Carnevali: "A futball szíve és lelke megsemmisült"

carnevali.jpgA Sassuolo sportigazgatója, Giovanni Carnevali az elmúlt órákban meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben a tegnap éjjel bejelentésre kerülő Szuperliga elítélése mellett többek között a Juventus egyik legfőbb nyári kiszemeltjéről, Manuel Locatelliről, valamint az olasz középpályás sorsának várható alakulásáról is szót ejtett, leszögezve, hogy egyelőre a futball jövője is kérdéses, ekképp jelen pillanatban nem egyes labdarúgókra kellene fektetni a hangsúlyt. 

A szakember elsősorban természetesen az új európai versenysorozatról fejtette ki véleményét, meglátása szerint pedig az elitnek szóló bajnokság terve már régóta a levegőben lógott, ekképp senkit sem érhetett hideg zuhanyként, valamint beharangozta, hogy a Lega Serie A részéről további lépések várhatóak az ügyet illetően a nap további részében. 

"Az Európai Szuperliga ötlete már évek óta témát szolgáltatott a futball legfelsőbb köreiben, jelen pillanatban pedig egyelőre mi is próbáljuk megérteni, hogy mik lehetnek az elkövetkezendő lépések. Ma délután a Lega Serie A megbeszélést fog tartani, s remélem, hogy ennek keretein belül a közvetlenül érintett klubok pontosabb felvilágosítást adnak majd az új versenysorozatról" – szögezte le a  Radio Anch’io Sport adásában. 

"Az elmúlt órákban napvilágot látó hírek olyan témákról szólnak, melyeknek alapvetéseivel a legkevésbé sem értünk egyet, ebből kifolyólag nem is váltják ki tetszésünket. A szóban forgó tizenkét alakulat a nemzeti bajnokságok elpusztítását teszi kockára, ennek révén a projekt résztvevőinek vállain egytől-egyig hatalmas felelősség nehezedik, nem pusztán önmaguk, hanem az egész labdarúgás sorsát illetően is. Mindenképpen megpróbáljuk felmérni a szándékaikat, ugyanakkor véleményem szerint valami nagyon rossz dolog bekövetkezte előtt állunk. 

A Legával hosszú idő óta folytattunk különféle megbeszéléseket a befektetéseket, illetve a televíziós közvetítési jogokat illetően, melynek tekintetében folyamatosan új ajánlatokkal kell szembesülnünk. Példának okáért, a tegnapi nap folyamán is nem kevesebb, mint hét társaság kereste fel Paolo Dal Pino elnök urat, melyben bizalmatlansági indítványt fogalmaztak meg vele szemben. 

Jelen pillanatban rendkívül nehéz pillanatokat élünk át, melyben egészen egyszerűen nem hozhatunk jó, s mindenki számára előnyös döntéseket. Elkeserítő, hogy rá kellett döbbennünk erőfeszítéseink hiábavalóságára, mivel miközben azon munkálkodtunk, hogy új alapokra helyezzük az olasz futballt, a háttérben az elitklubok elárultak bennünket, s egyezséget kötöttek egy új topbajnokság létrehozásáról, melynek révén mindannyiunkat átvertek, s becsületünket is a lehető legnagyobb módon döntötték romba a titkos tárgyalások formátumának választásával. 

Úgy vélem, hogy egy Szuperligához hasonló versenysorozat megalapításának bejelentése előtt az ezt tervező feleknek jóval őszintébben kellene viszonyulniuk társaikhoz. Természetes, hogy a jelenlegi rendszer korrigálásra szorul, mivel a fennálló keretek sem a futballistáknak, sem pedig a kluboknak nem kedveznek, ugyanakkor a sportban, csakúgy, mint az élet minden más területén, vitathatatlanul meritokráciának kell uralkodnia, ebből kifolyólag pedig egyes alakulatok nem élvezhetnek különleges kiváltságokat pusztán azért, mert nagyobb tradíciókra tekintenek vissza. 

A klubok pozíciójának a csapatok eredményeitől, illetve növekedésétől, vagy visszafejlődésétől kellene függenie, azonban a terveket tegnap éjjel nyilvánosságra hozó klubok vezetőinek szeme előtt kizárólag a számok, valamint a mérhetetlenül nagy pénzösszegek lebegnek. A labdarúgás egy szenvedély, s meg is kellene maradnia ennek. A futballnak olyan történelme és kultúrája van, melyekkel más sportágak nem büszkélkedhetnek, ám mostanra eltűnt belőle az őszinte szurkolás, illetve az ősi rivalizálás, mindezzel együtt pedig szíve és lelke is megsemmisült. Ha mégis pusztán a gazdasági tényezőkre gondolunk, másoknak is kifizetődő lehet, ha példának okáért olykor egy Sassuolóhoz hasonló alakulat is szerepet kaphat a legnagyobbak között. A nemrég beharangozott lépéssel tönkreteszik a szenvedélyünket. A futballnak egy szeretett sportnak kellene lennie, mely szórakoztatáson, illetve feltétel nélküli összefogáson alapszik. Mindennek lehetősége ma véglegesen megszűnt."

A szakember ezt követően Manuel Locatelliről is szót ejtett, leszögezve, hogy egyes hírekkel ellentétben klubja egyelőre nem kötött megállapodást az Öreg Hölggyel a középpályás játékjogának esetleges átruházásáról, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a Szuperliga jelen pillanatban sokkal fontosabb témát képez a jövőben kivitelezendő átigazolásoknál. 

"Hogy van-e megállapodásunk a Bianconerivel Manuel Locatelli értékesítését illetően? Nem, kijelenthetem, hogy mindeddig nem kötöttünk egyezséget sem velük, sem pedig semmilyen más alakulattal a középpályással kapcsolatban.  Manuel rendkívül fontos futballistánk, aki iránt olasz, valamint külföldi együttesek is érdeklődnek, ugyanakkor egyelőre minden egyes, mercatót illető kérdésben kiváró álláspontra helyezkedtünk, hiszen ha az eddigi nagy csapatok a még több profit reményében egy, az eddiginél magasabb szintre lépnek majd, nekünk kell betöltenünk az utánuk maradó űrt. Az elkövetkezendő napokban szüntelenül egyeztetni fogunk minden illetékes klubbal és szervezettel, azonban a legfontosabb, hogy szeretném nyilvánosan is kifejezni sajnálatomat a Lega Serie A elnöke, Paolo Dal Pino elnöke iránt, akit annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban minden tekintetben nagyszerű munkát végzett, teljes elkeseredettségbe sodort a tegnapi bejelentés" – összegzett Carnevali.