A játékrendszer gátolja Kulusevski fejlődését?

kulu.jpgAndreas Engelmark, a Juventus fiatal svéd tehetségének, Dejan Kulusevskinek egyik első trénere a tegnapi nap folyamán meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben egyebek mellett szót ejtet egykori játékosa képességeiről, önbizalmáról, valamint kibontakozásának eddigi fő akadályáról, azaz az Öreg Hölgy játékrendszeréről, mely meglátása szerint erősen gátolja a támadót fejlődésében. 

A svéd szakember mindenekelőtt a húsz esztendős reménység vasárnapi, Genoa ellen nyújtott teljesítményéről beszélt, leszögezve, hogy a Grifoni ellen szerzett találat rendkívül fontos volt a futballistának, aki gólja révén visszatérhet a szezon elején megkezdett útjára. 

"Úgy vélem, hogy a Genoa elleni összecsapás rendkívül fontos találkozó volt Dejan számára, s nem kizárólag a találata miatt, mellyel megszerezte a vezetést együttesének, hanem általában véve teljesítményének okán is, hiszen szemmel láthatóan sokkal magabiztosabban játszott, mint az elmúlt időszak megmérettetései során. Meggyőződésem, hogy Kulusevski ennél sokkal többre is képes lenne, azonban hétvégén kétségtelenül nagy előrelépést tett a jó út meglelése felé" – értékelt a TuttoJuve kérdésére. 

Vajon a vasárnapi mérkőzés a szezon hátralévő szakaszában is jótékony hatást gyakorolhat a labdarúgóra? A klub miként segíthet a skandinávnak az elkövetkezendő időszakban? 

"A Juventus a világ legjobb csapatai közé tartozik, ennek eredményeképp pedig a fekete-fehér mezben való szereplés mindig nagy nehézséget jelent egy fiatal, első torinói szezonjában járó labdarúgónak. Az Öreg Hölgy a korábbiakhoz képest maga is nagy gondokkal volt kénytelen szembesülni a jelenlegi idényben, hiszen az utóbbi években rendre ők nyerték meg a Serie A küzdelmeit, míg idén nagy valószínűséggel az Inter emelheti majd magasba a Scudettót. 

Ennek ellenére úgy vélem, hogy a Bianconeri mindig játékosai érdekeit tartotta szem előtt, így ez Dejan esetében sincs másképp, aki, ha képes lesz a Genoa ellen megkezdett nyomvonalon haladni a hátralévő másfél hónapban, maga is rengeteget segíthet a Juventusnak a Bajnokok Ligája-kvalifikáció kiharcolásában, illetve a Coppa Italia megnyerésében."

Mint ismert, egy viszonylag jó idénykezdetet követően Kulusevski teljesítménye egyre inkább hanyatlani kezdett, melyen az sem segített, hogy Andrea Pirlo számos szerepkörben bevetette a futballistát. Vajon mi volt az alapvető probléma 2021 első hónapjaiban? 

"Úgy vélem, hogy a Juventushoz való igazolás hatalmas lépésnek számított Dejan karrierjében, ráadásul mindez egy igen szokatlan, megerőltető, illetve sűrű idényben ment végbe, ebből kifolyólag pedig teljesen normálisnak számít, hogy a játékosnak szüksége volt némi időre a megfelelő beilleszkedéshez. Kulu egy rendkívül intelligens srác, aki minden bizonnyal le fogja vonni a szükséges tanulságokat a szezon során történtekből. Nem féltem, mivel meggyőződésem, hogy nagy jövő áll előtte. 

Meglátásom szerint az alapvető problémát továbbra is azt jelenti, hogy az Öreg Hölgy szakmai stábja nem a számára leginkább testhezálló pozícióban szerepelteti Dejant, aki ennek révén nem képes kamatoztatni a legjobb tulajdonságát, vagyis az ellentámadások során mutatott páratlan hatékonyságát, s emiatt nem is tud kibontakozni a Juventusnál. Ezen felül a Bianconeri jelen pillanatban csapatként sem mutat nagy egységet, egy szétszórt rendszerben pedig egyénileg is sokkal nehezebb feladatot jelent kibontakozni, ugyanakkor ha a Juve a jövőben egységesebbé válik majd, Kulu produkciója is fel fog javulni. 

Dejan már az utánpótláscsapatokban is kiválóan teljesített a mélységi akciók során, ekképp véleményem szerint jelen pillanatban is a számára testhezálló 4-3-3-as rendszerben lenne a legalkalmasabb, ahol támadóként, illetve középpályásként is futballozhatna. Tisztában vagyok vele, hogy a Juve az utóbbi időben teljesen más szisztémában szerepel, ennek ellenére érdekes lenne látni, hogy Kulu miként teljesítene a labdarúgás egyik legalapvetőbb játékrendszerében. Úgy vélem, hogy hasonló számokat produkálna a Parma alakulatánál megfigyelhető mutatóihoz."

Mint egykori edzője, milyen tanáccsal szolgálna Kulusevskinek a jelenre, valamint a jövőre nézve? 

"Mindenekelőtt azt javasolnám neki, hogy a továbbiakban is maradjon nyugodt, s a jelenlegi nyomvonalon haladva folytassa a kemény munkát, mely szinte minden esetben megtérül. Elsősorban még mindig önmagára kell összpontosítania, a mérkőzéseket megelőzően pedig nem szabad hagynia, hogy a külső tényezők befolyásolják, hiszen végső soron kizárólag saját teljesítménye számít, s pontosan ezzel is kell törődnie, nem pedig mások produkciójával vagy véleményével."

A legutóbbi válogatott szünet alatt a futballista ismét szerepet kapott a svéd nemzeti tizenegyben, s ugyan most nem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, mint az őszi megmérettetések alkalmával, továbbra is az észak-európai állam gárdájának egyik alappilléreként számolnak vele, annak ellenére, hogy klubja kezdőcsapatába mindeddig nem sikerült tartósan beverekednie magát. 

"Dejannal mind a mai napig szoros kapcsolatot ápolok, s továbbra is igyekszünk beszélni egymással, ha erre lehetőség nyílik, ennek következtében pedig megállapíthatom, hogy a játékost továbbra is rendkívül motiválják a későbbiekben elérhető sikerek, melyekért hihetetlenül keményen dolgozik, s feltett szándéka, hogy a jövőben a válogatott, illetve a Juventus egyik legnagyobb fegyverévé váljon. Ehhez mindössze koncentráltnak kell maradnia, s nagy fegyelmet kell tanúsítania, mivel fejlődése csak ezen jellemzők meglétekor lehet állandó és szakadatlan. Futballistaként a legnehezebb pillanatokban tanulsz a legtöbbet, ez pedig az ő esetében sem lesz másképp" – zárta szavait Engelmark.