Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_woman_roma.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

A Serie C tabellájának nyolcadik pozícióját elfoglaló U23-as alakulat a héten két találkozón is összemérhette erejét az olasz harmadosztály gárdáival, mely mérkőzések közül először, egészen pontosan április 22-én délután három órától kezdődően a jelen pillanatban a tizenkettedik helyen álló Olbia csapatát fogadta hazai környezetben. Lamberto Zauli mester fiai a következő összeállításban futottak ki a gyepre, hogy az enyhén szólva sem túlzottan veretes ellenféllel szemben, hátrányból fordítva érjenek el 1-1-es döntetlent. A találkozó a vendégek helyzetével indult, ám Franco Israel kapus a 3. percben minden bizonnyal létfontosságú védést mutatott be Nunzio Lela kísérleténél. Ezt követően a Bianconeri csikói helyezték nyomás alá az ellenfelet, azonban ezen akciók nem veszélyeztették jelentős mértékben Paolo Tornaghi kapuját, mígnem az első félidő vége felé, a 42. minutumban Filippo Ranocchia indítását követően a télen szerződtetett Marley Aké került helyzetbe, ám a labdát az oldalhálóba lőve elpuskázta az első negyvenöt perc legnagyobb lehetőségét. 

A fordulást követően az Öreg Hölgy fiainak minden igyekezetére ellenére szinte azonnal megszerezte a vezetést az Olbia, hiszen a 48. percben Roberto Bianchu pokoli, nagyjából huszonöt méterről eleresztett bombával mattolta Israel kapust, aki azonban öt minutummal később hatalmas bravúrt mutatott be Daniele Ragatzu közeli lövésénél. A 81. percben végül megszületett a találat, melynek eléréséért a fekete-fehérek már jó ideje küzdöttek, ugyanis Mattia Compagnon a tizenhatoson belülre kerülve, Álvaro Morata Fiorentina elleni góljához hasonló módon vette be az Olbia kapuját, mellyel a döntetlen kieszközölése mellett egyúttal a meccs végeredményét is beállította. 

Lamberto Zauli a következőképpen értékelt a lefújást követően: "Sikerült itthon tartanunk egy pontot, ez pedig rendkívül sokat nyom majd a latba a végelszámolásnál. Sajnálom, hogy nem voltunk képesek megnyerni az összecsapást, ugyanakkor ennek elérése érdekében számos lehetőséget alakítottunk ki, kiváltképp az első játékrészben. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ha hátrányba kerülsz, sosem jelent könnyű feladatot az eredmény megfordítása, ám ma megmutattuk, hogy ilyen helyzetben is képesek vagyunk felvenni a verseny az ellenfelekkel. Rendkívül örülök Compagnon találatának, mivel Mattia még csak januárban érkezett, s ennek ellenére is fontos alapemberünkké nőtte ki magát. Ezzel együtt boldog vagyok Vrioni visszatérése miatt is, aki egy hosszadalmas sérülésből felépülve térhetett vissza ismételten a gyepre, jelenléte pedig minden bizonnyal nagy segítséget jelent majd az elkövetkezendő időszakban. 

Az alapszakasz során még két mérkőzés vár ránk, s mellettünk még három csapat küzd a rájátszás utolsó két helyének megkaparintásáért. Jelen pillanatban a továbbjutó együttesek között tudhatjuk magunkat, s feltett szándékunk, hogy e pozíciót meg is őrizzük az előttünk álló két találkozó során. Sorsunk a saját kezünkben van, ez pedig rendkívül fontos szempontot jelent egy olyan bonyolult idényben, mint melyet a jelenlegi szezon tartogatott számunkra."

A csapat erejének megmutatása meglehetősen eredményesen sikerült a következő fordulóban, ugyanis a srácok a tegnapi nap folyamán a 15. pozícióban tanyázó Carrarese Calcio otthonában igyekeztek begyűjteni a három pontot, mely rendkívüli küzdelmek után végül sikerült is nekik. Az itt látható kezdő tizeneggyel pályára lépő Bianconeri számára jól indult a találkozó, ugyanis a meccs 18. percében Marley Aké egy cselsorozatot követően ismételten lövésig jutott, a középre érkező labdát azonban magabiztosan hárította a hazaiak portása, Stefano Mazzini, majd a 34. minutumban Andrea Brighenti próbálkozhatott egy hosszú indítást követően, hasonló eredményességgel, míg a Gianluigi Buffon nevelőklubjának számító Carrarese erejéből csak egy gyenge kísérletre futotta a tíz perccel később.

A Zebrák a második félidőben is nyomás alatt tartották ellenfelüket, Hamza Rafia pedig két alkalommal is veszélyeztette Mazzini kapuját, ám egyik kísérletéből sem született találat. Mikor a felek már-már kiegyeztek volna a gól nélküli döntetlenben, Abdoulaye Dabo 91. minutumban bekövetkező, tizenhatoson belüli buktatását követően büntetőhöz jutottak a vendégek, melyet Giacomo Vrioni magabiztosan értékesített, vereséget mérve az Udinese legendája, Antonio Di Natale által irányított sárga mezes alakulatra. 

Zauli mester az alábbi szavakkal értékelte a látottakat: "Három, meglehetősen fontos pontot gyűjtöttük be egy mindig nehéz ellenfélnek számító csapat vendégeként, mely nagyrészt jó helyzetkihasználásunknak, illetve az általunk kialakított számos lehetőségnek köszönhető. Vrioni hatalmas önbizalommal vágta be tizenegyesét, ráadásul tette mindezt egy igen kiélezett kulcspillanatban, s a tény, hogy a fentieket egy ilyen hosszú sérülés után érte el, mindenképpen tanúbizonyságot ad hatalmas mentális erejéről és elhivatottságáról. A jövő hét folyamán a Piacenza ellen megpróbálunk folytonosságot vinni eredményeinkbe a ma látott játékra alapozva, mivel feltett szándékunk, hogy a rájátszás megkezdése előtt minél kedvezőbb helyzetbe juttassuk alakulatunkat."

A Juventus női együttese a tegnapi nap folyamán a Coppa Italia elődöntőjének visszavágóján lépett pályára a Roma alakulata ellen, s miután a párharc első mérkőzésén a fővárosban 2-1-es vereséget szenvedtek, mindenképpen győzelmet kellett aratniuk a fináléba való kvalifikációhoz, lehetőleg kapott gól nélkül. Előbbi feltétel sikerült is Rita Guarino következő összeállításban szereplő együttesének, utóbbi azonban közel sem, mivel a Farkasok sorra alakították ki a nagyobbnál nagyobb lehetőségeket, ez pedig már előrevetítette a későbbi eseményeket is. Mindennek ellenére a hölgyek a korán előnyhöz jutottak, ugyanis a szerződését nemrég meghosszabbító Sofie Pedersen fejese révén már a 18. percben megszerezték a vezetést, az előnyt pedig a 43. minutumban könnyen meg is duplázhatták volna, ám a vendégek hálóőre, Cameila Ceasar hatalmas bravúrt mutatott be egy szöglet után. 

A második félidő kiegyenlített játékot hozott, ugyanakkor az immár továbbjutásra álló Bianconerinek nem sikerült megőriznie előnyét, mivel a 77. percben, ugyancsak egy sarokrúgást követően Lindsey Thomas bevette Laura Giuliani kapuját, melyet 82. percben hasonló szituációban Paloma Lázaro is megismételt, szinte eldöntve a Giallorossi továbbjutását. Mindezzel együtt az összecsapás még egyáltalán nem volt lefutva, ugyanis a ráadás során, egészen pontosan a 90+2. percben előbb Christiana Girelli, majd négy minutummal később a csapatkapitány Sara Gama is betalált, azonban ezen gólok csak a győzelemhez voltak elegendőek, mivel a Roma 4-4-es összesítéssel, idegenben szerzett több találattal jutott a döntőbe.