Interjú – Atalanta BC - magyar szurkolói oldal

Nem érhető el leírás a fényképhez.Ma 21 órai kezdettel, a Juventus az idény utolsó előtti fellépésén, a Mapei Stadium gyepén, az Atalanta gárdája ellen lép pályára az Olasz Kupa döntőjének résztvevőjeként, amely összecsapást Davide Massa fog vezetni, végre szurkolók előtt. A mérkőzést a Sport 2 csatorna közvetíti.

Ebből az apropóból, ma az Atalanta BC - magyar szurkolói oldal szerkesztőjével, Jámbor Zsomborral készült interjú, a már megszokott módon.

JuventusFanatikus: Először is, szeretném megköszönni, hogy elfogadtad a felkérésünket!

JF: A bergamói csoda továbbra is tart, ugyanis az Atalanta 78 pontot begyűjtve, 90 lőtt és 45 kapott góllal már biztos BL-szereplő, a szóban forgó sorozatban bejutott a legjobb 16 közé, ahol az elődöntős Real Madrid ellen helyt tudott állni, és a Coppa Italia döntőt játszhat a Juventusszal. A tavalyi szezon is hasonlóan csodálatos volt, ezért kérdezem meg, hogy elégedett vagy az eddigi eredményekkel, vagy arra számítottatok, hogy idén még egy szintet tud lépni a Gasperini vezette együttes?

Jámbor Zsombor: Ki ne lenne elégedett ilyen teljesítménnyel? Olaszország meghatározó csapata lett az Atalanta és Európában is egyre elismertebb ez a név. Az, hogy számítottunk-e ilyen évre? Nehéz volt egy ilyen rendhagyó évben, szezonban bármire is számítani. De nyilván benne volt a pakliban egy újabb kiváló szezon.                                                                                                                                              

JF: Ha már a szintlépésnél tartunk, szerinted mi lehet a kulcs ehhez, min kellene változtatni? Egyáltalán nektek, szurkolóknak fontos lenne, hogy csapatotok kimondottak kupákért küzdjön, vagy megelégszetek azzal, hogy az Atalanta szép focit játszik, a meccsek döntő többségén esélyesnek számít, és hátha összejön egy-egy komolyabb eredmény, mint amilyen egy Coppa Italia, vagy egy BL-negyeddöntő?

JZS: Már most is kupákért küzd az Atalanta. Az olasz bajnoki cím egyik esélyese évek óta, és így van ez a kupában is. A Bajnokok Ligája nyilván más szint, ott nem is lehet kérdés, hogy a legfőbb cél a nemzetközi tapasztalat szerzése. A szép foci, illetve az esélyesség meg egy idő után sikerekkel fog párosulni.

JF: Szerintem abban megegyezhetünk, hogy Gasperini a fő letéteményese ennek a történelmi sikerkorszaknak, azonban a szerződése 2022-ben le fog járni. Hallani már arról, hogy lesz-e hosszabbítás?

JZS: Egyelőre nincs hír a szerződéshosszabbításról, van még egy év, a felek valószínűleg meg fognak egyezni. De amíg élő szerződése van addig nem is kell ezzel foglalkozni.

JF: Szinte minden egyes együttes megérezte valamelyest a koronavírus okozta válságot, ráadásul a La Dea esetében az utóbbi években stadionvásárlásról és annak felújításáról is beszélhetünk, ami szintén igen komoly kiadás. Mit lehet tudni a klub anyagi helyzetéről, mennyire tartják kézben a dolgokat Percassiék? Át tudja vészelni ezt az időszakot az együttes komolyabb játékos-eladások nélkül?

JZS: Az Atalanta az egyetlen olasz top klub, amely nyereségesen működik. Európában is egyedi módon, minden évben pluszban végez, ilyen eredmények és teljesítmény mellett is. Nem, hogy nincs szükség játékoseladásra, de még erősítésekre is van keret, ha úgy adódik. Látható tehát, hogy megoldható a rentábilis működtetés, még egy 400 millió eurós költségvetésű klubnál is.

JF: Nem is olyan soká már nyit a mercato, mely nevekkel boronálták eddig össze az Atalantát? Szerinted mely posztokat kell mindenképp megerősíteni, és kiktől szabadulnál meg legszívesebben?

JZS: Amíg nincs hivatalos bejelentés minden csak találgatás. Az újságírók fantáziája ilyenkor szárnyalhat és mindenféle alaptalan dolgot leírhatnak. Teljesen felesleges a találgatás. A védelemben mindenképp kéne egy kis erősítés, stabilitás, hiszen az a legsebezhetőbb része a csapatnak.

JF: Egykori Juventus-játékosok közül jelenleg a bergamóiakat szolgálja Cristian Romero, akit Romano szerint meg is vásárol majd az Atalanta, míg Mattia Caldara minden bizonnyal visszatér Milánóba. Esetleg pár szóban összefoglalnád, hogy a két játékos milyen utat járt az odaigazolásuk óta?

JZS: Romero egy nagyon komplex játékos lett. A támadásokat is bátran segíti (ez néha a védekezés rovására megy) és gólokban is közre tud működni. Fejjátéka kiváló, viszont a szerelésekben van még mit fejlődnie. Az ütemet nem mindig érzi, sok a sárga lap a játékában. Viszont még fiatal, bőven tud még fejlődni. Caldara nem meglepetés ha távozik, hiszen nem kap lényegi lehetőséget. Ennek okát valószínű Gasperinitől kéne megkérdezni. De a legvalószínűbb, hogy vannak nála jobbak. 27 éves, egy olyan helyet kéne találni, ahol állandó kezdő és a fejlődésének nem szab határt semmi. Kispadot koptatni mindenhol ugyan olyan.

JF: Igaz, hogy az Atalanta maga nagybetűs csapat, ám biztos, hogy vannak olyan játékosok, akik különbséget tudnak jelenteni. Kik lennének azok?

JZS: A professzor Iličić. Öreg róka nem vén róka. Igaz, a sebessége már megkopott és tényleg nem fiatal, de még mindig magasan a legképzettebb játékos. Őstehetség. Illetve, ott van a két kávészagú kolumbiai gólzsák Muriel és Zapata akik vérbeli csatárok. Muriel óriási szezont fut, ha nem vigyáz, megveszi Európa top 5 klubja közül valamelyik. Valamint Malinovskyi a középpálya legnagyobb kincse.

JF: Továbbá arról is ismert Gasperini együttese, hogy rengeteg remek játékost nevelnek ki. Jelenleg kik azok, akikben komoly potenciált látsz?

JZS: Davide Ghislandi és Alessandro Cortinovis a két legnagyobb tehetség. Mindketten a középpályán muzsikálnak, két fiatal olasz srác. Nagy jövőjük van. Valamint Amad Diallo akit valamiért sikerült eladni a Manchester Unitednek. Na ő nagy játékos lesz.

JF: Tavaly év végén komoly port kavart a futball világában, hogy Papu Gómez és Gasperini között annyira elfajult egy vita, hogy majdnem tettlegességig fajult. Azóta kiderült, hogy pontosan mi is történt?

JZS: Nem tudunk részleteket, jobb nem is találgatni. Az világos, hogy egy új játékrendszer miatt Papu kevesebb lehetőséget kapott, de ezen túl nem tudjuk mi történt.

JF: Mint ahogy fentebb már említettem, az Atalanta már biztos BL-induló, ám két hely még kiadó. Szerinted mely együttesek indulhatnak a következő szezonban a legrangosabb európai kupasorozatban?

JZS: Nápoly, Juve

JF: Mi a véleményed a Pirlo vezette Juventusról?

JZS: Mindenki Pirlót szidja a kialakult helyzet miatt, és a csapat rossz teljesítménye miatt. Ez óriási hiba. A Juventus tönkre van menve. Ha fáj, ha nem ezt ki lehet jelenteni. Olyan pénzügyi nehézségekkel küzdenek, és olyan adósságaik vannak, amikből nehéz lesz kimászni. Emiatt is menekült volna a Juve az Európai Szuperligába. A pénz miatt. Pirlo pont egy ilyen szituációba csöppent bele, de Pirlo egy zseni. Már a pályán is a fejével játszott, a lábai csak eszközök voltak. Kiváló edző lesz belőle, ha már nem az.

JF: A Bianconeri Sandro és Bonucci hiányában vághat neki a döntőnek. A La Dea mely játékosokat kénytelen nélkülözni, és mekkora érvágás a hiányuk?

JZS: Viktor Kovalenko az egyedüli sérült, de mivel szinte sosem játszik, így ezt nem fogja megérezni a csapat. Teljes haderővel várja az Atalanta a kupadöntőt.

JF: Mi a tipped, a meccs végén mely együttes emelheti magasba trófeát?

JZS: Egyértelmű. Atalanta. Pont. Az elmúlt években most van rá a legnagyobb esély, hogy megverjük a Juvét. És ugye 1 meccs.


Várhatóan a Juventus az alábbi kezdővel fog kifutni a gyepre:

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „STARTING XI JUVENTUS J 77 BUFFON 4 DELIGT DE 16 CUADRADO 3 CHIELLINI 13 DANILO 30 BENTANCUR 25 RABIOT 14 MCKENNIE 22 CHIESA 10 DYBALA 7 RONALDO 19 MAY 2021 21:00 21:00CET CET”