Trezeguet: "Talán egyszer visszetérek a Juvéhoz Del Pieróval"

trez.JPGAmikor pályán volt, sokszor úgy definiálták a játékát, hogy mérkőzés közben meglapul, vár, egyszer csak hirtelen megjelenik, majd egy labdaérintésből gólt szerez. A futball fekete mambája, mely csak egyszer mar, de az halálos. David Trezeguet sok ehhez hasonló halálos marást vitt véghez pályafutása során gólok formájában, csak a Juventus színeiben 171-szer, ezzel ő a klub történetének legtöbb gólt szerző külföldi származású játékosa. Pályafutását végigkísérték dicsőséges győzelmek és keserű csalódások egyaránt, azonban nemsokára új fejezet kezdődik életében: az argentin gyökerekkel rendelkező francia ex-csatár készen áll arra, hogy sportigazgató legyen. Hat évig volt a Juventus brand-nagykövete, szerződése azonban nemsokára lejár, és a rengeteg utazás után szeretne visszatérni a pálya közelébe. Hogy sportigazgatói ambícióit megvalósíthassa, részt vett a Conmebol erre irányuló képzésén, majd diplomát szerzett a Rey Juan Carlos Egyetemen, melyet a Spanyol Szövetség is elismer hivatalos dokumentumként. Elmondása szerint régebben hasonló munkakört be lehetett tölteni különösebb felkészülés nélkül, azonban azok az idők már elmúltak: egy volt futballista könnyebben kiszúr bizonyos dolgokat, de ez önmagában nem elég. Trezeguet-vel a gianlucadimarzio.com munkatársa, Marco Bonomo készített egy terjedelmes interjút, melyben beszélgettek többek között arról, hogy Trez milyen menedzsernek képzeli magát, valamint természetesen kitértek gazdag játékosmúltjára is. Az interjú eredetijét a linkre kattintva olvashatjátok.

„Elérkezett az idő a változásra. Izgatottan várom egy csapat megkeresését, mely bízik és hisz bennem. A futball jelentős változáson esett keresztül játékoskorom óta, habár az új idők első jelei már abban az időben is érzékelhetők voltak. Ez nem csak a játékosokat érintette, a sportvezetőknek is változtatni kellett bevett szokásaikon, alkalmazkodniuk kellett a változó körülményekhez minden fronton: gazdasági, jogi és bürokratikus értelemben egyaránt. A sportigazgató az a személy, aki a játékosok, az edző és a klub között helyezkedik el. Kétségkívül az ex-játékosok indulnak némi előnnyel, mivel a pályán töltött közös idő egy különleges kapcsolatot hoz létre, azonban mindenképp szükséges a megfelelő egyensúly megtalálása.” Hat évig Trezeguet-nek lehetősége volt az elmúlt időszak egyik legsikeresebb vezetőségétől tanulnia, hiszen a Juventus brand-nagyköveteként is a csapat kötelékében maradt. „Szemtanúja voltam azon módszer kiépítésének, mely a Juventus dominanciájának letéteményese volt az elmúlt időszakban, azonban az embernek folyamatosan nyitottnak kell lennie az új dolgokra. Ismerned kell a környezeted, fel kell figyelned a változásokra, hogy a kitűzött célokat elérhesd. Ez hajt engem is, semmilyen új lehetőséget nem szeretek elvetni: folyamatosan mozgásban lenni és tanulni.” Az interjú során feltették a kérdést az egykori csatárnak, hogy a futballista Trezeguet-nek lenne-e helye a menedzser Trezeguet csapatában? „Természetesen, azokat a játékosokat, akik képesek különbséget jelenteni, mindig örömmel látnám a csapatomban.”

trez2.JPGDavid Trezeguet és Alessandro Del Piero a klub történetének egyik legsikeresebb csatárpárosát alkották, így természetesen ez a téma szóba került. A két játékos összesen 461 találatot szerzett a Juventus színeiben, tökéletesen kiegészítve egymás játékát, mely több ikonikus találatot eredményezett. Ezek közül is az egyik legismertebb Trez 2005. május 8-án szerzett gólja a San Siróban a Milan ellen: a Rossoneri tizenhatosának jobb széléről Alex egy ollózós mozdulattal tette középre a labdát, melyet a francia csatár fejjel helyezett a kapuba. „Alessandro mindig is referenciapont volt számomra, a Juventusnál eltöltött közös tíz évre pedig csodálatos időszakként emlékezem vissza. Ő egy végtelenül profi és egyedi játékos volt. A pályán mindig tudta, hogy mit akar, az egész csapatot jobbá tette. A mi kapcsolatunk azonban a pályán kívüli alkalmaktól vált különlegessé, közös meccsnézések és egyéb programok által. Amikor két személy jól kijön egymással, sokkal könnyebb a pályán is megérteni egymást.” Mint ismert, Del Piero részt vesz egy edzőképzésen, elképzelhető-e, hogy a jövőben Torinóban újra összeáll a legendás páros, ezúttal a pálya szélén? „Miért is ne? Alex már többször megmutatta mire képes, a Juventushoz való kötődését pedig senkinek sem kell bemutatni.”

Bonomo kíváncsi volt Trezeguet véleményére a Zebrák jelenlegi helyzetéről is. A Juventus az idény során számos kínos eredménybe futott bele, korántsem történelme legsikeresebb szezonját éli. „Azt gondolom, hogy kilenc év sorozatos győzelem után a bajnokság elvesztése teljesen természetes és emberi dolog. A Juventusnál egy nagyon egységes csapatot látok, azonban hiányzik a konzisztensen jó játék és az identitás: láthattunk érdekes felvillanásokat, ezeket azonban sajnos rendre mentális, fizikai és technikai hanyatlások követtek. A keretben lecseréltek néhány játékost, ráadásul új edző is érkezett, ez a dolgok rendje ilyenkor. A szezon sikeres befejezéséhez folyamatosság és konkrét játékkép kell. Ez a hiányzó apróság Pirlóval is megtalálható. Ebben a szezonban a Juventus rosszabb csapat benyomását kelti az Inerhez viszonyítva, ráadásul ők rendelkeznek két olyan csatárral is, akik folyamatosan képesek gólt szerezni. Ronaldo önmagában nem elég, a Juventusból ráadásul idén hiányzik egy magabiztos Dybala is.”

A Juventus legendája megosztott pár gondolatot honfitársáról, Kylian Mbappéról, valamint az olaszországi fiatal játékosokról is. „Kylian a futballt egy új dimenzió felé vezeti: dinamizmus és fluiditás. Láttad őt a Bayern ellen? Egy másodpercre sem tudták őt megállítani. Semmi tervezgetés és túlgondolás: csak a játék maga. Európa-szerte, különösképpen Spanyolországban, Németországban és Franciaországban már régóta felismerték ezt a fajta játékot. Olaszországban ebből keveset látok a klubok játékát illetően, azonban Mancini válogatottja különbözik ettől. Ebben közre játszik az is, hogy Roberto külföldön is jelentős tapasztalatot szerzett: az Azzurrinak van identitása támadásépítéskor, ráadásul magabiztosak is, tehát joggal feltételezhetjük róluk, hogy messzire juthatnak az Európa-bajnokság során. Még ha Franciaország is tekinthető a favoritnak, a fiatalok játszatása mindenképp kifizetődőnek látszik.” Amennyiben állást kap egy klubnál sportvezetőként, Trezeguet kiemelt figyelmet fog szentelni a fiataloknak. „A pandémia komoly gazdasági nehézséget okozott a klubok számára, mely arra kényszeríti őket, hogy több pénzt fektessenek az utánpótlásképzésbe, ezáltal házon belül megtalálva a jövő nagy bajnokait. Amennyiben ilyen fiatalokat találni az ifjúsági szakosztályokban, azt gondolom minél gyorsabban be kell dobni őket a mély vízbe, hogy megmutathassák mire képesek: aki 16, 17, 18 évesen már képes erre, annak játszania kell, lehetőleg a felnőtt csapatban, nem az alsóbb osztályokban.”

trez3.JPGA francia csatárnak Torinóba érkezésekor nem volt könnyű elfogadtatnia magát a szurkolókkal. Mint ismert, nem sokkal azután érkezett, hogy Olaszország egyik legkeserűbb futball-emlékét okozta: hosszabbításban az ő aranygóljával nyerték meg a franciák a 2000-es Eb-t az olaszok ellen. Ennek következtében szinte ellenségként tekintettek rá a szurkolók. „Nem volt könnyű a beilleszkedés számomra. Még a Juventus szurkolói számára is egy nemkívánatos személy voltam, ráadásul a csapatban játszott Del Piero és Inzaghi is, akiket az emberek imádtak. Én azonban erőt vettem magamon, és elfogadtattam magam a szurkolókkal, nem futamodtam meg. Hasonló volt a helyzet 2006-ban is: a világbajnoki döntőben büntetőt hibáztam, majd a Serie B-ben találtam magam a Juventusszal, 17 pontos büntetéssel. Sokan távoztak volna a helyemben, én azonban maradtam. A szurkolók a mai napig szeretnek, talán még jobban is, mint sok jelenlegi játékost.”

Az interjú zárásaként Trezeguet beszélt Thierry Henryról, s a közösségi médiáról is. Szerinte egy modern menedzsernek az új kommunikációs felületeken is tudnia kell megfelelően kommunikálnia, valamint tudnia kell kezelni a közösségi médiában érkező kritikákat is. Trez korábbi válogatottbeli csapattársa, Thierry Henry nemrégiben törölte az összes közösségi média-profilját, mert elege lett a billentyűhuszárok negatív hozzászólásaiból és kritikáiból. „Thierry és én egy olyan korban éltünk, amikor az emberek igyekeztek titokban tartani a magánéletüket. Manapság arra vagyunk kényszerítve, hogy mindent megmutassunk a hétköznapjainkból. Azonban azt tapasztalom, hogy minél többet mutatunk magunkból, az embereknek annál több kell. Teljes mértékben megértem Henry lépését, azonban az emberek ettől még nem fognak változni. Az embereket kulturált véleménynyilvánításra kell tanítani, senki sem fog holnap már emlékezni arra, hogy Henry letörölte magát a közösségi médiáról. A mai világban a klubok nem tudják kikerülni a kommunikáció ezen formáját, mindenképp szükségük van felkészült szakemberekre, akik az online kommunikációért felelnek.”

Trezeguet tisztában van vele, hogy sportvezetőként még az útja elején jár, azonban ambíciói igen nagyok: „Nyomot szeretnék hagyni.” – mondja. Továbbra is keresi a csapatot, ahol elkezdheti gyakorolni új szakmáját. Jelenlegi helyzete egy kellemes ellentmondás: megtalálta magának az utat, azonban a célállomás még ismeretlen számára.

Az interjú eredeti nyelven a gianlucadimarzio.com-on olvasható.