Mauro: "Ronaldo és Dybala is probléma"

mariann.jpgA Juventus egykori középpályása, Massimo Mauro egy friss nyilatkozatában arról beszélt, hogy egyáltalán nem tartja vezéregyéniségnek az Öreg Hölgy mostani legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót, aki emellett nem is csapatjátékos, ekképp ittléte csak rombolja a Bianconerit, nem pedig építi, éppen ellenkezően azzal, ahogy szerződését megelőzően gondolhatta a fekete-fehérek vezetősége. 

A korábbi futballista mindenekelőtt a torinóiak idei, sok szempontból igen nagy kudarcnak számító szezonjáról ejtett szót, mivel állítása szerint jelen pillanatban sokkal inkább reálisan ítélhető meg a csapat mesterének, Andrea Pirlónak munkássága, mint a szezon elején, ennek alapján pedig leszögezte, hogy a Maestro nem rendelkezik olyan személyiséggel, ami naggyá tesz egy szakembert. 

"Egy olyan együttes trénerének, mely minden évben azt célozza meg, hogy a lehető legtöbb lehetséges trófeát begyűjtse, mindenekelőtt a személyiség a legfontosabb tényező. Ha a kispadot egy olyan edző foglalja el, aki híján van a kellő határozottságnak, a játékosok magától értetődő módon nem is fognak hallgatni rá, s az első adandó alkalommal fel fogják rúgni az írott, valamint íratlan szabályokat. Ilyen eset játszódott le a közelmúltban is, mikor az ominózus partin részt vevő futballisták pusztán Andrea Pirlo gyengekezűségét használták ki" – fogalmazott a La Gazzetta dello Sport újságírójának megkeresésére. 

A szezon nagy részében az olasz rekordbajnok portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo is kénytelen volt szembesülni a sajtó és a szurkolók rá zúduló kritikáival, ugyanakkor a fekete-fehérek színeiben mindösszesen 150 találkozón pályára lépő Mauro szerint CR7-et jogosan illetik negatív jelzőkkel, hiszen pályafutása során egyetlen csapatánál sem tudott vezéregyéniség lenni. 

"Ronaldo sosem volt vezéregyéniség, s bárki bármit mond, ez mindegyik klubcsapatánál megfigyelhető jellemvonásának számított. Véleményem szerint Cristiano ezután sem fog az ehhez hasonló labdarúgók közé tartozni, mivel a portugál gyakorlatilag nem is egy játékos, hanem egy hatalmas vállalat, melynek sokkal fontosabb saját bevételének biztosítása, mint a csapat eredményes szereplése. Személyes sikereit sokkal többre tartja, mint a Juve által aratott diadalokat, ám ez már a Real Madridnál is pontosan ugyanígy volt. 

Diego Maradona például egy igazi sportember, s egy kiemelkedő futballista volt, aki gond nélkül tudta motiválni a csapattársait, mikor arra szükség volt, a többi labdarúgó pedig erőt tudott meríteni az elhivatottságából, míg CR7 egy márkanév, aki akkor sem képes magával húzni alakulatait, ha jó teljesítményt nyújt, mivel egy-egy gólja miatt felbátorodik, s egyre hangosabban követeli, hogy juttassák el hozzá a játékszert. Egyénileg kiemelkedő támadó, azonban borzasztó csapatjátékos.

Hogy már 98 találatot szerzett a Bianconeri színeiben? Igazán nagyszerű... Mint fentebb említettem, egyéni kvalitásait illetően talán a világtörténelem legjobb futballistája, az Öreg Hölgy szerelésében lőtt góljai miatt pedig egészen biztosan nem lehetne azt mondani, hogy szerződtetése kudarcnak bizonyulna, ugyanakkor a torinóiak vele sem voltak képesek megszerezni a hőn áhított Bajnokok Ligája-serleget, sőt még rosszabbak lettek a legrangosabb európai kupasorozatban, ahonnan az elmúlt három idényben rendre kis csapatok ellen estek ki. 

Bár leigazolása marketingszempontból igen kifizetődőnek számított, hiszen a Juventus neve világszerte sokkal ismertebb lett a korábbiakhoz képest, sportszakmailag tekintve nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, még annak ellenére sem, hogy immár közel száz alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. Úgy vélem, hogy mindkét fél számára az lenne a legjobb, ha nyáron új utakra lépnének: Cristiano más együttest boldogítana a továbbiakban, megnyitva az utolsó fejezetet pályafutásának történetében, míg az Öreg Hölgy végre megszabadulna egy hatalmas pénzügyi tehertől."

Paulo Dybala jövője szintén nagy kérdéseket vet fel a Zebráknál, ám Mauri szerint a klubnak, illetve az argentin futballistának egyaránt meg kell értenie, hogy kapcsolatukban nem áll fenn az újraélesztés lehetősége, s a továbbiakban külön kell folytatniuk.

"Dybala helyzete hatalmas problémát jelent a Juventusnak, mivel jelen pillanatban a futballvilág összes klubja rendkívül nagy anyagi gondokkal kénytelen szembesülni, miközben a szerződéshosszabbítás előtt álló futballisták továbbra is töretlenül követelik az általuk kigondolt összeget, mintha semmi különös nem történt volna az elmúlt egy esztendőben. Paulónak, illetve a többi hozzá hasonló játékosnak, amilyen például Gianluigi Donnarumma is, meg kell értenie, hogy a csapatok helyzete hatalmasat változott tavaly óta. Ha ez nem tetszik nekik, távozniuk kell, s remélem, hogy az együttesek nem lesznek annyira bolondok és megvezethetőek, hogy kiszolgálják irreális bérigényeiket" – összegzett az egykori futballista.