, attól függetlenül, hogy ezen személyek csapattársaim, vagy szurkolóink. Természetesen ennek nyomán gondolkodom a holnapi találkozóról is, mely bizonyos tekintetben Anglia számára biztosít majd előnyöket, hiszen a Háromoroszlánosok hazai közönség előtt, saját pályájukon mérhetik majd össze erejüket velünk, azonban ezzel együtt is meggyőződésem, hogy Southgate alakulata teljességgel megérdemelten jutott a fináléba, mivel útjuk során rendkívül erős csapatokra mértek vereséget. Egy dolgot illetően pedig egészen biztosan nem lehetnek bennünk kételyek: a Wembley-ben játszani mindenki számára egyedülálló, s nemes egyszerűséggel csodálatos dolog. Ez a stadion maga a történelem, melyet most nekünk is lehetőségünk lesz tovább írni. 

A torna előtt tisztában voltunk vele, hogy amennyiben bejutunk a fináléba, azt nem feltétlenül minden nehézségtől mentesen tesszük majd. Ezen megérzésük valóra is vált, hiszen meglehetősen kacskaringós, akadályokkal teli úton jutottunk el idáig, azonban mindeközben folyamatosan képesek voltunk fejlődni, s újabbnál újabb játékelemekkel teleszőni futballunkat, melynek alapján leszögezhetjük, hogy a végeredménytől függetlenül is nagyszerű időszakot tudhatunk magunk mögött. Az első perctől fogva készen voltunk az előttünk álló feladat végrehajtására, e tekintetben pedig természetesen Olaszország is rengeteget adott nekünk: igen fontos volt, hogy csoportmeccseinket Rómában játszhassuk le, mivel a drukkereinkkel színesített Olimpico látványa az egyenes kieséses szakaszra is hatalmas erőt biztosított számunkra" – összegzett Chiellini.