Pirlo: "Szeretem ezt a klubot"

capture1_2.JPGIdén a Juventus és az Atalanta együttese között rendezték meg a Coppa Italia döntőjét, a kiírás történetében először. Mindkét csapat patinás ellenfélen keresztül jutott a döntőbe, hiszen a Zebrák az ősi rivális Intert győzték le az elődöntőben 2-1-es összesítéssel, míg a bergamóiak a Napolit búcsúztatták 3-1-es összesített eredménnyel. A La Dea szerette volna évek óta íródó tündérmeséjét végre egy kézzel fogható kupával is varázslatosabbá tenni, míg a Bianconeri ezzel szeretett volna némi szépségtapaszt ragasztani csalódást keltő szezonjára. Az első félidőben végig a lombard együttes volt az aktívabb, mégis a Juventus szerezte meg a vezetést Dejan Kulusevski gyönyörű eltekerését követően, melyre a félidő vége felé Ruslan Malinovskiy válaszolt, így 1-1-es döntetlennel vonultak a felek az öltözőbe. A második félidőben régen látott elszántsággal és koncentrációval lépett pályára az Öreg Hölgy, mely először egy Chiesa-kapufában manifesztálódott, nem sokkal később viszont már nem hibázott az olasz játékos, és egy szép összjáték után megszerezte ismét a vezetést együttesének. Az eredmény nem változott, a Juventus megnyerte 14. Olasz Kupáját, az Atalantának pedig tovább kell várnia, hogy szűk hat évtized után másodszor is elnyerje a serleget.

A születésnapos Andrea Pirlo aligha kaphatott volna szebb ajándékot játékosaitól, így természetesen örömmel állt a sajtó rendelkezésére, hogy értékelje második kupagyőzelmét edzőként: 

"Nagyszerű mérkőzés volt két nagyszerű csapattal, és végre nézők is lehettek a stadionban! Több, mint egy év után ez külön örömmel tölt el bennünket!" - kezdte interjúját az újonc edző. "Minden áron szerettük volna hazavinni a trófeát, a nehéz szezon ellenére is. Két nagyszerű csapaton keresztül vezetett az út, akiket az elődöntőben és a döntőben kellett legyőznünk. Büszkék vagyunk erre, és úgy gondolom megérdemeltük a kupát."

A mérkőzést Federico Chiesa gólja döntötte el, akiről Pirlo is elismerően nyilatkozott: 

"Chiesa nem volt a legjobb állapotban, de nagyszerű meccset játszott. Nagy örömet okozott számára, hogy győztes gólt szerzett egy döntőben, ez nem mindenkinek adatik meg."

A Juventus a második félidőben magasabb fokozatra kapcsolt, mellyel sikerült ellenfele fölé nőnie. Mivel sikerült ezt elérni?

"Cuadrado eléggé hátul volt az első félidőben, ezért azt tanácsoltam neki, hogy legyen kicsit agresszívebb Gosensen, illetve McKennie-től kértem, hogy többet támadja a középső védőket. A második félidőben ennek köszönhetően sokkal jobban teljesítettünk."

Az újságírók természetesen megkérdezték Pirlót, hogyan értékeli magát edzőként, illetve hogyan látja a saját jövőjét:

"Sok nehézségen mentünk keresztül a szezon során. Tudom, hogy ez a győzelem nem fogja eltörölni a hullámvölgyeket, de sokat tanultam. Természetes, hogy újra kell definiálnom magam, ezért is lettem edző. Gyermekkorom óta imádom a futballt, ezért is szerettem volna folytatni, szeretek edző lenni, szeretem ezt a klubot is. Hogy mit hoz a jövő, az a vezetőség döntésén múlik. A játékunk fejlesztése folyamatos volt a szezon során, mely sokszor az ellenfelünk karakterein is múlott. Most viszont csakis a vasárnapi mérkőzésre kell gondolnunk, mert az fog dönteni a jövőnkről. Ennek okán korai is még a következő szezonnal foglalkozni. A lehető leggyorsabban regenerálódnunk kell és a legjobbunkat kell nyújtanunk."

 A Juventus jelenleg a tabella ötödik helyén áll és nincs a saját kezében a sorsa, hogy beérjen a Bajnokok Ligája-kvalifikációt érő negyedik pozícióba. Ebben segíthet a friss kupa-ezüstérmes, akik hétvégén a Milannal játszanak. Kérdés, hogy a bergamóiak mindent meg fognak-e tenni a győzelemért.

"Az Atalanta mindig agresszíven a győzelemre játszik, nem kell megmondani nekik mit csináljanak. Bízunk benne, hogy mindenki a legjavát fogja adni a szezon végén is."

Az újonc edzőt számos kritika érte a szezon során, az újságok többször tényként kezelték, hogy nem élvezi a játékosok bizalmát.

"Nem olvasok újságot, mivel a munkám során egész héten a pályára koncentrálok. Nem ülhetek otthon és bánkódhatok azokon a dolgokon, amiket az újságok lehoznak. Így cselekedtem játékosként, és ezt teszem edzőként is. Sosem volt problémám a srácokkal, ez nem több egyszerű pletykánál."

Végezetül megkérdezték az újonc edzőt játékosként, vagy edzőként nehezebb-e megnyerni a Coppát.

"Egyértelmű, hogy edzőként. Néha próbálsz beszélni a játékosokhoz, de nem hallanak, edzőként pedig olyan dolgokat is látsz az oldalvonal mellett, amik a pályán nem látszódnak. Néha legszívesebben berohannék a pályára és játszanék!" - zárta interjúját a friss kupagyőztes mester.