Čeferin: "Sosem ismertem olyan hazug embert, mint Agnelli" – BŐVÍTVE

agnelli_ceferin_es_perez.jpgAz UEFA szlovén elnöke, Aleksander Čeferin sem hagyhatta szó nélkül a Szuperliga megalakulását, és személyesen is megerősítette azt, hogy a Szuperligában szereplő klubok játékosai nem szerepelhetnek válogatottjukban annak ellenére, hogy nemrégiben a FIFPro mindkét félt felszólította arra, hogy ne használják a játékosokat eszközként, illetve megerősítették, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a futballisták érdekei a továbbiakban is képviselve legyenek. Többek közt határozottan ellenzik, hogy a Szuperliga miatt hátrányok érjék őket, ezért harcolni fognak annak érdekében, hogy megmaradhassanak a válogatottakban.

"Azon futballisták, akik a Szuperligában szereplő együttesek kötelékéhez tartoznak, nem játszhatnak sem a soron következő világbajnokságon, sem pedig az Európa-bajnokságon, emellett pedig a válogatottjukban sem léphetnek pályára." – kezdte mondandóját Čeferin, majd ismét megerősítette azt, hogy minden FIFA és UEFA által megrendezett versenysorozatból kitiltják a Szuperligában szereplő együtteseket.

"Nem hangsúlyozhatom eléggé, hogy az UEFA, valamint a teljes nemzetközi labdarúgás minden tekintetben szemben áll az utóbbi órákban közzétett bejelentéssel, melyet álláspontunk szerint csak és kizárólag a kapzsiság motivál. Ez a terv teljesen nonszensz, ebből kifolyólag teljes mértékben ellenezzük megvalósulását. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a szóban forgó tizenkét klubot eltiltsuk a FIFA és az UEFA égisze alatt megrendezett versenysorozatokról.

Úgy véljük, hogy az UEFA minden tekintetben igyekezett igazságosan elosztani a bevételeket, mivel ezen összeg átlagosan 90%-át szinte minden esetben visszaforgatta a sportágba, hogy ezzel is növelhesse annak tekintélyét és erősségét. Leszögezhetjük, hogy az UEFA politikája nem kizárólag az anyagi hasznot tartja szem előtt, míg a létrehozandó Szuperliga igen, mivel e sorozat kizárólag a tizenkét alapító érdekeit véli fontosnak, akiket magánvéleményem ellenére sem kívánok piszkos tizenkettőnek nevezni.

Szervezetünk alapelve a múltban, illetve a jelenben is a szolidaritás volt, ez pedig az elkövetkezendő időszakban sem fog változni, ugyanakkor néhány alakulat, pontosabban ezen csapatok vezetői egyedül a pénzt látják szemük előtt, s nem törődnek az erkölcsi kérdésekkel. Nem hagyjuk, hogy elvegyünk tőlünk a futballt, ennek révén a fent említett tucatnyi alakulat kivételével minden együttessel szorosabbra kívánjuk fűzni kapcsolatainkat, egyúttal szeretnénk megköszönni a normális emberek labdarúgása mellett való kiállásukat. 

Hogy miként tervezzük a BL megújítását? Gianni Infantino, a FIFA első embere a napokban támogatásáról biztosított az üggyel kapcsolatban, s holnap megrendezendő kongresszusunkon nyilvánosan is beszédet fog tartani az utóbbi napok eseményeit illetően. Nem gondolnám, hogy a Szuperliga közleménye ellenére, melyben ez az úgynevezett fantomliga tárgyalásokra buzdít bennünket, sürgős dolgunk lenne megbeszéléseket folytatnunk velük. Mikor reggel felébredtem, szinte egyből kézhez kaptam az új versenysorozat által kiadott nyilatkozatot, valamint egy nekem szóló levelüket is, melynek alján azonban nem találtam aláírást, ekképp ennek fényében is igyekeztem megítélni tartalmát, valamint jelentőségét. A kérdéses tizenkét klub hatalmasat hibázott, mivel lépésükkel örökre kivonták magukat az európai, s elképzelhetően a hazai futball vérkeringéséből is"

Végezetül a Szuperliga alelnökét, Andrea Agnellit is igen komoly vádakkal illette, mely különösen érdekes annak fényében, hogy a Juventus első embere korábban lányának keresztapjává választotta a szlovén vezetőt. 

"Korábban büntetőjogászként tevékenykedtem, azonban ezen munkám során sem találkoztam olyan aljas emberekkel, mint a szóban forgó klubvezetők. Ed Woodwarddal múlt hét csütörtökön tárgyaltam telefonon, ekkor pedig még azt bizonygatta, hogy rendkívül elégedett a Bajnokok Ligája tervezett reformjával, ezen felül pedig a pénzügyi fair play-t illetően is támogatásáról biztosított, mindeközben pedig titokban egy teljesen más, a miénknél sokkal kapzsibb és gonoszabb projekthez adta feltétel nélküli hozzájárulását. 

Hogy mit gondolok Andrea Agnelliről? Sosem ismertem olyan embert, aki  annyiszor és olyan kitartóan hazudott volna, mint ő. Hatalmasat csalódtam benne. Mikor szombat délután beszéltem vele, kijelentette, hogy a Szuperliga terve csak alaptalan pletyka. Nem tudtuk, hogy a kígyók ilyen közel vannak hozzánk, ám ez most végérvényesen bizonyosságot nyert. A futballvilágnak ezen kis, rendkívül korrupt része mindannyiunk életét megmérgezi, s a szóban forgó személyeket nem ez a csodálatos sportág, csupán saját zsebük kitömése foglalkoztatja. Egyes kluboknak nem a pályán lőtt gólok számítanak, hanem a bankszámlájukon pihenő eurómilliók. Úgy vélem, hogy Agnelli és társai elárulták a futballt" – zárta szavait Čeferin.