Évértékelő – Rodrigo Bentancur

bentancur_oldalra_nez.jpgTavaly a középpálya legjobbja volt, ősztől kezdve egészen a koronavírus okozta szünetig kiegyensúlyozott teljesítménnyel rukkolt elő meccsről meccsre, háta mögött hagyva a korábbi, rendkívül ingadozó énjét. Aztán a hosszabb kihagyás után megtört valami, és egyre rosszabb formában futballozott.

Ez az idei szezonban még inkább megmutatkozott, valami hihetetlenül rosszul kezdte ezt az évadot. Féltávnál már kezdte valamelyest felvenni a ritmust, de ekkor is leginkább az volt rá jellemző, hogy míg egyik mérkőzésen remek teljesítményt nyújt, addig a másikon a legrosszabbak között van.

Rossz produkciójához nagyban hozzájárult az, hogy két fős középpályán eddig nem igazán szerepelt, és ez a poszt hiába passzolt volna igazán a korábbi Bentancurhoz, aki rendelkezett valamennyi önbizalommal, mára már mindennapossá vált, hogy szinte minden egyes mérkőzésen legalább egy labdaeladást mutat be kritikus helyen és szituációban, sajnos a Porto elleni találkozón vétette az eddigi legkomolyabb hibáját, amivel biztossá válhatott mindenki számára, ebben a srácban nincs egy csepp regista-vér sem, ami jobbára korábban is nyilvánvaló volt, hiába próbálkozott Sarri és Allegri is azzal, hogy pár mérkőzésen ebben a szerepkörben vesse be. A legkisebb presszing hatására is zavarba hozható, így nemhogy csak a labdakihozatalokért felelős játékos nem lehet normális esetben, de ebben a fázisban jobb, ha a lehető legtávolabb helyezkedik a kaputól. Annyit mindenképp megemlíteném, hogy ez nem csak az ő hibája, ugyanis nem véletlen, hogy a labdabiztosnak számító Arthur és Rabiot sem tud megbirkózni ezzel a feladattal (McKennie-ről nem is beszélve), ugyanis hiba nélkül azt, amit Pirlo szeretett volna, esetleg ő maga tudta volna megvalósítani, vagy a Xavi - Busquets - Iniesta középpálya, de az alapvonalon való passzolgatást nem ezeknek a srácokra találták ki.

Egy füst alatt tudjuk is le a negatívumokat a játékában: támadásban konkrétan semmit nem tud nyújtani, lövésekkel az egész szezon során csak 12 alkalommal próbálkozott (mint tudjuk, tüzelés nélkül nehéz gólt szerezni, nem véletlenül a Juventus történelmének egyik leggólszegényebb középpályása), a gólpasszai többsége szöglet után született, a híresen jó hosszú indításainak száma jelentősen lecsökkent (ez szintén betudhatjuk az új játékstílusnak is), a lapokat pedig előszeretettel gyűjtögeti. Ezt olvasva pedig mi más juthatna eszünkbe, mint az Inter elleni nem durva, de nagyon buta szabálytalansága, ami mondanom se kell, szintén egy komoly téttel bíró összecsapáson történt, ami elég jól megmutatja, hogy mentálisan nem egy erős játékos.

Ne csak a rossz tulajdonságairól beszéljük, inkább érdemes szót ejteni arról, hogy a liga kilencedik legtöbbet szerelő játékosa, közbeavatkozásokban a nyolcadik, és a többi védekező-statisztikában is nagyszerű. E téren eddig sem volt kérdés, hogy nagyszerű, és lehet nem is nagyon lenne rá rossz szavunk, ha jobbára csak szűréssel kellene foglalkoznia, a labdakihozatallal pedig kevesebbet, ezért is tűnt jónak a Bentancur - Arthur duó, amikor is volt mellette egy labdabiztos ember, és nem mellesleg akkor a csapatnak is jól ment, a kettő között pedig van összefüggés.

Allegri irányítása alatt csak két fős középpályán tudnám elképzelni, esetleg egy három fős középpálya jobb oldalán, ha bal oldalra sikerül szerezni egy mezzalát, mert Bentancur a támadásokhoz vajmi keveset tud hozzátenni, ezt pedig valahogy balanszírozni kell.

Én eddig nem igazán gondolkodtam abban, hogy ki kell adni az útját, de ez a negyedik szezonja Torinóban, és ebből volt jó másfél éve ami kiemelkedő, és most azt hiszem jócskán felfelé is kerekítettem. 23 évesen ez nem is hangzik egyébként rosszul, de jelenleg a középpálya nagyon durva ráncfelvarráson kellene, hogy átessen, a gond viszont az, hogy a jelenlegi felhozatal nagyjából egy szintet képvisel, és az dönthet, hogy kiért van egyáltalán érdeklődő. Személy szerint én inkább adnám el Bentancurt az 50%-os opcióval, mintsem a jobban  teljesítő Rabiot-t, míg Arthur a magas amortizációs költsége miatt, McKennie pedig a benne rejlő potenciál miatt nem eladható.

Értékelése:

  • Eredményesség (0 gól, 4 gólpassz) : hármas
  • Passzok (49.4. 90% pontosság) : négyes, ha nyers számokat néznénk, alapjáraton járna az ötös, viszont láthattuk a pályán, hogy hogyan passzol, így ezt a jegyet lerontom egyel.
  • Kulcspasszok (0.9 mérkőzésenként) : hármas, durva, de ő jegyzi a középpályáról a legtöbb kulcspasszt, és ebben Ramsey-n kívül mindenki beleszámolandó
  • Hosszú átadások (3.2 darab meccsenként, 70% pontosság): négyes
  • Beadások (0.3 darab összecsapásonként, 36% pontosság): négyes, többször végezhetett el már szögletet, többek között ennek köszönhetően gyűjtögette a gólpasszokat is
  • Közbeavatkozások (1.4 darab mérkőzésenként) : ötös
  • Szerelések (1.9 találkozónként) : ötös
  • Párharcok a földön (3.8 darab mérkőzésenként, 52% sikeresség) : négyes
  • Párharcok a levegőben (0.9 meccsenként, 60% sikeresség) : négyes
  • Cselek (1.1 összecsapásonként, 69% sikeresség) : négyes
  • Lövések (0.2 kaput eltaláló lövés meccsenként) : egyes
  • BL-teljesítmény (7.06 a Sofascore értékelése szerint) : hármas, ugyanis komoly részt vállalt abban, hogy kiessen a csapat a Porto ellen
  • Eye-test : hármas
  • Fejlődés (tavaly 7.11, idén 7.04) : kettes, a statisztikák nem mutatják meg annyira, de a visszaesés szemmel látható, és sokkal komolyabb, mint az az osztályzataiban megmutatkozik
  • Megbízhatóság : kettes, minden mérkőzésen elad legalább egy labdát, e téren megbízható, ugyanis ez alá nem igazán adja, csak ugye ebből nem a Juventus profitál. A lapokat előszeretettel gyűjtögeti (6 sárga és 1 piros)
  • Mentalitás : hármas, nem a hozzáállásával van a gond, hanem azzal, hogy mentálisan rendkívül gyenge, nem bírja a nyomást, hibái után pedig az a kevés önbizalma is elszáll
  • Összesítve: 3.37, azaz színtiszta hármas

A jó megmozdulásaiból is össze lehet vágni egy terjedelmesebb videót, ám ez igaz a hibáira is. Akik a szépre szeretnek emlékezni, azoknak mindenképp ezt a videót ajánljuk, míg akik a bakiparádéra kíváncsiak, azok megtekinthetik az első és a második részt.